Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Životinje i kuæni ljubimci : 4.oktobar Svjetski dan životinja
Strana: 1 2
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Tuzlanka1969
Nivo: Novi forumaš
Prijatelj Životinja
Registriran(a): 02-10-2011
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon UDOMI ME I SPASI
Bez chatanja molim

http://youtu.be/Pi-KkyCZDqw

Zašto je dobro imati kuænog ljubimca?

Kuæni ljubimac, bio to pas, maèka, ptica, glodavac, gmaz ili ribica može igrati važnu ulogu u djeèjem odrastanju. Suprotno nekim uvjerenjima, kuæni æe ljubimac pomoæi u vašim naporima da nauèite dijete izvršavati školske i kuæne obaveze. Životinja æe ga, takoðer, odvojiti od televizora i video-igrica te izvuæi iz kuæe.

Odavno je poznato da kuæni ljubimci pozitivno djeluju na zdravlje odraslih – druženje sa životinjama «snižava» krvni tlak, prevenira bolesti srca i lijeèi depresiju. Sva istraživanja, takoðer, pokazuju da život uz kuænog ljubimca djeluje blagotvorno na djecu te da životinja, na neki naèin, pomažu u djeèjem odgoju.

Kuæni ljubimci uèe djecu odgovornosti. Prvi kuæni ljubimac djetetu bi mogla biti akvarijska ribica jer dijete može, uz roditeljske savjete i vodstvo, obavljati gotovo sve u njezi i brizi za nju. Zajedno s roditeljem dijete se može brinuti i za psa, maèku, pticu ili neku drugu životinjicu. Preuzimajuæi odgovornost za opstanak nekog živog biæa, djeca se uèe disciplini, strpljenju, požrtvovnosti, nježnosti i samilosti.

Kuæni ljubimci pomažu stvaranju radnih navika. Šetnja sa psom, razgovor sa papigicom ili hranjenje hrèka mnogo su bolji predasi od uèenja nego što je to gledanje televizije ili igranje na raèunalu. Djeca æe se uz kuæne ljubimce nauèiti kretati i boraviti u prirodi, te otvoriti nove horizonte i interesne sfere.

Kuæni ljubimci uèe djecu životu. Život sa životinjicom djetetu donosi susrete s raðanjem, bolešæu i smræu, pa ih i uèi kako da se postave u tim situacijama. Isto tako, djeca koja imaju kuænog ljubimca mnogo æe lakše nauèiti dijeliti, kako materijalne stvari tako i roditeljsku ljubav s braæom i sestrama. Djeca koja imaju kuæne ljubimce komunikativnija su i lakše sklapaju prijateljstva. Kuæni ljubimci pomažu u izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja.

Kuæni ljubimci dobri su za djeèje zdravlje. Neka istraživanja pokazuju da djeca, koja su u bliskom kontaktu sa životinjama, imaju manju sklonost alergijama, posebice alergijskoj astmi. Pokazano je da djeca - koja su u dobi do godine dana bila u dodiru sa, posebice, maèkama - za 50 posto manje obolijevaju od razlièitih alergija.

Nabavljajuæi kuænog ljubimca roditelji moraju biti svjesni obaveza i odgovornosti koje preuzimaju. Mala djeca, mlaða od 10 godina, ne mogu se u potpunosti sama brinuti za životinju, pa (veæi) dio brige mora preuzeti roditelj. Generalno, svu brigu oko ljubimca roditelj bi trebao nadzirati.

Ne ostavljajte dijete samo sa životinjom!

Koliko god mislite da poznajete svoje dijete, pa i svojeg kuænog ljubimca, dobro je uvijek imati stvari «na oku», posebno ako je rijeè o manjem djetetu. Djeca do èetiri godine èesto imaju napade agresivnosti i bijesa, pa roditelji trebaju biti svjesni opasnosti po dijete i životinju. To je obièno prolazna faza, no posljedice mogu biti katastrofalne.

Agresivnost prema životinjama u starijoj dobi, posebice ako ona s godinama raste, može biti znak ozbiljnih emocionalnih poremeæaja. Dijete koje zlostavlja životinje èesto je zlostavljano dijete kojem treba pomoæi.

Služite djetetu kao primjer!

Kao i u mnogo drugih stvari, dijete æe svoj odnos prema životinjama graditi prema vašoj slici. Neka vaš odnos prema kuænom ljubimcu bude pun pažnje, nježnosti i ljubavi. Ukoliko nemate afiniteta prema životinjama ili smatrate da vam je kuæni ljubimac teret, ne nabavljajte ga! Prije nabavke kuænog ljubimca, razmislite kakva životinja odgovara vašoj obitelji, stambenim uvjetima i naèinu života.





http://www.coolmyspacecomments.com'>Comments & Glitter Graphics





[Edited by Tuzlanka1969 on 08-10-2011 at 11:53 GMT]

08-10-2011 at 10:39 | Ukljuèi u odgovor
Tuzlanka1969
Nivo: Novi forumaš
Prijatelj Životinja
Registriran(a): 02-10-2011
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Psi smanjuju stres kod autistiène djece
Bez chatanja molim

U istraživanju objavljenom u magazinu "Psychoneuroendocrinology" se navodi da psi pomažu autistiènoj djeci da razvijaju socijalne vještine, jer ona teško razumiju osjeæaje drugih ljudi.
Psi bi mogli predstavljati relativno jednostavno rješenje koje æe pomoæi djeci i njihovim porodicama da se nose sa životnim izazovima.
"Istraživanjem smo ustanovili da psi imaju direktan uticaj na nivo hormona stresa kod djece. Ni jedna metoda u prošlosti nije imala ovako znaèajan efekat", rekla je dr. Sonia Lupien, autor istraživanja.
Kako bi izmjerili nivo stresa, dr. Lupien i njen tim su mjerili kolièinu kortizola u pljuvaèki kod èetrdeset i dvoje djece.
Kortizol je hormon koji proizvodi tijelo kao odgovor na stres, a detektuje se u pljuvaèki.
Njegov nivo u pljuvaèki je na vrhuncu pola sata nakon buðenja, a tokom dana postepeno opada.

"Uticaj pasa na nivo anksioznosti kod djece smo mjerili u tri vrste razlièitih uslova. Testirali smo djecu prije nego su imali psa, potom u periodu kada je pas bio sa djecom i konaèno nakon što smo psa odvojili od djeteta", rekla je Lupien.
Tokom eksperimenta, roditelji su zamoljeni da popune upitnik koji se tièe ponašanja njihove djece prije, u toku i poslije druženja sa psom.
U prosjeku su roditelji naveli 33 problema sa ponašanjem prije uvoðenja psa, a 25 u periodu boravka psa sa djetetom. Do sada ni jedna druga metoda nije imala pozitivan psihološki uticaj na autistiènu djecu, piše "Daily Mail".

Hello Girl With Dog myspace comments
MyCommentSpace.com



[Edited by Tuzlanka1969 on 11-10-2011 at 13:41 GMT]

11-10-2011 at 13:21 | Ukljuèi u odgovor
Tuzlanka1969
Nivo: Novi forumaš
Prijatelj Životinja
Registriran(a): 02-10-2011
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Psi njuhom otkrivaju karcinom još u nastanku
Bez chatanja molim

Najbolji èovjekov prijatelj mogao bi postati i vrlo uèinkovit dijagnostièar raka pluæa. Testiranja u Njemaèkoj pokazala su da psi mogu otkriti bolest preko samo jednog daha oboljele osobe.


Psi legnu kada osjete miris raka

Beni veæ tjednima vježba na posebnom zadatku. Njuhom pokušava razluèiti koji uzorci dolaze od osoba oboljelih od raka pluæa. 'Kada osjete miris raka, psi legnu. Istrenirani su uz pomoæ pozitivne stimulacije. Uzoraka je puno, više od 200. Psi moraju razdvojiti one s rakom od onih bez', kaže Uwe Friedrich, trener pasa.
Njuškica pasa vrlo je uspješna u potrazi. Boni rak pluæa otkriva na temelju samo jednog daha. Treninzi u njemaèkom Löffingenu ohrabruju lijeènike. Ova vrsta karcinoma vodeæi je uzrok smrti i muškaraca i žena.
'Elektronièki nosovi iznimno su osjetljivi na utjecaje kao što su dijete, vrsta piæa, cigarete. Psima to ne smeta. Bez obzira na sporedne mirise, psi lako otkrivaju ima li osoba rak', kaže kirurginja Enole Boedeker.
'Napravili smo studiju o psima koji su uvježbani za otkrivanje raka pluæa preko daha. Nakon više testova, utvrdili smo da psi doista mogu otkriti rak pluæa preko daha s toènošæu od 72 posto', dodala je Enole. Rak debelog crijeva ili mjehura, psi otkrivaju njuhom s toènošæu i do 90 posto. Istraživanja i treninzi tako bi kuæne ljubimce mogli pretvoriti u sastavne dijelove lijeènièkih ekipa.

zwani.com myspace graphic comments
Myspace Friends Comments




[Edited by Tuzlanka1969 on 11-10-2011 at 18:21 GMT]
11-10-2011 at 18:15 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 35
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Životinje i kuæni ljubimci : 4.oktobar Svjetski dan životinja New Topic Post Reply

Strana: 1 2


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice