Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Nauka : Školovanje i obrazovanje
Strana: 1 2
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Školovanje i obrazovanje

Iritirao me èlanak koji kruži portalima .
Ne osporavajuæi vrijednost obrazovanja i prenošenja znanja ovaj èlanak vidim kao invalida koji hoda sa štakama.
To mi doðe kao širenje zablude u misiji imposibile.
Jasni su pokazatelji koliki je uèinak izobrazovanih struènjaka na nivou države,èiji cilj i treba da bude poboljšanje egzistencije svih èlanova društva.
Po sadašnjoj nekoj statistici,Bosna i Hercegovina je na dnu evropske ekonomske ljestvice i èvrsto drži tu poziciju.
Nije li to upravo odraz cjelokupnog obrazovanja i onih koji šire zablude o ljepšoj buduænosti,koja po meni obeæava,dugoroèno gledajuæi ,èvrstu poziciju na dnu ljestvice...
Da li bi vi nešto sistemski promijenili ?

Ova profesorica govori za Srbiju,proèitajte:

http://depo.ba/vijest/95612

PISMO BEOGRADSKE PROFESORICE O KOJEM SVI PRIÈAJU: Krenite u rat protiv svih starleta, sponzoruša, pevaèica, manekenki, tajkuna, biznismena i pobedite ih! Vi ste profesori!
Srijeda | 10.07.2013.
Imajte na umu to da ste vi èuvari dostojanstva svoje profesije. Zvanje profesora stièe se sa puno truda, ali još više muke treba uložiti u znanje kako nositi tu važnu titulu. Vodite raèuna o naèinu na koji se ponašate i kada niste u školi, razmišljajte o svom odevanju, stavu, odnosu prema kolegama, prema uèenicima i njihovim roditeljima. Ako sebe srozate u sopstvenim oèima, onda æe vas i okolina gledati sa omalovažavanjem

Rajna DragiæeviæRajna Dragiæeviæ, profesorica Filološkog fakulteta u Beogradu, za apsolventsko veèe svojim studentima posvetila je govor koji se munjevitom brzinom proširio preko medija i društvenim mreža u javnosti.

Evo šta je je profesorka poruèila svojim studentima:

Dragi moji studenti, poštovane kolege, buduæi profesori,

Na dan kada smo proslavljali vaše apsolventsko veèe, odložen je maturski ispit malih maturanata, jer su se testovi koje je trebalo da popunjavaju pojavili u javnosti. Ovaj dogaðaj samo je jedna od brojnih manifestacija urušenosti našeg prosvetnog sistema, kao i društvenog sistema u svim oblastima.

Dolazeæi na vaše veèe i gledajuæi vas onako doterane, nasmejane, mlade i pune pozitivne energije, razmišljala sam o tome hoæete li uspeti da zadržite taj optimizam i kada diplomirate i kada se suoèite s niskim platama, nedovoljnim uvažavanjem profesorske profesije, prilièno nezainteresovanim uèenicima, roditeljima koji su uvek na strani svoje dece (èak i ako je to na njihovu štetu), razlièitim pritiscima i omalovažavanjem.

Mnogo toga oko vas ubijaæe vam motivaciju. Ipak, ako mene pitate, na listi vrhunskih zanimanja nalaze se sledeæa: profesor, lekar, advokat, sudija, inženjeri, još jednom, profesor. Ako pitate sve roditelje ovog sveta èime bi želeli da se njihova deca bave, odgovoriæe vam na isti naèin. Raznorazni nepismeni i polupismeni ljudi danas sebe olako mogu nazvati nekakvim pi-arovima ili menadžerima, neobrazovane voditeljke sebe zovu novinarkama, a folk-pevaèice umetnicama, da i ne govorim o art direktorima, biznis konsultantima, bek-ofis administratorima, velnes konsultantima, ivent koordinatorima, kopi-print operaterima, marketing konsultantima, ofis-asistentima, portfolio-menadžerima, produkt dizajnerima.

Iza zvuènih naziva zanimanja najèešæe se kriju foliranti koji misle da se ugled može steæi preko noæi, kriju se oni koji nisu imali izdržaj da završe fakultet koji su zapoèeli, oni koji menjaju zanimanja i profesije kao prljave èarape. Nemojte zaboraviti da se profesorom, lekarom ili sudijom niko ne može samoprozvati.

Ponosite se svojim zanimanjem koje se može steæi samo upornim, vrednim radom, odricanjem, nespavanjem i višegodišnjim samosavladavanjem i samoodricanjem. Ne dozvolite da vam bahati, hvalisavi i samouvereni vlasnici raznoraznih restorana, firmi, privatnih aviona, luksuznih stanova drže lekcije o uspehu, jer VI STE PROFESORI, a oni su samo vlasnici kvadratnih metara!

Pokušavaju da omalovaže profesorsko zanimanje. Imajte na umu to da ste vi èuvari dostojanstva svoje profesije. Zvanje profesora stièe se sa puno truda, ali još više muke treba uložiti u znanje kako nositi tu važnu titulu. Vodite raèuna o naèinu na koji se ponašate i kada niste u školi, razmišljajte o svom odevanju, stavu, odnosu prema kolegama, prema uèenicima i njihovim roditeljima. Ako sebe srozate u sopstvenim oèima, onda æe vas i okolina gledati sa omalovažavanjem. Budite ponosni, samouvereni, budite spremni da uèite i da se doživotno usavršavate, jer VI STE PROFESORI!

Volite svoje uèenike. Upoznajte ih sa onim plemenitim što nose u sebi, a èega èesto nisu svesni. Izvucite ono najbolje iz njih. Podignite im ugled u njihovim sopstvenim oèima. Nipošto im ne poklanjajte ocene, ali im stalno omoguæavajte da poprave ocene koje imaju. Prepoznajte i poštujte njihov trud. Pokažite im da mogu biti uspešni ako rade. Ne ubijajte im volju. Profesorski autoritet ne stièe se preteranom strogošæu i samovoljom, veæ pravednošæu i nedvosmislenim dogovorom kojeg obe strane treba da se pridržavaju. Hvalite najbolje jer æete time inspirisati i ostale da se potrude i ponekad budu najbolji. Pružajte šansu mnogima da ponekad budu najbolji.

Nemojte biti drugari sa svojim uèenicima i pokušavati da im se na taj naèin približite. Vi treba da postavljate pravila u svojoj uèionici, da odreðujete granice, da držite konce u svojim rukama, jer oni su uèenici, a VI STE PROFESORI!

Ne zaboravite da æete predavati glavni predmet, prvi u rubrici u dnevniku, i da æete sa svojim uèenicima provoditi više vremena od svih ostalih profesora. Vaš uticaj na uèenike biæe najvažniji. Budite svesni te odgovornosti. Kao profesori srpskog jezika, vi ste èuvari našeg jezika i kulture. Uèite uèenike da vole svoju zemlju. Èesto se može èuti kako profesori svojim najboljim uèenicima savetuju da što pre odu odavde. Poèelo je da se podrazumeva da je najbolji uspeh u školi sigurna propusnica za odlazak iz Srbije. Hajde da preokrenemo perspektivu! Ukažite najboljim uèenicima na to da treba da ostanu u Srbiji jer æe joj, kao najbolji, pomoæi da se oporavi i postane bolje mesto za život. Ne dozvolite im da odu i da prepuste zemlju svakojakom ološu!

Zacrtajte im kao životni zadatak da se bore protiv živog blata u koje tonemo. Usadite im oseæaj za društvenu odgovornost i objasnite im da ovu zemlju niko ne može oèistiti osim njih. Ako se potrudite, videæete da æe vas ðaci poslušati, jer VI STE PROFESORI!

Budite uvereni da seme svih ekonomskih, politièkih, kulturnih, moralnih reformi u ovoj zemlji može da proklija samo u porodici, ali i u vašoj uèionici, i to upravo na èasovima srpskog jezika i književnosti! Zato se trudite da budete uzor svojim uèenicima.

Krenite u rat protiv svih starleta, sponzoruša, pevaèica, manekenki, tajkuna, biznismena i pobedite ih. Vi im morate postati orijentaciona taèka, svetionik u životu! Za taj rat imate 45 minuta dnevno skoro svakog radnog dana, a to nije malo. Pobediæete tako što æete dati sve od sebe da sadržaje koje treba da predstavite svojim uèenicima uèinite zanimljivim, uzbudljivim, svežim. Uspeæete u tome samo ako mnogo znate, ako volite ono što radite i ako ste posveæeni.

Uèenici to mogu da prepoznaju, i to nepogrešivo. Ne obazirite se na èinjenicu da se neke vaše kolege ne pripremaju za èasove, da mnogi ništa ne rade, a primaju platu, ne obazirite se na trulež oko sebe i ne predajte mu se! Neka vaš èas bude oaza znanja u sveopštoj pustinji, svetla taèka u mraku, zrno smisla u besmislu.Vi imate misiju: ako uspete da povratite autoritet škole i znanja (a to se ne može postiæi nijednim zakonom, veæ entuzijazmom profesora), padaæe kao domine sve prepreke ka boljem životu u Srbiji. Od èasa srpskog do ekonomskih reformi! Od èasa srpskog do borbe protiv korupcije! Od èasa srpskog do kosmosa!

Vaša moæ je ogromna i vaš zadatak je od strateškog znaèaja. U tome je razlika izmeðu vas i raznoraznih menadžera, konsultanata, koordinatora, administratora, operatera, bogatih vlasnika lokala i ostalih eksperata za prodavanje magle. U njihovim rukama su projekti, lokali, avioni i kamioni, a u vašim rukama je buduænost ove zemlje. Nikada nemojte zaboraviti: VI STE PROFESORI!

13-07-2013 at 09:58 | Ukljuèi u odgovor
momak
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 09-06-2006
Lokacija: u sevdahu
Odgovori: 2670
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Školovanje i obrazovanje

Meni se ovo ipak svidja. Profesorica je rekla prave rijeci iako ce se na ovo mnogi samo podrugljivo nasmijati. I na zalost primjenjivo u sirem regionu ne sami u Srbiji.
Jos ako se profesorica i sama drzala ovih principa, naravno ne ocekujem da je to slijepo radila, zasluzuje dubok naklon.
U ovom trenutku ove ruzne realnosti, malo ko ima hrabrosti da sa ovakvim rijecima izadje u javnost, a o djelima da i ne govorimo.
Kulture, prije svega, u njenom najsirem znacenju i svim nivoima nam zbilja treba.
Mozda neko od njenih studenata, a i od onih koji su procitali clanak nesto i ucine na promjenama.

17-07-2013 at 01:26 | Ukljuèi u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Školovanje i obrazovanje

citat:
momak wrote:
Meni se ovo ipak svidja. Profesorica je rekla prave rijeci iako ce se na ovo mnogi samo podrugljivo nasmijati. I na zalost primjenjivo u sirem regionu ne sami u Srbiji.
Jos ako se profesorica i sama drzala ovih principa, naravno ne ocekujem da je to slijepo radila, zasluzuje dubok naklon.
U ovom trenutku ove ruzne realnosti, malo ko ima hrabrosti da sa ovakvim rijecima izadje u javnost, a o djelima da i ne govorimo.
Kulture, prije svega, u njenom najsirem znacenju i svim nivoima nam zbilja treba.
Mozda neko od njenih studenata, a i od onih koji su procitali clanak nesto i ucine na promjenama.

Slažem se u potpunosti...Ovu ženu napadaju pronosirani nacionalisti i rulja iz neofašistièkih udruženja,optužujuæi je za navodni elitizam ...a profesorka Dragièeviæ je samo uprla prstom u istinu i podvukla èinjenice koje naprosto bodu oèi..ne samo u Srbiji,veæ u svim balkanskim novonastalim bantustanima...definitvno je sve isto...Pinkovi;farme,reality gluposti,turbo folk,kiè i malograðaanština....
masa prosvetnih radnika ne govori književnim jezikom niti su u stanju svoje uèenike nauèiti istom...masa spikerki na tv ekranima takodje,titlovi na filmovima poèesto odaju da se lekturom i prevodjenjem bavi sve i svako,kultura dijaloga preko telefona,elektronskih i pisanih medija-katastrofa....
(od 50 ljudi sa kojima telefonski komuniciram dnevno ,njih 4/5 ne nazove dobro jutro/dan i ne predstavi se)
ophodjenje prema strankama u javnim ustanovama (svaki treæi dijalog poèinje sa "kaži,šta ti treba" umjeto sa "izvoliTE ,kažiTE kako vam mogu pomoæi?"...persiranje nepoznatim ljudima je nepoznanica u javnom životu...opšta kultura koja itekako ima veze i sa obrazovnjem i sa odgojem,a najèešæe se to primjeti kroz naèin kako skrnavimo svoj maternji jezik,pa onda život,svakodnevnicu ,odnos sa kolegama,prijateljima,porodicom...

[Edited by soraya on 17-07-2013 at 19:53 GMT]
17-07-2013 at 19:41 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Školovanje i obrazovanje

meni ne ide u glavu da treba objaviti rat "tajkunima" i biznismenima ?
pojam tajkuna se razlièito tretira i tumaèi ,(ako je u onom negativnom kontekstu ka o što je u srbiji onda i opravdavam,jer ako je nešto protivzakonito steèeno to treba i oduzeti...)
Ako se bude u školama uèilo da se treba boriti protiv investicija ,od koga æe da žive sve te neproizvodne struke...
Industrija je u svakom sluèaju ta koja je proizvodna djelatnost od koje se ubire porez i plata daje direktno onima koji treba da uèe ljude ,da sijeku granu na kojoj sjede..
Rat u potrazi za investitorima,a treba se boriti protiv biznismena ...ne razumijem baš ponajbolje...
Po meni je to ravno sjeæi granu na kojoj sjediš...

17-07-2013 at 22:09 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Školovanje i obrazovanje

citat:
Aidatuzla wrote:
Divan govor i razmisljala sam o njemu Nemam sad vremena da napisem post al cu kasnije nekad.

Kažu da je školovanje jedno a obrazovanje drugo
Opet neki naglašavaju da je obrazovan èovjek- insan s obrazom
22-07-2013 at 09:17 | Ukljuèi u odgovor
DeeJaa
Nivo: Novi forumaš
Uèenica :)
Registriran(a): 27-07-2013
Lokacija: Makarska
Odgovori: 3
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Školovanje i obrazovanje

Ekipa, može pomoæ?
Meni je 17 godina, ove godine završavam gimnaziju. Imam hrvatsko državljanstvo al bi se htjela upisat na UNTZ, ekonomija.
Meðutim, imam par pitanja pa ako netko zna nešto molin vas za odgovor.
Prijemnih kod nas nema, a na UNTZ se traže. Ima li negdje na internetu kako prijemni izgleda? Ako ima, molim vas link.
Vidila sam da se traži informatika i u prijemnom, ali i da se treba uèiti minimum 2 godine, što kod nas nije sluèaj jer se uèi jednu godinu redovno. Kako bi to mogla rješiti?
Koji mi sve papiri trebaju za upis, osim potvrde o državljanstvu, svjedodžbi i potvrde o položenoj maturi?
I još, kolika bi bila cijena studiranja ako sam redovan student?

Hvala vam puno unaprid

27-07-2013 at 21:57 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Školovanje i obrazovanje

probaj na stranici Univerziteta http://www.untz.ba/. Na internetu možeš naæi testove sa prijemnih ispita.

28-07-2013 at 11:18 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20623
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Školovanje i obrazovanje

Pitanje za vas koji imate djecu u osnovnim a i moze i u srednjim skolama: kakve aktivnosti van skole imaju djeca? Idu li u pozoriste, galeriju, muzej u Solani, da posjete vatrogasno, policiju, obidju li u sklopu vjeronauka dzamiju, crkve, odu li srednjoskolci u fojnicki manastir, do Bobovca, do ARK-a u Konjic...ima li nesto slicno u skolama?

Znam da je sestrina kcerka isla u pozoriste i obilazak vatrogasaca.

28-07-2013 at 14:27 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Školovanje i obrazovanje

citat:
Bambi wrote:
... kakve aktivnosti van skole imaju djeca? Idu li u pozoriste, galeriju, muzej u Solani, da posjete vatrogasno, policiju, obidju li u sklopu vjeronauka dzamiju, crkve, odu li srednjoskolci u fojnicki manastir, do Bobovca, do ARK-a u Konjic...ima li nesto slicno u skolama?

sporadicno, od skole do skole... nije kao mi kad smo isli u skolu, pa je bilo pod moranje par puta godisnje pozoriste, kino, muzej, ovo ono... sad ni sportski dan nije sportski, nego ih pokrkaju u autobuse i odvedu negdje da se nazderu!

kakvi nastavnici, takva djeca... nema vise tog kvaliteta kakav je bio!

no, nisu samo nastavnici za kudit... ministarstvo, javne ustanove, niko ne gleda u smijeru razvoja djeteta. nikom ne pada na pamet (npr. galerija, muzej) da posalje ponudu skoli da organizira posjetu nekoj postavci. pozoriste, mislim da ne rade nista na "uzgoju" mladih pozorisnih stovalaca...
28-07-2013 at 17:07 | Ukljuèi u odgovor
DeeJaa
Nivo: Novi forumaš
Uèenica :)
Registriran(a): 27-07-2013
Lokacija: Makarska
Odgovori: 3
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Školovanje i obrazovanje

citat:
hurija wrote:
probaj na stranici Univerziteta http://www.untz.ba/. Na internetu možeš naæi testove sa prijemnih ispita.




Hvala ti, pogledala sam.('') Prijemni su naðeni, valjda neæe biti teško.. ali o ostalome ni rijeèi.:S
I znate li sluèajno cijene fakulteta za redovnog studenta, stranog državljanina? Vidjela sam negdje da se spominju 2 vrste redovnih, ako mi to netko može pojasniti?

[Edited by DeeJaa on 28-07-2013 at 17:22 GMT]
28-07-2013 at 17:22 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 16
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 2zla, darijo, dijanaaa, flower2166, GT1, jomba, minka84, nea84, pickup, Stojak, Vojsek
FORUM : Nauka : Školovanje i obrazovanje New Topic Post Reply

Strana: 1 2


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice