Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima


FORUM : Religija i filozofija : Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

Kad se upale kandilji na Prinèevoj džamiji

Taèno u 20:35 završen je današnji post za stanovnike Tuzle. Islamski vjernici od zore do sumraka suzdržavaju se od konzumiranja hrane i piæa, a mjesec posta provode u molitvama i ibadetu.



Ramazanski akšam nije kao svaki drugi akšam. Akšam je vrijeme kad se pale kandilji na munarama džamija oznaèavajuæi tako kraj dnevnog posta i vrijeme za iftar. Iako živimo u doba elektronike kada ezane veæ odavno ne okuišu imami džamija veæ razglas, kandilji se na pale na svim džamijama istovremeno, pa tako ni ezani ne zapoèinju svi odjednom. Nije to velika razlika ali je dovoljna da se primjeti i stvori jedan lijep ugoðaj i za oèi i uši. Naša ekipa danas je zabilježila momenat kada su se upalili kandilji na Prinèevoj džamiji u Tuzli.



Inaèe, Prinèeva džamija je od velikog znaèaja za Tuzlu, zato što je izgraðena na podruèju kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveæi džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi. Nedavno je džamija detaljno obnovljena.









Veliki prostor i funkcionalnost džamije omoguæavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošæu. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjeæeni, a gotovo polovina klanjaèa su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraæaji, vjenèanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.

(Tuzlarije.net)

16-07-2013 at 15:32 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

Narodna kuhinja brine o ugroženima

Tokom Ramazana pripremi se više od 600 iftara

Narodnja kuhinja „Imaret“, koja djeluje u okviru Regionalnog odbora Merhamet Tuzla, sa dnevnim obrocima brine o 3450 osoba. Uz to, u vrijeme Ramazana, u ovoj kuhinji se osim redovnih obroka pripremaju i iftari za postaèe.

- Svako veèer se priprema oko stotinu obroka za postaèe, ali se puno veæi broj iftara daje u vidu paketa namijenjenih za one koji nisu u moguænosti da doðu do Narodne kuhinje. Takvih korisnika imamo više od 500, rekao je za Tuzlarije Adil-efendija Pezeroviæ, predsjednik Merhameta u Tuzli.



Konstantan problem Narodne kuhinje su zalihe hrane. Veæ su upuæene molbe za otvaranje novih punktova za podjelu hrane u Tuzli i Graèanici, ali uslijed nedostatka sredstava to nije moguæe realizovati.

- Narodna kuhinja ne raspolaže rezervama hrane, a uz tešku materijalnu situaciju u zemlji razumljivo je zašto imamo veliki broj novih zahtjeva za korištenje naših usluga, kaže Pezeroviæ.

Inaèe, Vlada Tuzlanskog kantona je na nedavno održanoj sjednici dala saglasnost na Program raspodjele dijela sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2013. godinu. Tako æe se iz kantonalnog Budžeta izdvojiti 100.000 KM kako bi socijalno ugrožene osobe tokom 2013. godine imale zagarantovan po jedan obrok.



I ove godine Merhamet Tuzla planira da realizuje tradicionalnu akciju podjele paketa za povratnièi populaciju. „Povratnici su naša stalna briga. Kontinuirano smo na terenu i tokom ovog Ramazana planiramo posjetiti veliki broj džemata: Zvornik, Kula Grad, Bratunac, Srebrenicu, Vlasenicu, Bijeljinu...“, rekao je Pezeroviæ.

Prema islamskom vjerovanju u Ramazanu, svaki dan treba nahraniti jednog postaèa, tj. poèastiti ga iftarom, jer je Allahov Poslanik rekao: "Ko nahrani postaèa, ima nagradu kao i onaj ko je postio''. Meðutim, na dobra djela ne treba zaboraviti ni tokom cijele godine, jer broj gladnih u našoj zemlji stalno raste.

(Tuzlarije.net)

16-07-2013 at 15:33 | Ukljuèi u odgovor
Bongo
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 05-03-2013
Odgovori: 647
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

I kada citam predhodni post mozemo mirne duse da kazemo da je pohvalnog karaktera i da je to jedan od velikih sevapa.
Na suprot, za moj ukus meni nepojmljivo, mi svjesno ubiremo sevape na sve vecem broju fukara u nasem drustvu, u nasem komsiluku.
Umjesto da se drustvo uzme u kostac sa lopovlukom, tj. korupcijom mi si dicimo koliko smo humani i koliko ubiremo sevape ako nahranimo gladne insane u 2013 godini.
Nekako mi to apsolutno shizofreno.

17-07-2013 at 03:08 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

Elmedina Osmiæ - Brzoviæ: Ramazan - svjetlo u licu, bogatstvo u duši

• Predsjednica ste Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Kakav je, po Vama, položaj žena muslimanki u današnjem društvu?




- Položaj muslimanke u društvu danas ne možemo okarakterisati kao zadovoljavajuæi. Naprotiv, na tom se polju treba još mnogo raditi. Muslimanka se danas obrazuje, radi, društveno je aktivna, te je i njen položaj u društvu svakim danom sve više priznat i neizostavan. Ima svijetlih primjera, ne mogu a da ne spomenem naèelnicu Opæine Visoko Amru Babiæ, koja je pokazala da muslimanka u današnjem društvu ima svoje mjesto i da se za njega treba boriti znanjem, vještinom i iskrenim namjerama, koje na kraju uvijek budu prepoznate. Ali, takvih primjera nam treba još. Nije više neuobièajeno da pripadnice ženskog spola budu uspješne u politici, ekonomiji i ostalim segmentima ljudskog djelovanja, gdje postižu izvanredne rezultate i tako doprinose razvoju i napretku društva. No, još to nije na zadovoljavajuæem nivou.

Doprinos društvu

• Da li islam kao religija sputava žene? Gdje je, po Vama, žena u islamu?

- Žena u islamu je uvijek imala svoje mjesto, koje joj nije dodijeljeno u novije doba, nego to sve datira još iz doba poslanika Muhammeda, a.s. Ako malo detaljnije išèitavamo biografiju Muhammeda, a.s, vidjet æemo da je žena bila aktivno ukljuèena u rad za islam još od prvih dana objave. Prva osoba, prvi šehid u povijesti islama, bila je žena Sumejja. Žena je od samih poèetaka izgradnje islamske civilizacije uèestvovala u tom procesu, èinila je hidžru, borila se i davala nemjerljiv peèat u izgradnji svega dobrog èemu nas uèi islam. Kada bi žena danas imala istu priliku i ulogu kao u doba Poslanika, bila bi u puno boljem položaju nego sada.

• Koje su dužnosti i obaveze žene kada je u pitanju porodica?

- Nemjerljiva je uloga žene muslimanke u porodici. Njena uloga majke, sestre, supruge daje joj ulogu odgajateljice i ženskih i muških naraštaja. Daje joj priliku da direktno utièe na naraštaje koji æe sutra biti pokretaèka snaga društva. Ukoliko se muslimanka realizuje na najbolji moguæi naèin u tim ulogama, ona direktno utièe i daje doprinos razvoju društva u kojem svi živimo. Uloga i obaveza žene je da porodicu uèini zdravom, zadovoljnom, sretnom æelijom koja æe sutra doprinijeti što boljem razvoju društva za sve nas.

• Ima li u našem društvu žena položaj kakav zaslužuje?

- Žena, nažalost, nema mjesto kakvo zaslužuje, ali ima niz naèina kako da se bori da mjesto i položaj u društvu budu bolji. Danas imamo priliku da se obrazujemo, radimo i aktivno uèestvujemo u društvenim tokovima.

• Da li je ženama, bez obzira kojoj konfesiji pripadale, teže da uspiju u bh. društvu, da se ostvare i kao majke, ali i uspješne žene u poslovnom svijetu?

- Ostvariti se kao majka, ali i uspješna žena u našem društvu danas jeste teško. Ali, to nije razlog da posustanemo i kažemo da je nemoguæe. Žena mora uložiti velike napore kako bi se ostvarila kao majka, ali kako bi bila i uspješna žena. Mora biti aktivna, neumorno ulagati energiju u izgradnju porodice, jer porodica je kljuè uspjeha. Sve ono što se sanja u porodici, koja je centar ljubavi, razumijevanja, potpomaganja i svega dobrog, ono je i ostvarivo.

• Uspijevate li pored svih obaveza naæi vremena samo za sebe?

- Današnji tempo života nam nameæe nešto veæi broj obaveza, ali nam taj tempo života ne zabranjuje da u toj brzoj koloteèini ne naðemo vremena za sebe i svoje najmilije. Vremena se uvijek može naæi ako se to želi. Svoje slobodno vrijeme ispunjavam uz neko pouèno štivo, ali ono što me posebno opušta su šetnja i ugodni momenti koje volim provesti u krugu porodice i prijateljica. U ovim ramazanskim danima su mi posebno dragi ti porodièni iftari, iftari u krugu prijateljica i svi oni detalji koji mubarek-dane èine mirisnijim i posebnijim od ostalih dana u godini.

• Šta Vama, kao ženi koja prakticira vjeru, predstavlja ovaj mjesec?

- Mubarek ramazan je jedna vrsta svjetlosti kojom svaki vjernik bude obradovan. To je period kada sve ono što radimo dobija jednu posebnu dimenziju više. Za mene ramazan predstavlja oazu ispunjenu ibadetima, koji nas i ljude oko nas èini svjetlijim u licu, srcu, a bogatijim u duši. Sva naša èula su okrenuta ka ibadetima, èinjenju dobra i sve se to èini u tom posebnom ramazanskom ozraèju. Mubarek mjesec je prilika da sebe i najmilije podstaknemo na èinjenje dobra individualno, ali i zajedno, te da tako upotpunimo sve te njegove èari.

• Smatrate li da su porodica i brak danas u krizi?

- Narušen je èitav spektar vrijednosti i mi polahko prestajemo da govorimo o svemu tome. Sve više se susreæemo sa nemoralom, vanbraènim zajednicama i raznim zlom današnjice. Porodica kao osnovna æelija društva je prolazila kroz razlièite faze od svog nastanka do danas, ali èesto mi se èini da je danas najviše ugrožena. Mladi se pod uticajem savremenog naèina života sve više odluèuju za veze koje nisu u skladu sa moralnim principima i vrijednostima koje nose iz porodiènog okrilja. Takve vanbraène zajednice ne podržavaju instituciju braka, raðaju generacije djece koja hode tim nemoralnim naèinima života. Do juèer smo gledali takve slike u Evropi, a danas se to dešava i kod nas. Pored posebne pažnje za porodicu i vrijednosti koje ona gaji, moramo obratiti pažnju i na braènu zajednicu, njenu važnost i uticaj na razvoj zdrave sredine.

• Koje biste dosad realizovane projekte Asocijacije žena posebno izdvojili?

- Nisam sigurna da bih mogla neki projekt posebno izdvojiti. U sve projekte i aktivnosti koje radimo utkano je dosta strpljenja, energije i ljubavi, kao i želje da nas oni neèemu nauèe i podstaknu na neke nove aktivnosti kojima je cilj èinjenje dobra. Sve aktivnosti su imale neku svoju posebnost poèevši od Prvih susreta muslimanki, potom niza tribina, seminara, kampanja, humanitarnih akcija, zajednièkih iftara i sliènih aktivnosti.

Posjeta penzionerima

• Redovno organizujete humanitarni bazar Poklon dvostruke radosti. Prodajete odjeæu i druge predmete. Sredstva idu ugroženim porodicama?

- Poklon dvostruke radosti je prvi humanitarni bazar u Tuzli, kojeg je pokrenula grupa entuzijastkinja prije godinu i po. Posebnu podršku ovom projektu dali su tadašnji glavni imam dr. Amir Kariæ i tadašnja predsjednica Asocijacije žena Amina Ðuloviæ. Mnogo je porodica koje su pomognute posredstvom ovog projekta i to mu daje poseban znaèaj. Tim volonterki koje su okupljene oko njega ulaže mnogo energije, truda i vremena u realizaciju i iznalaženje naèina kako da pomognu onima kojima je pomoæ potrebna.

• Koje su to aktivnosti koje æe Asocijacija realizovati u narednom periodu?

- Asocijacija žena MIZ Tuzla u toku mubarek mjeseca ima, rekla bih, standardne ramzanske aktivnosti. Uprilièimo iftare za naše èlanice i saradnice. Podijelimo zajedno èari zajednièkih iftara i teravih-namaza. Planiramo, veæ peti put, uprilièiti posjetu Domu penzionera, te sve korisnike Doma obradovati prigodnim hedijama, a postaèe iftarima. Ove godine æemo dati doprinos u realizaciji velike humanitarne akcije koja æe trajati do Kurban-bajrama, a rijeè je o akciji pod nazivom Bajramske radosti za djecu Sirije.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/intervju/elmedina-osmic--brzovic-ramazan--svjetlo-u-licu-bogatstvo-u-dusi


[Edited by cupo on 22-07-2013 at 15:33 GMT]

22-07-2013 at 15:30 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

bez ikakve provokacije, da me ne shvati neko pogresno, zeljela bih da podijelim s vama nesto sto me prilicno zaokupilo danas...

naime, ako je kaleidoskop pomjeren za poslije ramazana, zasto su panonska jezera otvorena?

na panonskim jezerima se vide prilicno gola tijela, kako s ceste, tako s parka, onog mosta za nigdje i okoline.

na kaleidoskop ide vrlo ciljana publika.

nije li ono prvo veca uvreda postacima od neke pive koja se toci onima koji svakako ne poste?

u cemu je fazon? zasto jedno moze, a drugo ne moze?

22-07-2013 at 21:20 | Ukljuèi u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

citat:
statebriga wrote:
na kaleidoskop ide vrlo ciljana publika.




nije do publike,veæ do organizatora festivala i naravno onoga ko sve to finansira...možda hoæe da se ugledaju na SFF...
ne znam zbog èega bi trebalo da budu zatvorena panonska jezera,obzirom da ramazanski post nije obavezujuæi za nemuslimane,niti je BIH šerijatska država.

22-07-2013 at 21:44 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

citat:
soraya wrote:
... obzirom da ramazanski post nije obavezujuæi za nemuslimane,niti je BIH šerijatska država.

pa tako ni piva i glasna muzika nisu obavezujuci za muslimane, pa po tome vidim neslaganje u arsinima

iskreno, ja ne mogu da shvatim da neko posti i da mu smeta glasna muzika (pored muzicke skole) i pivo (koje tamo neko pije), a ne smeta mu sto 80% prolaznika na ulici, dok ide od kuce do dzamije, ili na pijacu, ili bilo gdje, hoda polu golo, kao da su u makarskoj...

ako smeta pivo, ima da smeta i golotinja!
23-07-2013 at 00:49 | Ukljuèi u odgovor
daleko
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 28-11-2009
Odgovori: 328
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

Gdje piše da je kaleidoskop odgoðen/pomjeren zbog Ramazana?

23-07-2013 at 01:11 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

citat:
Aidatuzla wrote:
ne smeta im pivo, ne smeta im golotinja na panonici al im smeta glasna muzika dok pokusavaju da se skoncentrisu na namazu.

aaaaaaaaa, ok, sad sam skontala... nisam bila skontala iz prvog objasnjenja, sorry... hvala aida!

23-07-2013 at 15:49 | Ukljuèi u odgovor
borbeni
Nivo: Forumski doajen
ko je dir'o djeda mraza

Registriran(a): 31-01-2009
Lokacija: dunjaluk
Odgovori: 8575
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi)

citat:
statebriga wrote:
bez ikakve provokacije, da me ne shvati neko pogresno, zeljela bih da podijelim s vama nesto sto me prilicno zaokupilo danas...

naime, ako je kaleidoskop pomjeren za poslije ramazana, zasto su panonska jezera otvorena?

na panonskim jezerima se vide prilicno gola tijela, kako s ceste, tako s parka, onog mosta za nigdje i okoline.

na kaleidoskop ide vrlo ciljana publika.

nije li ono prvo veca uvreda postacima od neke pive koja se toci onima koji svakako ne poste?

u cemu je fazon? zasto jedno moze, a drugo ne moze?



u sluèaju panonskog imaš više opcija. prva je da se trudiš da ne prolaziš pored panonskog, a ako baš moraš, uvijek imaš opciju da okreneš glavu.

u sluèaju famoznog koncerta, kojem je prisustvovao svaki tuzlak, a da nije maknuo iz kuæe, je sasvim druga prièa.

kad odeš u džamiju u toku mjeseca ramazana, koji se BTW u tuzli stoljeæima obilježava, pa staneš u namaz i od koncerta ne èuješ imama dok uèi Kur'an, a stojiš par koraka ispred tebe, moraš da se uznemiriš.


pozdravljam to što je pomjeren kaleidoskop, jer se time pokazuje volja da se èuje svaki graðanin tuzle.
23-07-2013 at 16:01 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 39
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
FORUM : Religija i filozofija : Islam u Tuzli (vijesti, slike, video fajlovi) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice