Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da potuju forumska pravila.


FORUM : Nauka : kolovanje i obrazovanje
Strana: 1 2
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon kolovanje i obrazovanje

Iritirao me lanak koji krui portalima .
Ne osporavajui vrijednost obrazovanja i prenoenja znanja ovaj lanak vidim kao invalida koji hoda sa takama.
To mi doe kao irenje zablude u misiji imposibile.
Jasni su pokazatelji koliki je uinak izobrazovanih strunjaka na nivou drave,iji cilj i treba da bude poboljanje egzistencije svih lanova drutva.
Po sadanjoj nekoj statistici,Bosna i Hercegovina je na dnu evropske ekonomske ljestvice i vrsto dri tu poziciju.
Nije li to upravo odraz cjelokupnog obrazovanja i onih koji ire zablude o ljepoj budunosti,koja po meni obeava,dugorono gledajui ,vrstu poziciju na dnu ljestvice...
Da li bi vi neto sistemski promijenili ?

Ova profesorica govori za Srbiju,proitajte:

http://depo.ba/vijest/95612

PISMO BEOGRADSKE PROFESORICE O KOJEM SVI PRIAJU: Krenite u rat protiv svih starleta, sponzorua, pevaica, manekenki, tajkuna, biznismena i pobedite ih! Vi ste profesori!
Srijeda | 10.07.2013.
Imajte na umu to da ste vi uvari dostojanstva svoje profesije. Zvanje profesora stie se sa puno truda, ali jo vie muke treba uloiti u znanje kako nositi tu vanu titulu. Vodite rauna o nainu na koji se ponaate i kada niste u koli, razmiljajte o svom odevanju, stavu, odnosu prema kolegama, prema uenicima i njihovim roditeljima. Ako sebe srozate u sopstvenim oima, onda e vas i okolina gledati sa omalovaavanjem

Rajna DragieviRajna Dragievi, profesorica Filolokog fakulteta u Beogradu, za apsolventsko vee svojim studentima posvetila je govor koji se munjevitom brzinom proirio preko medija i drutvenim mrea u javnosti.

Evo ta je je profesorka poruila svojim studentima:

Dragi moji studenti, potovane kolege, budui profesori,

Na dan kada smo proslavljali vae apsolventsko vee, odloen je maturski ispit malih maturanata, jer su se testovi koje je trebalo da popunjavaju pojavili u javnosti. Ovaj dogaaj samo je jedna od brojnih manifestacija uruenosti naeg prosvetnog sistema, kao i drutvenog sistema u svim oblastima.

Dolazei na vae vee i gledajui vas onako doterane, nasmejane, mlade i pune pozitivne energije, razmiljala sam o tome hoete li uspeti da zadrite taj optimizam i kada diplomirate i kada se suoite s niskim platama, nedovoljnim uvaavanjem profesorske profesije, prilino nezainteresovanim uenicima, roditeljima koji su uvek na strani svoje dece (ak i ako je to na njihovu tetu), razliitim pritiscima i omalovaavanjem.

Mnogo toga oko vas ubijae vam motivaciju. Ipak, ako mene pitate, na listi vrhunskih zanimanja nalaze se sledea: profesor, lekar, advokat, sudija, inenjeri, jo jednom, profesor. Ako pitate sve roditelje ovog sveta ime bi eleli da se njihova deca bave, odgovorie vam na isti nain. Raznorazni nepismeni i polupismeni ljudi danas sebe olako mogu nazvati nekakvim pi-arovima ili menaderima, neobrazovane voditeljke sebe zovu novinarkama, a folk-pevaice umetnicama, da i ne govorim o art direktorima, biznis konsultantima, bek-ofis administratorima, velnes konsultantima, ivent koordinatorima, kopi-print operaterima, marketing konsultantima, ofis-asistentima, portfolio-menaderima, produkt dizajnerima.

Iza zvunih naziva zanimanja najee se kriju foliranti koji misle da se ugled moe stei preko noi, kriju se oni koji nisu imali izdraj da zavre fakultet koji su zapoeli, oni koji menjaju zanimanja i profesije kao prljave arape. Nemojte zaboraviti da se profesorom, lekarom ili sudijom niko ne moe samoprozvati.

Ponosite se svojim zanimanjem koje se moe stei samo upornim, vrednim radom, odricanjem, nespavanjem i viegodinjim samosavladavanjem i samoodricanjem. Ne dozvolite da vam bahati, hvalisavi i samouvereni vlasnici raznoraznih restorana, firmi, privatnih aviona, luksuznih stanova dre lekcije o uspehu, jer VI STE PROFESORI, a oni su samo vlasnici kvadratnih metara!

Pokuavaju da omalovae profesorsko zanimanje. Imajte na umu to da ste vi uvari dostojanstva svoje profesije. Zvanje profesora stie se sa puno truda, ali jo vie muke treba uloiti u znanje kako nositi tu vanu titulu. Vodite rauna o nainu na koji se ponaate i kada niste u koli, razmiljajte o svom odevanju, stavu, odnosu prema kolegama, prema uenicima i njihovim roditeljima. Ako sebe srozate u sopstvenim oima, onda e vas i okolina gledati sa omalovaavanjem. Budite ponosni, samouvereni, budite spremni da uite i da se doivotno usavravate, jer VI STE PROFESORI!

Volite svoje uenike. Upoznajte ih sa onim plemenitim to nose u sebi, a ega esto nisu svesni. Izvucite ono najbolje iz njih. Podignite im ugled u njihovim sopstvenim oima. Nipoto im ne poklanjajte ocene, ali im stalno omoguavajte da poprave ocene koje imaju. Prepoznajte i potujte njihov trud. Pokaite im da mogu biti uspeni ako rade. Ne ubijajte im volju. Profesorski autoritet ne stie se preteranom strogou i samovoljom, ve pravednou i nedvosmislenim dogovorom kojeg obe strane treba da se pridravaju. Hvalite najbolje jer ete time inspirisati i ostale da se potrude i ponekad budu najbolji. Pruajte ansu mnogima da ponekad budu najbolji.

Nemojte biti drugari sa svojim uenicima i pokuavati da im se na taj nain pribliite. Vi treba da postavljate pravila u svojoj uionici, da odreujete granice, da drite konce u svojim rukama, jer oni su uenici, a VI STE PROFESORI!

Ne zaboravite da ete predavati glavni predmet, prvi u rubrici u dnevniku, i da ete sa svojim uenicima provoditi vie vremena od svih ostalih profesora. Va uticaj na uenike bie najvaniji. Budite svesni te odgovornosti. Kao profesori srpskog jezika, vi ste uvari naeg jezika i kulture. Uite uenike da vole svoju zemlju. esto se moe uti kako profesori svojim najboljim uenicima savetuju da to pre odu odavde. Poelo je da se podrazumeva da je najbolji uspeh u koli sigurna propusnica za odlazak iz Srbije. Hajde da preokrenemo perspektivu! Ukaite najboljim uenicima na to da treba da ostanu u Srbiji jer e joj, kao najbolji, pomoi da se oporavi i postane bolje mesto za ivot. Ne dozvolite im da odu i da prepuste zemlju svakojakom olou!

Zacrtajte im kao ivotni zadatak da se bore protiv ivog blata u koje tonemo. Usadite im oseaj za drutvenu odgovornost i objasnite im da ovu zemlju niko ne moe oistiti osim njih. Ako se potrudite, videete da e vas aci posluati, jer VI STE PROFESORI!

Budite uvereni da seme svih ekonomskih, politikih, kulturnih, moralnih reformi u ovoj zemlji moe da proklija samo u porodici, ali i u vaoj uionici, i to upravo na asovima srpskog jezika i knjievnosti! Zato se trudite da budete uzor svojim uenicima.

Krenite u rat protiv svih starleta, sponzorua, pevaica, manekenki, tajkuna, biznismena i pobedite ih. Vi im morate postati orijentaciona taka, svetionik u ivotu! Za taj rat imate 45 minuta dnevno skoro svakog radnog dana, a to nije malo. Pobediete tako to ete dati sve od sebe da sadraje koje treba da predstavite svojim uenicima uinite zanimljivim, uzbudljivim, sveim. Uspeete u tome samo ako mnogo znate, ako volite ono to radite i ako ste posveeni.

Uenici to mogu da prepoznaju, i to nepogreivo. Ne obazirite se na injenicu da se neke vae kolege ne pripremaju za asove, da mnogi nita ne rade, a primaju platu, ne obazirite se na trule oko sebe i ne predajte mu se! Neka va as bude oaza znanja u sveoptoj pustinji, svetla taka u mraku, zrno smisla u besmislu.Vi imate misiju: ako uspete da povratite autoritet kole i znanja (a to se ne moe postii nijednim zakonom, ve entuzijazmom profesora), padae kao domine sve prepreke ka boljem ivotu u Srbiji. Od asa srpskog do ekonomskih reformi! Od asa srpskog do borbe protiv korupcije! Od asa srpskog do kosmosa!

Vaa mo je ogromna i va zadatak je od stratekog znaaja. U tome je razlika izmeu vas i raznoraznih menadera, konsultanata, koordinatora, administratora, operatera, bogatih vlasnika lokala i ostalih eksperata za prodavanje magle. U njihovim rukama su projekti, lokali, avioni i kamioni, a u vaim rukama je budunost ove zemlje. Nikada nemojte zaboraviti: VI STE PROFESORI!

13-07-2013 at 09:58 | Ukljui u odgovor
momak
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 09-06-2006
Lokacija: u sevdahu
Odgovori: 2537
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: kolovanje i obrazovanje

Meni se ovo ipak svidja. Profesorica je rekla prave rijeci iako ce se na ovo mnogi samo podrugljivo nasmijati. I na zalost primjenjivo u sirem regionu ne sami u Srbiji.
Jos ako se profesorica i sama drzala ovih principa, naravno ne ocekujem da je to slijepo radila, zasluzuje dubok naklon.
U ovom trenutku ove ruzne realnosti, malo ko ima hrabrosti da sa ovakvim rijecima izadje u javnost, a o djelima da i ne govorimo.
Kulture, prije svega, u njenom najsirem znacenju i svim nivoima nam zbilja treba.
Mozda neko od njenih studenata, a i od onih koji su procitali clanak nesto i ucine na promjenama.

17-07-2013 at 01:26 | Ukljui u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: kolovanje i obrazovanje

citat:
momak wrote:
Meni se ovo ipak svidja. Profesorica je rekla prave rijeci iako ce se na ovo mnogi samo podrugljivo nasmijati. I na zalost primjenjivo u sirem regionu ne sami u Srbiji.
Jos ako se profesorica i sama drzala ovih principa, naravno ne ocekujem da je to slijepo radila, zasluzuje dubok naklon.
U ovom trenutku ove ruzne realnosti, malo ko ima hrabrosti da sa ovakvim rijecima izadje u javnost, a o djelima da i ne govorimo.
Kulture, prije svega, u njenom najsirem znacenju i svim nivoima nam zbilja treba.
Mozda neko od njenih studenata, a i od onih koji su procitali clanak nesto i ucine na promjenama.

Slaem se u potpunosti...Ovu enu napadaju pronosirani nacionalisti i rulja iz neofaistikih udruenja,optuujui je za navodni elitizam ...a profesorka Dragievi je samo uprla prstom u istinu i podvukla injenice koje naprosto bodu oi..ne samo u Srbiji,ve u svim balkanskim novonastalim bantustanima...definitvno je sve isto...Pinkovi;farme,reality gluposti,turbo folk,ki i malograaantina....
masa prosvetnih radnika ne govori knjievnim jezikom niti su u stanju svoje uenike nauiti istom...masa spikerki na tv ekranima takodje,titlovi na filmovima poesto odaju da se lekturom i prevodjenjem bavi sve i svako,kultura dijaloga preko telefona,elektronskih i pisanih medija-katastrofa....
(od 50 ljudi sa kojima telefonski komuniciram dnevno ,njih 4/5 ne nazove dobro jutro/dan i ne predstavi se)
ophodjenje prema strankama u javnim ustanovama (svaki trei dijalog poinje sa "kai,ta ti treba" umjeto sa "izvoliTE ,kaiTE kako vam mogu pomoi?"...persiranje nepoznatim ljudima je nepoznanica u javnom ivotu...opta kultura koja itekako ima veze i sa obrazovnjem i sa odgojem,a najee se to primjeti kroz nain kako skrnavimo svoj maternji jezik,pa onda ivot,svakodnevnicu ,odnos sa kolegama,prijateljima,porodicom...

[Edited by soraya on 17-07-2013 at 19:53 GMT]
17-07-2013 at 19:41 | Ukljui u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: kolovanje i obrazovanje

meni ne ide u glavu da treba objaviti rat "tajkunima" i biznismenima ?
pojam tajkuna se razliito tretira i tumai ,(ako je u onom negativnom kontekstu ka o to je u srbiji onda i opravdavam,jer ako je neto protivzakonito steeno to treba i oduzeti...)
Ako se bude u kolama uilo da se treba boriti protiv investicija ,od koga e da ive sve te neproizvodne struke...
Industrija je u svakom sluaju ta koja je proizvodna djelatnost od koje se ubire porez i plata daje direktno onima koji treba da ue ljude ,da sijeku granu na kojoj sjede..
Rat u potrazi za investitorima,a treba se boriti protiv biznismena ...ne razumijem ba ponajbolje...
Po meni je to ravno sjei granu na kojoj sjedi...

17-07-2013 at 22:09 | Ukljui u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: kolovanje i obrazovanje

citat:
Aidatuzla wrote:
Divan govor i razmisljala sam o njemu Nemam sad vremena da napisem post al cu kasnije nekad.

Kau da je kolovanje jedno a obrazovanje drugo
Opet neki naglaavaju da je obrazovan ovjek- insan s obrazom
22-07-2013 at 09:17 | Ukljui u odgovor
DeeJaa
Nivo: Novi foruma
Uenica :)
Registriran(a): 27-07-2013
Lokacija: Makarska
Odgovori: 3
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: kolovanje i obrazovanje

Ekipa, moe pomo?
Meni je 17 godina, ove godine zavravam gimnaziju. Imam hrvatsko dravljanstvo al bi se htjela upisat na UNTZ, ekonomija.
Meutim, imam par pitanja pa ako netko zna neto molin vas za odgovor.
Prijemnih kod nas nema, a na UNTZ se trae. Ima li negdje na internetu kako prijemni izgleda? Ako ima, molim vas link.
Vidila sam da se trai informatika i u prijemnom, ali i da se treba uiti minimum 2 godine, to kod nas nije sluaj jer se ui jednu godinu redovno. Kako bi to mogla rjeiti?
Koji mi sve papiri trebaju za upis, osim potvrde o dravljanstvu, svjedodbi i potvrde o poloenoj maturi?
I jo, kolika bi bila cijena studiranja ako sam redovan student?

Hvala vam puno unaprid

27-07-2013 at 21:57 | Ukljui u odgovor
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: kolovanje i obrazovanje

probaj na stranici Univerziteta http://www.untz.ba/. Na internetu moe nai testove sa prijemnih ispita.

28-07-2013 at 11:18 | Ukljui u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20623
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: kolovanje i obrazovanje

Pitanje za vas koji imate djecu u osnovnim a i moze i u srednjim skolama: kakve aktivnosti van skole imaju djeca? Idu li u pozoriste, galeriju, muzej u Solani, da posjete vatrogasno, policiju, obidju li u sklopu vjeronauka dzamiju, crkve, odu li srednjoskolci u fojnicki manastir, do Bobovca, do ARK-a u Konjic...ima li nesto slicno u skolama?

Znam da je sestrina kcerka isla u pozoriste i obilazak vatrogasaca.

28-07-2013 at 14:27 | Ukljui u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: kolovanje i obrazovanje

citat:
Bambi wrote:
... kakve aktivnosti van skole imaju djeca? Idu li u pozoriste, galeriju, muzej u Solani, da posjete vatrogasno, policiju, obidju li u sklopu vjeronauka dzamiju, crkve, odu li srednjoskolci u fojnicki manastir, do Bobovca, do ARK-a u Konjic...ima li nesto slicno u skolama?

sporadicno, od skole do skole... nije kao mi kad smo isli u skolu, pa je bilo pod moranje par puta godisnje pozoriste, kino, muzej, ovo ono... sad ni sportski dan nije sportski, nego ih pokrkaju u autobuse i odvedu negdje da se nazderu!

kakvi nastavnici, takva djeca... nema vise tog kvaliteta kakav je bio!

no, nisu samo nastavnici za kudit... ministarstvo, javne ustanove, niko ne gleda u smijeru razvoja djeteta. nikom ne pada na pamet (npr. galerija, muzej) da posalje ponudu skoli da organizira posjetu nekoj postavci. pozoriste, mislim da ne rade nista na "uzgoju" mladih pozorisnih stovalaca...
28-07-2013 at 17:07 | Ukljui u odgovor
DeeJaa
Nivo: Novi foruma
Uenica :)
Registriran(a): 27-07-2013
Lokacija: Makarska
Odgovori: 3
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: kolovanje i obrazovanje

citat:
hurija wrote:
probaj na stranici Univerziteta http://www.untz.ba/. Na internetu moe nai testove sa prijemnih ispita.
Hvala ti, pogledala sam.('') Prijemni su naeni, valjda nee biti teko.. ali o ostalome ni rijei.:S
I znate li sluajno cijene fakulteta za redovnog studenta, stranog dravljanina? Vidjela sam negdje da se spominju 2 vrste redovnih, ako mi to netko moe pojasniti?

[Edited by DeeJaa on 28-07-2013 at 17:22 GMT]
28-07-2013 at 17:22 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: aerborne, blue_fan, bozana, buba38, maxx, Milaa, mire, nabrijani, Ninna, panonika, sanjalica, senad.h, sultan, TML, Tz_G, ziza
FORUM : Nauka : kolovanje i obrazovanje New Topic Post Reply

Strana: 1 2


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice