Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Praenje suenja monstrumu Karadiu
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu Karadiu

20-12-2012 at 20:07 | Ukljui u odgovor
bracko
Nivo: Forumas sa iskustvom
nita

Registriran(a): 01-02-2013
Lokacija: Gornja Maoa
Odgovori: 312
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu Karadiu

Portugalski diplomat oze Kutiljero (Jose Cutileiro) branio je svoj mirovni plan na suenju bivem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadiu, izjavivi da bi njegovim prihvaanjem u oujku 1992. godine pitanje Bosne i Hercegovine moglo biti rjeeno odmah, a ne tek Daytonskim sporazumom krajem 1995.godine nakon 3 i pol godine tragedije.

S druge strane tuiteljstvo je Kutiljera podsjetilo na predratne aktivnosti optuenog Karadia, njegove stavove i nastojanja da nasilno raskomada dravu te pripoji njezine teritorije Velikoj Srbiji.

Kutiljero je nevoljko doao u Den Haag kao svjedok obrane, tek nakon to mu je sudsko vijee izdalo obvezujui nalog. U iskazu je potvrdio tezu Karadiu kako je bonjaki predsjednik Alija Izetbegovi ohrabrivan da odbaci Kutiljerov mirovni sporazum i bori se za unitarnu BiH.
oze Kutiljero svjedoi na suenju Karadiu, 19. veljae 2013.oze Kutiljero svjedoi na suenju Karadiu, 19. veljae 2013.
​​

19-02-2013 at 21:15 | Ukljui u odgovor
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu KaradiuPrica se da se ovo krme u gace upisa.
da vidimo gdje se rodilo krme i kako je krme doslo u Sarajevo.

http://www.youtube.com/watch?v=CFkb_msh8HE

http://www.youtube.com/watch?v=TPHa36v8fO0&feature=endscreen&NR=1

[Edited by mustajbeg on 19-02-2013 at 22:13 GMT]

19-02-2013 at 22:12 | Ukljui u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu Karadiu

A sad e mu kao svjedok, idue hefte, otrati Dodik. Ej da mi je pregledati snimke sa Sjednice Helsinkog foruma graana (moda nisam 100% pogodila naziv ali to je otprilike to), kada je negdje na jesen '94. ovaj prelivoda dolazio u Tuzlu i priao o aljenju to je rat i to se deavalo ono to se deavalo (u po rata fraer preo linije razdvajanja i doao u TZ na sjednicu), a sada ide da se ulizuje Karadiu. Koji su to licemjeri, da nas dragi Allah, bog ili kako ko zove Allaha, sauva.

04-04-2013 at 21:51 | Ukljui u odgovor
bracko
Nivo: Forumas sa iskustvom
nita

Registriran(a): 01-02-2013
Lokacija: Gornja Maoa
Odgovori: 312
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu Karadiu

Portugalski diplomata oze Kutiljero okrivio je nekadanjeg bonjakog lidera Aliju Izetbegovia to je propao plan koji je Kutiljero predloio 1992. godine i ponovio da je istinska tragedija to nisu prihvaeni principi tog sporazuma o budunosti BiH.
"Kada se uporedi mapa koja je bila dodatak Izjavi o principima i mapa koja je dio Dejtonskog sporazuma iz novembra 1995. godine, vidi se da je, poslije tri i po godine ratovanja, rezultat skoro isti. Mnogi ivoti su mogli biti sauvani, rekao je Kutiljero, svjedoei u dokaznom postupku odbrane Radovana Karadia.
Kutiljero, koji je, kao predstavnik tadanje Evropske zajednice, pregovarao sa stranma u BiH u prvoj polovini 1992. godine, dao je izjavu predstavnicima tima Karadieve odbrane prole godine i ona je ve objelodanjena.
Nakon to je svjedok potvrdio da bi, kada bi mu bila postavljenja ista pitanja, danas dao u sutini iste odgovore, Karadi je predao Kutiljerovu izjavu u dokazni materijal.
Dio izjave je i pismo ambasadora Kutiljera magazinu Ekonomist u decembru 1995. godine, gdje on kae da su Aliju Izetbegovia i njegove saradnike autsajderi sa strane, koji su vjerovali da znaju bolje, hrabrili da odbaci sporazum iz 1992. i bori se za unitarnu bosansku dravu.
U izjavi se opisuje tok pregovora o ureenju BiH, ija je zavrna, esta runda odrana u Briselu krajem marta 1992. Srbi, Hrvati i muslimani dogovorili su se tada da se BiH sastoji od tri konstitutivne jedinice, a svaka od njih, kao i sredinje tijelo, zalagala bi se za zaitu ljudskih prava i za zatitu prava manjina.
U skladu sa Izjavom, Skuptina BiH trebalo je da se sastoji od Doma graana i Doma konstitutivnih jedinica, a za donoenje odluka bila bi neophodna veina.
Bilo je takoe predvieno da se odri referendum da bi bili potvreni ovi principi.
Kutiljero je potvrdio da je ubrzo nakon postizanja sporazuma dobio informacije da se Izetbegovi odrie svog potpisa. Muslimanska stana je u junu 1992. formalno odbacila sporazum, kazao je on.
U izjavi svjedoka dati su i izvodi iz biljeaka amerikog ambasadora Herberta Okuna, biveg zamjenika specijalnog izaslanika UN za Balkan, gdje on navodi kako je Kutiljero prestao da vjeruje Izetbegoviu i da smatra da je on prepredenjak i da lae, te da jedno govori u javnosti, a drugo privatno.
Zastupnik optube Alan Tiger sugerisao je da je "bilo vie naina da se sprijei rat, te da je, "osim prihvatanja principa, drugi nain bio da bosanski Srbi prihvate nezavisnost BiH.
Niste spomenuli Hrvate, koji su takoe imali svoje ideje, odgovorio je Kutiljero. Po proglaenju nezavisnosti Hrvatske mnogima bilo jasno da e doi do problema u BiH, rekao je Kutuiljero, dodavi da Srbi nisu htjeli nezavisnu Bosnu, Hrvati su htjeli da pripoje dio Bosne, a muslimani su mislili da mogu da ostvare jedinstvenu dravu".
On je naveo da Evropljani nisu htjeli promjenu granica, ali da Srbi i Hrvati nisu bili zainteresovani da BiH ostane kakva jeste, dok su se muslimani zalagali ba za tu soluciju, pa je trebalo nai odrivo rjeenje.
Kutiljero je svjedoio na osnovu obavezujueg naloga Tribunala, poto nije htio da da iskaz dobrovoljno, jer vjeruje da bi obaveza za pregovarae da se pojave kao svjedoci mogla sa ugrozi njihovu poziciju u nekim buduim sukobima.
Sudije su taj stav odbacile, navodei da su mnogi drugi meunarodni pregovarai ve svjedoili u Tribunalu.
Tokom svjedoenja u sudnici su bila dva predstavnika Vlade Portugala.
Zahvaljujui svjedoku za dolazak u Hag, Karadi je rekao: Niste bili nimalo meki prema Srbima, ali mi smo se divili vaoj upornosti i vjetini da se sauva mir.

07-04-2013 at 16:52 | Ukljui u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13656
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu Karadiu

ODLUKA SUDSKOG VIJEA HAKOG TRIBUNALAStanii i Simatovi osloboeni optubi za ratne zloine!
Bivi ef Slube dravne bezbjednosti Srbije Jovica Stanii i njegov pomonik Franko Simatovi-Frenki, prvostepenom presudom osloboeni su odgovornosti za zloine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine.
.......

31-05-2013 at 07:31 | Ukljui u odgovor
bracko
Nivo: Forumas sa iskustvom
nita

Registriran(a): 01-02-2013
Lokacija: Gornja Maoa
Odgovori: 312
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu Karadiu

Kako pie Index.hr, Hrvatska je izvrila agresiju na Bosnu i Hercegovinu (BiH), a sud je potvrdio uee estorke u udruenom zloinakom poduhvatu, kojim je iz Zagreba koordinirao Franjo Tuman, s ciljem etnikog ienja "hrvatske teritorije" u BiH od muslimanskog stanovnitva. Konani cilj je bilo stvaranje "velike Hrvatske".

"Sukob u BiH bio je meunarodnog karaktera, utvrdilo je sudsko vijee. Drugim rijeima, Haki je tribunal presudio da je Hrvatska izvrila agresiju na BiH. Sudije su zakljuili da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a", pie Index.hr.

Portal hrvatskog Jutarnjeg lista tekst je objavio pod naslovom "Franjo Tuman vodio udrueni zloinaki poduhvat", a kazna od 111 godina za est elnika "Herceg-Bosne" je okarakterisana kao teka.

Hrvatska radio-televizija (HRT) javlja kako je sudsko vijee Meunarodnog krivinog suda za bivu Jugoslaviju izreklo prvostepene presude bivim elnicima "Herceg-Bosne" optuenim za zloine nad muslimanskim stanovnitvom i to devet godina nakon dobrovoljne predaje estorice bh. Hrvata.

HRT je prenio da je Vijee utvrdilo i da je postojao udrueni zloinaki poduhvat iji je cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelomino u granicama Hrvatske Banovine iz 1939., radi ujedinjenja hrvatskog naroda. Na elu zloinakog pothvata bio je Franjo Tuman, a pripadnici HVO-a na teritoriju BiH poinili su brojne ratne zloine - ubistva, silovanja, nezakonita pritvaranja i muenja civilnih zarobljenika. Zloini su bili ishod plana koji su priredili sudionici u udruenom poduhvatu kako bi otjerali muslimane iz BiH.

Portal Dnevnik.hr prenio je rijei hrvatsko premijera Zorana Milanovia koji je ne sjednici Vlade Hrvatske rekao kako ne moe govoriti o individualnoj odgovornosti, jer su i advokati odbrane rekli koliko je zloina bilo, ali pitanje je koliko i ko mora odgovarati za njih.

"'I ovdje se, kao i u prethodno, provodi navod o udruenom zloinakom poduhvatu s ciljem da se podijeli BiH, a njezin dio prikljui Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao to znamo, u drugom stepenu, kada je rije o udruenom zloinakom poduhvatu na podruju Hrvatske, odbijeni. To se, to se tie Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo. Nije nam svejedno to u tim presudama stoji, nadam se da je mogue, odnosno naravno da ih je mogue preispitati i da e drugostepeno vijee uvaiti sve ono to mi smatramo da stoji", rekao je Milanovi, koji je rekao da je Hrvatska imala greaka u BiH, ali i da joj je bila partner i saveznik.

"Ako moemo BiH dijeliti na tri naroda, a to stoji u njezinom ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o nezavisnosti BiH ona ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, vjerujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stepen, pokazalo se da su u drugom stepenu promjene mogue, katkad i neoekivano", zakljuio je Milanovi.

31-05-2013 at 08:56 | Ukljui u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13656
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu Karadiu

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/tribunal-u-hagu-vise-nije-na-strani-zrtveTribunal u Hagu vie nije na strani rtveNajs: ICTY brine o vojnim interesima velikih
Najnovije presude Hakog tribunal u vezi sa meunarodnim krivinim sukobom i udruenim zloinakim poduhvatom izazvale su brojne debate u regionu. Prli i ostali su osueni, dok su s druge strane Perii, Simatovi i Stanii slobodni.

Nekadanji tuilac u procesu Tribunala u Hagu (ICTY) protiv Slobodana Miloevia, Defri Najs (Geoffrey Nice) jedan je od rijetkih koji nije iznenaen nizom nedavnih presuda ovog suda.

Neobina praksa

- One jesu neobine, mada za mene, naalost, one nisu preveliko iznenaenje. ini mi se da ove presude govore o tome da je Tribunal spreman da u historiji ostane zapamen kao institucija koja je vodila manje rauna o interesima rtava a vie o vojnim interesima velikih sila kazao je Najs u razgovoru za Dnevni avaz.

Ovakav stav on objanjava tvrdnjom da su ti interesi bilo kao mirotvoraca, bilo kao onih koji vode ratove, mogli biti oteeni da su Stanii i Simatovi osueni. U takvoj situaciji, velike sile bi bile dune prilagoditi svoje djelovanje u skladu s tim presudama smatra on.

- Primjetit ete da je - s izuzetkom usputne osude Tumana u sluaju Prli, odgovornost za sve to se desilo u Bosni i ostaje u Bosni. Meutim, Tuman se nikada nije suoio sa sudom, i svako spominjanje njegove krivice e se vrlo brzo zaboraviti. Beograd i svi ostali optueni Srbi iz Srbije - kroz oslobaajue presude Periiu, Staniiu i Simatoviu su osloboeni optubi.

Bosna i Hercegovina je s druge strane bila nemarna u pisanju vlastite historije sukoba. ak ni majke Srebrenice nisu bile u stanju potaknuti niti jednu bosansku vladu da neto uradi na tom planu. Umjesto toga, ostavili su artikuliranje historije sukoba u rukama Srbije koja je uspjeno zamaglila sve vane injenice. Sada su dobili i presude Tribunala, koje e moda postati konane, bez obzira na to to ih je veina uglednih svjetskih pravnika podvrgnula ozbiljnoj kritici istie Najs.

- Narodi koji izlaze/izrastaju iz sukoba, zasigurno hoe i imaju pravo na maksimalno direktnu informaciju o tome ta se desilo i ko je kriv za to to su njihovi ivoti uniteni, a njihovi najmiliji pobijeni. Malo toga u zadnjim presudama dopustit e preivjelima Srebrenice i drugih gradova pogoenih zloinima koji su oznaeni kao genocid ili slinim zloinima, da vjeruju da su ICTY i meunarodna zajednica koja ga je povremeno podravala, na njihovoj strani. Na ijoj su strani, pitat e se rtve, oni bili istie na sagovornik.

Ozbiljne pouke

Najs kae i da i UN i ICTY trebaju iz svega da izvuku ozbiljne pouke.

- Bez unutarnjeg uvida u rad Ureda glavnog tuioca ili rad sudskih vijea, nemogue je rei ta je prouzrokovalo ove nedavne iznenaujue presude.

Ali UN i ICTY ne bi smjeli olako prei preko ovih presuda, jer one mogu naruiti povjerenje u meunarodni krivini zakon openito, a posebno povjerenje u ovaj Tribunal. Nedavne presude sa veoma jakim neslaganjem odreenih sudija koje su bile manjine u vijeima, sugerira da sudije ratuju jedni s drugima. To nisu zanemarive razlike u miljenjima, to ukazuje na razdor oko fundamentalnih pitanja. Pitam se kako bi majke Srebrenice reagirale na to da uju da sudije imaju neke skrivene motive koji su ih naveli da ostave ovakvu zbrku od presuda u naslijee Bosni. I ta te iste majke Srebrenice kau o svojim politikim liderima koji bezbrino sjede zvaljeni u fotelje rekao je Najs za Avaz.

Nema osnova za optuivanje Taija

Najs kritike upuuje i vlastima Kosova koje su pokazale slian podaniki odnos tako to su dopustili da se njihov premijer (Haim Tai op.a.) stalno suoava s prljavim otpubama o transplantaciji organa koje zasigurno nemaju bilo kakvu kredibilnost, ali su i dalje tu kao optube.

- Istraga koju provodi Amerikanac Klint Vilijamson (Clint Williamson) oigledno ima velike potekoe. Pretpostavimo da e optube protiv Taija biti odbaene - zadnji put kada sam pregledavao ovaj predmet, nisam naao nikakve dokaze protiv njega u materijalu koji mi je predoen. No, mnogo e godina proi prije nego to ova nova mala drava ne bude ovisna o SAD-u u svakom pogledu.

09-06-2013 at 18:52 | Ukljui u odgovor
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu Karadiu

spavajte vi i dalje.Kara-dzic naoruzava i iz Haaga...
Srbima ne treba vjerovati!!!
ps
cast izuzecima...


[Edited by mustajbeg on 26-03-2014 at 18:33 GMT]

26-03-2014 at 18:33 | Ukljui u odgovor
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praenje suenja monstrumu Karadiu

Konacno sansa, rasformiracemo genocidnu tvorevinu,sad ili NIKAD!!!

01-10-2014 at 20:05 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 21
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: lili, Slavinovic, svetica, wirisidze
FORUM : Politika : Praenje suenja monstrumu Karadiu New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba