Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

"Æilimi sjeæanja":

Trajni peèat o žrtvama genocida u Srebrenici

Æilim sjeæanja, ponosa i nezaborava na žrtve genocida

Uoèi obilježavanja 11. jula, Dana sjeæanja na žrtve genocida u Srebrenici, u Meðunarodnoj galeriji portreta Tuzla veèeras je otvorena izložba pod nazivom "Æilimi sjeæanja na žrtve genocida u Srebrenici".



Na izložbi su predstavljeni æilimi koje su izradile èlanice udruženja BOSFAM, u znak sjeæanja na žrtve nastradale tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995 u istoènoj Bosni.

Oni koji su došli da pogledaju ovu tužnu izložbu mogli su vidjeti æilime na kojima je svaki motiv jedno ime, æilime na kojima se nalaze èitave porodice, æilime na kojima se nalaze imena djece, žena ubijenih u vihoru rata.



Više o samoj izložbi i projektu "Æilimi sjeæanja" za naš portal govori Munira Beba Hadžiæ, predsjednica BOSFAM-a.



Do danas su "Æilimi sjeæanja" predstavljeni na mnogobrojnim izložbama u Bosni i Hercegovini, u zemljama Zapadne Europe i u Sjedinjenim Amerièkim Državama.

Osim Sjedinjenih Amerièkih Država, Æilimi sjeæanja su bili izloženi i u Holandiji, u Hagu, za vrijeme trajanja procesa Radovanu Karadžiæu. Zatim, u mnogobrojnim džamijama bošnjaèke dijaspore u St. Louisu. Do kraja 2013. godine, preko 100.000 pojedinaca je imao priliku vidjeti jedan ili više Æilima sjeæanja. U programu obilježavanja dvadesete godišnjice genocida 2015. godine, Æilimi sjeæanja su bili izloženi u Potoèarima, u Srebrenici.

Osim "Æilima sjeæanja" izložba u galeriji sadrži i panoe koji imaju informativni karakter za posjetioce, a iz kojih se može saznati nešto više detalja o osnivanju i misiji BOSFAM-a, nastanku "Æilima sjeæanja" i porukama koje nose.























10-07-2017 at 21:17 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

“Gori lila uoèi Ilina”

U Doknju održana tradicionalna manifestacija “lilanje”

U katolièkim selima nadomak Tuzle veæ stoljeæima njeguje se tradicija lilanja, narodnog veselja uoèi blagdana Svetog Ilije koji se slavi 20.jula. Lilanjem katolici pozivaju Svetog Iliju, zaštitnika groma i nevremena, da im pomogne i zaštiti ih od oluja, gromova i time pridonese uspješnoj sjetvi.

Posebno je veselo u naselju Dokanj gdje se posljednih osamnaest godina organizuje proslava lilanja sa raznim sadržajima.

Manifestacija je zapoèela služenjem svete mise u crkvi za sve poginule branitelje i poginule i nestale u Drugom svjetskom ratu.

Nakon završetka misnog slavlja, predstavnici folklornih grupa, èlanovi porodica i drugih organizacija položili su cvijeæe i vijence te zapalili svijeæe na spomen obilježje poginulim braniocima u Doknju.

Uslijedio je nastup folklornog društva, a brojni posjetioci mogli su pogledati i izložbu ruènih radova, degustirati domaæa tradicionalna jela, te pratiti takmièenje u vještinama skok u dalj, potezanju konopca, bacanju kamena s ramena bacanja i navlaèenju konopca.

Nakon takmièenja i degustiranja zapaljena je velika vatra na kojoj su djeca, ali i odrasli pripaljivali svoje lile. Mašuæi zapaljenim lilama, napravljenim od osušene kore trešnje, nastojali su što više rasplamsati vatru. Lilanju se najviše raduju djeca.

Inaèe, pripreme za lilanje traju nekoliko mjeseci. Važno je pronaæi koru divlje trešnje, isjeæi je i dobro osušiti da bolje gori. Trešnjeva kora veže se na drveni štap, zapali i onda poèinje lilanje. Djeca bakljama mašu, raspirujuæi vatru i pjevajuæi pozivaju bogove da ih spasi od udara gromova i osigura dobre prinose sa njiva.

Veæina mještana Doknja ovo slavlje ili u narodu poznato kao "lilanje” doživljava i emotivno, sjeæajuæi se mladalaèkih dana, ašikovanja, sijela te igranki i druženja.


[Edited by cupo on 19-07-2017 at 20:38 GMT]

19-07-2017 at 17:59 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Prièa o ljubavi dvoje mladih

Promocija knjige ½Miris ðula½ autora Zijada Konjiæa održana je sinoæ u Spomen domu u Koraju. O knjizi su govorili književik Zejæir Hasiæ, Šefik Husagiæ, Edina Konjiæ, a prisutnima se obratio i sam autor.

Prema rijeèima Husagiæa, nekadašnjeg nastavnika u osnovnoj školi u Koraju, Konjiæ je jedan od rijetkih autora koji se èitaocima predstavio romanom, bez prethodnih pokušaja u kraæim proznim formama, i to romanom objavljenim prije nešto više od godinu dana.

- Taj njegov prvijenac "Ako osvane sutra" mu je širom otvorio vrata u književnosti jer je dobro primljen kod èitalaèe publike. U svom novom djelu pisac se ne bavi ratnom tematikom, veæ prièa o ljubavi dvoje mladih, možda o nesvakidašnjoj sudbini mladiæa i djevojke iz ne tako davne prošlosti njegovog rodnog mjesta Koraja. I prièu uspjeva voditi od poèetka do kraja, neposrednim i vrlo interesatnim pripovijedanjem, uèiniti je zanimljivom iako je fabularno nerazvijena, s ogranièenim brojem likova i dogaðaja - kazao je Husagiæ.

Književnik Zejæir Hasiæ je rekao da je novo djelo Konjiæa roman kakvog nema u savremenoj bosanskoj književnosti.

- To jeste roman o prošlosti bosanskog sela, u ovoj sluèaju Koraja. Treba reæi da je napisan lijepim bosanskim jezikom sa èestom upotrebom rijeèi orijentalnog porijekla, koje su našem jeziku svojstvene i koje mu daju osobitost. Primjere navedenog možemo naæi u svakoj stranici romana, od poèeta do kraja. Tako na samom poèetku knjige možemo primjetiti koliko nas uživanja o lijepom bosanskom jeziku èeka u nastavku èitanja - dodao je Hasiæ u obraæanju publici.

Autor Konjiæ se najprije zahvalio svima koji su pomogli da njegova druga knjiga ugleda svjetlo dana.

- Nastojao sam da oslikam i oživim likove, i da prikažem dogaðaje onakvim kakvi su oni bili pedesetih, odnosno šezdesetih godina prošlog vijeka. I to ne samo u Koraju, bosanskoj èaršiji, nego i u veæem dijelu naše zemlje - rekao je Konjiæ.

Koncetrišuæi se na Koraj i užu okolinu, autor je prièom nastojao prikazati obièaje i tradiciju koji su vladali u to doba.

- Pa sam tako opisao od mukotrpnog težaèkog posla, veselja, zajednièkih druženja tokom hladnih zima, pa sve do udavanja i ženidbi, obièijanih normi zbog koji su mnogi trpili u to doba, posebno mlade djevojke i momci. Mladi su stupali u brak, vrlo èesto protiv svoje volje zbog bogatstva, na nagovor svojih roditelja ili po preporuci uže rodbine, veliki broj njih, takoðer, uopšte ne poznavajuæi jedno drugo. Upravo takva je i prièa romana "Miris ðula" u kojoj se prekida tek procvala ljubav izmeðu djevojke Nafije i mladiæa Alije. Nju udaju u grad za bogatog starijeg momka, a Alija se ženi po preporuci rodbine razuzdanom seoskom curom koju do tada nikada nije vidio - pojasnio je Konjiæ za Tuzlarije.

Kažimo da je ovu promociju sa izvedbom nekoliko sevdalinki na harmonici uljepšao i Senad Salihoviæ.

21-07-2017 at 00:10 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

"Rajska plaža":

Ljubitelji kupanja, prirode i ugodnog ambijenta svakako se neæe iznenaditi ako kažemo da jednu oazu sa svim nabrojanim kvalitetama možete pronaæi u Krasanpolju nadomak Bratunca.

Izletište "Rajska plaža" smješteno uz obalu Drine, a udaljeno je svega 6 kilometara od centra Bratunca. Takoðer, do ovog mjesta moguæe je doæi i magistralnim putem Bratunac - Zvornik, iz pravca Drinjaèe.

Posjetiocu mogu uživati u kupanju i sportskom ribolovu, jer je rijeka Drina sa svojim pritokama bogata raznovrsnim ribljim fondom (pastrmka, mladica, lipljan, som, klen, mrena i škobalj). Osim toga, turistima su na raspolaganju i brojni drugi sadržaji: sportska igrališta, igraonica za djecu, skakaonice, javni toalet, peèenjare za roštilje, kafiæi, kao i objekti brze prehrane. Vrijedi napomenuti da su plaže èiste, tu je i hlad visokih topola, a kupanje u Drini je takoðer poseban doživljaj.

Na ovome mjestu smo zatekli i grupu žena, èlanice podrinjskih udruženja, koje su odluèile provesti dan u prirodi.

- Kada završimo sa obavezama oko poljoprivrede veæina nas iz Podrinja rado dolazi na ovo mjesto. Družimo se, ambijent je za poželiti, a posebno je interestatno mladima koji na ovom mjestu mogu lijepo upotpuniti svoje vrijeme - kazala je Safeta Mejremiæ iz Udruženja "Jadar" Konjeviæ Polje.

Bratunaèki Eko-rafting klub "Rajska plaža" je na ovom mjestu uspješno realizovao svoju ideju i izgradio "Adrenalin park" koji je jedan od tri ove vrste u BiH. Osim toga, èlanovi èesto organizuju i akcije èišæenja na ovom kompleksu, a sudeæi prema onome što smo vidjeli z

Napomenimo i to da kompleks posjeduje sasvim dovoljno mjesta i za parkiranje automobila.

Napraviti pomak od svakodnevnice, vidjeti i probati nešto novo, samo su neki od razloga zbog kojih vrijedi posjetiti ovo mjesto, a naroèito u ljetnom periodu.

[Edited by cupo on 25-07-2017 at 02:00 GMT]

25-07-2017 at 01:33 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

U Hadžijskoj džamiji u Novom Naselju u Tuzli danas je uprilièena sveèanost tokom koje je prouèena ikrar dova za tuzlanske hadžije koje ove godine putuju na hadž.

Hasan efendija Spahiæ, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, rekao je da se ove godine iz Tuzle ispraæa 44 hadžija koje putuju na hodoèašæe u Meku kako bi obavili hadž, petu islamsku dužnost.

- Hadž je posebna radost za vjernike, oni su, kako kaže Božiji poslanik Mohammed a.s., èasni gosti na èasnim mjestima u Meki i Medini. Oni æe se tamo susresti sa milionima hadžija iz cijelog svijeta, gdje æe se sporazumijevati selamima, pozdravima, pogledima...Sretni smo zbog toga i uputit æemo dove za sretan put i povratak naših hadžija i hadži-hanuma, a i oni æe uputiti dove s najljepšeg svetog mjesta - kazao je Spahiæ za Tuzlarije.

Hadžijska džamija bila je prepuna buduæih hadžija i èlanova njihove porodice koji su sa svojim najmilijima željeli podijeliti sreæu i radost u zajednièkoj ikrar dovi.

Radosna i uzbuðena zbog odlaska na hadž je Pemba Smajiæ iz Liplja kod Zvornika.

- Putujem za Meku i Medinu i to mi je jedina neostvarena želja do sada. Sve su mi se želje ispunile kod Allaha dž.š. i ovo je posljednja kojoj se najviše radujem. Prvi put idem i ako bude zdravlja opet æe se ponoviti - kazala je Pemba za Tuzlarije.

Pripreme za odlazak na hadž su popraæene posebnim emocijama, a kako se bliži dan polaska, tako se poveæavaju oduševljenje i zahvalnost. Tako je i u domu Mejre Vrabac iz Tuzle.

- Da mi se dragi Allah smiluje, oprosti mi grijehe i da nas uputi i uèvrsti na našem putu. I sve vas da zateknem u dobru i najboljem na ovom dunjaluku - kazala je Mejra.

Æima Aliæ iz Ðuliæa kod Zvornika takoðer ove godine prvi put putuje na hadž.

- Sretna sam i uzbuðena zbog odlaska. Radila sam 33 godine u Švicarskoj, vratila sam se prije dvije godine i donijela sam odluku da krenem na ovo sveto mjesto. Nakon dove slijedi seminar u džamiji Kralja Abdullaha gdje æe nas upoznati sa detaljima oko našeg puta - kazala je Æima.




29-07-2017 at 12:46 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Umjetnici novijeg doba, zaljubljenici u korajsku ljepotu, a okupljeni u Književni klub i ULJUB Brèko Distrikta, juèer su Koraju obilježili desetu godišnjicu od prvih susreta. Povodom ovog znaèajnog jubileja u Spomen domu je promovisana knjiga "Koraj ko raj", koja predstavlja zbornik pjesnièkih radova.

Alija Haliloviæ, jedan od organizatora promocije, kazao je za Tuzlarije da je ova knjiga sadrži pjesme, slike i fotografije, a koje su inspirisane ljepotom Koraja.

- Nastajala je u desetogodišnjem periodu odnosno od 2007. godine. Tada se zapravo javila ideja da umjetnici iz Brèkog, u svoje slobodno vrijeme, doðu u Koraj i da napišu koji stih. Tako je nastala i likovno-pjesnièka kolonija pod nazivom "Koraj kao raj", održavana godinama pod korajskim nebom. Osim umjetnika iz Bosne i Hercegovine, pohodili su je i gosti iz Srbije, Hrvatske, Švedske...Ono što nas okuplja je sloboda izražavanja, zatim duh ovog mjesta i druželjubivost naroda koji živi na ovim prostorima. Kroz Koloniju su nastale i neke novi ljubavi i upravo umjetnost jeste nešto što treba ljude da spaja. Kolonija se održava svake druge subote u mjesecu maju. Umjetnici doðu u Koraj, rasporede se na razlièitim lokacijama i svako na svoj naèin traži inspiraciju za slikanje, pisanje ili fotografisanje - dodao je Haliloviæ.

Meðu koricama ove knjige našli su se i stihovi Jasmine Ademoviæ, pjesnikinje koja je porijeklom iz Koraja.

- Živjela sam u Brèkom sve do poèetka rata, a potom sam zbog ratnih dejstava otišla u Norvešku. Tamo mi se probudila želja za pisanjem, imala sam nostalgiju za Korajom i tako su iz mog pera nastale pjesme koje su objavljenje u ovoj knjizi. Sve one govore o ovom mjestu, ljudima, njihovom porijeklu, uglavnom su to antologijske pjesme za Koraj - kazala je Ademoviæ za Tuzlarije dodajuæi da je njena duša uvijek u ovom mjestu.

Osim Ademoviæeve, svoje stihove u knjizi su zapisali i pjesnici Mirjana Ðapo, Dragoljub Vasiæ, Azur Salihoviæ, Suada Kovaèeviæ, Sead Ibriæ, Suvad Alagiæ, Slaðana Jovièiæ, Neda Èajeviæ i drugi umjetnici.

- Ovaj prostor veæ deset godina ne zna za ime i nacionalnost, ono što nas vodi i okuplja je ljubav prema umjetnosti. Zbog toga smo odluèili da našu desetogodišnjicu okupljanja i druženja ovjekovjeèimo promocijom ove knjige. Njenih 50 stranica je posveæeno poeziji inspirisanoj starom i današnjom BiH, zatim tu je 15 slika Koraja, a svoje mjesto u ovom djelu našle su i naše fotografije sa druženja - kazala je Mirjana Ðapo dodajuæi da je sve navedeno zajednièki sadržaj i smisao ovakvih sastajanja i praznika duha.

[Edited by cupo on 30-07-2017 at 02:04 GMT]

[Edited by cupo on 30-07-2017 at 02:06 GMT]

[Edited by cupo on 30-07-2017 at 02:09 GMT]

[Edited by cupo on 30-07-2017 at 02:11 GMT]

30-07-2017 at 01:50 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Mevludska sveèanost u Cerskoj:

Obilježena 2. godišnjica od izgradnje nove džamije

Povodom 2. godišnjice sveèanog otvorenja džamije u Cerskoj danas je uprilièena mevludska sveèanost i program koji su svojim prisustvom uvelièali predstavnici Islamske zajednice, mnogobrojni gosti te džematlije iz Cerske.

Podsjeæamo, u prirodnoj nesreæi koja je prije tri godine pogodila BiH, od posljedica klizanja velikih kolièina zemljane mase, u potpunosti je uništena džamija u Cerskoj i tri kuæe, a izgubljen je i jedan ljudski život. Samo još munara na tom mjestu svjedoèi da su tu nekada živjeli ljudi i da je na toj lokaciji nekada postojalo naselje. Ova džamija obnovljanja je ukupno tri puta. Prva džamija je porušena tokom Drugog svjetskog rata, a obnovljena je 1960. Tokom posljednjeg rata ponovo je srušena, a obnovljena je 2008. godine, da bi ponovalo stradala u maju 2014. Na Dan državnosti BiH 25. novembra 2014. postavljen je novi kamen temeljac, a sveèano otvorenje džamije uprilièeno je 01.08.2015. godine.

Graðevinski radovi na izgradnji nove džamije, imamske kuæe, abdesthane i šadrvana, kao i na mektebu u naselju Gobelje, poèeli su u martu 2015. godine, a okonèani su za manje od èetiri mjeseca.

Zemljište za izgradnju džamije uvakufio je Bego ef. Selimoviæ, bivši imam u Cerskoj, a on je bio i na èelu graðevinskog odbora.

Muamer Jusupoviæ, imam u Cerskoj, kazao je da je ova džamija Allahova kuæa iz koje se pokreæu gotovo sve društvene aktivnostu u ovom mjestu.

- Džamija u Cerskoj je naš orjentir gdje èinimo sedždu Allahu dž.š. Radosni smo što su sa nama danas gosti iz svih krajeva BiH, a sve sa ciljem zajednièkog ibadeta velièanja Uzvišenog Allaha. Na ovom mjestu Bošnjaci Cerske uèe, dove, i bratski se druže i uèvršæuju veze. Zasigurno, ova džamija ispunjava svoju misiju na visokom nivou, naši vjernici su njen ukras i nadam se da æe tako biti do sudnjega dana - kazao je Jusupoviæ obraæajujuæi se prisutnuma te je izrazio zahvalnost svim vakifima koji su pomogli izgradnju nove ceranske ljepotice.

Dodao je da je Bego-ef. Selimoviæ jedan od imama koji je dugo radio u ovom džematu i koji je svojim radom ostavio duboki trag. I danas nesebièno pomaže povratnike u ovo mjesto. Zbog svega navedenog, u znak zahvalnosti, tokom programa Selimoviæu je uruèena vrijedna umjetnièka slika na kojoj su naslikani motivi džamije u Cerskoj.

Obraæanje Bege Selimoviæa:

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Nurdin-ef. Grahiæ zahvalio se prisutnim na ovom vidu podrške koje je zaista znaèajna za povratnike i džemate, kao i za Bošnjake u manjem bh. entitetu.

Sveèanosti u Cerskoj prisustvovali su imami Islamske zajednice Sarajevo na èelu sa glavnim imamom dr. Feridom Dautoviæem, imami Medžlisa Islamske zajednice Kakanj na èelu sa glavnim imamom Sulejman ef. Èelikoviæem, potom glavni imami iz Vlasenice, Brèkog, kao i brojni podrinjski imami. Svi oni skupa su izveli mevludski program, a prigodnim vazom ovim povodom prisutnima su se obratili i glavni imam MIZ Sarajevo Ferid-ef. Dautoviæ i glavni imam MIZ Kakanj Sulejman-ef. Èelikoviæ.

01-08-2017 at 18:07 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Vrijeme planiranja odmora, ili kako to nas dvoje nazivamo, avanture je došlo. Odmah poslije novogodišnjih praznika poèinjemo naše planove za ljetnu avanturu.

Pošto smo prošlu godinu (2016.) posvetili jadranskim otocima i generalno jadranskom primorju, ove godine smo željeli posjetiti neke egoziène destinacije. Želja je bila posjetiti Bali. Veæ dosta prije smo poèeli istraživati što posjetiti na Baliju. Kako smo istraživali tu daleku destinaciju, sve veæa ljubav je bila prema istoj. Nakon tri mjeseca „njuškanja“ po internetu, došao je mjesec mart i veæ sada smo trebali definitivno znati idemo li ili ne idemo na Bali.
Nažalost, 2017. godina neæe biti naklonjena našoj destinaciji zbog mnogih stvari o kojima ne bih sada pisao. Iako neostvareno putovanje, to nam je i dalje destinacija koju posjeæujemo prvom prilikom.
Nakon što je put za Bali propao, odluèili smo posjetiti i ponovo susjednu Hrvatsku. Koliko god ljudi mislili i prièali kako ta lijepa država nema što ponuditi, nikada se neæu složiti s njima. Dokaz ne mora biti s moje strane (iako ih ima veæ dosta), dokaz su mnogobrojne nagrade, kako za kontinentalne, tako i za morske gradove, koji svake godine budu nagraðivani od svjetskih turistièkih agencija.

Dogovori izmeðu mene i moje ljepše polovine su uveliko krenuli i konaèno je potvrðen datum odlaska. Bio je to mjesec juli, šesnaesti dan u mjesecu. Ne mora mi ni`ko reæi, znam i sam da je to špica sezone i da je veoma teško pronaæi smještaj. Takoðer, znam da su cijene paprene (barem za nas Balkance) zbog veæ sada „domaæih“ stranaca (posebno Britanaca, Nijemaca, Italijana, itd.). Ne treba puno o tome pisati, naš standard i njihov je nebo i zemlja, pa dok oni uživaju u apsolutno svemu što Dalmacija i Hrvatska pruža, mi, domaæi se raèunamo prije svega što æemo si priuštiti. O ovome se može dosta pisati, ali neæemo o lovi, jer lova nije ni bitna kada imas „plan“. Spominjem plan, a mi ga nemamo uopæe, osim da želimo posjetiti neke puèinske otoke.
Došao je dan kada kreæemo iz Tuzle ka Dalmaciji. Pošto smo kofere davno izbacili iz naše upotrebe, pakujemo planinarske ruksake i kreæemo na more. Ujutru rano stižemo u Omiš gdje æemo provesti jednu noæ kako bi skontali kuda dalje idemo. Omiš kao i uvijek, za mene posebno lijep zbog Cetine. Meðutim, do sada malo drukèiji boravak u Omisu (iako kratak), a razlog je konstantno nadlijetanje kanadera iznad glave. Treba naglasiti da smo došli baš kada su bili najveæi požari oko Splita i Šibenika, ali i Omiša. Nema veze, ne smetaju nam kanaderi, samo da ne gori! Naveèer razgovaramo da li idemo na Dugi otok, posjetiti jednu od najljepših plaža u Dalmaciji (Sakarun) ili se uputiti odmah ka Splitu, a zatim Visu i još dalje. Nakon razgovora uz hladne pive, donosimo odluke da ipak idemo ka Visu (nama veæ sada poznata destinacija, jer smo prošle godine takoðer posjetili Vis i Biševo).
Odluèili smo se za Vis jer dalje idemo na puèinu. Cilj je bio posjetiti dva puèinska otoka, a to su Brusnik i Svetac.

Ujutru polazimo za Split gdje æemo uhvatiti trajekt za Vis. Pošto smo imali automobil, mijenjamo u putu plan (koji naravno nemamo) i dogovaramo da prije toga posjetimo Kornate (želja od prošle godine). Vozimo se pored Splita, oko kojeg na sve strane gori (strašan prizor) i idemo ka Zadru. Kao i svaki put kada krenemo negdje, ne možemo doæi na vrijeme zbog stalnog zaustavljanja i razgledanja, tako i ovaj put nismo stigli do Zadra nego smo se morali ranije zaustaviti i pronaæi neki smještaj (naravno, nemamo plan, nemamo smještaj). Dolazimo u Biograd na moru, raspitujemo se za neke sobe, ali sve je puno. Kada kažem puno, puno je sve kao šibica i nigdje ništa nema slobodno. Nakon 2 sata razgledanja i potražnje, dolazimo do kampa MIA. Obavljamo kratki razgovor na recepciji i nakon dvije minute veæ smo pronašli plac za šator. Ništa bolje kada naletiš na finu osobu koja ti izaðe u susret, kao da se poznajete sto godina. Na našem placu smo oko 19.30 sati, vadimo šator i onda nastaje muka. Veæ danima nije pala ni kap kiše i prosto je nemoguæe na toj lokaciji zakucati klin u zemlju. Sve je suvo i sve je kamenito. Montiramo šator, umjesto 20 minuta, 120 minuta, mokri, umorni, žedni, smrdljivi, sve smo bili. Ubacujemo stvari u šator (potrebne za spavanje) i odlazimo se tuširati i spremiti da nešto pojedemo. Biograd na moru prepun turista kao i svako drugo mjesto na dalmatinskoj obali, oko 23 sata smo na njihovoj Rivi, gledamo što æemo pojesti i popiti pa na spavanje. Sve je bilo super dok nismo došli u šator i legli spavati. U daljini se èuju „naše Grand muzièke zvijezde“ koje polako uzimaju pod svoje i dalmatinsku obalu. Sve je super, ali ja ne mogu zaspati od „muzièkih zvijezda“. Hvala Bogu pa je djevojka zaspala, neka se barem neko odmori.
Ujutru smo ustali oko šest sati, pakovanje odmah nastupa, spremanje šatora i odlazak na turistièki brodiæ koji æe nas cijeli dan voziti oko Kornata i Telašèice. Kao i na svakom izletu, piješ vino, jedeš ribu, piješ vodu, sokove, „full gotiva“ za malu lovu. Naravno, ja Bosanac, pa opravdam svaku plaæenu kunu kroz vino i sve što se nudi. Neko kroz lubenicu, neko kroz nešto drugo što se nudi na brodu. Plovimo ka parku, prizori prelijepi , prolazimo pored mnogih usamljenih kuæica, brodiæa, ribarskih, turistièkih, privatnih, uzgajališta riba itd. Itd. Nakon nekog vremena dolazimo do Telašèice i tu se iskrcavamo. Imamo, ako se veæ sada dobro sjeæam dva sata slobodnog vremena za obilazak litica ili Slanog jezera. Treba naglasiti da je Slano jezero karakteristièno po mulju koji je ljekovit i koji se koristi za razne bolesti. Takoðer, jezero je slano jer na dnu postoje male pukotine kroz koje ulazi konstantno slana voda (tako nam rekoše ljudi koji provode vrijeme na jezeru). Nama nije bilo baš interesantno jezero pa smo se odluèili popeti na litice, 15-ak minuta udaljeno od jezera. Sunce sija iz neba i zemlje, ali mi idemo, odluèni, pogledati litice (barem dio, poèetak) onoga što možemo vidjeti na našoj lokaciji. Dolazimo, iscrpljeni, ali puni adrenalina i oduševljenja zbog pogleda, zbog visine i moæi koja se može vidjeti na samom rubu litica koje pruža Telašèica. Litice se na mjestima duž Dugog otoga uzdižu i do 160 metara iznad nivoa mora, a u dubinu do 90 metara. Inaèe, Telašèica je park prirode od 1980. godine, koji se nalazi na Dugom otoku. Iako kratko, dovoljno da vidimo ono što smo htjeli vidjeti. Nakon obilaska, ukrcavamo se na našu barku i idemo ka privatnom otoku Katarina. Tu bi trebali imati klopu (ruèak). Dolazimo na otoèiæ, ponovo riba sa nekim mesom, neka druga životinja (konaèno). Pošto sam ja bio veoma gladan (kao i uvijek), ja uzimam dvije ribe i tu neku drugu životinju, dok nježnija polovina ruèa samo jednu ribicu i malo druge životinjice ...
Poslije toga polazimo sa Katarine i idemo ka Biogradu na moru. Stižemo oko 19 sati. Pakujemo sve stvari iz kampa i idemo ka Splitu. Teba naglasiti da smo noæ prije dogovorili sa prijateljicom iz Splita da æemo kod nje provesti noæ i ujutru rano za Vis. Tako je bilo, naveèer oko 11 sati smo došli u Split, taènije, Solin. Frendica nas je doèekala pravo domaæinski. Ugoðaj kao kod kuæe, od hrane, piæa do svega što smo zamislili. Idemo spavati jer ponovo moramo raniti radi trajekta.

Novi dan, novi kilometri po moru. Pozdravili smo se s prijateljicom, ona nas je odvukla do trajektne luke i ukrcavamo se sada na trajekt pod imenom Petar Hektoroviæ. Inaèe, vožnja trajektom iz Splita do Visa traje oko tri sata. Nakon što stigneš na Vis u mjesto Vis, hvataš iste sekunde bus za Komižu i voziš se još nekih 20-ak minuta do konaènog odredišta. Interesantno je što je 80% stranaca na otoku Visu. Meni još interesantnije, na otoku Visu kao da si došao na skroz drugi kontinent. Nije razlog klima, nije razlog ni otok, razlog je što su drukèiji ljudi, ponašanje je veoma veoma razlièito nego na kontinentalnom dijelu (možda je to samo meni tako, ali je tako).

Stigli smo oko 12 sati po najveæem suncu u Komižu, nama posebno drago mjesto. Ponovo tražimo smještaj jer nemamo ništa dogovoreno, tj. nemamo plan . Odlazimo do naše poznanice da ju pitamo za smještaj, ali je puna, kao i svaki drugi smještaj. Ona nam govori da æemo teško pronaæi smještaj ali ne obaziremo se na to i idemo do turist info centra. Konaèno klima, hladno, lijepo, mogao bih tu spavati. Ljubazna djevojka, takoðer, ne tako optimistièna, govori da je sve popunjeno, ali da možda ima nade za nas. „Okreæe“ telefon i spaja nas s teta Pericom. Teta Perica je jedna divna, starija gospoða, koja æe nas primiti u svoju kuæu. Pošto sam rekao da neæu spominjati cifre i cijene. Teta perica je nešto najjeftinije što ti se može desiti za vrijeme špice na Jadranskom moru. Albanija je skupa za teta Pericu. Uredno, èisto, fino, bez interneta i televizora, ali što æe nam to kada mi samo trebamo krevet za prespavati.

Smješili smo se, iskoristili smo priliku da se okupamo, odmorimo i naveèer idemo tražiti kako doði na otok Svetac. Iako sam ja veæ ranije pisao s nekim „barbom“ (od milja sve mornare zovem BARBA), trebalo je doæi do njega jer nam se ne javlja. Noæ je pala, svi sa svojim štandovima izlaze na Rivu i pecaju svoje potencijalne kandidate, kako za Biševo (Modra špilja), tako za razne izlete (kopnene ili vodene) oko Visa i na Visu. Prvo smo popili hladnu pivu pa onda u potragu za našim moreplovcem. Kada smo krenuli u potragu za onim što nama treba, naletili smo odmah na osobu koju smo trebali. Radi se o „NIKA ADVENTURE TOURS“. Ovo sada izgleda kao i svaki drugi levat koji te upeca i vuèe po svojim brodovima. Levat koji natovari po 100-150 turista i idemo po moru, meðutim nije ni blizu toga. Ovo je mještanin Komiže koji je sve ali nije biznismen i nije zaluðen lovom. Ovo je veliki avanturista, zaljubljenik u more i prirodu. Odmah smo se skontali oko mail-a koje smo razmijenili pri dogovaranju za put na Svetac i prièa je odmicala sve dalje i dalje. Razgovar je bio èisto filozofiranje ali veoma interesantno. Nakon razgovora, dogovorili smo da idemo na Svetac sa posjetom otoku Brusniku. Razišli smo se i ponovo piva pa spavanje.

Sutra je bio dan za odmor (konaèno). Izležavali smo se po plaži i uživali u prelijepom, èistom moru. Naveèer, standardno, izaðeš, šetaš, ako si gladan klopaš i tako svaki dan ako provodiš standardno ljetovanje (krevet, plaža, ruèak). Hvala Bogu mi smo odmakli od toga i ne zanima nas takav naèin ljetovanja.

Prošao je dan izležavanja, naveèer smo se veæ pakovali za polazak na našu glavnu avanturu, a to je odlazan na otok Svetac i Brusnik. Ujutru smo oko pola osam veæ bili pred barkom, ovaj put doslovno barkom (jedrenjakom). Po prvi put ne idemo brodom gdje su turisti i gdje nas je 100, idemo u pravu avanturu. Na barci nas je bilo 8-10, ukljuèujuæi „kapetana“ i njegovog ljubimca, pas, ženka koja je luda za vodom i morem. Izlazimo iz komiške uvalice i dolazimo na otvoreno more, kreæemo se ka Brusniku, cca. tri sada udaljen otoèiæ od Komiže. Nakon sat mirne vožnje, poèinje puhati Jugo. Moj prvi Jugo na otvorenom moru, na malom èamcu. Prvi susret i nije tako ugodan, a razlog je preveliko ljuljanje barke, uz pratnju muènine i nagonom za bježanjem sa barkice. Pošto je nemoguæe pobjeæi, tražim naèin kako se umiriti, zauzimam horizontalni položaj i gledam u nebo. Tako sam dva sata proveo, gledam u nebo i pratim jarbol koji se ljulja lijevo desno u promjeru od 10 metara (najmanje). Nakon nekog vremena, polako se osjeti smirivanje vjetra, a pri tome se oglašava naš barba i govori da je pred nama otok Brusnik.

Ukratko æu napisati nešto o Brusniku.

To je otoèiæ magièan po mnogo èemu, ali i mistièan ujedno. Vulkanskog podrijetla. Plaža ili žal prekriven je oblutcima razlièitih velièina, sada nažalost više veæih nego manjih zbog uzimanja oblutaka za uspomenu od strane turista. Pri izranjanju otoka iz mora te hlaðenju vulkanske lave nastajale su stijene stvrdnute lave koje su se spajale sa oblutcima. Otok ima dugogodišnju povijest u ribarstvu. Otok je korišten u ribarskim regatama u zimskim mjesecima kada su ribari sa Visa krenuli u takmièenje u sakupljanju riba I jastoga. Zanimljivo je to da posto je otok mali a dosta ribara se tada takmièilo samo oni koji su prvi stigli do otoka su se usidrili a drugi, koji stignu posljednji bi tokom tog dugomjeseènog takmièenja morali ostati na svojim brodovima. Oni koji su se usidrili bili bi na otoku zaštiæeni od nevremena I moguæeg lakšeg èuvanja ulova. Dozvoljavali su samo svojim “konkurentima” da suše mrežu na otoku jer je bila od pamuka pa da ne bi propadale. Od oblutaka su pravili gomilice jednake udaljenosti na kojima bi sušili mreže I vesla redali. Takoðer su pravili zaštitu obliku kuæica od oblutaka koje su ih štitile od nevremena. Krov je bio napravlje od dijelova broda koje su mogli koristiti.

U srcu Brusnika nalaze se još I izvorišta slane vode tzv ”jastožare” tj. mala jezerca ili bazenèiæi koji su ogradjeni oblutcima. Unutar jezeraca je slana voda koja se stalno obnavlja zahvaljujuæi poroznosti dna. To je dosta pomagalo ribarima jer za vrijeme regata sve jastoge koje su ulovili su èuvali u njima. Jastozi nakon ulova mogu biti neko vrijeme na suvom, te ne bi mogli podnijeti dugotrajno izlaganje suncu pa su te jastožare prekrivali veslima i dijelovima broda. Na taj naèin su sigurno èuvali jastoge. Sve je to smišljeno fantastièno jer nekada ne bi bilo soli ili leda kako bi zaštitili ulov od propadanja. ZA vrijeme zimskih oluja zna se desiti da voda pepolovi otok na dva dijela. Od flore i faune na otoku ima endemskih frsta i to od biljaka dubrovaèka Zeèina a od životinja endemski Crni gušter. On obièno boèno ima pjege azurnoplave boje koje se najbolje vide kod polo zrelik jedinki. Otok je zaštiæen i zabranjeno je bilo koje narušavanje prirode.
Nakon što smo obišli otok Brusnik, oduševili se svemu onome što posjeduje, saznali od našeg barbe sve ovo što je napisano u prethodnom dijelu teksta, ukrcali smo se na našu barku i krenuli na otok Svetac. Vožnja traje oko 30-40 minuta, što i nije tako puno jer cijelo vrijeme se vidi Svetac pa daje dojam da je tako blizu. Sve slabiji je vjetar bio što je meni odgovaralo. Nako što smo došli s nama gornje strane otoka, prestao je Jugo u poèela je Bonaca (nešto novo ponovo za mene, na otvorenom moru).

Plovimo lagano oko otoga i dolazimo do jedne prelijepe uvale. Tu æemo se zadržati nekoliko sati, ruèati, kupati se, prièati „ribarske prièe“, roniti, skakati i još dosta toga što budemo htjeli. Naš barba se dokazao da nije kao svi ostali jer nije bila klasièna riba nego je bilo dosta toga što se jede kada si na moru (sve ukusno, lijepo i s puno ljubavi napravljeno). Nakon što smo se najeli, napili, umorili pa odmorili, bilo je vrijeme da krenemo dalje oko otoka. Nakon 30ak minuta vožnje, dolazimo do nove uvale. To je uvala gdje æemo se ponovo iskrcati, ali sada na otok Svetac.

Ponovo ukratko o otoku:

Velièanstveni otok koji je u vlasništvu porodice Zanki. Nastanjeni su na otoku oko 250 godina. Otok je bio naseljen još od starogrèkog perioda , potom rimskog perioda iz kojeg datira I ostatak Teutine kule (vlasništvo kraljice Teute na najistoènijem dijelu otoka). Potom otok naseljavaju Benediktanci koji takoðer ostavljaju ostatke samostana na jugoistoènoj strani iz 15st. Nakon toga otok je u vlasnistvu crkve od koje ga preuzima porodica Zanki. Izmeðu 2 svjetska rata otok je bio naseljen I imao je oko 50 do 80 stanovnika, danas je nenaseljen ali I dalle ima 3 kuæe I crkvicu (zemljiste oko crkvice pripada crkvi a ne porodico Zanki). Otok posjeæuje I dalje porodica Zanki koji provode ljetne dane u svojim domovima a nerijetko borave i tokom zimskih dana. Od flore I faune tu je makija, hrast èesmina (za izgradnju brodova), rogaè i vinogradi. Eleonorin sokol, sove a postoji prièa da se nalaze i sredozemna medvjedica zbog blizine medvjeðe špilje.

Nakon što smo se iskrcali na otok, naš barba, inaèe jedan o suvlasnika otoka nas je odveo do svoje porodice (ne cijelja, ali nekolicina), tj. do svoga doma na otoku. Od barke do doma na otoku nam je trebalo oko 20-30 minuta laganog hoda. Uzmemo li u obzir da je bilo veoma veoma toplo i da je sunce pakleno, kapa dole za nas 5 koji smo se popeli do njegovog doma.
Dolazimo na odredište i odmah oduševljenje. Ljudi nemaju struju, nemaju vodu, nemaju nikakav luksuz, ali imaju sve! Pitate se kako!? Vodu dobijaju od kišnice, struju imaju od nekoliko panela i na taj naèin opskrbljuju neophodne ureðaje. Sve ostalo je prirodno. Pogled je neopisiv, jednostavno se mora vidjeti i doživjeti. Gore nas doèekuju 3-4 osobe od kojih svi tražimo samo vodu. Nakon nekog vremena sa vrha otoga stižu dva magarca. Druže se s nama, mi se igramo s njima, pravimo nekoliko fotografija, odmaramo se još malo i kreæemo nazad ka svojoj barci.

Dolazimo do barke, ukrcavamo se i kreæemo ka Komiži, otoku Visu. Oko 17 sati smo krenuli prema Visu i do tamo nam treba tri sata vožnje. Na našu sreæu, more je mirno, idealno za plovidbu i razgledanje. Ne bi bilo otvoreno more a da nam ne priredi nešto nezaboravno, ovaj put delfini svuda oko nas. Gdje god se okrenemo delfini plivaju, nešto što se ponovo mora vidjeti svojim oèima. Oko 20.30 sati stižemo u luku u Komiži. Ne idemo odmah u smještaje nego idemo na pivu, razgovaramo o provedenom danu, iskustva, doživljaji, itd.

Pošto sam ja ostvario svoj djeèaèki sam, posjetio Svetac, sada mi vrag ne da mira, veæ pitam barbu za novu avanturu, a to je otok Palagruža. On sve objašnjava i ja zadovoljan i nasmijan razmišljam o novoj avanturi.

Nakon odomra i popijene pive, idemo u svoje domove i naravno, umorni kao psi, liježemo ali bez moguænosti momentalnog sna. Utisci, slike i doživljaji se vrte kroz glavu iz sekunde u sekundu. Ipak, nakon okretanja po krevetu, dolaze snovi tamo gdje trebaju.

Sutra se budimo, pakujemo se i spremni smo za odlazak na trajekt. Na našem putu na Svetac smo upoznali prekrasan par koji su nam rekli izaæi u susret i povuæi nas do Visa iz Komiže kako ne bi morali plaæati i ganjati autobus za Komižu. Dolazimo, ukrcavamo se na trajekt, mašemo prelijepom i uvijek oèaravajuæem otoku Visu i nastavljamo put prema Splitu. Nakon 3 sata vožnje, dolazimo u Split, ponovo nas naša prijateljica doèekuje uz kafu iz "džezve“ koju nismo pili veæ nekoliko dana. Provodimo neko vrijeme s njom i njenim mladim mužiæem. Zahvaljujemo se na svemu što je uèinila za nas i kreæemo dalje put juga. Nanosi nas put naveèer ponovo u Omiš. Pronalazimo smještaj i odmah idemo na plažu. Bila je to zadnja noæ naše kratke avanture.
Zadnja noæ je posveæena plaži, mirnim zvucima malih valova, u pozadini lagana muzika koja dopire do nas, a mi sa stopalima pokvašenim u more uživamo i razmišljamo u svemu što smo doživjeli na Brusniku i Svecu.

Nakon predivne noæi na plaži, odlazimo u krevet i još jedna noæ je pred nama.

Ujutru se pakujemo, kreæemo još južnije, posjeæujemo po potrebi neka mjesta, kupamo se i nakon toga prelazimo u BiH te nastavljamo prema Tuzli.

Dalmacija kao i svaki put, puna iznenaðenja, puna neotkrivenih mjesta, puna prirodnih ljepota, puna povijesnih bogatstava. Jer nije Dalmacija samo Makarska rivijera, nije Dalmacija samo noæni izlazak, nije Dalmacija samo plaža i borba za mjestom na plaži, Dalmacija je mnogo više, Dalmacija je mjesto za istraživanje i uživanje u onome što doživiš svako jutro, svaki dan i svaku noæ. Dalmacija je za mnoge neotkrivena beskrajna ljepota. Dalmacija je nešto što ti pruža da doživiš na poseban naèin i da to nosiš sa sobom zauvijek!

Prelijepo iskustvo koje se mora doživjeti, a mi vam prenosimo u najkraæim crtama ono što smo posjetili i doživjeli!




[Edited by cupo on 13-08-2017 at 19:46 GMT]

12-08-2017 at 00:52 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Uporedo sa 7. Meðunarodnim festivalom folklora ½Dani æaske-Puraèiæ 2017½, koji je sinoæ održan u Puraèiæu, organizovana je prezentacija i degustacija tradicionalnih bosanskih specijaliteta, a koju su za ovu priliku pripremile èlanice Etno sekcije i sekcije veteranki u KUD-u Puraèiæ. Osim njih nekoliko specijaliteta izložili su i gosti iz Turske, Devetaka i Cazina.

- Posebno smo ponosni na naše tradicionalno jelo "puraèku æasku" koje pripremamo gotovo za svaku našu manifestaciju - kazala je za Tuzlarije Emka Jašareviæ, èlanica KUD-a "Puraèiæ".

Dodaje da se ovo jelo najèešæe sprema u u bakrenom loncu ili zemljanim posudama.

- Za pripremu jela potrebno je meso, dvije glavice crvenog luka, jedna glavica bijelog luka, biber u zrnu i mljeveni, lovorov list, vegeta, klinèiæi i aleva paprika. Kada je u pitanju naèin pripreme, na dno lonca se stavi sitno izrezan luk, vegeta, biber i lovorov list, pa se na to dodaje meso. Zatim se jelo posli i naspe se odmah vode. Peèe se na laganoj vatri tri do èetiri sata. Pri završetku kuhanja dodaju se klinèiæi ili neki drugi zaèini po želji - pojašnjava Jašareviæ.

Kako smo mogli vidjeti, na stolu su se osim æaske, našla i sljedeæa slana i slatka jela: bijela pita, riža sa mesom, filovane paprike, razne vreste pita sa mesom, gljivama, sirom, zatim pita æora, nutma, tulumbe, hurmašice, ružica, baklava rolovana sa halvom i tako dalje.

O kakvim se jelima radi, najbolje pokazuju fotografije koje smo napravili nakon što su posjetioci degustirali hranu. Tepsije i tanjiri su na kraju bili potpuno prazni.






[Edited by cupo on 13-08-2017 at 02:38 GMT]

12-08-2017 at 01:30 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Požarnica

Završena izgradnja dvije autobuske stanice

U tuzlanskom naselju Požarnica završeni su radovi na izgradnji dvije autoubske stanice uz magistralni put. Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je Fondacija tuzlanske zajednice, dok su volonteri Udruženja mladih "Obnova" pomogli pri izgradnji.

- Ova dva stajališta su od velikog znaèaja za našu lokalnu zajednicu, a najviše za uèenike koji svakodnevno putuju u školu do Tuzle. U sluèaju kiše viæe neæe morati kisnuti dok èekaju autobus, a tu su i male klupe da može da se sjedne - kazao je za Tuzlarije Željko Pantiæ, predsjednik "Obnove".

Inaèe, Udruženje mladih "Obnova" jedno je od najaktivnijih udruženja na podruèju grada Tuzla. Do sada su realizirali bezbroj projekata kako bi u svojoj lokalnoj zajednici poboljšali uslove života.

- Nedavno smo uz pomoæ Ambasade SAD u BiH realizirali projekat èišæenja Požarnica, a tom prilikom smo na nekoliko lokacija postavili i korpe za smeæe. Znaèajno je napomenuti da smo takoðer uzeli uèešæe u izgradnji jednog kraka vododovne mreže, èijom je izgradnjom 20 domaæinstava dobilo pitku vodu - dodao je Pantiæ za Tuzlarije.


16-08-2017 at 19:53 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 20
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 2zla, darijo, dijanaaa, flower2166, GT1, jomba, minka84, nea84, pickup, Stojak, Vojsek
FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice