Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Vjeène teme : Genocid /agresija(dokumenta, svjedocenja,,slike)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Imas po marke?
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 05-06-2004
Lokacija: kurvanjski otoci
Odgovori: 177
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja) - Da se zna koga trazimo!!
Bez chatanja molim


DRAGAN ZELENOVIÆ, zvani "Zelja" i "Zeleni", od oca Bogdana, roðen 12. februara 1961. u Foèi, od juna 1996. stanuje u ulici Nurije Pozderca 21. Prije rata je radio u Miljevini kao elektrièar. DRAGAN ZELENOVIÆ je bio jedan od potkomandira vojne policije i voðâ paravojske u Foèi. Uèestvovao je u napadu na Foèu i okolna sela, kao i u hapšenju civila.

Opšti podaci - Foèa

Grad i opština Foèa nalaze se jugoistoèno od Sarajeva, u Republici Bosni i Hercegovini, na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Prema popisu iz 1991. godine, Foèa je imala 40.513 stanovnika, od èega 51,6% Muslimana, 45,3% Srba i 3,1 % ostalih nacionalnosti. Politièko i vojno preuzimanje vlasti u opštini Foèa poèelo je prvim vojnim akcijama u gradu 7. aprila 1992. Srpske snage su, uz podršku artiljerije i teškog naoružanja, krenule zauzimati dio po dio Foèe. Preuzimanje vlasti u Foèi završeno je 16. ili 17. aprila 1992. Okolna sela su ostala pod opsadom do sredine jula 1992.

Èim su srpske snage zauzele dijelove grada Foèe, vojna policija, u pratnji vojnika mještana i vojnika iz drugih krajeva, poèela je hapsiti muslimansko i hrvatsko stanovništvo. Sakupljanje i hapšenje Muslimana, mještana okolnih sela u opštini, trajalo je do sredine jula 1992. Srpske snage su odvajale muškarce od žena i protivpravno zatvarale na hiljade Muslimana i Hrvata u više objekata za duže ili kraæe zatoèenje ili ih ustvari držali u kuænom pritvoru. Prilikom hapšenja mnogi civili su ubijeni, tuèeni ili izlagani seksualnom nasilju.

Kazneno-popravni dom u Foèi (dalje u tekstu: KP Dom), jedan od najveæih zatvora u bivšoj Republici Jugoslaviji, bio je glavni objekat za zatoèenje muškaraca. Muslimanske žene, djeca i stariji zatoèeni su po kuæama, stanovima i motelima u Foèi i okolnim selima ili u centrima za duže ili kraæe zatoèenje kao što su Buk Bijela, gimnazija u Foèi i sportska dvorana "Partizan". Mnoge od zatoèenih žena podvrgnute su ponižavajuæim i degradirajuæim životnim uslovima, okrutnom batinanju i seksualnom nasilju, ukljuèujuæi i silovanje.

Pored navedenih mjesta za zatoèenje, nekoliko žena zatoèeno je u kuæama i stanovima koji su korišteni kao javne kuæe, a koje su vodile grupe vojnika, uglavnom pripadnika paravojske. Ne znajuæi za postojanje takvih pritvorskih objekata, MKCK i druge organizacije nisu intervenisale. Stoga te zatoèenice nisu mogle biti puštene ni razmijenjene.

Dragan Zelenoviæ tereti se na osnovu individualne kriviène odgovornosti:

u sedam taèaka za kršenja zakona i obièaja ratovanja (èlan 3 - muèenje; silovanje) i
u sedam taèaka za zloèine protiv èovjeènosti (èlan 5 - muèenje; silovanje).

NA SLOBODI 


Slabiji pol je jaèi zbog slabosti jaèeg pola prema slabijem polu
03-05-2006 at 09:46 | Ukljuèi u odgovor
Imas po marke?
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 05-06-2004
Lokacija: kurvanjski otoci
Odgovori: 177
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja) - Da se zna koga trazimo!!
Bez chatanja molim

Goran Borovnica
Optužnica ("Prijedor")

Izmijenjena optužnica od 14. decembra 1995. je prvobitno ukljuèivala još jednog optuženog. Dušku Tadiæu se sudilo odvojeno i nakon završetka suðenja on je 31. oktobra 2000. prebaèen u Njemaèku na izdržavanje kazne (vidi predmet Tadiæ IT-94-1).

Èinjenièni navodi

U izmijenjenoj optužnici opæenito se navodi da su krajem maja 1992., srpske snage otpoèele napade na naselja bosanskih Muslimana i Hrvata u opæini Prijedor, Bosna i Hercegovina. Te snage su nakon toga prisilno pritvorile na hiljade Muslimana i Hrvata u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

U optužnici se navodi da su oko 27. maja 1992., srpske snage zarobile veæinu stanovnika, bosanskih Muslimana i Hrvata iz podruèja Kozarca. Dok su Muslimani i Hrvati koraèali u kolonama koje su se kretale prema mjestima oznaèenim za okupljanje u Kozarcu, odakle su kasnije prebacivani u logore, pripadnici srpskih snaga, ukljuèujuæi Duška Tadiæa i Gorana Borovnicu, su naredili èetvorici muškaraca da izaðu iz kolone i ubili ih iz vatrenog oružja.

Optužbe

Optužnica tereti optuženog na osnovu individualne kriviène odgovornosti (èlan 7(1) Statuta Meðunarodnog suda) za:

teške povrede Ženevskih konvencija od 1949. godine (èlan 2 – namjerno ubijanje; namjerno nanošenje velikih patnji ili teških tjelesnih ili zdravstvenih povreda),
kršenje zakona i obièaja ratovanja (èlan 3 - ubistvo), i
zloèine protiv èovjeènosti (èlan 5 Statuta – ubistvo; neèovjeèno postupanje).

NA SLOBODI 


Slabiji pol je jaèi zbog slabosti jaèeg pola prema slabijem polu
03-05-2006 at 09:48 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja)
Bez chatanja molim

TUZLANSKI EKSPERTNI TIM DANAS EKSHUMIRAO DVA TIJELA U SREBRENICI

Prema informacijama tuzlanskog Odjeljenja Federalne komisije za traženje nestalih osoba, èlanovi tima danas su radili ekshumacije na dvije lokacije. „Ekshumirali smo dva tijela ubijena uoèi pada Srebrenice u julu,1995.godine koja su potom zakopana u pojedinaènim gorbnicama. Jedno tijelo pronašli smo neposredno iznad bolnice u Srebrenici a drugo u naselju Barkoviæi, takoðer u Srebrenici“, kazao je u izjavi za FENU Murat Hurtiæ, šef tuzlanskog Odjeljenja za ekshumacije. Hurtiæ najavljuje da æe sutra nastaviti sa ekshumacijama u Srebrenici. Planiraju ekshumirati još dva tijela ukupana na dvije razlièite lokacije. Prema najavama u ponedjeljak nastavljaju sa ekshumacijama na podruèju Podrinja.

04-05-2006 at 18:03 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja)
Bez chatanja molim

Konferencija o sukobima na Balkanu

Genocid u Srebrenici niko ne može osporiti

Samo istina, ma koliko se èinila nedostižnom, jedini je temelj suživota na ovim prostorima.
Ovo je juèer na otvaranju dvodnevne Meðunarodne konferencije "Utvrðivanje istine u postkonfliktnom periodu: inicijative i perspektive na zapadnom Balkanu" istaknuo èlan Predsjedništva BiH Ivo Miro Joviæ.
Uèesnici skupa, koji su organizirali Istraživaèko-dokumentacioni centar Sarajevo, Fond za humanitarno pravo iz Beograda i Centar za suoèavanje sa prošlošæu iz Zagreba, razgovarali su o pitanjima utvrðivanja istine, te ulozi sudova u ovom procesu

Predstavnik države

Na poèetku izlaganja Joviæ je izrazio razoèarenje što u Haškom tribunalu nisu procesuirani odgovorni za ratne zloèine nad Hrvatima u BiH.
- Nevjerovatno je da za zloèine nad Hrvatima u centralnoj BiH niko nije odgovarao. Grabovica i Uzdol ostali su po strani interesovanja Haškog tribunala, èija se vrata lagano zatvaraju - rekao je Joviæ.
Nataša Kandiæ, osnivaè beogradskog Fonda za humanitarno pravo, izrazila je žaljenje što je Joviæ odmah napustio skup, istaknuvši da je bila zbunjena njegovim izlaganjem, odnosno naèinom na koji je govorio o temi ovog skupa. Naglasila je da je Joviæ na konferenciju bio pozvan da govori kao èlan Predsjedništva BiH, a ne kao predstavnik jedne etnièke zajednice, što su prisutni u sali pozdravili aplauzom.
I sudija Tribunala u Hagu Volfgang Šomburg (Wolfgang Schomburg) odbacio je kao "neprijateljske rijeèi" Joviæev govor u vezi s procesuiranjem zloèina nad Hrvatima u centralnoj BiH. Naglasio je da je Tribunal od poèetka svog rada posebnu pažnju posvetio detaljnom utvrðivanju dogaðaja u bivšoj Jugoslaviji. To se, kako je dodao, posebno odnosi na genocid u Srebrenici, što je èvrsto ustanovljeno dokazima u brojnim sluèajevima tako da niko više ne može osporiti tu èinjenicu.

Komisija za istinu

Mark Friman (Mark Freeman) iz Meðunarodnog centra za tranzicijsku pravdu ukazao je na neophodnost osnivanja komisije za istinu sa èime su se složili Karla del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala, Marinko Jurèeviæ, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH...
Friman je konstatirao da bi ovakve komisije trebale biti ustanovljene na podruèju svih zemalja bivše Jugoslavije te da bi države trebale prihvatati rezultate istraga jedna od druge, "jer, u suprotnom, njihov rad neæe doprinijeti pomirenju".

Problemi Tužilaštva i Suda BiH

Optuženima za ratne zloèine treba suditi u državama u kojima su ti zloèini i poèinjeni, mišljenje je Marinka Jurèeviæa, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, bez obzira na to što trilateralni sporazum, koji bi to uredio meðu SCG, BiH i Hrvatskom, prošle godine nije naišao na odobravanje susjednih zemalja. Problem optuženika sa dvojnim državljanstvima samo je jedan od problema na koje je on ukazao, dodavši da osumnjièeni postaju nedostupni bh. pravosuðu veæ prelaskom granice.
Predsjednica Suda BiH Medždida Kreso naglasila je da godina od potvrðivanja optužnicenije dovoljan period da se provede fer suðenje. Ukazala je i na podatak da je maksimalna kazna za ratni zloèin u Sudu BiH 45, u entitetima 20, a u susjednim zemljama 25 godina zatvora, što je rezultiralo i prvim apelacijama pred Ustavnim sudom BiH zbog stavljanja osumnjièenih u neravnopravan položaj, jer za isto krivièno djelo u razlièitim sudovima bivaju razlièito osuðeni.(Avaz)

06-05-2006 at 00:12 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja)
Bez chatanja molim

Prije 13 godina 7. maja srušena Ferhadija



Na današnji dan prije 13 godina nepoznati srpski nacionalisti eksplozivom su djelimièno uništili banjaluèku džamiju Ferhadiju, kao dio provoðenja politike etnièkog èišæenja Bošnjaka iz grada na Vrbasu. Nakon prvog rušenja, tadašnja vrhuška SDS-a organizirala je potpuno rušenje i èišæenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije. Ostaci ruševina odvezeni su na gradsku deponiju.

Pronalazak poèinilaca



Kratko nakon rušenja Ferhadije, srušena je i obližnja sahat-kula. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja banjaluèke ljepotice, 7. maj, u Bosni i Hercegovini proglašen je Danom džamija.
Osim što nikada nije otkriveno ko ju je srušio, ni pet godina nakon nereda prilikom polaganja temeljca za izgradnju Ferhadije još se ne zna ni ko je ubio 61-godišnjeg Murata Badiæa iz Cazina. Policija nije pronašla poèinioca koji je Badiæu kamenom nanio teške povrede, od kojih je nekoliko dana kasnije umro. Za ovaj sluèaj nije podignuta optužnica pred banjaluèkim sudom.
- CJB Banja Luka nije podnio prijavu za ubistvo, nego samo za uèešæe u neredima okvalificiranu kao izazivanje vjerske i nacionalne mržnje - kaže Rade Mutiæ, portparol banjaluèke policije.
Inaèe, Osnovni sud u Banjoj Luci 21. oktobra 2002. godine donio je preblage presude za 14 optuženih za divljanje od 7. maja 2001. godine. Na kaznu zatvora u trajanju od 13 mjeseci osuðen je Goran Popoviæ, kojem je na teret stavljeno da je uèestvovao u skidanju vjerske zastave sa zgrade Islamske zajednice.

Dva mjeseca

Na zatvorsku kaznu od jedne godine osuðeni su Siniša Milojeviæ i Vitomir Jokanoviæ. Oni su optuženi da su uèestvovali u probijanju policijskog kordona koji je osiguravao skup, te da su bacali razne predmete na vjernike koji su prisustvovali ceremoniji polaganja temeljca.
Zatvorsku kaznu u trajanju od pet mjeseci dobio je Božidar Pejakoviæ, dok su po mjesec manje dobili Dragan Blagojeviæ i Dragan Raduloviæ. Dragan Jokiæ osuðen je na tri mjeseca zatvora, a ista mjera izreèena je i Vujadinu Savanoviæu, koji su tog dana bacali kamenje i jaja na vjernike. Na zatvorsku kaznu u trajanju od dva mjeseca osuðeni su Mladen Amidžiæ, Goran Kos, Slavko Divljak, Miladin Buniæ, Zoran Moconja i Dragomir Vulin.



Tokom agresije srušeno 618 džamija

U toku agresije na BiH agresori su srušili 618 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 37 turbeta i 405 drugih vjerskih i vakufskih objekata. Ovome treba dodati i devastirane i teže ošteæene objekte Islamske zajednice.(Avaz)

07-05-2006 at 00:10 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja)
Bez chatanja molim

Brèko Fatiha i cvijeæe za nevine žrtve

Imamo pravo oprostiti, ali nemamo zaboraviti



Na gradskom mezarju u Brèkom juèer se okupio veliki broj graðana koji su prouèili Fatihu i položili cvijeæe na mezare civila ubijenih tokom rata. Tijela nevino stradalih pronaðena su u masovnoj grobnici u Bescarinskoj zoni 1996. godine.
- Udruženje nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka prvi put je, u okviru obilježavanja godišnjice stradanja naše braæe i sestara, posjetilo mjesto gdje je ukopan mali broj osoba èija su tijela pronaðena. Od ove godine okupljanje na mezarju postat æe tradicionalno - kazao je koordinator Udruženja Sead Zahiroviæ.
Na mezarju je do sada ukopano 45 žrtava koje su identificirane u Tuzlanskoj laboratoriji putem DNK analize.
- Moramo se podsjetiti naših obaveza prema ovim žrtvama, a jedna od njih je da nemamo pravo na zaborav. Svako od nas ima pravo oprostiti, ali niko nema pravo zaboraviti. Dužnost nam je, takoðer, uložiti napore i pomoæi svim institucijama koje tragaju za nestalima i ubijenima, te podržati napore svih onih koji tragaju za ratnim zloèincima - kazao je, izmeðu ostalog, Mustafa ef. Gobeljiæ, glavni imam Medžlisa IZ u Brèko Distriktu.

Spomen-ploèa ispred hangara u Luci

U okviru centralne manifestacije obilježavanja desete godišnjice Saveza logoraša BiH, sinoæ je u Brèkom otkrivena spomen-ploèa ispred hangara u Luci, koja je tokom rata bila jedno od najveæih stratišta Bošnjaka.(Avaz)

07-05-2006 at 14:35 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja)
Bez chatanja molim

NASTAVLJENE EKSHUMACIJE U SREBRENICI

Tuzlanski ekspertni tim za ekshumacije Federalne komisije za traženje nestalih nastavio je danas iskopavanje posmrtnih ostataka na podruèju Srebrenice. Kako je u izjavi za FENU kazao Murat Hurtiæ, šef tuzlanskog Odjeljenja za ekshumacije, danas su ekshumirali još dva tijela. „Ekshumirali smo dva nekompletna tijela u naselju Suæeska, zaseok Lipovac. Najvjerovatnije su u pitanju dvije starije osobe koje su u julu, 1995.godine ostale u svojim kuæama gdje su zarobljeni u ubijeni“, kazao je Hurtiæ Sutra æe, prema utvrðenom rasporedu raditi reekshumacije na podruèju Brèko Distrikta i Tuzle a nakon toga oèekuju nove najave lokacija i ekshumacije na podruèju Sjeveroistoène Bosne. Prošla sedmica završena je sa ekshumacijama èetiri odvojene grobnice u kojima je pronaðeno po jedno tijelo. U pitanju su Bošnjaci iz Srebrenice, ubijeni u julu, 1995. godine nakon pada Srebrenice.

08-05-2006 at 18:55 | Ukljuèi u odgovor
Bosnjo
Nivo: Forumski doajen
Seljacina

Registriran(a): 26-03-2004
Lokacija: G. Dubrave
Odgovori: 17480
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja)
Bez chatanja molim

E ovo volim, kad se direktni izvrsioci nadju...

Iskreno se nadam da ce se nekad znati imena posade onog topa, na Ozrenu, 25. Maja 1995.

[Edited by Bosnjo on 12-05-2006 at 18:59 GMT] 


Pravim musku djecu, 200 maraka komad. Ako bude zensko, vracam pare...
12-05-2006 at 18:58 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja)
Bez chatanja molim

Oprosti im Gospode, ne znaju sto rade...

Kao da nikad umrijeti nece
toliko su se oni Gospode osilili
Ne daj im Boze, kada bi mogli
ruku bi svoju i na Tebe digli.

Oprosti im Gospode, ne znaju sto rade
Ti sve dobro vidis, Ti sve dobro znas
Oprosti im za sve nase jade,
ne stigo ih nikad usud nas.

Oprosti im Gospode, ne znaju što rade,
ali ne odustaju od nauma svog.
Toliko su oni pohlepni za zemljom,
da i mrtvi ce se u tuði proširiti grob.

Oprosti im Gospode, ne znaju što rade,
no ipak od krvavog ne uzmièu cilja.
Oprosti i meni, grešnom kad uzdahnem
Da Bog da im zemlja kosti izbacila.

Oprosti im Gospode, ne znaju što rade
Ti sve dobro vidis, Ti sve dobro znaš.
Oprosti im za sve naše jade,
ne stigo ih nikad usud naš.

Muzej





Pogled iz muzeja



Knjiga zalosti



23-05-2006 at 00:42 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Genocid (dokum..svjedocenja)
Bez chatanja molim

MAŠOVIÆ: JOŠ 180 MASOVNIH GROBNICA KOJE NISU PRONAÐENE

SARAJEVO, 23. maja (FENA) – Tribina o temi “Posljedice genocida u Bosni i Hercegovini” organizirana je danas na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Gost predavaè bio je predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašoviæ.

Studentima FIN-a, zvaniènicima Islamske zajednice u BiH te predstavnicama Udruženja majke enklave Srebrenica i Žepa na tribini je prikazan film o Srebrenici, odnosno svjedoèenje o genocidu nad ljudima u Srebrenici “Marš smrti”.

Prikazan je i film o masovnim grobnicama u BiH, koji govori o 24 masovne grobnice od ukupno 360 do sada otkrivenih.

Predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašoviæ je kazao kako se pretpostavlja da još postoji izmeðu 150 – 180 masovnih grobnica koje još nisu pronaðene.

“U toku agresije na BiH od 1992. do 1995. zabilježen je nestanak 27.734 osobe. Od tog broja oko 90 posto su Bošnjaci, šest posto Srbi, dva posto Hrvati te dva posto ostali. Od ukupnog broja nestalih 12 posto je žena”, kazao je Mašoviæ.

Na tribini je prikazan i 15-minutni film o likvidaciji šestorice mladiæa iz Srebrenice u Trnovu.

Predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašoviæ i Kada Hotiæ iz Udruženja majki enklave Srebrenica i Žepa poruèili su danas da se genocid nikada ne smije zaboraviti.

Tribinu je organizirala Asocijacija studenta FIN-a.

23-05-2006 at 20:26 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 44
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
FORUM : Vjeène teme : Genocid /agresija(dokumenta, svjedocenja,,slike) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice