Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Kako vidimo buducnost BiH?
Strana: 1 2 3 4
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Kako vidimo buducnost BiH?

Buduænost BiH po dogovoru Washingtona i Bruxellesa: Dvije federalne jedinice, gašenje nacionalnih stranaka



Službeni Washington i Bruxelles usaglasili su dugoroèni plan reformiranja Bosne i Hercegovine, saznaje Dnevni list iz diplomatskih izvora.
Prema ovom planu, BiH æe dobiti potpuno novi ustav, a država æe se organizovati u dvije federalne jedinice i dva distrikta, èije granice neæe pratiti današnje entitetske. Ovaj konstruktivni plan trebao bi napraviti potpuni odmak od dvije ekstremne ideja koje ukljuèuju odcjepljenje RS-a ili stvaranja još jednog entiteta. Ali, ovaj plan ukljuèuje treæu ideju koja znaèi postupno ukidanje entitetske teritorijalne i svake druge podjele BiH i strukturiranje "bruxelleske BiH" koja samo u takvoj organizaciji može ispuniti zakonske i druge kriterije koji se od nje traže. Ovime bi se anulirala i stalna prijetnja odcjepljenja RS-a, dalja etnoteritorijalizacija kroz stvaranje veæinski "hrvatske" jedinice, ali i sprijeèila bošnjaèka nastojanja, prije svega SDA i Islamske zajednice u BiH, da se stvori unitarna država zasnovanu na vladavini veæine. Ovakva federalizirana država koja ne bi bila podijeljena etnièkim granicama trebala bi osigurati stabilnu demokraciju, zemlja bi se ujedinila politièki, ekonomski pa i simbolièno, a ojaèalo bi se povjerenje i sprijeèili moguæi etnièki sukobi.

Svi se slažu kako našu zemlju, u ovakvom komplikovanom ureðenju, èeka finansijski slom, èemu treba dodati zaostajanje za zemljama regije, ali i neriješeno nacionalno pitanje. Kroz ustroj federalne BiH, ona bi imala Narodnu skupštinu kao najviše zakonodavno i predstavnièko tijelo konstitutivnih naroda iz kojeg bi se formirala Vlada BiH kao najviše izvršno i naredbodavno tijelo vlasti. Opštine bi dobile veæu autonomiju u odluèivanju o praktiènim pitanjima koja se tièu obiènog èovjeka, a predviðeno je i njihovo uvezivanje u regionalne odbore koji bi zajednièki nastupali prema vladama dvije federalne jedinice i kroz njih na jaku državnu Vladu. Na primjer, jedan takav odbor koji bi zastupao zapadnu Hercegovinu štitio bi prava Hrvata koji su veæina u tom podruèju ili bi takav jedan odbor formiran u istoènoj Bosni štitio prava Bošnjaka. Time bi se stvorila potpuna organizacija potrebna kako za dalju stabilizaciju države tako i za ispunjavanje evropskih (i amerièkih) principa. Prema ovom planu veliki broj opština trebao bi izgledati potpuno drukèije, kako bi se i na tom nivou zaštitila sva zajamèena prava konstitutivnih naroda.

Poznata je namjera SAD-a, ali i Velike Britanije i Njemaèke - zemalja koje su najviše ukljuèene u kreiranje vanjske politike Evropske unije – da se eliminišu ekstremne politike u BiH. Najlakši put oslobaðanja bh. politièke scene od simbola blokade reformskih procesa u našoj zemlji je hapšenje, a s obzirom da su mnogi politièari uvelike ogrizli u nelegalne radnje nije ih teško prokazati kao kriminalce. Na kraju sklanjanje nekog politièara kao kriminalca neæe izazvati otpor u javnosti kao direktna smjena dekretom OHR-a.

Zbog toga je proljetos i podržano formiranje vlasti u FBiH u ovakvom sastavu, pri èemu je "zadatak" SDP-a riješiti se radikalizma meðu Bošnjacima i oèistiti FBiH od vehabistièkih i sliènih pokreta koji su u prošlosti uživali èak i javnu podršku meðu èelnim ljudima SDA i Islamske zajednice BiH.

S druge strane, zadatak šefa SNSD-a Milorada Dodika je riješiti se ekstremnih pokreta i politièkih ideja, prije svega onih koji dolaze od SDS-a koji je stvorio ratni zloèinac Radovan Karadžiæ. Obje stranke su veæ krenule u ispunjavanje tog zadatka "utapanjem" SDA i SDS-a u svoje stranke. Treæa "ekstremistièka" ideja, ona hrvatska, eliminisana je kroz uvlaèenje HDZ-a 1990. u HDZ BiH, a zatim njihova zajednièka eliminacija iz vlasti u FBiH i veæeg uticaja na kreiranje politike. Krajnji cilj je potpuno marginaliziranje i gašenje nacionalnih stranaka i snaženje ideja socijaldemokracije po uzoru na onu u Njemaèkoj ili Švicarskoj, što podrazumijeva i reformiranje i dovoðenje svježe krvi u postojeæe, "socijaldemokratski" SDP i SNSD.

Medijska kampanja se veæ zahuktala, posebno nakon signala koji je došao iz meðunarodne zajednice da je "vrijeme za ispitivanje oèigledne povezanosti politièara sa podzemljem". U bošnjaèkim medijima se javno linèuju prvaci SDA koji se vežu sa najekstremnijim grupama u BiH, posebno nakon tridesetominutnog "rafalanja" vehabije Mevlida Jašareviæa po Ambasadi SAD-a u Sarajevu. Ali, SDA se kroz medije veže i sa organizovanim kriminalnim grupama. Osim toga, sumnja se i na približavanje ove stranke globalnima muslimanskim organizacijama, poput Organizacije islamske konferencije, uz posredovanje Turske èija je vanjska politika nakon dolaska stranke AKA na njeno èelo, više okrenuta islamskim zemljama sa kojima razvija sve èvršæe odnose, nego sa EU-om koja ju godinama drži "na ledu" upravo zbog navedenog.

Ako je suditi po tajnim depešama Ambasade SAD-a koji se svakodnevno pojavljuju na WikiLeaksu, meðunarodni funkcioneri veæ su sortirali obimnu dokumentaciju koja teško kompromitira Milorada Dodika u njegovim "poslovnim aktivnostima", ali i njegovih najbližih saradnika i prijatelja. Time je Dodik dugoroèno ucijenjen od meðunarodne zajednice, a ne treba zanemariti ni ekonomsko urušavanje tog entiteta.

Izvor.24 sata

Napomena: Ovako vise ne moze. Nasi politicari ne mogu postici nikakav dogovor. Da li je potrebna pomoc sa strane? Ko sve opstruira postizanje dogovora? Koje bi rjesenje bilo najprihvatljivije za BiH itd.

24-11-2011 at 15:14 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako vidimo buducnost BiH?

Izgleda da su neki srpski politicari bili u pravu kad su tvrdili da "Bosnjaci nemaju osjecaj za drzavu, da njih samo interesuje vjera". To je mozda i jedan od razloga sto smo imali nacionalno odredjenje Musliman.
Nekad smo imali cijelu BiH a danas imamo malu teritiruju u samom centru BiH. Bosnjaka nema u Podrinju, nema ih ni u isticnoj i zapadnoj Hercegovini a nema ih ni u Bosanskoj Krajini.

Danas Bosnjake vise interesuju dogadji u: Libiji, Siriji, Egiptu nego ono sto se dogadja u samoj BiH. Nasi predjednici stranaka putuju sa sastanka na sastanak kao sto u pred poslednji rat putovali: Milosevic, Tudjman, Kucan, Bulatiovici, Izetbegovic i Gligorov. Izgleda da su im nekadasnji politicari veliki uzori, jer ih oponasaju u svemu a posebno u ne postizanju nikakvog dogovora. Dokle tako?

28-11-2011 at 04:23 | Ukljuèi u odgovor
Konnie
Nivo: Forumski vuk
Konnie Sue von Eulenbrunnen

Registriran(a): 19-08-2003
Lokacija: D
Odgovori: 787
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako vidimo buducnost BiH?

"Kako vidimo buducnost BiH?"

Ehhh, kad' bi je makar vidjeli...

28-11-2011 at 22:10 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako vidimo buducnost BiH?

Dobro ,mašala

28-11-2011 at 22:14 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako vidimo buducnost BiH?

Sa trenutnim politicarima...ovako...

28-11-2011 at 22:21 | Ukljuèi u odgovor
kagemusha
Nivo: Forumski doajen
Ordo ab Chao

Registriran(a): 01-04-2004
Lokacija: kyoto
Odgovori: 1349
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako vidimo buducnost BiH?

Pitanje je samo ,da li onako kako bi smo zeljeli ili onako kako je kroje drugi...a nije n i cudo...ko se sve bavi politikom...a ima samo zavrsenu partijsku politicku skolu

28-11-2011 at 22:23 | Ukljuèi u odgovor
Inspektor
Nivo: Forumski doajen
Novus Ordo Seclorum

Registriran(a): 21-06-2005
Odgovori: 9543
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako vidimo buducnost BiH?

Opet sve ispocetka - krivicu dijele izabrani politicari koji ne sprovode politiku u interesu onih koji su ih izabrali, glasaci su opet pogresno birali (ovo je uvijek varijanta) i biracko tijelo koje je bojkotovalo izbore ili odlucilo da ne glasa automatski dalo precutnu saglasnost onima za koje svakako ne bi glasali da treba da ostanu u politici i da se 'bore za prava naroda' koji ih nisu birali, te medjunarodna zajednica kao najveci krivac trenutne situacije u BiH, a koja pokusava prebaciti teret rjesavanja pitanja daljnjeg statusa BiH domacim predstavnicima iako znaju da su oni prouzrokovali ovakvo stanje i u BiH i u okruzenju. Buducnost BiH svakako je neupitna kao drzava, jer nije stvorena ni u Mrkonjic gradu ni u Daytonu kako neki pokusavaju da podvale. Kakva joj je buducnost - ne bas sjajna, ali to je svakako prestalo da postoji kao stanje bilo gdje u svijetu...Ipak se nadam da ce bar malo olaksati zivot ovih napacenih gradjana, jer stanja kao kod nas nema nigdje u svijetu...

28-11-2011 at 23:39 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako vidimo buducnost BiH?

ja se sve nadam da cemo mi imati lijepu buducnost... kontam da ce nam spustiti one razne poreze na zaposlenje, pa ce vise svijeta biti prijavljeno (npr. kao na kosovu, 25% izadje sve ono sto je kod nas 70% ili koliko vec). kontam da ce otici s vlasti politicari koji razjedinjuju bosnu i da ce doci neki "novi klinci" koji ce izgraditi nacionalni identitet "bosansko-hercegovackog naroda", a ne nastaviti da nas trpaju u torove, da nam odredjuju kaga da volimo i koga ne... ma, sve ce biti u redu... ne moze zauvijek biti shit!

PS:

citat:
MelMel wrote:
Moram pozdraviti drage forumase , narocito licemjere - lijepo sam se odmorila od ovih drugih.

odmorila se od drugih? ovih koji nisu licemjeri?




[Edited by statebriga on 29-11-2011 at 01:03 GMT]
29-11-2011 at 00:20 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako vidimo buducnost BiH?

ako nas ne izvuce ona nafta sto je traze,
nece nista drugo...

29-11-2011 at 07:46 | Ukljuèi u odgovor
Black0ut
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 14-11-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 613
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako vidimo buducnost BiH?

Bosna ce biti podijeljena, kad tad. Ili to ili novi rat u kojem ce jedna strana da zauzme cijeli teritorij.

Srbi nikada nece odustati od svoje mitologije a mi cemo uvijek biti slabi i ranjivi.

03-12-2011 at 19:27 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 28
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Politika : Kako vidimo buducnost BiH? New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice