Info: Ovo nije bogomolja, ovo je samo forum, ovdje ne vaze pravila ponasanja kao za njih ali je uljudnost i tolerancija pozeljna. Ovdje se raspravlja o religijama i filozofiji, ali forum nije vjerski ni filozofski i ne pripada ni jednoj religiji, ni jednoj filozofiji.


FORUM : Religija i filozofija : Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

Kad se upale kandilji na Prinevoj damiji

Tano u 20:35 zavren je dananji post za stanovnike Tuzle. Islamski vjernici od zore do sumraka suzdravaju se od konzumiranja hrane i pia, a mjesec posta provode u molitvama i ibadetu.Ramazanski akam nije kao svaki drugi akam. Akam je vrijeme kad se pale kandilji na munarama damija oznaavajui tako kraj dnevnog posta i vrijeme za iftar. Iako ivimo u doba elektronike kada ezane ve odavno ne okuiu imami damija ve razglas, kandilji se na pale na svim damijama istovremeno, pa tako ni ezani ne zapoinju svi odjednom. Nije to velika razlika ali je dovoljna da se primjeti i stvori jedan lijep ugoaj i za oi i ui. Naa ekipa danas je zabiljeila momenat kada su se upalili kandilji na Prinevoj damiji u Tuzli.Inae, Prineva damija je od velikog znaaja za Tuzlu, zato to je izgraena na podruju kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najvei demat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od djedova, nena, hadija, hadihanuma, ali, to je vrlo vano, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi. Nedavno je damija detaljno obnovljena.

Veliki prostor i funkcionalnost damije omoguavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvravaju sa zadovoljstvom i radou. Duma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj damiji, izuzetno su posjeeni, a gotovo polovina klanjaa su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druenja dematlija, dematske mukabele, hadijske dove i ispraaji, vjenanja i sohbeti neke su od funkcija ove damije.

(Tuzlarije.net)

16-07-2013 at 15:32 | Ukljui u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

Narodna kuhinja brine o ugroenima

Tokom Ramazana pripremi se vie od 600 iftara

Narodnja kuhinja Imaret, koja djeluje u okviru Regionalnog odbora Merhamet Tuzla, sa dnevnim obrocima brine o 3450 osoba. Uz to, u vrijeme Ramazana, u ovoj kuhinji se osim redovnih obroka pripremaju i iftari za postae.

- Svako veer se priprema oko stotinu obroka za postae, ali se puno vei broj iftara daje u vidu paketa namijenjenih za one koji nisu u mogunosti da dou do Narodne kuhinje. Takvih korisnika imamo vie od 500, rekao je za Tuzlarije Adil-efendija Pezerovi, predsjednik Merhameta u Tuzli.Konstantan problem Narodne kuhinje su zalihe hrane. Ve su upuene molbe za otvaranje novih punktova za podjelu hrane u Tuzli i Graanici, ali uslijed nedostatka sredstava to nije mogue realizovati.

- Narodna kuhinja ne raspolae rezervama hrane, a uz teku materijalnu situaciju u zemlji razumljivo je zato imamo veliki broj novih zahtjeva za koritenje naih usluga, kae Pezerovi.

Inae, Vlada Tuzlanskog kantona je na nedavno odranoj sjednici dala saglasnost na Program raspodjele dijela sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2013. godinu. Tako e se iz kantonalnog Budeta izdvojiti 100.000 KM kako bi socijalno ugroene osobe tokom 2013. godine imale zagarantovan po jedan obrok.I ove godine Merhamet Tuzla planira da realizuje tradicionalnu akciju podjele paketa za povratnii populaciju. Povratnici su naa stalna briga. Kontinuirano smo na terenu i tokom ovog Ramazana planiramo posjetiti veliki broj demata: Zvornik, Kula Grad, Bratunac, Srebrenicu, Vlasenicu, Bijeljinu..., rekao je Pezerovi.

Prema islamskom vjerovanju u Ramazanu, svaki dan treba nahraniti jednog postaa, tj. poastiti ga iftarom, jer je Allahov Poslanik rekao: "Ko nahrani postaa, ima nagradu kao i onaj ko je postio''. Meutim, na dobra djela ne treba zaboraviti ni tokom cijele godine, jer broj gladnih u naoj zemlji stalno raste.

(Tuzlarije.net)

16-07-2013 at 15:33 | Ukljui u odgovor
Bongo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 05-03-2013
Odgovori: 647
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

I kada citam predhodni post mozemo mirne duse da kazemo da je pohvalnog karaktera i da je to jedan od velikih sevapa.
Na suprot, za moj ukus meni nepojmljivo, mi svjesno ubiremo sevape na sve vecem broju fukara u nasem drustvu, u nasem komsiluku.
Umjesto da se drustvo uzme u kostac sa lopovlukom, tj. korupcijom mi si dicimo koliko smo humani i koliko ubiremo sevape ako nahranimo gladne insane u 2013 godini.
Nekako mi to apsolutno shizofreno.

17-07-2013 at 03:08 | Ukljui u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

Elmedina Osmi - Brzovi: Ramazan - svjetlo u licu, bogatstvo u dui

Predsjednica ste Asocijacije ena Medlisa Islamske zajednice Tuzla. Kakav je, po Vama, poloaj ena muslimanki u dananjem drutvu?
- Poloaj muslimanke u drutvu danas ne moemo okarakterisati kao zadovoljavajui. Naprotiv, na tom se polju treba jo mnogo raditi. Muslimanka se danas obrazuje, radi, drutveno je aktivna, te je i njen poloaj u drutvu svakim danom sve vie priznat i neizostavan. Ima svijetlih primjera, ne mogu a da ne spomenem naelnicu Opine Visoko Amru Babi, koja je pokazala da muslimanka u dananjem drutvu ima svoje mjesto i da se za njega treba boriti znanjem, vjetinom i iskrenim namjerama, koje na kraju uvijek budu prepoznate. Ali, takvih primjera nam treba jo. Nije vie neuobiajeno da pripadnice enskog spola budu uspjene u politici, ekonomiji i ostalim segmentima ljudskog djelovanja, gdje postiu izvanredne rezultate i tako doprinose razvoju i napretku drutva. No, jo to nije na zadovoljavajuem nivou.

Doprinos drutvu

Da li islam kao religija sputava ene? Gdje je, po Vama, ena u islamu?

- ena u islamu je uvijek imala svoje mjesto, koje joj nije dodijeljeno u novije doba, nego to sve datira jo iz doba poslanika Muhammeda, a.s. Ako malo detaljnije iitavamo biografiju Muhammeda, a.s, vidjet emo da je ena bila aktivno ukljuena u rad za islam jo od prvih dana objave. Prva osoba, prvi ehid u povijesti islama, bila je ena Sumejja. ena je od samih poetaka izgradnje islamske civilizacije uestvovala u tom procesu, inila je hidru, borila se i davala nemjerljiv peat u izgradnji svega dobrog emu nas ui islam. Kada bi ena danas imala istu priliku i ulogu kao u doba Poslanika, bila bi u puno boljem poloaju nego sada.

Koje su dunosti i obaveze ene kada je u pitanju porodica?

- Nemjerljiva je uloga ene muslimanke u porodici. Njena uloga majke, sestre, supruge daje joj ulogu odgajateljice i enskih i mukih narataja. Daje joj priliku da direktno utie na narataje koji e sutra biti pokretaka snaga drutva. Ukoliko se muslimanka realizuje na najbolji mogui nain u tim ulogama, ona direktno utie i daje doprinos razvoju drutva u kojem svi ivimo. Uloga i obaveza ene je da porodicu uini zdravom, zadovoljnom, sretnom elijom koja e sutra doprinijeti to boljem razvoju drutva za sve nas.

Ima li u naem drutvu ena poloaj kakav zasluuje?

- ena, naalost, nema mjesto kakvo zasluuje, ali ima niz naina kako da se bori da mjesto i poloaj u drutvu budu bolji. Danas imamo priliku da se obrazujemo, radimo i aktivno uestvujemo u drutvenim tokovima.

Da li je enama, bez obzira kojoj konfesiji pripadale, tee da uspiju u bh. drutvu, da se ostvare i kao majke, ali i uspjene ene u poslovnom svijetu?

- Ostvariti se kao majka, ali i uspjena ena u naem drutvu danas jeste teko. Ali, to nije razlog da posustanemo i kaemo da je nemogue. ena mora uloiti velike napore kako bi se ostvarila kao majka, ali kako bi bila i uspjena ena. Mora biti aktivna, neumorno ulagati energiju u izgradnju porodice, jer porodica je klju uspjeha. Sve ono to se sanja u porodici, koja je centar ljubavi, razumijevanja, potpomaganja i svega dobrog, ono je i ostvarivo.

Uspijevate li pored svih obaveza nai vremena samo za sebe?

- Dananji tempo ivota nam namee neto vei broj obaveza, ali nam taj tempo ivota ne zabranjuje da u toj brzoj koloteini ne naemo vremena za sebe i svoje najmilije. Vremena se uvijek moe nai ako se to eli. Svoje slobodno vrijeme ispunjavam uz neko pouno tivo, ali ono to me posebno oputa su etnja i ugodni momenti koje volim provesti u krugu porodice i prijateljica. U ovim ramazanskim danima su mi posebno dragi ti porodini iftari, iftari u krugu prijateljica i svi oni detalji koji mubarek-dane ine mirisnijim i posebnijim od ostalih dana u godini.

ta Vama, kao eni koja prakticira vjeru, predstavlja ovaj mjesec?

- Mubarek ramazan je jedna vrsta svjetlosti kojom svaki vjernik bude obradovan. To je period kada sve ono to radimo dobija jednu posebnu dimenziju vie. Za mene ramazan predstavlja oazu ispunjenu ibadetima, koji nas i ljude oko nas ini svjetlijim u licu, srcu, a bogatijim u dui. Sva naa ula su okrenuta ka ibadetima, injenju dobra i sve se to ini u tom posebnom ramazanskom ozraju. Mubarek mjesec je prilika da sebe i najmilije podstaknemo na injenje dobra individualno, ali i zajedno, te da tako upotpunimo sve te njegove ari.

Smatrate li da su porodica i brak danas u krizi?

- Naruen je itav spektar vrijednosti i mi polahko prestajemo da govorimo o svemu tome. Sve vie se susreemo sa nemoralom, vanbranim zajednicama i raznim zlom dananjice. Porodica kao osnovna elija drutva je prolazila kroz razliite faze od svog nastanka do danas, ali esto mi se ini da je danas najvie ugroena. Mladi se pod uticajem savremenog naina ivota sve vie odluuju za veze koje nisu u skladu sa moralnim principima i vrijednostima koje nose iz porodinog okrilja. Takve vanbrane zajednice ne podravaju instituciju braka, raaju generacije djece koja hode tim nemoralnim nainima ivota. Do juer smo gledali takve slike u Evropi, a danas se to deava i kod nas. Pored posebne panje za porodicu i vrijednosti koje ona gaji, moramo obratiti panju i na branu zajednicu, njenu vanost i uticaj na razvoj zdrave sredine.

Koje biste dosad realizovane projekte Asocijacije ena posebno izdvojili?

- Nisam sigurna da bih mogla neki projekt posebno izdvojiti. U sve projekte i aktivnosti koje radimo utkano je dosta strpljenja, energije i ljubavi, kao i elje da nas oni neemu naue i podstaknu na neke nove aktivnosti kojima je cilj injenje dobra. Sve aktivnosti su imale neku svoju posebnost poevi od Prvih susreta muslimanki, potom niza tribina, seminara, kampanja, humanitarnih akcija, zajednikih iftara i slinih aktivnosti.

Posjeta penzionerima

Redovno organizujete humanitarni bazar Poklon dvostruke radosti. Prodajete odjeu i druge predmete. Sredstva idu ugroenim porodicama?

- Poklon dvostruke radosti je prvi humanitarni bazar u Tuzli, kojeg je pokrenula grupa entuzijastkinja prije godinu i po. Posebnu podrku ovom projektu dali su tadanji glavni imam dr. Amir Kari i tadanja predsjednica Asocijacije ena Amina ulovi. Mnogo je porodica koje su pomognute posredstvom ovog projekta i to mu daje poseban znaaj. Tim volonterki koje su okupljene oko njega ulae mnogo energije, truda i vremena u realizaciju i iznalaenje naina kako da pomognu onima kojima je pomo potrebna.

Koje su to aktivnosti koje e Asocijacija realizovati u narednom periodu?

- Asocijacija ena MIZ Tuzla u toku mubarek mjeseca ima, rekla bih, standardne ramzanske aktivnosti. Upriliimo iftare za nae lanice i saradnice. Podijelimo zajedno ari zajednikih iftara i teravih-namaza. Planiramo, ve peti put, upriliiti posjetu Domu penzionera, te sve korisnike Doma obradovati prigodnim hedijama, a postae iftarima. Ove godine emo dati doprinos u realizaciji velike humanitarne akcije koja e trajati do Kurban-bajrama, a rije je o akciji pod nazivom Bajramske radosti za djecu Sirije.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/intervju/elmedina-osmic--brzovic-ramazan--svjetlo-u-licu-bogatstvo-u-dusi


[Edited by cupo on 22-07-2013 at 15:33 GMT]

22-07-2013 at 15:30 | Ukljui u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

bez ikakve provokacije, da me ne shvati neko pogresno, zeljela bih da podijelim s vama nesto sto me prilicno zaokupilo danas...

naime, ako je kaleidoskop pomjeren za poslije ramazana, zasto su panonska jezera otvorena?

na panonskim jezerima se vide prilicno gola tijela, kako s ceste, tako s parka, onog mosta za nigdje i okoline.

na kaleidoskop ide vrlo ciljana publika.

nije li ono prvo veca uvreda postacima od neke pive koja se toci onima koji svakako ne poste?

u cemu je fazon? zasto jedno moze, a drugo ne moze?

22-07-2013 at 21:20 | Ukljui u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

citat:
statebriga wrote:
na kaleidoskop ide vrlo ciljana publika.
nije do publike,ve do organizatora festivala i naravno onoga ko sve to finansira...moda hoe da se ugledaju na SFF...
ne znam zbog ega bi trebalo da budu zatvorena panonska jezera,obzirom da ramazanski post nije obavezujui za nemuslimane,niti je BIH erijatska drava.

22-07-2013 at 21:44 | Ukljui u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

citat:
soraya wrote:
... obzirom da ramazanski post nije obavezujui za nemuslimane,niti je BIH erijatska drava.

pa tako ni piva i glasna muzika nisu obavezujuci za muslimane, pa po tome vidim neslaganje u arsinima

iskreno, ja ne mogu da shvatim da neko posti i da mu smeta glasna muzika (pored muzicke skole) i pivo (koje tamo neko pije), a ne smeta mu sto 80% prolaznika na ulici, dok ide od kuce do dzamije, ili na pijacu, ili bilo gdje, hoda polu golo, kao da su u makarskoj...

ako smeta pivo, ima da smeta i golotinja!
23-07-2013 at 00:49 | Ukljui u odgovor
daleko
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 28-11-2009
Odgovori: 328
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

Gdje pie da je kaleidoskop odgoen/pomjeren zbog Ramazana?

23-07-2013 at 01:11 | Ukljui u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

citat:
Aidatuzla wrote:
ne smeta im pivo, ne smeta im golotinja na panonici al im smeta glasna muzika dok pokusavaju da se skoncentrisu na namazu.

aaaaaaaaa, ok, sad sam skontala... nisam bila skontala iz prvog objasnjenja, sorry... hvala aida!

23-07-2013 at 15:49 | Ukljui u odgovor
borbeni
Nivo: Forumski doajen
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Lokacija: dunjaluk
Odgovori: 8575
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

citat:
statebriga wrote:
bez ikakve provokacije, da me ne shvati neko pogresno, zeljela bih da podijelim s vama nesto sto me prilicno zaokupilo danas...

naime, ako je kaleidoskop pomjeren za poslije ramazana, zasto su panonska jezera otvorena?

na panonskim jezerima se vide prilicno gola tijela, kako s ceste, tako s parka, onog mosta za nigdje i okoline.

na kaleidoskop ide vrlo ciljana publika.

nije li ono prvo veca uvreda postacima od neke pive koja se toci onima koji svakako ne poste?

u cemu je fazon? zasto jedno moze, a drugo ne moze?u sluaju panonskog ima vie opcija. prva je da se trudi da ne prolazi pored panonskog, a ako ba mora, uvijek ima opciju da okrene glavu.

u sluaju famoznog koncerta, kojem je prisustvovao svaki tuzlak, a da nije maknuo iz kue, je sasvim druga pria.

kad ode u damiju u toku mjeseca ramazana, koji se BTW u tuzli stoljeima obiljeava, pa stane u namaz i od koncerta ne uje imama dok ui Kur'an, a stoji par koraka ispred tebe, mora da se uznemiri.


pozdravljam to to je pomjeren kaleidoskop, jer se time pokazuje volja da se uje svaki graanin tuzle.
23-07-2013 at 16:01 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 5
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: aerborne, blue_fan, bozana, buba38, maxx, Milaa, mire, nabrijani, Ninna, panonika, sanjalica, senad.h, sultan, TML, Tz_G, ziza
FORUM : Religija i filozofija : Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice