Info: Ako imate neke nejasnoće, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Izvodi iz stampe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Inspektor
Nivo: Forumski doajen
Novus Ordo Seclorum

Registriran(a): 21-06-2005
Odgovori: 9543
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Preuzet text s blic.rs

Supruge predsednika i kraljeva u arapskom svetu - simboli vladavine
Bahate prve dame prizivale su gnev naroda
J. Stojković | 20. 02. 2011. - 00:02h | Foto: AFP | Komentara: 0

U celom arapskom svetu nezadovoljni građani izlaze na ulice i zahtevaju ostavke svojih vlastodržaca. Dižući glas protiv siromaštva, nezaposlenosti i korupcije, narod je posebno gnevan zbog raskošnog života svojih vođa, a naročito njihovih žena.

Lejla Trabelsi, udovica svrgnutog tuniskog predsednika Ben AlijaSve je počelo od Lejle Trabelsi, udovice svrgnutog tuniskog predsednika Zina el Abidina ben Alija. Ona je u arapskom svetu važila za pandan Imelde Markos, žene svrgnutog filipinskog predsednika Ferdinanda, čuvene po tome što je imala bezbroj cipela. Lejla Trabelsi, koja je dobila nadimak tuniske ledi Magbet, pobegla je iz zemlje sa ogromnom količinom zlata posle svrgavanja Ben Alija sa vlasti.


Pažnja javnosti ubrzo je prešla na Suzan Mubarak, sada već bivšu prvu damu Egipta, koja zajedno sa svrgnutim mužem Hosnijem Mubarakom poseduje imovinu vrednu preko 70 milijardi dolara. Arapski mediji pišu da je tokom

Suzan Mubarak, supruga svrgnutog egipatskog predsednika Mubaraka30-godišnje vladavine Mubarak s porodicom izneo iz zemlje najmanje 40 milijardi dolara i da, pored dvoraca u zlatu i kadifi u Egiptu, ima nekretnine u SAD, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Suzan je Velšanka po majci i u klubu milionera nalazi se još od 2000. godine. Uživala je glas bahate supruge diktatora, a poznato je da ima stanove u centru Londona, Frankfurta, Madrida, Pariza i Dubaija, gde često odlazi u šoping. Mediji je porede s francuskom kraljicom Marijom Antoanetom i tvrde da je dobar deo novca prikupljenog u dobrotvornim akcijama koje je organizovala završio na njenim računima.Kad je jordanski kralj Abdulah nedavno raspustio vladu, u žižu interesovanja dospela je kraljica Ranija. Ona je protekle sedmice bila meta napada bez presedana: 36 jordanskih plemenskih starešina optužilo ju je za korupciju i zatražilo od kralja da im vrati zemlju i farme koje je (kraljičina) porodica Jasin pokrala od naroda. Kraljica Ranija je redovan posetilac modnih revija u Parizu i Milanu i muza Đorđa Armanija.

Kraljica Ranija, supruga jordanskog kralja AbdulahaIako je na Zapadu hvaljena kao filantrop, borac za prava žena u arapskom društvu i, kao majka četvoro dece, pobornik obrazovanja mladih, ona je kraljica jedne od najsiromašnijih zemalja u regionu. Jordance provocira putovanjima po svetu, svojom ogromnom palatom i pratnjom. Mlada i lepa kraljica, koja ima profil na Tviteru, nosi odeću najpoznatijih svetskih kreatora i organizuje dobrotvorne akcije. Pošto javna osuda vlasti povlači za sobom tri godine zatvora, napadi na kraljicu zapravo su pucnji upozorenja samom kralju.Većina prvih dama arapskog sveta školovala se na Zapadu i odlično se snalaze u zapadnim diplomatskim i kraljevskim krugovima. One su tamo lepe, elokventne i besprekorno obučene ambasadorke svojih zemalja, ali su kod kuće izgubile kontakt s nedaćama običnog sveta.U državama Persijskog zaliva, koje imaju ogromno naftno blago, zahvaljujući relativno visokom životnom standardu, hirovi prvih dama (kojih često ima nekoliko po jednom monarhu), ne bodu previše oči naroda. Osim toga, u konzervativnim monarhijama Zaliva nezamislivo je da neka od žena saudijskog kralja Abdulaha na Tviteru objavi svoju fotografiju sa utakmice u Barseloni.Bez obzira na to da li su kritike na račun princeze Amire, kraljice Ranije ili drugih prvih dama opravdane ili ne, sve je izvesnije da se na žene kraljeva ili predsednika širom arapskog sveta gleda kao na produženu ruku autokratskih režima njihovih muževa.

Oči mase uprte u „krpice“
Kada se supruge zalivskih monarha pojave u javnosti, što se retko dešava, narod uglavnom komentariše njihov stil oblačenja. Tako je Moza bint Naser al Misned, druga od tri žene šeika Hamada bin Halifa al Tanija, katarskog emira, napravila senzaciju kada se u zvaničnoj poseti Londonu prošle godine pojavila u “šanel” čizmama na visokim potpeticama. Pred kamerama se nedavno pojavila i princeza Amira, žena nekonvencionalnog saudijskog princa i milijardera Valida bin Talala. Ona se retko viđa u tradicionalnoj saudijskoj abaji, a nedavno je pratila muža na otvaranju renoviranog hotela “Savoj” u Londonu. Tada je izjavila da je spremna da vozi automobil u Saudijskoj Arabiji, a izveštači je često fotografišu u farmerkama i majici na muževljevim dobrotvornim akcijama u kraljevini.


20-02-2011 at 14:23 | Uključi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

A to Izbori donijeli neke promjene u vlasti ili?Čović tvrdi da je SDP popustio: Blizu smo dogovora iako javnost ne zna ni da smo intenzivno pregovarali

Prvi čovjek HDZ-a BiH ponovio je stav hrvatskog političkog bloka da se vlast na svim razinama treba formirati na istim načelima te da su predstavnici dva HDZ-a spremni o svemu razgovarati, s tim da su neupitni euroatlantski put BiH i ravnopravnosti tri naroda

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako vjeruje da će se do kraja sljedeće sedmice postići dogovor o vladajućoj većini i formiranju vlasti na svim razinama.

Iako nije htio ulaziti u detalje, Čović je na konferenciji za novinare održanoj u pauzi sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH istaknuo da mu intenzivni pregovori koji su vršeni proteklih nekoliko dana, a o kojima javnost ne zna ništa, daju razlog da bude optimist.

Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako se konačno počela formirati "atmosfera uvažavanja", dodavši kako je druga strana konačno spoznala da je "suludo" ići u formiranje vlasti bez predstavnika dva HDZ-a koji će, prema očekivanju ovih stranaka, u državnom Domu naroda imati 5, a u federalnom Domu naroda 11 zastupnika, i bez čije potpore niti jedan zakon neće moći proći parlamentarnu proceduru.

"Na državnoj razini svaku odluku mora podržati minimalno natpolovična većina svakog kluba. Drugim riječima, ako vi pokušavate izbaciti iz vlasti HDZ čime ćete motivirati njegove zastupnike da glasaju za zakone? Na razini entiteta to je slično riješeno, iako donekle drukčije, i zašto onda tjerati nekoga da blokira zakone i povlači vitalni nacionalni interes? Treba nam kompromis, a duh Bosne i Hercegovine je kompromis", zaključio je Čović.

On smatra kako je potrebno naglasiti da međunarodna zajednica neće riješiti naše unutarnje probleme.

"Danas zasjedaju ministri vanjskih poslova Europske unije i vidjet ćete da neće donijeti ni jednu odluku (o BiH). Prolongirat će sve za mjesec dana. I otkud nama drskost da kažemo -nećemo se dogovoriti oko ključnih stvari koje su definirane ustavom, a očekivati da nam EU ili netko drugi iz svijeta pomogne", kazao je Čović.

Prvi čovjek HDZ-a BiH ponovio je stav hrvatskog političkog bloka da se vlast na svim razinama treba formirati na istim načelima te da su predstavnici dva HDZ-a spremni o svemu razgovarati, s tim da su neupitni euroatlantski put BiH i ravnopravnosti tri naroda.

Na novinarsko pitanje o učestalim oskvrnućima groblja i spomenika u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH je osudio te incidente.

"Nema mjesta fašizmu u BiH, to je vrlo jasno, bez obzira od koga dolazi i s koje pozicije", zaključio je Čović.
 


<br /><br /><br /><br />

21-02-2011 at 16:09 | Uključi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Komentar Martine Mlinarević-Sopta: Odjebi Doris od Bosne,i od Hercegovine takođe

SPAKIRALA se sva u Dioru teta Pack Doris i došla na par dana u svoj ladanjski bh protektorat. Razliti jednu kavu/kahvu/kafu na Baščaršiji, spustiti niz grlo slast rahat lokuma, ponuditi nam seriju čarobnih rješenja za sve naše probleme, od kojih je glavni onaj da bi ubogi Balkanci trebali izići na ulice. Ulice pune rupa, ulice bez asfalta, ulice na koje ljudi izlaze svako jutro ponovo. Da prodaju novine, da operu tajkunske automobile, da bar nešto zarade za kruh. Uglađena Europa poziva na bunt u nikad lošijoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Što da ne, revolucija se nosi, ona je u trendu kao nikad dosad. Pogotovo kad njenu krv gledaš iz udobnih domova sigurnog, dalekog svijeta. Odjebi Doris.

Bez obzira kakvo mišljenje imali o njemu, predsjednik RS-a, Milorad Dodik u nedavnom intervjuu gospodinu Senadu Hadžifejzoviću izrekao je ono što je na jednu milisekundu ujedinilo tri razdijeljena korpusa u surovoj bosanskohercegovačkoj stvarnosti. Potpuno ogoljeno poslao je poruku Europskoj zajednici da smo tu gdje jesmo upravo zbog njih i njihove demagoške posesivnosti i bolesne želje za kontrolom. Načinom razmišljanja prosječnog stanovnika BIH izrekao je ono što u visokim političkim krugovima nitko drugi ne smije reći. Niti ucijenjene hrvatske političke glave, niti bošnjačke ulizice i vjerni podanici svih stranih politika. Objasnio je ono što svi znamo, ali kukavnički šutimo i puštamo da nas levate kako god im se prohtije. Kao što smo pustili da nas opeljuše, da nam pokupuju banke, unište proizvodnju, uvedu svoje firme na naša tržišta, kao što smo godinama šutjeli dok su naše gigante gasili izdajući dozvole za čerečenje naše industrije svojim bijelosvjetskim tvrtkama. I poput razmaženog djeteta koje ima apsolutno sve igračke, čak i to je dosadilo mondenoj i hladnoj Europi. Poželjela zato krv i suze i teror na ulicama. Novih pet-šest godina užasa i narednih dvadeset treniranja demokracije nad nažalost preživjelima. Odjebi Doris.

Sjećaš li se Doris, padala je kiša nad Bosnom, a u Hercegovini je puhala bura, kad su vaši strani, hrabri novinari provodili najužasnije dane u tegobnom ratu u BIH, da bi svijetu poslali poruku uplakanih lica diljem ove zemlje, a koji su vas molili da nam pomognete? Sjećaš se i kako niste poduzeli ništa i pustili ste krvoprolića, silovanja, ubojstva nevine djece i staraca, da biste kasnije mogli u suradnji sa bezmudim vlastima odvesti naše zapovjednike i generale kojima danas sudite za ono što ste mogli zaustaviti samo da vam je bio ćeif? Sjećaš li se Doris, kako ste odlikovali nizozemske vojnike koji su u onim najstrašnijim danima s Mladićem pili kuvano vino i šutjeli kao p**** dok su tisuće nedužnih civila posljednji put gledale ovo naše nebo? Znaš li Doris da vaši visoki predstavnici i predstavnici tih predstavnika, kao i njihovi savjetnici i frizeri savjetnika, godinama sišu strašne novce, a nisu učinili apsolutno ništa u smislu normalizacije stanja u ovoj zemlji? Znaš li Doris, da se u Širokom Brijegu, kao i u svim ostalim mjestima ovog nesretnog cirkusa godinama smijenjuju vaše trupe iz raznih zemalja, a osnovni zadatak im je ići u saune, na masaže, džogirati svoju muskulaturu po trim stazama raznih šumaraka i ispijati litre piva u narodnjačkim klubovima uz barenje lokalnih djevojaka? Znaš i odjebi Doris. I ti i OHR i SFOR i UN i sve vaše moguće kratice.

Nema te sile koja će nas ponovo natjerati na ulice. Nismo mi vesla sisali. Nisu uzalud ginuli naši očevi, sinovi, susjedi. Nas je krv naučila lekciju. Ne vjeruj strancu ni kad Dior nosi. Mi možda jesmo rastureni, ustvari, mi smo možda nikad rastureniji od rata pa naovamo, ali sve je to igra čija ste pravila sami određivali godinama i muzika po kojoj nas silite da plešemo. Jer ne slušate stvarne probleme naših naroda, jer vam nije u cilju da se isti razriješe za dobrobit budućnosti naše djece. Pa što biste onda vi radili kad bismo mi funkcionirali? Zato nas jeftinom retorikom zovete na ulice. Poput onog frajera što je nedavno na Facebooku pokrenuo "krevet-revoluciju" za spas Bosne i Hercegovine. Čegevara naših života sasvim slučajno živi u Švicarskoj, nije gladan od bosanskohercegovačke stvarnosti i bijede, ali smišlja genijalne, revolucionarne parole i ljude poziva na bunt.

Draga Doris, naše ulice bile bi pune samo kad bi se na jednoj pozornici za kamenovanje postrojili svi oni koji su nosioci krivnje za ovo stanje. Ne znam zapravo niti kako ste osmislili taj famozni izlazak na ulice u vašoj bajkovitoj glavi. Genocidni Srbin, Ugroženi Hrvat i Majorizator Bošnjak zagrljeni na barikadama protiv sistema? Borbene nam pjeva Dino Merlin, a Bakir doživljava višestruke orgazme nad uprizorenim bratstvom i jedinstvom? Odjebi Doris.

Naši su problemi lako riješivi. Da vi odete zauvijek i da Zlatku Lagumdžiji nađete posao. Trenutno smo u potpunoj institucionalnoj blokadi jer mu nijedno od otvorenih mjesta u natječajima ne odgovara. Pa ako postoji nešto u Zapadnoj Njemačkoj, bili bismo vam izrazito zahvalni. To je ionako zemlja njegovih snova. A ova zemlja, iz vaših noćnih mora, naša je jedina ljubav. Ali nikad više u njoj neće ginuti djeca da biste se vi bogatili i šmirglali svoje životopise prosipajući nam ublehe o demokraciji. Jesam li Vam rekla da odjebete? 


<br /><br /><br /><br />

24-02-2011 at 19:48 | Uključi u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim


Al' se škutorica "kamenih gena" nagovori EU ....
Biće da im je Doris "nacrtala" da od trećeg nema ništa...Vidim ,danas i Borjana morala da poliže ono što je nakenjala nedavno sa imenovanjem sudija mimo procedure...Martinica mi se redovno namjesti na voley na e-novinama... :mora da Zirdum sa Poskoka ne kreše više

24-02-2011 at 21:48 | Uključi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Dr. Srdja Trifković deportiran iz Kanade
Bez chatanja molim

Dr. Srdja Trifković deportiran iz Kanade

Veliki uspjeh bošnjačke zajednica u Sjevernoj Americi. Srđan Trifkovic nije pušten da uđe u Kanadu. Zahvaljujem se svima koji su radili da istina i pravda pobjedi. Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake, istinu i pravdu.

SAOPĆENJE INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA

Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC) informiše javnost da je Srđanu Trifkoviću, negatoru genocida u Bosni i Hercegovini i propagatoru antimulimanske kampanje, zabranjen ulaz u Kanadu. Tako on nije ni održao predavanje na univerzitetu u Vankuveru. Ovo je rezultat odlicne kampanje kanadske i americke bošnjačke zajednice.

IRGC se zahvaljuje i čestita kanadskim imigracijskim autoritetima za dobro obavljen posao zabrane ulaskaTrifkovića u Kanadu, koji je imao cilj širenja govora mržnje. To je veliki korak u kanadskoj demokraciji, posebno u smislu zaštite etničkih i vjerskih prava Kanađana od opasnih posljedica govora mržnje i poricanja genocida.

U ime mnogobrojnih žrtava zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i Bosanskog genocida na izvanrednoj borbi za istinu i pravdu, IRGC se zahvaljuje Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Islamskoj zajednici Bošnjaka Kanade, Američkom institutu za genocid i edukaciju, Bošnjačkom akademskom forumu i mnogim drugim organizacijama i zajedincima na pomoći u lobiranju za istinu i pravdu. Posebno se zahvaljujemo članovima Međunarodnog ekspertnog tima IRGC i mnogobrojnim intelektualcima koji su svojim radom dali veliki dio u ovom uspjehu. Zahvaljujemo se sredstvima informisanja na redovnom pračenju aktivnosti u ovoj akciji.

Negiranje genocida u Kanadi i drugim demokratskim zemljama je nespojivo s demokratskim državnim i društvenim vrijednostima. To je preopoznato od zajednice kanadskih i američkih Bošnjaka i prihvaćeno od kanadske i američke vlade i društva.

Ljudska obaveza je borba protiv zločina agresije i zločina genocida. Istina o tim zločinima ne dolazi sama, za tu naučnu istinu se treba boriti da bi činjenice utemeljene na naučnim metodama postale globalno priznate kako od strane međunarodnih sudova, tako i od država. Za naučnu istinu ne samo o zločinima prema Bosni i Hercegovini i njenim narodima, već o zločinima prema svim narodima i državama u svijetu se zalaže IRGC.

IRGC upoznao kanadsku javnost sa veličinom zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima, držeći se činjenice da samo naučno – istraživačka valorizacija zločina može doprinijeti priznavanju zločina kao puta pomirenja naroda. Zahvaljujući takvoj aktivnosti IRGC i u saradnji sa mnogim prijateljima istine o zločinima prema Bosni i Hercegovini i njenim

narodima, Kanadski parlament je usvojio Rezoluciju o genocidu Bosni i Hercegovini. Proglašavajući 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, članovi Kanadskog parlamenta su odali dužnu počast žrtvama najvećeg genocida poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, zločina genocida u Srebrenici.

http://www.youtube.com/watch?v=FhKkv0Ezd6w&feature=player_embedded#at=23

26-02-2011 at 05:55 | Uključi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Desetine srpskih plaćenika ratuju na ulicama Libij
Bez chatanja molim

Desetine srpskih plaćenika ratuju na ulicama Libije.

Srbi su prvi strani plaćenici koji su stigli u Libiju! Naime, nekoliko desetina srpskih plaćenika u ovom trenutku ratuju na ulicama libijskih gradova na strani trupa vjerni Muameru el Gadafiju!

http://www.alo.rs/vesti/35945/Srpski_psi_rata_cuvaju_Gadafija
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/119124/Srpski-psi-rata-cuvaju-Gadafija

26-02-2011 at 17:25 | Uključi u odgovor
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Desetine srpskih plaćenika ratuju na ulicama Libij
Bez chatanja molim

citat:
Fini wrote:
Desetine srpskih plaćenika ratuju na ulicama Libije.

Srbi su prvi strani plaćenici koji su stigli u Libiju! Naime, nekoliko desetina srpskih plaćenika u ovom trenutku ratuju na ulicama libijskih gradova na strani trupa vjerni Muameru el Gadafiju!

http://www.alo.rs/vesti/35945/Srpski_psi_rata_cuvaju_Gadafija
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/119124/Srpski-psi-rata-cuvaju-Gadafija
Pa imaju cetverogodisnju praksu........
 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
26-02-2011 at 22:07 | Uključi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13652
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Desetine srpskih plaćenika ratuju na ulicama Libij
Bez chatanja molim

citat:
Fini wrote:
Desetine srpskih plaćenika ratuju na ulicama Libije.

Srbi su prvi strani plaćenici koji su stigli u Libiju! Naime, nekoliko desetina srpskih plaćenika u ovom trenutku ratuju na ulicama libijskih gradova na strani trupa vjerni Muameru el Gadafiju!Pa sad da se ovo uzme zdravo za gotovo i nije u redu.
Plaćenici su plaćenici i vjerni su parama,a ne baš režimima.

Onda da su baš prvi strani plaćenici,treba odvaditi.
Svi ti plaćenici od nekoga finansirani stoljećima su prisutni gdje treba zagužvati.
Da ima i Srba ,vjerovatno ima,
Sve je to klasika.
Treba finansirati opoziciju.
Izazvati nerede i haos ubijati nedužno stanovništvo,da se ovi ispred televizije i ostalih medija mogu zgrozit o krvavim sukobima i tako kritikovati postojeću vlast.
Blokirati račune i uzeti ušteđevinu(klasična pljačka).
Tokom međusobnih sukoba koristiti UN ,poslati promatrače, i naravno vojsku koju izdajice iz opozicije moraju respektovati,a samim tim i plaćati penale,preko leđa onih koji i dalje moraju raditi...dugo,dugo samo sada za okupatora koji ima svoju demokratiju i svoje propise.
Zar nismo imali osamdeset i neke isti scenario (ili sličan).
Štrajkovi,ulica...balvan revolucija
27-02-2011 at 11:10 | Uključi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13652
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Ne znam može li ovo tu:

01-03-2011 at 00:04 | Uključi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Lagumdžiji, Komšiću i Hadžiću po 3.000 KM za duševnu bol

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu izdavač magazina "Slobodna Bosna" dužan je Zlatku Lagumdžiji, Željku Komšiću i Damiru Hadžiću sa po 3.000 konvertibilnih maraka "naknaditi nematerijalnu štetu zbog klevete i diskriminacije".
Piše: A. Panjeta

Podsjećamo, čelnici SDP-a Lagumdžija, Komšić i Hadžić tužili su urednika "Slobodne Bosne" Senada Avdića zbog navoda iznesenih u tekstu "Kako su pali Hadžić i Hasibović" objavljenom u ovom magazinu u oktobru 2009. U prvostepenoj presudi istanuto je kako su tekstom izvršene povrede Zakona o zaštiti od klevete, Konvencije o pravima djeteta i Kodeksa za štampu.

"Iz provedenih dokaza, posebno saslušanjem tužilaca kao parničnih stranaka, sud je neposrednim opažanjem utvrdio postojanje bojazni i straha za sigurnost i bezbjednost svoje porodice, a naročito malodobne djece. Tužioci su kao javne ličnosti zbog objavljivanja tekstova i fotografija koji su u suprotnosti sa citiranim zakonima i konvencijama pretrpjeli strah i bol nemoućnosti da spriječe ugrožavanje svoje malodobne djece", obrazložila je svoju odluku "na osnovu neposrednog opažanja" sudinica Lejla Fazlagić. Kako je u izjavi za Sarajevo-x.com kazao Senad Avdić koji je presudu tek dobio, za tu odluku nije bilo nikakvog dokaza u vidu sudskog vještačenja iz kojeg bi se utvrdili pomenuti strah i duševne boli.

"Nije najveći problem u tome što je ona u potpunosti politička: najveća mana te presude je što je potpuno nepismena. Mnogo je zadnjih godina, što proračunskih, što stranih para skršeno na takozvanu reformu pravosuđa i mislim da je tu bilo nekih kvalitetnih iskoraka. Međutim, presuda koju je napisala sutkinja Fazlagić pokazuje da je zaobiđen vrlo važan segment i da sudije nisu prošli osnovni analfabetski kurs. Napisala je, recimo. da je Hadžić načelnik općine Novo Sarajevo!", kazao je Avdić, dodajući da "gospođa koja napiše da je Damir Hadžić 'podpredsjednik' i koja ne zna koje je općine načelnik, mora hitno proći intenzivan analfabetski kurs".

"Presuda jeste politička, kafansko-jaranska ujdurma. Mi ćemo se protiv ove presude žaliti, a nadam se da će trojac Lagumdžija, Komšić, Hadžić ovu presudu u krugu sutkinje Fazlagić i njene familije kvalitetno zaliti", ogorčen je Avdić.

U tekstu zbog kojeg su pomenuta trojica tužili Avdića izneseni su podaci prema kojima je Federalna uprava policije podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika općine Novi Grad Damira Hadžića, i direktora građevinske firme "Butmir" Huseina Seje Hasibovića, a na osnovu prijave tadašnjeg direktora ASA Holdinga Nihada Imamovića. U prijavi je Imamović naveo da je od njega i grupe investitora tražen novac kako bi se odobrile izmjene regulacionog plana Alipašino polje kojima bi mogli početi gradnju u nekadašnjem krugu Astre. U spornom tekstu objavljena je i fotografija pomenute trojice s ljetovanja, na kojoj su bez zaštite prikazana njihova maloljetna djeca.  


<br /><br /><br /><br />

02-03-2011 at 18:36 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 15
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: boxo, daut29, minima!, sejlic, vedadp
FORUM : Politika : Izvodi iz stampe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING