Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
lili Nivo: Forumski vuk brizna Registriran(a): 03-03-2006 Lokacija: germany Odgovori: 469 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
Evo mog recepta za krempite, bez pudinga,
potrebno je:
9 jaja, 4 kasike vanili secera (velike), 8 kasika ostrog brasna, 6 kasika gustina, 2 litra mlijeka, 20 kasika secera i 2 pakovanja lisnatog tjesta.
Obrnuti pleh od rerne, staviti na njega bak papir i preko toga poloziti lisnato tjesto.
Viljusko ga izbockati da previse ne naraste i peci.
drugi dio lisnatog tjesta na isti nacin poloziti ali ga lagano nozem izjeci u zeljene kocke, izbockati i peci. Ohladiti i prvu koru odmah staviti u duguljasti pleh i kuvati fil.
Fil:
9 zumanjaka umutiti sa 4 kasike vanilije 8 kasika ostrog brasna, 6 kasika gustina, pomjesati i dodatvati pomalo hladnog mlijeka (od one 2 litre) da se masa razrijedi. Uzeti veliku serpu (5 litara) i u nju nasuti mlijeko i staviti 20 kasika secera te dodati umucena zumanca sa ostalim dodatcima. sve polako izmutiti i kuvati na ringli. poceti od manje temperature pa polako povecavati ali stalno mjesati. Masa se kuva 15 minuta i stalno mjesa da ne zagori. Kad se pocnu pojavljivati mjehurici skinuti s ringle i dodavati u vrelo prethodno izmiksan snijeg od 9 bjelanaca. bjelanca dodavati po malo i rucno mjesati (najbolje zicom a moze i velika kasika)
Vruc fil preliti preko donje kore u pleh i odmah staviti gornju koru koja je narezana na kockice. Ostaviti da se hladi par sati i sijeci kad je skroz hladna po narezanim kockama. Ako vam se cini da je fil rijedji mozete dodati zelatina u vruc fil.
|
04-03-2006 at 00:33 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
lili Nivo: Forumski vuk brizna Registriran(a): 03-03-2006 Lokacija: germany Odgovori: 469 IP: Maskiran
|
Re: Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..)
evo recept za jezice, ovo je divan kolac a izgleda kao pravi jez.
Tjesto:
150 gr putera ili margarina, 450 gr brasna, 70 gr secera, 1 zumance, prstohvat soli, malo kvasca, oko 2 dcl mlijeka.
Kvasac rastopiti u malo mlako mlijeko (s malo secera) da se digne. Uzeti malo kvasca da tjesto pri pravljenju ne nadolazi jer ga je tesko oblikovati kad je nadoslo.
uzeti brasno dodavati sve po redu a puter malo razmeksati mikserom pa ga dodati i sve to izmjesiti te dodavati mlijeko postepeno. nece trebati cijela kolicina. treba da bude cvrsta masa kao kad se prave kiflice. Staviti tjesto u frizider da nebi nadoslo dok se priprema i ohladi fil.
Fil:
60 ml vode, 80 gr. secera, 1 vanilija, kasika meda, 1170 gr. oraga, 30 gr putera, malo ruma (2 kasike, moze i manje )
Staviti vodu sa secerom i medom da zakuha. cim provri maknuti sa ringle i dodati 170 gr mlijevenih oraha i rum. Ohladiti.
Izvaditi tjesto iz frizidera, razvaljati ga oklagijom na 1/2 cm debljine i vaditi casom promjera 6 cm (casa za vodu) krugove. Ostatke koji ostanu sastaviti i opet razvaljati dok se masa ne utrosi.
na svaki krug staviti kasicicom malo fila pa uviti tj. krajeve sastaviti ali pri tome rukom formirati glavidu (u njoj ne treba da stoji fil). Znaci bit ce trbuscic i spljostena mala glavica, kruskoliki oblik. redati u veliki pleh od rerne oblozen bak papirom. Svaki jezic premazati razmucenim zumancetom i pustiti da se zumance osusi. kad se jezici osuse uzeti makazice za nokte koje imaju vrh povijen (dobro ih oprati) i svakog jezica zarezati makazicama od glave na dolje ali paziti da ne zasjecete preduboko do fila. Slobodno sjeckajte i sa strana. Ubodite 2 klincica na glavu jeza to ce biti oci ili ako nemate klincice onda sitne tamne grozdjice (grozdjice znaju da spadaju pa se mpraju ljepiti kad premazujete zumancetom. Ja sam bazala samo mjesta gdje lijepim grozdjice i onda premazem cijeli trup i ostavim da se susi)
Peci u zagrijanoj rerni na 150 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Kolac je fantastican, dekorativan i ukusan. Djeca ce se obradovati a i stariji se zacude kad ugledaju tako neobican kolac.
|
04-03-2006 at 01:26 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 3
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adnan_tz, AMKO, cor, LAB, Lafica, mr.te-ze, Mulan, MuRe_X, Nikkey, ozzytz, smesni_ste, vib, ziggy, ZIGGY_TZ
|
FORUM : Gastronomija : Slatko(torte,kolaci,kreme,sladoledi..) |
 |
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|