Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Umjetnost : Tekstovi pjesama koje volimo
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Tekstovi pjesama koje volimo

citat:
MelMel wrote:


Seljacino sa dna kace, "Kalesijski zvuci" poezija je tebi urodjena, onako iz blata i prasine se rodila da siri papanluk sirom svijeta.

pa Boze dragi dragi tebi se ni pjesma ne moze napisat... zategni malo te "adidas dimije" prodje ti lopta kroz noge...

"alaj' bi se sigicila al' mi neda nana"...
27-06-2011 at 17:07 | Ukljui u odgovor
djevica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 13-01-2007
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 2767
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Tekstovi pjesama koje volimo

Nikad mi Toni nije bio simpatian likom, ali pjesme i glas Jedna od draih, mada su sve njegove pjesme super


to si ti meni, da l' suza to slatko boli
il' netko tko lano voli i prevrtljivo...
ljubav je moja nevina, njena, ista
iskra to s neba blista, al' ti to ne vidi...


Jer drai su ti oni to priaju lano,
i kupuju ti stvari, da, to ti je vano,
a ja te volim tako da ne znam to rei,
i svakog dana piem pjesme bez rijei...

I pjevam ti u dui dok usta mi ute,
i poklanjam ti vjenost, a drugi minute...
al' drai su ti oni to priaju lano,
da, to ti je vano, da, to ti je vano...

Od sree do sree, posrem jako esto,
ma, evo ti moje mjesto pa voli uzalud...
i to si ti meni, Boe, treba mi svjea nada,
napada tuga sada jer shvatio sam sve...

Da drai su ti oni to priaju lano,
i kupuju ti stvari, da, to ti je vano...
a ja te volim tako da ne znam to rei
i svakog dana piem pjesme bez rijei...

I pjevam ti u dui dok usta mi ute
i poklanjam ti vjenost, a drugi minute...
al' drai su ti oni to priaju lano,
da, to ti je vano...

Da...

To ti je vano...
http://www.youtube.com/watch?v=QVrvBGJi1eo

30-07-2011 at 14:10 | Ukljui u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Tekstovi pjesama koje volimo

Aleksa anti: TO TE NEMA... Kad na mlados poljsko cv'jee Biser nie pono nijema, Kroz grudi mi elja l'jee: "to te nema, to te nema?" Kad mi sanak pokoj dade I dua se miru sprema, Kroz srce se glasak krade: "to te nema, to te nema?"TO TE NEMA... Vedri istok kad zarudi U trepetu od alema, I tad dua pjesmu budi: "to te nema, to te nema?" I u asu bujne sree I kad tuga uzdah sprema, Moja ljubav pjesmu kree: "to te nema, to te nema"...Eh.... Jadranka Stojakovi i Aleksa anti....


27-09-2011 at 18:11 | Ukljui u odgovor
Shiva
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 08-12-2006
Odgovori: 5859
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Tekstovi pjesama koje volimo

citat:
Amigo wrote:
Negdje poodavno ovdje smo govorili o pjesmi Selma Vlade Dijaka. Danas slucajno u Nezavisnim Novinama pronadjoh intervju sa pravom Selmom. Evo kompletnog teksta:

====================
SELMA

Putuj Selma i ne naginji se kroz prozor
"Selma
putuje na fakultet
ona putuje, ja kofer nosim,
molim,
teak je al poto njen je lino
ja i taj kofer volim.
Selma,
na ulasku u voz ti htjedoh re
neto njeno to izaziva
pozor,
al rekoh samo zdravo Selma
i molim te ne naginji se kroz prozor"...

Mnoge generacije i danas poslije toliko godina uivaju u hitovima grupe "Bijelog dugmeta". Pjesma "Selma", autorsko djelo pjesnika i humoriste Vlade Dijaka, prenosi se sa koljena na koljeno, sa urke na urku...

Ove stihove Dijak je posvetio svojoj velikoj ljubavi Selmi Bori-Fundurulja. Zahvaljujui Goranu Bregoviu, pjesma je postala jedan od najveih jugoslovenskih rok hitova, a 1961. godine je uvrtena i u "Panoramu bosanskohercegovake poezije".

Selma, junakinja hita, danas zajedno sa svojim uspomenama stanuje u Zagrebu.

"Otpjevan je trunutak mog ivota, dogaaj sa sarajevskog novog kolodvora 1949. godine. Za mene je to najdraa, njena, topla, ljudska rije, pjesniko sjeanje na jednu divnu mladost", kae danas Selma Bori.

Neostvarena ljubavna pria pretoena je i u pozorini komad, nakon to je Ratko Rozovi napisao dramu, jednoinku pod nazivom "Hotel Majna". Drama u kojoj je opisan susret izmeu Vlade i Selme odigrana je u Narodnom pozoritu Mostar.

Selma Bori je roena 1929. godine u Zenici, a nakon zavretka Graevinskog fakulteta u Zagrebu, zaposlila se u Skuptini grada Zagreba. Bavi se i knjievnou tako da je objavljivala tekstove u brojnim asopisima.

Kako kae, mnogo je putovala po svijetu, boravila u Rusiji, Italiji, Austriji, Poljskoj, Njemakoj, ali nikad nije bila u Parizu, koji je toliko eljela vidjeti. Nada se da e barem njena knjiga "Selma putuje u Pariz", koju e objaviti Zadubina "Petar Koi" iz Banje Luke, doivjeti svoju prezentaciju u ovom romantinom gradu na Seni.

Selmu upoznajemo u Zagrebu. I danas voli da se sjea svoje izgubljene ljubavi i prijateljstva sa lanovima grupe "Bijelo dugme"..

NN: Da li moete da se sjetite tog trenutka 1949. godine, koji se zaista dogodio, a koji je Vlado Dijak, zabiljeio i pretoio u poeziju?

SELMA: U to vrijeme pohaala sam Drugu ensku gimnaziju u Sarajevu, a roditelji su mi ivjeli u Zenici. esto sam sretala Vladu na ulici, a viala sam ga i na korzu. On je bio zaljubljen u mene, ali ja to tada nisam znala, jer mi nikada nije rekao. Jednom prilikom kada sam odlazila kui srela sam ga i on se ponudio da mi ponese kofere do kolodvora, tu smo se lijepo rastali i dok sam bila u kupeu ula sam da govori: "Selma ne naginji se kroz prozor". Tek 1962. godine otac mi je poslao novinski lanak u kojem je bila objavljena pjesma "Selma" i tada sam shvatila da je posveena meni. Kada sam na poslu kasnije priala o tome kolege mi nisu vjerovale. Da bih ih uvjerila donijela sam plou, te sam morala ii na raport kod direktora, jer je to bilo zaista neozbiljno s moje strane. Bila sam oduevljena s tom pjesmom i zaista nisam eljela da budem popularna, ali sam smatrala da ukoliko je neto o tebi napisano onda si ivio. S obzirom da je o meni napisana pjesma, osjeam da u i poslije smrti ivjeti.

NN: Kada ste prvi put uli pjesmu u izvoenju grupe "Bijelo dugme"?

SELMA: Mislim da je to bilo 1975. godine, na njihovom nastupu u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Nakon koncerta otila sam iza bine i rekla momcima iz grupe: "Pa ja sam ta Selma". Na poetku mi nisu vjerovali, ali su kasnije bili oduevljeni injenicom da zaista postojim. Onda su poeli izlaziti novinski lanci o meni, a gostovala sam i u mnogim TV emisijama..

NN: Poslije tog rastanka na kolodvoru, da li ste se ponovo sreli sa Vladom i kako je izgledao taj susret?

SELMA: On je kasnije doao da studira u Zagreb, tako da smo se jednom sreli na Trgu Republike, odnosno dananjem Trgu Bana Jelaia. Samo smo se dugo gledali, on nije nita rekao, a ni ja nisam nita rekla i tako smo se rastali. Kasnije sam u jednim novinama proitala da je on radi mene doao u Zagreb na studije, ali nije imao dovoljno novca, te se ubrzo morao vratiti u Sarajevo. Mislim da je tada bio suvie zatvoren i plaljiv, a voljela bih da mi je neto rekao Nakon tog susreta sa Vladom mjesec dana nisam mogla nikoga da vidim, niti sam uila, nekako sam bolovala za njim. On je bio u Sarajevu, a ja u Zagrebu tako da je daljina, ipak, uinila svoje.

U to vrijeme sam uila zajedno sa jednim kolegom sa fakulteta za kojeg sam se kasnije i udala, iako, nisam bila u njega zaljubljena.

NN: Da li mislite da je tano ono to se kae da su velike ljubavi tune?

SELMA: Nije. Meni je u ivotu uvijek bilo vano da sam zaljubljena, ali ne i da ostvarim tu ljubav. Zapravo, nikad i nisam ostvarila ljubav, ali kada sam bila zaljubljena tada sam mogla sve.

NN: Danas kada pogledate u prolost, da li Vam je ao to nije bilo drugaije?

SELMA: Jako mi je ao! Svi su mi govorili: "ta e ti Vlado, pa on voli piti", ali meni to nita nije smetalo. Kasnije su me i tjeili: "Ima sree to nisi ostala sa njim, imala bih ogromne probleme", ali u sebi sam mislila - moda se on i ne bi toliko dao alkoholu da smo bili zajedno. On je bio zaista drutven ovjek i volio je popiti, sjeam se kada smo se sreli 1975. godine u sarajevskoj kafani "Tilava", gdje smo prvi put zajedno due sjedjeli. Samo je slagao aice i u jednom trenutku sam osjetila da je potpuno u svom svijetu, tada mi je jedan pjesnik koji je sjedio sa nama rekao: "On je sad sretan", a meni su krenule suze na oi. Krajem iste godine, ponovo sam dola u Sarajevo, ali neko je javio njegovoj supruzi. Kada smo se nas dvije srele zaista sam eljela da je bolje upoznam, ali ona je to odbila. Poslije sam od Vlade dobila pismo i nekoliko razglednica, ali to je bio kraj.

Novembra 1989. godine u vrijeme kada je Vlado umro bila sam u Mostaru, ali sestra mi nije dozvolila da odem na sahranu, zbog njegove supruge i djece. Iako se naa ljubav nikada nije ostvarila, njegova smrt me pogodila.

NN: Kakav je osjeaj biti junakinja jedne popularne pjesme?

SELMA: Zaista ne znam kako je to na mene uticalo. Meni je samo bilo vano da kroz tu pjesmu postojim i trajem, ali istovremeno je to i veoma ugudno. U tramvaju sam prije tri-etiri godine, zapazila tri djeaka od 14 godina, koji su priali o pjesmi "Selma", prila sam im i rekla: "Deki, pa ja sam vam ta Selma", oni nisu mogli vjerovati. Ne mogu da opiem taj osjeaj kada ste lik jedne toliko popularne pjesme. ao mi je to niko od lanova grupe "Bijelo dugme", iako, imaju ensku djecu, nije svom djetetu dao ime Selma, jer sam se uvijek potajno nadala da e se to dogoditi.

NN: Da li je i na Va knjievni duh, s obzirom da piete poeziju, uticala ljubav prema Vladi Dijaku?

SELMA: Uvijek sam u sebi nosila taj poriv prema pisanju, to je kod nas porodino. Moj roak je knjievnik i pisac Skender Kulenovi, tako da sam po toj oevoj liniji naslijedila ljubav prema pisanju. Kada su moje novele objavljene u "Forumu", bila sam presretna. Mislim da je to najsretniji dan u mom ivotu, kao da sam dobila krila, to je za mene bio veliki uspjeh. Kasnije je u mostarskom asopisu "Most" objavljena pjesma "Rahelina plava haljina" u kojoj sam opisala prvi susret moje majke i oca, kao i njegovo pismo pred smrt. Ipak, moda je i Vlado podstakao u meni ljubav prema pisanju.

NN: Uskoro e banjoluka Zadubina "Petar Koi", objaviti Vau zbirku pjesama "Selma putuje u Pariz". Kako je dolo do te saradnje?

SELMA: Te pjesme sam pisala 1978/79. godine. Imam oko 30 pjesama od kojih su samo dvije objavljene, a prije nekoliko dana sam napisala jo jednu. Mislila sam da vie nikada neu pisati pjesme, ali sam dobila inspiraciju da napiem "Barunasti sjaj novembra" koja je nastala u nekom nadahnuu, koji se javio tokom "Interlibera 2003", koji je trajao u novembru. Tamo sam otila radi prijatelja Dragana Marjanovia, koji je nagraen "Koievim perom" za roman "Lijanov san". Sve to se deavalo tada na sajmu ponovo me vratilo u prolost i osjetila sam da pripadam svijetu knjievnosti. Ono to je na mene tada ostavilo veliki uticaj bilo je to to sam zapazila veliki broj mladih ljudi koji su dolazili na tand Zadubine i bili su veoma zainteresovani iako su u pitanju knjige na irilici. Smatram da smo mi zapravo tri naroda, koji se u sutini jako volimo i nikada mi nije bilo jasno da neko ne zna irilicu, dok ja ne pravim razliku i oba pisma itam kao da su jedno. Susret sa tim ljudima na sajmu me nekako obogatio i dao mi nadu da nije sve tako crno u ivotu, da, ipak, postoje nekakve perspektive i da ljudi ne smiju ivjeti u mrnji, ve da se moraju voljeti i iz ivota izvlaiti samo ono to je lijepo. Tada se rodila ta ideja da Zadubina "Petar Koi" iz Banje Luke objavi moju knjigu pjesama. Sve to mi je vratilo nadu da, ipak, vrijedi ivjeti i izvui iz sebe ono to je najbolje. Nastojau da sve svoje vrijeme posvetim pisanju, ali mislim da e ovo, ipak, biti moja posljednja pjesma.

Tanja GATARI

Barunasti sjaj novembra
"to mi je initi dragi prijatelju
u barunastom sjaju sjeanja,
kad ivot nestaje u prolazu
i gubi se u proticanju vremena.
Tren susreta u urbi sastanka
utim kao pusto sad iznenada,
uz pojaan osjeaj postojanja
kad beznae moju elju usporava."

Selma Bori
Ovaj gore post je napisan 08.12.2003

pa da vidimo pravu Selmu iz nezaboravne pjesme, samo se nemojte rasplakati, kao ja, zbog ove neostvarene ljubavi...
[Edited by Shiva on 13-02-2012 at 11:59 GMT]
13-02-2012 at 11:53 | Ukljui u odgovor
Shiva
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 08-12-2006
Odgovori: 5859
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Tekstovi pjesama koje volimo

citat:
Amigo wrote:
Negdje poodavno ovdje smo govorili o pjesmi Selma Vlade Dijaka. Danas slucajno u Nezavisnim Novinama pronadjoh intervju sa pravom Selmom. Evo kompletnog teksta:

====================
SELMA

Putuj Selma i ne naginji se kroz prozor
"Selma
putuje na fakultet
ona putuje, ja kofer nosim,
molim,
teak je al poto njen je lino
ja i taj kofer volim.
Selma,
na ulasku u voz ti htjedoh re
neto njeno to izaziva
pozor,
al rekoh samo zdravo Selma
i molim te ne naginji se kroz prozor"...

Mnoge generacije i danas poslije toliko godina uivaju u hitovima grupe "Bijelog dugmeta". Pjesma "Selma", autorsko djelo pjesnika i humoriste Vlade Dijaka, prenosi se sa koljena na koljeno, sa urke na urku...

Ove stihove Dijak je posvetio svojoj velikoj ljubavi Selmi Bori-Fundurulja. Zahvaljujui Goranu Bregoviu, pjesma je postala jedan od najveih jugoslovenskih rok hitova, a 1961. godine je uvrtena i u "Panoramu bosanskohercegovake poezije".

Selma, junakinja hita, danas zajedno sa svojim uspomenama stanuje u Zagrebu.

"Otpjevan je trunutak mog ivota, dogaaj sa sarajevskog novog kolodvora 1949. godine. Za mene je to najdraa, njena, topla, ljudska rije, pjesniko sjeanje na jednu divnu mladost", kae danas Selma Bori.

Neostvarena ljubavna pria pretoena je i u pozorini komad, nakon to je Ratko Rozovi napisao dramu, jednoinku pod nazivom "Hotel Majna". Drama u kojoj je opisan susret izmeu Vlade i Selme odigrana je u Narodnom pozoritu Mostar.

Selma Bori je roena 1929. godine u Zenici, a nakon zavretka Graevinskog fakulteta u Zagrebu, zaposlila se u Skuptini grada Zagreba. Bavi se i knjievnou tako da je objavljivala tekstove u brojnim asopisima.

Kako kae, mnogo je putovala po svijetu, boravila u Rusiji, Italiji, Austriji, Poljskoj, Njemakoj, ali nikad nije bila u Parizu, koji je toliko eljela vidjeti. Nada se da e barem njena knjiga "Selma putuje u Pariz", koju e objaviti Zadubina "Petar Koi" iz Banje Luke, doivjeti svoju prezentaciju u ovom romantinom gradu na Seni.

Selmu upoznajemo u Zagrebu. I danas voli da se sjea svoje izgubljene ljubavi i prijateljstva sa lanovima grupe "Bijelo dugme"..

NN: Da li moete da se sjetite tog trenutka 1949. godine, koji se zaista dogodio, a koji je Vlado Dijak, zabiljeio i pretoio u poeziju?

SELMA: U to vrijeme pohaala sam Drugu ensku gimnaziju u Sarajevu, a roditelji su mi ivjeli u Zenici. esto sam sretala Vladu na ulici, a viala sam ga i na korzu. On je bio zaljubljen u mene, ali ja to tada nisam znala, jer mi nikada nije rekao. Jednom prilikom kada sam odlazila kui srela sam ga i on se ponudio da mi ponese kofere do kolodvora, tu smo se lijepo rastali i dok sam bila u kupeu ula sam da govori: "Selma ne naginji se kroz prozor". Tek 1962. godine otac mi je poslao novinski lanak u kojem je bila objavljena pjesma "Selma" i tada sam shvatila da je posveena meni. Kada sam na poslu kasnije priala o tome kolege mi nisu vjerovale. Da bih ih uvjerila donijela sam plou, te sam morala ii na raport kod direktora, jer je to bilo zaista neozbiljno s moje strane. Bila sam oduevljena s tom pjesmom i zaista nisam eljela da budem popularna, ali sam smatrala da ukoliko je neto o tebi napisano onda si ivio. S obzirom da je o meni napisana pjesma, osjeam da u i poslije smrti ivjeti.

NN: Kada ste prvi put uli pjesmu u izvoenju grupe "Bijelo dugme"?

SELMA: Mislim da je to bilo 1975. godine, na njihovom nastupu u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Nakon koncerta otila sam iza bine i rekla momcima iz grupe: "Pa ja sam ta Selma". Na poetku mi nisu vjerovali, ali su kasnije bili oduevljeni injenicom da zaista postojim. Onda su poeli izlaziti novinski lanci o meni, a gostovala sam i u mnogim TV emisijama..

NN: Poslije tog rastanka na kolodvoru, da li ste se ponovo sreli sa Vladom i kako je izgledao taj susret?

SELMA: On je kasnije doao da studira u Zagreb, tako da smo se jednom sreli na Trgu Republike, odnosno dananjem Trgu Bana Jelaia. Samo smo se dugo gledali, on nije nita rekao, a ni ja nisam nita rekla i tako smo se rastali. Kasnije sam u jednim novinama proitala da je on radi mene doao u Zagreb na studije, ali nije imao dovoljno novca, te se ubrzo morao vratiti u Sarajevo. Mislim da je tada bio suvie zatvoren i plaljiv, a voljela bih da mi je neto rekao Nakon tog susreta sa Vladom mjesec dana nisam mogla nikoga da vidim, niti sam uila, nekako sam bolovala za njim. On je bio u Sarajevu, a ja u Zagrebu tako da je daljina, ipak, uinila svoje.

U to vrijeme sam uila zajedno sa jednim kolegom sa fakulteta za kojeg sam se kasnije i udala, iako, nisam bila u njega zaljubljena.

NN: Da li mislite da je tano ono to se kae da su velike ljubavi tune?

SELMA: Nije. Meni je u ivotu uvijek bilo vano da sam zaljubljena, ali ne i da ostvarim tu ljubav. Zapravo, nikad i nisam ostvarila ljubav, ali kada sam bila zaljubljena tada sam mogla sve.

NN: Danas kada pogledate u prolost, da li Vam je ao to nije bilo drugaije?

SELMA: Jako mi je ao! Svi su mi govorili: "ta e ti Vlado, pa on voli piti", ali meni to nita nije smetalo. Kasnije su me i tjeili: "Ima sree to nisi ostala sa njim, imala bih ogromne probleme", ali u sebi sam mislila - moda se on i ne bi toliko dao alkoholu da smo bili zajedno. On je bio zaista drutven ovjek i volio je popiti, sjeam se kada smo se sreli 1975. godine u sarajevskoj kafani "Tilava", gdje smo prvi put zajedno due sjedjeli. Samo je slagao aice i u jednom trenutku sam osjetila da je potpuno u svom svijetu, tada mi je jedan pjesnik koji je sjedio sa nama rekao: "On je sad sretan", a meni su krenule suze na oi. Krajem iste godine, ponovo sam dola u Sarajevo, ali neko je javio njegovoj supruzi. Kada smo se nas dvije srele zaista sam eljela da je bolje upoznam, ali ona je to odbila. Poslije sam od Vlade dobila pismo i nekoliko razglednica, ali to je bio kraj.

Novembra 1989. godine u vrijeme kada je Vlado umro bila sam u Mostaru, ali sestra mi nije dozvolila da odem na sahranu, zbog njegove supruge i djece. Iako se naa ljubav nikada nije ostvarila, njegova smrt me pogodila.

NN: Kakav je osjeaj biti junakinja jedne popularne pjesme?

SELMA: Zaista ne znam kako je to na mene uticalo. Meni je samo bilo vano da kroz tu pjesmu postojim i trajem, ali istovremeno je to i veoma ugudno. U tramvaju sam prije tri-etiri godine, zapazila tri djeaka od 14 godina, koji su priali o pjesmi "Selma", prila sam im i rekla: "Deki, pa ja sam vam ta Selma", oni nisu mogli vjerovati. Ne mogu da opiem taj osjeaj kada ste lik jedne toliko popularne pjesme. ao mi je to niko od lanova grupe "Bijelo dugme", iako, imaju ensku djecu, nije svom djetetu dao ime Selma, jer sam se uvijek potajno nadala da e se to dogoditi.

NN: Da li je i na Va knjievni duh, s obzirom da piete poeziju, uticala ljubav prema Vladi Dijaku?

SELMA: Uvijek sam u sebi nosila taj poriv prema pisanju, to je kod nas porodino. Moj roak je knjievnik i pisac Skender Kulenovi, tako da sam po toj oevoj liniji naslijedila ljubav prema pisanju. Kada su moje novele objavljene u "Forumu", bila sam presretna. Mislim da je to najsretniji dan u mom ivotu, kao da sam dobila krila, to je za mene bio veliki uspjeh. Kasnije je u mostarskom asopisu "Most" objavljena pjesma "Rahelina plava haljina" u kojoj sam opisala prvi susret moje majke i oca, kao i njegovo pismo pred smrt. Ipak, moda je i Vlado podstakao u meni ljubav prema pisanju.

NN: Uskoro e banjoluka Zadubina "Petar Koi", objaviti Vau zbirku pjesama "Selma putuje u Pariz". Kako je dolo do te saradnje?

SELMA: Te pjesme sam pisala 1978/79. godine. Imam oko 30 pjesama od kojih su samo dvije objavljene, a prije nekoliko dana sam napisala jo jednu. Mislila sam da vie nikada neu pisati pjesme, ali sam dobila inspiraciju da napiem "Barunasti sjaj novembra" koja je nastala u nekom nadahnuu, koji se javio tokom "Interlibera 2003", koji je trajao u novembru. Tamo sam otila radi prijatelja Dragana Marjanovia, koji je nagraen "Koievim perom" za roman "Lijanov san". Sve to se deavalo tada na sajmu ponovo me vratilo u prolost i osjetila sam da pripadam svijetu knjievnosti. Ono to je na mene tada ostavilo veliki uticaj bilo je to to sam zapazila veliki broj mladih ljudi koji su dolazili na tand Zadubine i bili su veoma zainteresovani iako su u pitanju knjige na irilici. Smatram da smo mi zapravo tri naroda, koji se u sutini jako volimo i nikada mi nije bilo jasno da neko ne zna irilicu, dok ja ne pravim razliku i oba pisma itam kao da su jedno. Susret sa tim ljudima na sajmu me nekako obogatio i dao mi nadu da nije sve tako crno u ivotu, da, ipak, postoje nekakve perspektive i da ljudi ne smiju ivjeti u mrnji, ve da se moraju voljeti i iz ivota izvlaiti samo ono to je lijepo. Tada se rodila ta ideja da Zadubina "Petar Koi" iz Banje Luke objavi moju knjigu pjesama. Sve to mi je vratilo nadu da, ipak, vrijedi ivjeti i izvui iz sebe ono to je najbolje. Nastojau da sve svoje vrijeme posvetim pisanju, ali mislim da e ovo, ipak, biti moja posljednja pjesma.

Tanja GATARI

Barunasti sjaj novembra
"to mi je initi dragi prijatelju
u barunastom sjaju sjeanja,
kad ivot nestaje u prolazu
i gubi se u proticanju vremena.
Tren susreta u urbi sastanka
utim kao pusto sad iznenada,
uz pojaan osjeaj postojanja
kad beznae moju elju usporava."

Selma Bori
Ovaj gore post je napisan 08.12.2003

pa da vidimo pravu Selmu iz nezaboravne pjesme, samo se nemojte rasplakati, kao ja, zbog ove neostvarene ljubavi...[Edited by Shiva on 13-02-2012 at 12:06 GMT]
13-02-2012 at 12:02 | Ukljui u odgovor
Salai
Nivo: Forumski vuk
Bolje biti star nego pijan :D

Registriran(a): 03-02-2012
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 505
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon LyriCs vasih omiljenih pjesama.

Pozeljno je da naslov pjesme ,bude link pjesme ciji Lyrics stavljate .

Disturbed Conflict

You are, enemy
You are my hated enemy
I am enemy
Number one rated enemy
I'm a labelled enemy
I am your mortal enemy
My actions enemy
Make me your bitter enemy

All the world around enemy
They're tearing up the ground enemy
They're drawn in by the sound
Enemy, enemy I must eliminate my Enemy

Your people, enemy
My people's hated enemy
What are you, enemy
Though a created enemy
Terminate the, enemy
Eradicate the hated enemy
I am an enemy
My very greatest enemy

You try to tell me that you love life
Then find another way to kill life

Wanting, love life
Needing, kill life
Wanting, love life
Needing, kill life
Enemy

29-02-2012 at 15:16 | Ukljui u odgovor
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: LyriCs vasih omiljenih pjesama.

Icp - Fuck The World


Fuck
Fuck this shit
Fuck give it to me
If I only could only give to the world on fire,
"
"
Say fuck the world
FUCK THE WORLD!
If I only could I'd set the world on fire
Fuck them all
FUCK THEM ALL

Fuck you, fuck me, fuck us
Fuck Tom, fuck Mary, fuck Gus
Fuck Darius
Fuck the West coast
And fuck everybody on the East
Eat shit and die
Or fuck off at least
Fuck pre-schoolers
Fuck rulers
Kings and queens and gold jewlers
Fuck wine coolers
Fuck chickens, fuck ducks
Everybody in your crew sucks
Punk muthafucks
Fuck critics
Fuck your review
Even if you like me, FUCK YOU!
Fuck your Mom
Fuck your Mom's Momma
Fuck the Beastie Boys and the Daili Llama
Fuck the rain forest
Fuck a Forest Gump
You probably like it in the rump
Fuck a shoe pump
Fuck the real deal
And fuck all the fakes
Fuck all 52 states
And fuck you

If I only could I'd set the world on fire
Say fuck the world
FUCK THE WORLD!
If I only could I'd set the world on fire
Fuck 'em all
FUCK 'EM ALL
If I only could I'd set the world on fire
Say fuck the world
FUCK THE WORLD!
If I only could I'd set the world on fire
Fuck them all
FUCK THEM ALL

Fuck Oprah
Fuck Opera
Fuck a soap opera
Fuck a pop locker
And a cock blocker
Fuck your girlfriend
I probably did her already
Fuck Kyle and his brother Tom Petty
Jump Steady, my homey fuck him what are ya gonna do?
Fuck that bitch, fuck you
Yeah well fuck you, too
Don't bother to analyze these rhymes
In this song I say FUCK 93 times
Fuck the president
Fuck your welfare
Fuck your government, and fuck Fred Bear
Fuck Nugent, like anybody gives a fuck
You like to hunt a lot, SO FUCKING WHAT!
Fuck disco
Count or Monty Crisco
Fuck Sisqo, and Jack and Jerry Brisco
And fuck everyone that went down with the Titanic, in a panic
I'm like, FUCK YOU ALL!!!!

If I only could I'd set the world on fire
Say fuck the world
FUCK THE WORLD!
If I only could I'd set the world on fire
Fuck 'em all
FUCK 'EM ALL
If I only could I'd set the world on fire
Say fuck the world
FUCK THE WORLD!
If I only could I'd set the world on fire
Fuck them all
FUCK THEM ALL

Fuck Celine Dion, and fuck Dionne Warwick
You both make me sick, suck my dick
Fuck the Berlin wall, both sides of it
And fuck Lyle Lovett, whoever the fuck that is
Fuck everybody in the hemisphere
Fuck them across the world
And fuck them right here
You know the guy that operates the Rouge River draw bridge
In Del Ray on Jefferson?
FUCK HIM!
Fuck your idea
Fuck your gonarrhea
Fuck your diarrhea
Rocky Maivia
Fuck your wife, your homey did
He's fucking you
Fuck the police, and the 5- 0 too
Fuck Spin, Rolling Stone, and fuck Vibe
Fuck everybody inside
Whoever's on the cover, fuck his mother
Fuck your little brothers homey from around the way
And fuck Violent J

29-02-2012 at 15:38 | Ukljui u odgovor
Salai
Nivo: Forumski vuk
Bolje biti star nego pijan :D

Registriran(a): 03-02-2012
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 505
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: LyriCs vasih omiljenih pjesama.

Evo pjesma o NEGATIVNIM posljedicama GLOBALIZACIJE.
Inace, opisanih na slican nacin u Rizicnom drustvu i Svjetskom rizicnom drustvu (Ulrich Beck) .

Za bolje razumijevanje,preporucljivo je pogledati i spot.

Pjesma je VRH!
Another Way to Die (Disturbed)

"Another Way To Die"

The indulgence of our lives has cast a shadow on our world.
Our devotion to our appetites betrayed us all.
An apocalyptic plight.
More destruction will unfold.
Mother Earth will show her darker side and take her toll.

It's just another way to die.

There can be no other reason why.
You know we should have seen it coming.
Consequences we cannot deny will be revealed in time.
Glaciers melt as we pollute the sky.
A sign of devastation coming.
We dont need another way to die.
Can we repent in time?

[Pre-chorus:]
The Time bomb is ticking and no one is listening.
Our future is fading.
Is there any hope well survive?

[Chorus:]
Still, we ravage the world that we love.
And the millions cry out to be saved.
Our endless maniacal appetite.
Left us with another way to die.
It's just another way to die.
Can we repent in time?

Greed and hunger led to our demise.
A path I cant believe we followed.
Black agendas rooted in a lie.
Will we repent in time?
Species fall before our very eyes.
A world that they cannot survive in left them with another way to die.
Are we dead inside?

[Pre-chorus]

[Chorus x2]

Can we repent in time?
It's just another way to die.
Can we repent in time?

29-02-2012 at 15:44 | Ukljui u odgovor
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: LyriCs vasih omiljenih pjesama.

N.W.A- Just Don't Bite It


Homeboy : godamn, now lick my balls, oh shit.
Bitch : You like that?
Homeboy : Put 'em off
Bitch : It's good?
Homeboy : Ouch, shit, godamn bitch you bit' my damn, shit I said suck the
mothafucka, you're bitin' it, shit!
Narrator : Has this ever happend to you?
Does her teeth get in the way while she's sucking your dick?
Does she know how to suck a dick?
Well, I had that same problem until my bitch went out and buy
NWA's new book entitled "The art of sucking dick".
Bitch : Lesson 1 - First you grab the dick, next you gently lick it up
and down, then insert it into the mouth. Take it slow, don't rush
it, and before you know it ..
SPLASH!


Eazy E :

It goes one for the treble, two for the bass, She got nut all over her face
Kick kick it ...


Slow is the tempo, and Ren is gonna flow
As I produce and illustrate you to a ho'
Cought on the late night, Stampin' on the base-pipe
She's a hype to get you on the late flight
But back in school she was a cutie, yo
Then after graduation started givin' up the booty
In school, stuck her head in a feather
Every time I asked her what's the time
It was never ever what she would talk to the Ren I'm sayin'
I wanted a date, she would'nt even be my friend
But now in the 1990's, I'd be praying that the bitch don't find me
'cause she's got a gang o' kidz knuckle-heads and all dirty
And she's givin' pimp by a nigga that's 30
I saw her hangin' in the alley
Raggin' to her friends how she's ho'in' in de valley
All by herself, doin' on the whole strole
Commin' back home late night with the bankrob
You know a bitch like that makes me sick,
But I've heard that she sucks a good dick

Chorus :
It's the world's biggest dick
Don't matter just don't bite it
It's the world's biggest dick
Don't matter just don't bite it
"What do you want me to do with it?"
Don't matter just don't bite it
She swallowed it [yeaahh..]
[ Lyrics from: http://www.lyricsfreak.com/n/nwa/just+dont+bite+it_20097486.html ]
At a high school dance -
Me and the niggaz bailed in
I saw her sittin' with her friends, With the clan,
So sexy, thought she was all that
She would'nt even look it up because we wore the black hat
She was a stuck-up bitch on the public floor
But an instant prostitute behind closed doorz
On the streets she's a late night feature
Walkin' home from school saw her suckin' a nigga'z dick, another bleacher
She saw me and she ran and tried to hide her face
But a bitch full of nut could'nt escape in the chase
A disgrace, If I ever ever saw her
There was'nt a nigga on the block
Late at night not gettin' done
So she begged me not to tell a soul
Then I said of course 'cause my dick you it's harder than a telepole
Then again it don't concern me
'cause there's a slight chance if I fuck she might burn me
And then I might have to shoot de ho'
I mean checkin' with de quickness just to let her know
But to prevent from gettin' sick -
I would just prefer to let her come and suck my dick

Chorus :
It's the world's biggest dick
Don't matter just don't bite it
It's the world's biggest dick
Don't matter just don't bite it
But does she suck a good dick?
Don't matter just don't bite it
She swallowed it [yeaahh..]

Now I was at a club on a late late sunday
Peepin' at the bitches 'till the next day monday
Had a couple of drinks, so I was feeling good
And suddenly I saw this bitch who lives in my neighborhood
She went to church every week so now I locked her
She was at the end of the bar gettin' fucked up
Back at the house she was bitch n' be ignorin'
And when she start to talk the ho' was kinda borin'
Yo, but now I got to dawn, see
Now she's dancin' on the floor with a skirt and no panties on
Shakin' that ass like a salt shaker
I already got my plans -
Just while I'm a take her to a room
But yo I mean a rest room
And stick my dick in her mouth like a wet broom
So I grabbed her hand and she's with it
Oh and when she turned sobber should'nt have had admit it
So while she's dropped I'd better get it quick
And see for myself if she sucks a good dick ..

Chorus :
It's the world's biggest dick
Don't matter just don't bite it
It's the world's biggest dick
Don't matter just don't bite it
"What do you want me to do with it?"
Don't matter just don't bite it
Lick de big dick, baby, I wanna fuck this one
It's the world's biggest dick
Don't matter just don't bite it
It's the world's biggest dick
Don't matter just don't bite it
But does she suck a good dick?
Don't matter just don't bite it
She swallowed it
"So there you have it - a job well done, but for now let me get back to what
I was doing"
She swallowed it .. She swallowed it ..
Get it all baby, suck this dick, suck this dick for daddy
Suck this diiiiiick
Oh, she swallowed it .. get it all, suck this dick for daddy ..

Hey mothafuck, I want you to suck Dre's dick,
Then I want you to suck Yella dick
You already sucked Ren's dick ..

YOU BOYZ ARE DISGUSTING!
Just suck my dick bitch

29-02-2012 at 15:50 | Ukljui u odgovor
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: LyriCs vasih omiljenih pjesama.

NWA-She Swallowed It


Lesson 2 : Gently place the balls into the mouth and ..
HAMMMMMMMMMMMMMMMMM..

get it all baby ..
get it all baby ..
get it all baby ..
"what you want me to do with it?"
don't matter just don't bite it
she swallowed it ..
suck this dick for daddy
she swallowed it ..
usin' that lips
she swallowed it ..
it's the world's biggest dick
"what do you want me to do with it?"
don't matter just don't bite it

Slow is the tempo
Now talkin' but an info
So peep it up here goes the info
This is the bitches and the ho's crew
She get it as much we make bets on who's the ho's we'd love to go through
And for the shit that she does give her a drum role
Because the dumb bitch licks out the asshole
And a list of videotaper
And if you got a gang of niggaz, the bitch would let you rape her
She likes suckin' on dicks, and lickin' up nutz
And they even take de broomstick at the butt
Just to say that she did it with a rapper
But the pussy was more fishy than red snapper
"But how many licks would it take" She ax's
"To make MC Ren start gooshin' up vanilla shake"
She took her tongue out her mouth, put it on top
Like a cherry, started movin' it like a snake and it was very Irresistable
I could'nt pay the bitch to quit
'cause the ho' was doin' some ole' crazy shit
That made me start havin' a fit'
'cause the bitch sucks de hellified dick .. [suck this dick]

"It's the world's biggest dick"
Don't matter just don't bite it
"It's the world's biggest dick"
Don't matter just don't bite it
"What do you want me to do with it?"
Don't matter just don't bite it
She swallowed it .. Get it all baby!

Now one night night I was at a drive-in
And a car full of niggaz straight drove in
I thought they wuz commin' to start trouble but no
Five niggaz in the back it was de neighborhood ho'
Now what do you expect they're gonna dogg her like a doggy
Thirty minutes later and the windowz are all foggy
And I'm off in my car havin' a fit' 'cause de bitch that I'm with
Sayz no f**kin' on the 1st date shit
Now I'm like - Damn! I wish I was in the bucket
To be with 6 niggaz with the ho' and I can f**k it
So I told de ho' I was with that I'm goin' to de snack bar -
And got de f**k out de car.


Went to the bucket and I looked through the window
It was some niggaz that I knew they let me in yo
And my turn was like next
I could'nt see a face, all I saw was de pussy and the chest
I wanted to see the face, I felt the order
Peep over the seat - OH SHIT! it's the preacher's doughter!
And she's only 14 and a ho'
But the bitch sucks dick like a specialized pro
She looked at me, I was surprised
But was it passin' up the chance of my dick gettin' backtide
I told the bitch to do it quick :
"You little ho' hurry up and suck my dick!"

"It's the world's biggest dick"
Don't matter just don't bite it
"It's the world's biggest dick"
Don't matter just don't bite it
"What do you want me to do with it?"
Don't matter just don't bite it
She swallowed it .. Get it all baby!

Now I'm a break it down with a fact -
Since the last "Just don't bite it" girls don't know how to act
Sayin' that they never would suck a dick
But when they've tried it they could'nt quit
'cause not even bustin' the bitches today they love the shit
And those are the main one's that say they don't do it
But MC Ren knowz the bitches are used to it
So fellows, next time they try to tell a lie
That they never suck a dick punch the bitch in the eye
And then the ho' will fall to the ground
Then you'll open up her mouth -
Put your dick in and move the shit around
And she'll catch on and start doin' it on de raw
Actin' like she's tryin' to suck a meet off a chicken bone
And then she won't let go
Because bitches suck nutt out of a dick just like dreino
Get the last drop, unclog in de back
Then the stupid bitch is at that with the same shit de next night
Because she just can't quit
'cause she's addicted, addicted, addicted, addicted
she's addicted, addicted, she's addicted to suck a good dick

"It's the world's biggest dick"
Don't matter just don't bite it
"It's the world's biggest dick"
Don't matter just don't bite it
"What do you want me to do with it?"
Don't matter just don't bite it
She swallowed it .. Get it all baby!

"It's the world's biggest dick"
Don't matter just don't bite it
"It's the world's biggest dick"
Don't matter just don't bite it
"What do you want me to do with it?"
Don't matter just don't bite it
She swallowed it .. Get it all baby!

[Edited by tuba on 29-02-2012 at 15:54 GMT]

29-02-2012 at 15:52 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 8
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: Abd al-Madid, ado121, ibrahim_beg, mikica, miss_leeloo
FORUM : Umjetnost : Tekstovi pjesama koje volimo New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice