Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu

20-12-2012 at 20:07 | Ukljuèi u odgovor
bracko
Nivo: Forumas sa iskustvom
ništa

Registriran(a): 01-02-2013
Lokacija: Gornja Maoèa
Odgovori: 312
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu

Portugalski diplomat Žoze Kutiljero (Jose Cutileiro) branio je svoj mirovni plan na suðenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiæu, izjavivši da bi njegovim prihvaæanjem u ožujku 1992. godine – pitanje Bosne i Hercegovine moglo biti rješeno odmah, a ne tek Daytonskim sporazumom krajem 1995.godine nakon „3 i pol godine tragedije“.

S druge strane tužiteljstvo je Kutiljera podsjetilo na predratne aktivnosti optuženog Karadžiæa, njegove stavove i nastojanja da nasilno raskomada državu te pripoji njezine teritorije Velikoj Srbiji.

Kutiljero je nevoljko došao u Den Haag kao svjedok obrane, tek nakon što mu je sudsko vijeæe izdalo obvezujuæi nalog. U iskazu je potvrdio tezu Karadžiæu kako je bošnjaèki predsjednik Alija Izetbegoviæ ohrabrivan da odbaci Kutiljerov mirovni sporazum i bori se za unitarnu BiH.
Žoze Kutiljero svjedoèi na suðenju Karadžiæu, 19. veljaèe 2013.Žoze Kutiljero svjedoèi na suðenju Karadžiæu, 19. veljaèe 2013.
​​

19-02-2013 at 21:15 | Ukljuèi u odgovor
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu



Prica se da se ovo krme u gace upisa.
da vidimo gdje se rodilo krme i kako je krme doslo u Sarajevo.

http://www.youtube.com/watch?v=CFkb_msh8HE

http://www.youtube.com/watch?v=TPHa36v8fO0&feature=endscreen&NR=1

[Edited by mustajbeg on 19-02-2013 at 22:13 GMT]

19-02-2013 at 22:12 | Ukljuèi u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu

A sad æe mu kao svjedok, iduæe hefte, otrèati Dodik. Ej da mi je pregledati snimke sa Sjednice Helsinškog foruma graðana (možda nisam 100% pogodila naziv ali to je otprilike to), kada je negdje na jesen '94. ovaj prelivoda dolazio u Tuzlu i prièao o žaljenju što je rat i što se dešavalo ono što se dešavalo (u po rata fraer prešo linije razdvajanja i došao u TZ na sjednicu), a sada ide da se ulizuje Karadžiæu. Koji su to licemjeri, da nas dragi Allah, bog ili kako ko zove Allaha, saèuva.

04-04-2013 at 21:51 | Ukljuèi u odgovor
bracko
Nivo: Forumas sa iskustvom
ništa

Registriran(a): 01-02-2013
Lokacija: Gornja Maoèa
Odgovori: 312
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu

Portugalski diplomata Žoze Kutiljero okrivio je nekadašnjeg bošnjaèkog lidera Aliju Izetbegoviæa što je propao plan koji je Kutiljero predložio 1992. godine i ponovio da je “istinska tragedija” što nisu prihvaæeni principi tog sporazuma o buduænosti BiH.
"Kada se uporedi mapa koja je bila dodatak Izjavi o principima i mapa koja je dio Dejtonskog sporazuma iz novembra 1995. godine, vidi se da je, poslije tri i po godine ratovanja, rezultat skoro isti. Mnogi životi su mogli biti saèuvani”, rekao je Kutiljero, svjedoèeæi u dokaznom postupku odbrane Radovana Karadžiæa.
Kutiljero, koji je, kao predstavnik tadašnje Evropske zajednice, pregovarao sa stranma u BiH u prvoj polovini 1992. godine, dao je izjavu predstavnicima tima Karadžiæeve odbrane prošle godine i ona je veæ objelodanjena.
Nakon što je svjedok potvrdio da bi, kada bi mu bila postavljenja ista pitanja, danas dao u suštini iste odgovore, Karadžiæ je predao Kutiljerovu izjavu u dokazni materijal.
Dio izjave je i pismo ambasadora Kutiljera magazinu “Ekonomist” u decembru 1995. godine, gdje on kaže da su “Aliju Izetbegoviæa i njegove saradnike autsajderi sa strane, koji su vjerovali da znaju bolje, hrabrili da odbaci sporazum iz 1992. i bori se za unitarnu bosansku državu”.
U izjavi se opisuje tok pregovora o ureðenju BiH, èija je završna, šesta runda održana u Briselu krajem marta 1992. Srbi, Hrvati i muslimani dogovorili su se tada da se BiH “sastoji od tri konstitutivne jedinice, a svaka od njih, kao i središnje tijelo, zalagala bi se za zašitu ljudskih prava i za zaštitu prava manjina”.
U skladu sa Izjavom, Skupština BiH trebalo je da se sastoji od Doma graðana i Doma konstitutivnih jedinica, a za donošenje odluka bila bi neophodna veæina.
Bilo je takoðe predviðeno da se održi referendum da bi bili potvrðeni ovi principi.
Kutiljero je potvrdio da je ubrzo nakon postizanja sporazuma dobio informacije da se Izetbegoviæ odrièe svog potpisa. Muslimanska stana je u junu 1992. formalno odbacila sporazum, kazao je on.
U izjavi svjedoka dati su i izvodi iz bilježaka amerièkog ambasadora Herberta Okuna, bivšeg zamjenika specijalnog izaslanika UN za Balkan, gdje on navodi kako je “Kutiljero prestao da vjeruje Izetbegoviæu” i da smatra da je on “prepredenjak i da laže”, te da “jedno govori u javnosti, a drugo privatno”.
Zastupnik optužbe Alan Tiger sugerisao je da je "bilo više naèina da se sprijeèi rat”, te da je, "osim prihvatanja principa, drugi naèin bio da bosanski Srbi prihvate nezavisnost BiH”.
“Niste spomenuli Hrvate, koji su takoðe imali svoje ideje”, odgovorio je Kutiljero. Po proglašenju nezavisnosti Hrvatske mnogima bilo jasno da æe doæi do problema u BiH, rekao je Kutuiljero, dodavši da “Srbi nisu htjeli nezavisnu Bosnu, Hrvati su htjeli da pripoje dio Bosne, a muslimani su mislili da mogu da ostvare jedinstvenu državu".
On je naveo da Evropljani nisu htjeli promjenu granica, ali da Srbi i Hrvati nisu bili zainteresovani da BiH ostane kakva jeste, dok su se muslimani zalagali baš za tu soluciju, pa je trebalo naæi održivo rješenje.
Kutiljero je svjedoèio na osnovu obavezujuæeg naloga Tribunala, pošto nije htio da da iskaz dobrovoljno, jer vjeruje da bi obaveza za pregovaraèe da se pojave kao svjedoci mogla sa ugrozi njihovu poziciju u nekim buduæim sukobima.
Sudije su taj stav odbacile, navodeæi da su mnogi drugi meðunarodni pregovaraèi veæ svjedoèili u Tribunalu.
Tokom svjedoèenja u sudnici su bila dva predstavnika Vlade Portugala.
Zahvaljujuæi svjedoku za dolazak u Hag, Karadžiæ je rekao: “Niste bili nimalo meki prema Srbima, ali mi smo se divili vašoj upornosti i vještini da se saèuva mir”.

07-04-2013 at 16:52 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu

ODLUKA SUDSKOG VIJEÆA HAŠKOG TRIBUNALAStanišiæ i Simatoviæ osloboðeni optužbi za ratne zloèine!
Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišiæ i njegov pomoænik Franko Simatoviæ-Frenki, prvostepenom presudom osloboðeni su odgovornosti za zloèine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine.
.......

31-05-2013 at 07:31 | Ukljuèi u odgovor
bracko
Nivo: Forumas sa iskustvom
ništa

Registriran(a): 01-02-2013
Lokacija: Gornja Maoèa
Odgovori: 312
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu

Kako piše Index.hr, Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu (BiH), a sud je potvrdio uèešæe šestorke u udruženom zloèinaèkom poduhvatu, kojim je iz Zagreba koordinirao Franjo Tuðman, s ciljem etnièkog èišæenja "hrvatske teritorije" u BiH od muslimanskog stanovništva. Konaèni cilj je bilo stvaranje "velike Hrvatske".

"Sukob u BiH bio je meðunarodnog karaktera, utvrdilo je sudsko vijeæe. Drugim rijeèima, Haški je tribunal presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Sudije su zakljuèili da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a", piše Index.hr.

Portal hrvatskog Jutarnjeg lista tekst je objavio pod naslovom "Franjo Tuðman vodio udruženi zloèinaèki poduhvat", a kazna od 111 godina za šest èelnika "Herceg-Bosne" je okarakterisana kao teška.

Hrvatska radio-televizija (HRT) javlja kako je sudsko vijeæe Meðunarodnog kriviènog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo prvostepene presude bivšim èelnicima "Herceg-Bosne" optuženim za zloèine nad muslimanskim stanovništvom i to devet godina nakon dobrovoljne predaje šestorice bh. Hrvata.

HRT je prenio da je Vijeæe utvrdilo i da je postojao udruženi zloèinaèki poduhvat èiji je cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelomièno u granicama Hrvatske Banovine iz 1939., radi ujedinjenja hrvatskog naroda. Na èelu zloèinaèkog pothvata bio je Franjo Tuðman, a pripadnici HVO-a na teritoriju BiH poèinili su brojne ratne zloèine - ubistva, silovanja, nezakonita pritvaranja i muèenja civilnih zarobljenika. Zloèini su bili ishod plana koji su priredili sudionici u udruženom poduhvatu kako bi otjerali muslimane iz BiH.

Portal Dnevnik.hr prenio je rijeèi hrvatsko premijera Zorana Milanoviæa koji je ne sjednici Vlade Hrvatske rekao kako ne može govoriti o individualnoj odgovornosti, jer su i advokati odbrane rekli koliko je zloèina bilo, ali pitanje je koliko i ko mora odgovarati za njih.

"'I ovdje se, kao i u prethodno, provodi navod o udruženom zloèinaèkom poduhvatu s ciljem da se podijeli BiH, a njezin dio prikljuèi Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao što znamo, u drugom stepenu, kada je rijeè o udruženom zloèinaèkom poduhvatu na podruèju Hrvatske, odbijeni. To se, što se tièe Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo. Nije nam svejedno što u tim presudama stoji, nadam se da je moguæe, odnosno naravno da ih je moguæe preispitati i da æe drugostepeno vijeæe uvažiti sve ono što mi smatramo da stoji", rekao je Milanoviæ, koji je rekao da je Hrvatska imala grešaka u BiH, ali i da joj je bila partner i saveznik.

"Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, a to stoji u njezinom ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o nezavisnosti BiH ona ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, vjerujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stepen, pokazalo se da su u drugom stepenu promjene moguæe, katkad i neoèekivano", zakljuèio je Milanoviæ.

31-05-2013 at 08:56 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/tribunal-u-hagu-vise-nije-na-strani-zrtve



Tribunal u Hagu više nije na strani žrtveNajs: ICTY brine o vojnim interesima velikih
Najnovije presude Haškog tribunal u vezi sa meðunarodnim kriviènim sukobom i udruženim zloèinaèkim poduhvatom izazvale su brojne debate u regionu. Prliæ i ostali su osuðeni, dok su s druge strane Perišiæ, Simatoviæ i Stanišiæ slobodni.

Nekadašnji tužilac u procesu Tribunala u Hagu (ICTY) protiv Slobodana Miloševiæa, Džefri Najs (Geoffrey Nice) jedan je od rijetkih koji nije iznenaðen nizom nedavnih presuda ovog suda.

Neobièna praksa

- One jesu neobiène, mada za mene, nažalost, one nisu preveliko iznenaðenje. Èini mi se da ove presude govore o tome da je Tribunal spreman da u historiji ostane zapamæen kao institucija koja je vodila manje raèuna o interesima žrtava a više o vojnim interesima velikih sila – kazao je Najs u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Ovakav stav on objašnjava tvrdnjom da su ti interesi „bilo kao mirotvoraca, bilo kao onih koji vode ratove, mogli biti ošteæeni da su Stanišiæ i Simatoviæ osuðeni. U takvoj situaciji, velike sile bi bile dužne prilagoditi svoje djelovanje u skladu s tim presudama“ – smatra on.

- Primjetit æete da je - s izuzetkom usputne osude Tuðmana u sluèaju Prliæ, odgovornost za sve što se desilo u Bosni i ostaje u Bosni. Meðutim, Tuðman se nikada nije suoèio sa sudom, i svako spominjanje njegove krivice æe se vrlo brzo zaboraviti. Beograd i svi ostali optuženi Srbi iz Srbije - kroz oslobaðajuæe presude Perišiæu, Stanišiæu i Simatoviæu su osloboðeni optužbi.

Bosna i Hercegovina je s druge strane bila nemarna u pisanju vlastite historije sukoba. Èak ni majke Srebrenice nisu bile u stanju potaknuti niti jednu bosansku vladu da nešto uradi na tom planu. Umjesto toga, ostavili su artikuliranje historije sukoba u rukama Srbije koja je uspješno zamaglila sve važne èinjenice. Sada su dobili i presude Tribunala, koje æe možda postati konaène, bez obzira na to što ih je veæina uglednih svjetskih pravnika podvrgnula ozbiljnoj kritici – istièe Najs.

- Narodi koji izlaze/izrastaju iz sukoba, zasigurno hoæe i imaju pravo na maksimalno direktnu informaciju o tome šta se desilo i ko je kriv za to što su njihovi životi uništeni, a njihovi najmiliji pobijeni. Malo toga u zadnjim presudama dopustit æe preživjelima Srebrenice i drugih gradova pogoðenih zloèinima koji su oznaèeni kao genocid ili sliènim zloèinima, da vjeruju da su ICTY i meðunarodna zajednica koja ga je povremeno podržavala, na njihovoj strani. Na èijoj su strani, pitat æe se žrtve, oni bili – istièe naš sagovornik.

Ozbiljne pouke

Najs kaže i da i UN i ICTY trebaju iz svega da izvuku ozbiljne pouke.

- Bez unutarnjeg uvida u rad Ureda glavnog tužioca ili rad sudskih vijeæa, nemoguæe je reæi šta je prouzrokovalo ove nedavne iznenaðujuæe presude.

Ali UN i ICTY ne bi smjeli olako preæi preko ovih presuda, jer one mogu narušiti povjerenje u meðunarodni krivièni zakon opæenito, a posebno povjerenje u ovaj Tribunal. Nedavne presude sa veoma jakim neslaganjem odreðenih sudija koje su bile manjine u vijeæima, sugerira da sudije ratuju jedni s drugima. To nisu zanemarive razlike u mišljenjima, to ukazuje na razdor oko fundamentalnih pitanja. Pitam se kako bi majke Srebrenice reagirale na to da èuju da sudije imaju neke skrivene motive koji su ih naveli da ostave ovakvu zbrku od presuda u naslijeðe Bosni. I šta te iste majke Srebrenice kažu o svojim politièkim liderima koji bezbrižno sjede zvaljeni u fotelje – rekao je Najs za „Avaz“.

Nema osnova za optuživanje Taèija

Najs kritike upuæuje i vlastima Kosova koje su „pokazale slièan podanièki odnos tako što su dopustili da se njihov premijer (Hašim Taèi op.a.) stalno suoèava s prljavim otpužbama o transplantaciji organa koje zasigurno nemaju bilo kakvu kredibilnost, ali su i dalje tu kao optužbe“.

- Istraga koju provodi Amerikanac Klint Vilijamson (Clint Williamson) oèigledno ima velike poteškoæe. Pretpostavimo da æe optužbe protiv Taèija biti odbaèene - zadnji put kada sam pregledavao ovaj predmet, nisam našao nikakve dokaze protiv njega u materijalu koji mi je predoèen. No, mnogo æe godina proæi prije nego što ova nova mala država ne bude ovisna o SAD-u u svakom pogledu.

09-06-2013 at 18:52 | Ukljuèi u odgovor
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu

spavajte vi i dalje.Kara-dzic naoruzava i iz Haaga...
Srbima ne treba vjerovati!!!
ps
cast izuzecima...


[Edited by mustajbeg on 26-03-2014 at 18:33 GMT]

26-03-2014 at 18:33 | Ukljuèi u odgovor
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Lokacija: naci cu te sigurno-K
Odgovori: 1379
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu

Konacno sansa, rasformiracemo genocidnu tvorevinu,sad ili NIKAD!!!

01-10-2014 at 20:05 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 36
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Politika : Praæenje suðenja monstrumu Karadžiæu New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice