Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

Danas u Sarajevu obavljena dženaza žrtvama ubijenim u Bijeljini 2.aprila 1992. godine od zloèinaèke èetnièke ruke

IN MEMORIAM:

Mustafa (Avdo) Komšiæ 59. godina (Bijeljina)

Adnan (Mustafa) Komšiæ 29. godina (Bijeljina)

Rijad (Mustafa) Komšiæ 19. godina (Bijeljina)

15-08-2008 at 17:57 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

Mustafa izrešetan dok je tijelom spašavao sinove

Na sarajevskom gradskom groblju Vlakovo juèer su ukopani jedan do drugoga Mustafa Komšiæ i njegovi sinovi Adnan i Rijad, ubijeni 2. aprila 1992. godine u Bijeljini.



Tada 29-godišnji Adnan bio je stomatolog i upravo je trebao primiti prvu plaæu, a njegov deset godina mlaði brat pohaðao je srednju školu. Kako su nam isprièali njihovi roðaci, zloèinci su im u noæi provalili u kuæu i izveli ih. U kuæi su ostale Mustafina supruga Sekima, trudna kæerka Nasiha i njen šestogodišnji sin Mirza.

- Izveli su ih na ulicu i postrojili. Moj amidža Mustafa je kazao: "Nemojte njih mlade, ubijte mene", a zloèinci su uzvratili: "Ništa se ne sekiraj, sve æe biti po redu." Adnana i Rijada odmah su pokosili rafalom, a otac je poletio i raširio ruke da ih zaštiti. Tu je pao, uhvatio ih je obojicu za noge. Mustafi su izrešetali noge i ostavili ga da iskrvari do jutra, kada su ih sklonili s ulice - prisjeæa se Ešref Komšiæ.



Rodbina i prijatelji, okupljeni oko mezarja nedužno ubijenih Komšiæa, kazali su nam da je to bila izuzetno èestita porodica, koje se politika nije ni najmanje ticala.

- Ubijeni su samo zato što su bili Bošnjaci. Bila su to djeca za primjer, koja nikome ništa nisu skrivila. Dok oni leže u ovim mezarima, njihove ubice mirno šetaju ulicama Bijeljine. Kada su pronašli Mustafin leš, imao je polomljene noge i æevap u ustima, a mladiæima je metak prošao kroz èela - govorili su okupljeni.

Unuk i sestriæ Mirza nije želio prièati o prošlosti. Kazao nam je da se nada kako æe poèinioci platiti za svoja nedjela, koja nikada ne smiju i ne trebaju biti zaboravljena.

16-08-2008 at 13:44 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

Politika: Povodom posjete Milorada Dodika Biljani Plavšiæ



Znala sam za zloèine

Predsjednik Vlade Republike Srpske posjetio je svog politièkog mentora: Biljana Plavšiæ, nekadašnja predsjednica RS-a s kojom je Dodik i izašao na ovdašnju politièku scenu, zatoèenica je švedskog zatvora Hinseberg po kazni Meðunarodnog suda za ratne zloèine. Dani podsjeæaju na priznanje koje je ratna zloèinka Biljana Plavšiæ izrekla pred Tribunalom u Haagu 17. decembra 2002. godine



Biljani Plavšiæ: "U ovoj opsesiji da više nikada ne postanemo žrtve - dopustili smo sebi da postanemo poèinioci"
Zahvaljujem se što ste mi pružili priliku da danas govorim. Pre skoro dve godine došla sam ovde kao optužena za uèešæe u zloèinima protiv drugih ljudskih biæa, pa èak i protiv èoveènosti. Došla sam iz dva razloga: da se suoèim s ovim optužbama i da poštedim moj narod - jer je bilo jasno da bi oni platili cenu bilo èijeg nedolaska. Do sada sam imala priliku da preispitam ove optužbe i da ih, zajedno s mojim braniocima, proverim i procenim. Sada sam se uverila i prihvatam da je više hiljada nevinih ljudi bilo žrtva organizovanog i sistematiènog delovanja da se uklone Muslimani i Hrvati s podruèja koje su Srbi smatrali svojim.

U to vreme, ja sam olako ubedila samu sebe da je ovo pitanje opstanka i samoodbrane. Ustvari, i više od toga - naše rukovodstvo, èiji sam bila neophodan deo, vodilo je poduhvat koji je za žrtve imao nebrojene nevine ljude. Objašnjenja samoodbrane i opstanka ne pružaju opravdanje. Na kraju, èak i naši sunarodnici su rekli da smo u ovom ratu izgubili svoju plemenitost. Postavljaju se oèigledna pitanja: ako je ova istina sada tako jasna, zašto je ja nisam videla ranije; i - kako su naše rukovodstvo i oni koji su ga sledili mogli poèiniti takva dela? Odgovor na oba pitanja je, verujem - strepnja - zaslepljujuæa strepnja koja je dovela do opsesije, naroèito za one od nas za koje je Drugi svetski rat živa uspomena, da Srbi više ne dopuste sebi da budu žrtve. Èineæi ovo, mi u rukovodstvu smo prekršili najosnovniju dužnost svakog ljudskog biæa - dužnost da se uzdrži i poštuje dostojanstvo drugih. Bili smo opredeljeni da uèinimo sve što je neophodno da prevladamo.

Iako sam više puta bila upoznata s navodima o surovim i neljudskim postupcima protiv nesrba - odbila sam da se s time suoèim, ili èak da ih proverim. Ustvari, ja sam se potpuno predala govorenju o nevinim srpskim žrtvama ovoga rata. Ovaj svakodnevni rad potvrdio je moje uverenje da se borimo za svoj opstanak, i da je u ovoj borbi meðunarodna zajednica naš neprijatelj. I tako sam ja jednostavno poricala te navode, èak ih i ne proveravajuæi. Ostala sam sigurna u svom uverenju da Srbi nisu sposobni da uèine nešto tako. U ovoj opsesiji da više nikada ne postanemo žrtve - dopustili smo sebi da postanemo poèinioci.

Èuli ste juèe, a delimièno i danas, opširno o patnjama koje su ovim prouzrokovane. Ja prihvatam odgovornost za moj udeo u tome. Ova odgovornost je moja - i samo moja. Ona se ne proteže na druge lidere i njihovo pravo da se brane. Ona se zasigurno ne proteže na naš, srpski, narod, koji je veæ platio visoku cenu za postupke našeg rukovodstva. Saznanje da sam odgovorna za takve ljudske patnje i za kaljanje ugleda mog naroda uvek æe ostati deo mene.

Postoji pravda koja zahteva život za svaki nevini život, smrt za svaku grešnu smrt. Za mene, naravno, nije moguæe da odgovorim zahtevima takve pravde. Ja jedino mogu da uradim ono što je u mojoj moæi i da se nadam da æe to biti od neke koristi - da spoznam istinu, da je kažem i da prihvatim odgovornost. Ovo æe, ja se nadam, pomoæi muslimanskim, hrvatskim i srpskim nevinim žrtvama da ne postanu obuzeti gorèinom koja èesto postaje mržnja i koja je - na kraju - samouništavajuæa.

Što se tièe mog naroda - rekla sam danas nešto ovde o njegovom ugledu. Mislim da je stoga bitno da pojasnim o èemu govorim. Danas u Beogradu, u centru Beograda, stoji pod kupolom jedna crkva, još uvek u izgradnji, a izgradnja je poèela davne 1935. godine. Naš narod je istrajao u izgradnji ove crkve, posveæene èoveku, koji je - više nego iko drugi - ugraðen u biæe srpskog naroda, a to je sveti Sava. Put koji je on sledio bio je obeležen samouzdržanjem i poštovanjem prema svima. Veliki diplomata, koji je stekao ugled u svom narodu i u svetu koji ga okružuje, èovek èiji je karakter duboko usaðen u srpski narod.

ut i primer svetog Save su sledile velike srpske voðe, èak i u današnjem vremenu, istrajno pokazujuæi plemenitost i dostojanstvo èak i u najtežim okolnostima. Dovoljno je samo pomenuti vladiku Artemija Radosavljeviæa, koji je i dan-danas glas vapijuæeg za pravdu, u onome što je za Srbe postalo - pustinja Kosovo. Na nesreæu, naše rukovodstvo, ukljuèujuæi mene, napustilo je ovaj put tokom poslednjeg rata. Verujem da vam je jasno da sam se ja razišla s tim liderima - premda prekasno. Ipak, to rukovodstvo bestidno nastavlja da traži odanost i podršku našeg naroda. To se èini izazivanjem straha, govorenjem poluistina kako bi se ubedio naš narod da je svet protiv nas. Ali, plodovi njihovog rada - tog rukovodstva - su jasni: grobovi, izbeglice, izolacija i ogorèenje prema celom svetu koji nas je odbacio upravo zbog tih lidera.

Neki su me upozoravali da ovo nije ni vreme ni mesto da se kaže ova istina - da bi trebalo saèekati dok ostali takoðe prihvate odgovornost za njihova dela. Ali, ja verujem da ne postoji mesto ni vreme na kome je neprikladno reæi istinu. Ja verujem da mi moramo da uredimo našu kuæu - ostali æe morati da preispitaju sebe i svoje postupke. Mi moramo da živimo u ovom svetu, a ne u peæini. Ali, dokle god zadržimo naš identitet i naš karakter - nemamo se èega bojati.

Što se tièe mene - èlanovi ovog sudskog veæa su oni kojima je data odgovornost da sude. Vi se morate truditi da u svojoj presudi naðete bilo kakvu pravdu koju ovaj svet može da ponudi - ne samo za mene nego i za nevine žrtve ovog rata. Ja æu, meðutim, uputiti jedan apel ovom Tribunalu - sudijama, tužiocima, istražiteljima - uradite sve što je u vašoj moæi da pružite pravdu za sve strane. Èineæi to, možda æete biti u moguænosti da ostvarite misiju radi koje ovaj sud postoji.




22-08-2008 at 12:04 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

Ratni zloèini: Sud BiH oslobodio Radmila Vukoviæa, optuženog za silovanje Bošnjakinje u Foèi



Porodiènim ljudima silovanje je dozvoljeno

Radmilo Vukoviæ je osloboðen optužbi da je tokom 1992. poèinio silovanje u Miljevini kod Foèe. Iako je žrtva ostala kod svoga iskaza, koji je potvrdila i njena sestra, Sud je ustanovio da nema dovoljno dokaza te da se radi "o netipiènom silovanju za to podruèje i taj vremenski period"?! Vrhunac pravosudne blamaže predstavlja obrazloženje da su "optuženi i žrtva prije rata bili u vezi"?!



Radmilo Vukoviæ
Amer S. je završavao osnovnu školu u malom bosanskom gradiæu gdje je živio. No, za razliku od svojih vršnjaka koji su planirali kako æe provesti ljeto i gdje æe nastaviti školovanje, Amer je razmišljao o odlasku u bolnicu. Njegovi staratelji su mu objasnili da æe morati raditi neke nalaze.

Znao je da je usvojeno dijete i naèuo je da ga je majka ostavila nakon što je u ratnim godinama izašla iz Foèe. Cijeli grad je to znao, kao što je znao i da je Amer roðen nakon što je njegova majka silovana u Foèi. Kada je rodila dijete, nije ga željela ni vidjeti. Niko nije mogao znati šta se dešavalo u glavi malog Amera dok se u Sudu BiH odvijalo suðenje Radmilu Vukoviæu, kojeg je Amerova majka teretila da ju je više puta silovao. Tokom postupka je utvrðeno da je Vukoviæ Amerov otac.

Oslobaðanje zloèinca Optužnica protiv Radmila Vukoviæa potvrðena je pred Sudom BiH 13. 10. 2006. Tužilaštvo je Vukoviæa teretilo da je kao pripadnik tadašnjih vojnih snaga Srpske Republike BiH 1992. u više navrata silovao zaštiæenu svjedokinju A u Foèi. Proces je poèeo 19. 1. 2007. Nakon izloženih dokaza, Vukoviæ je proglašen krivim zbog ratnog zloèina protiv civilnog stanovništva i osuðen na zatvorsku kaznu od pet i po godina. Osim toga, u presudi je stajalo da se Vukoviæu zabranjuje kontakt s djetetom (tokom postupka je tvrdio da želi da ga vidi), ali i da dijete mora znati identitet svog oca te ukoliko bude željelo, da samo odluèi o eventualnom kontaktu. Olakšavajuæe okolnosti prilikom izricanja presude Vukoviæu bile su to što je "porodièni èovjek" i što ranije nije kažnjavan, a "posebna olakšavajuæa okolnost" bilo je to da su svjedokinja i optuženi prije rata bili u vezi.

I Tužilaštvo i odbrana su se žalili na ovu presudu. Odbrana je od poèetka tvrdila da nije u pitanju ratni zloèin zato što je Vukoviæ prije rata bio u vezi sa svjedokinjom?! Proveden je novi postupak i 13. 8. 2008. Apelaciono vijeæe, kojim je predsjedavala sutkinja Azra Miletiæ, a u kome su bili Dragomir Vukoje i Robert Carolan iz SAD-a, izreklo je oslobaðajuæu presudu Radmilu Vukoviæu?! Sutkinja Miletiæ je prilikom izricanja presude rekla: "Moram istaæi da je pred ovim sudom izreèeno veæ nekoliko presuda u drugim sluèajevima koji su tretirali silovanje, ali je ovaj višestruko specifièniji i delikatniji. Ovdje je rijeè o netipiènom silovanju za to podruèje i taj vremenski period, kada su žene masovno zatvarane i prisiljavane na seksualne odnose."

Bošnjakinje su tokom rata u Foèi - osim što su masovno zatvarane - držane i pojedinaèno u privatnim stanovima, gdje su više puta silovane. Dešavalo se i da budu preprodavane kao bijelo roblje, kao što je sluèaj s 12-godišnjom djevojèicom koja nikad nije pronaðena, a o kojoj se - kao uostalom i o bezbroj sliènih - govorilo u drugim procesima voðenim pred Sudom BiH i Tribunalom u Haagu. No, pitanje je koliko æe silovanih žena nakon ovakve presude Vukoviæu biti spremno da svjedoèi o onome što su preživjele. Zaštiæena svjedokinja A je razmijenjena tek u šestom mjesecu trudnoæe, kada nije bio moguæ abortus, a koliko je A željela to dijete, govori to što ga nakon roðenja nije željela ni vidjeti.

Svjedoèenje žrtve Sutkinja Miletiæ je, izrièuæi oslobaðajuæu presudu Vukoviæu, pitala: "Zbog èega svjedokinja nije odmah prijavila Radmila Vukoviæa i zašto je on uživao njenu zaštitu ako je izvršio ovo gnusno djelo?" Pitala je i zašto je o zlostavljanju šutjela. No, sutkinja oèito nije znala, ili nije htjela da zna, da je svjedokinja A detaljnu izjavu o svemu što joj se desilo poèetkom rata u Foèi dala Institutu za istraživanje zloèina protiv èovjeènosti i meðunarodnog prava.

U toj izjavi svjedokinja je isprièala: "Miljevina je okupirana od strane èetnika 7. 4. 1992. i odmah su poèeli hapsiti Muslimane i odvoditi ih u KP dom u Foèi. (...) Kad smo vidjeli šta se dešava, napustili smo Miljevinu i pobjegli u susjedno selo Jeleè." Meðutim, kad je i ovo selo napadnuto, mnogi pobijeni, a kuæe spaljene, A je s porodicom pobjegla u planinu, gdje su ih stalno proganjali. Krili su se, ali hrane je bilo sve manje i morali su se vratiti u Miljevinu. U svojoj izjavi A je detaljno opisala zloèine koje je vidjela te maltretiranja kojima su bili izloženi. Govorila je i o silovanjima u Karamanovoj kuæi i odvoðenju djevojaka iz Miljevine. Krsto Skakavac s dvojicom vojnika je 9. 6. 1992. odveo njenog oca. Od tada ga nije vidjela.

"Dan poslije odvoðenja moga oca u stan mi je došla komšinica Rada Vukoviæ i rekla da me neko traži kod nje na telefon. Javila sam se. Èovjek se nije predstavio, ali je rekao da se spremim jer æe za 10 minuta doæi po mene. Došao je Radmilo Vukoviæ, kojeg sam dobro poznavala jer smo radili skupa u Miljevini. Bio je u uniformi, naoružan. Rekao je da poðem s njim. Znala sam da je oženjen, supruga mu se zvala Vikica, a kæerka Maja, ali su njih dvije poèetkom rata otišle u Crnu Goru. Vukoviæ me je odveo pred jedan stan. Èim je poèeo otkljuèavati, shvatila sam njegove namjere i nisam željela uæi. Uhvatio me za ruke i ugurao u stan. Na jednom stolu je bio pištolj i veliki nož bez korica. (...) Sjela sam na kauè na kome su bile bijele jambolije. Sjeo je pored mene. Krenuo je da me zagrli. Otrgla sam se. Nakon toga me je poèeo tuæi, a onda mi je pokidao haljinu i veš, prijeteæi da æe me ubiti. Zgrabio me je prislanjajuæi mi pištolj na sljepooènicu. Poèela sam vrištati nakon èega me je još jaèe udarao. Sva sam bila krvava. Zaèepio mi je usta i udario me u glavu nakon èega sam se onesvijestila. Kad sam se osvijestila, ležala sam na kauèu, a on pored mene potpuno go. Silovao me je dok sam bila bez svijesti. Jambolija je bila krvava. Rekao je da æe me ubiti ako ikome kažem šta mi se desilo i da odsad, kad god ga vidim pred mojom zgradom, moram odmah siæi", isprièala je A.

Kad se vratila, majka i sestra su odmah shvatile šta se desilo: "Sve tri smo sjedile i plakale." Nakon toga je nekoliko puta došao pred njenu zgradu i odvodio je u isti stan, gdje ju je silovao, a onda joj je rekao da æe sama dolaziti u taj stan kad god joj on to naredi. Svjedokinja A je 3. 9. 1992. s grupom žena i djece razmijenjena. Došla je u Goražde, gdje je rodila dijete. Nakon rata je napustila BiH.

Tokom postupka pred Apelacionim vijeæem Bajro Èiliæ, advokat Radmila Vukoviæa, izjavio je da "ošteæene strane uvijek imaju interes", a da je u ovom sluèaju "ošteæena dobila privilegije u SAD-u, gdje je tražila izbjeglièki status, uz tvrdnju da je silovana". Èiliæ je u jednom drugom postupku, gdje je takoðer branio ratnog zloèinca, prijetio svjedocima, a jednoj svjedokinji je nudio da æe joj reæi gdje su joj kosti muža i 12-godišnje kæerke ako ne bude svjedoèila. Prijava protiv Èiliæa još èeka stavove tužilaštva, što njemu ne smeta da i dalje "odreðuje status silovanih žena".

Kakav je status A dobila u SAD-u - govori èinjenica da je ukljuèena u Program za osobe koje su preživjele torturu. Prema rijeèima Ashera Aladjema, šefa psihijatrije, inaèe vanrednog profesora na Medicinskom fakultetu u New Yorku, "gospoða je preko osam godina pacijentica ukljuèena u ovaj naš program. Pati od simptoma posttraumatskog stresa, uznemirenosti i depresije. Godinama je bila ukljuèena u tretman koji je obuhvatao uzimanje lijekova kao što su antidepresivi i lijekovi za smirenje. (...) Moje mišljenje je da su simptomi gospoðe postali hronièni i to æe zahtijevati duži period praæenja njenog zdravstvenog stanja".



22-08-2008 at 12:12 | Ukljuèi u odgovor
kaharlija
Nivo: Forumski doajen
mi smo ljiljani medju trnjem
Registriran(a): 19-10-2005
Lokacija: PNE
Odgovori: 1121
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela



Što se tièe mog naroda - rekla sam danas nešto ovde o njegovom ugledu. Mislim da je stoga bitno da pojasnim o èemu govorim. Danas u Beogradu, u centru Beograda, stoji pod kupolom jedna crkva, još uvek u izgradnji, a izgradnja je poèela davne 1935. godine. Naš narod je istrajao u izgradnji ove crkve, posveæene èoveku, koji je - više nego iko drugi - ugraðen u biæe srpskog naroda, a to je sveti Sava. Put koji je on sledio bio je obeležen samouzdržanjem i poštovanjem prema svima. Veliki diplomata, koji je stekao ugled u svom narodu i u svetu koji ga okružuje, èovek èiji je karakter duboko usaðen u srpski narod.

ut i primer svetog Save su sledile velike srpske voðe, èak i u današnjem vremenu, istrajno pokazujuæi plemenitost i dostojanstvo


sveti sava, hmmm
dosao on u srpsko selo da drzi propovijed i sam sto se okrenuo na drugu stranu srbin mu ukrade torbicu sarenicu, a u njoj komad pogace i slanina. zavrsio sava vatreni govor kako oni nisu katolici no pravoslavci i ogladnio te ce za sarenicu. kad je shvatio da su isti kao on naredi da se zapali selo. i danasdan u srbiji ima selo koje se zove Zapaljenice.









[Edited by kaharlija on 23-08-2008 at 17:27 GMT] 


ne citaj sta ja pisem
23-08-2008 at 09:26 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

Novo zapisavanje teritorija i postavljanje inat krstova u Zvorniku pored magistralnog puta

25-08-2008 at 01:18 | Ukljuèi u odgovor
Ba**
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 15-06-2008
Lokacija: vaseljena
Odgovori: 528
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

citat:
Abulafija wrote:
Politika: Povodom posjete Milorada Dodika Biljani Plavšiæ



Znala sam za zloèine

Predsjednik Vlade Republike Srpske posjetio je svog politièkog mentora: Biljana Plavšiæ, nekadašnja predsjednica RS-a s kojom je Dodik i izašao na ovdašnju politièku scenu, zatoèenica je švedskog zatvora Hinseberg po kazni Meðunarodnog suda za ratne zloèine. Dani podsjeæaju na priznanje koje je ratna zloèinka Biljana Plavšiæ izrekla pred Tribunalom u Haagu 17. decembra 2002. godine



Biljani Plavšiæ: "U ovoj opsesiji da više nikada ne postanemo žrtve - dopustili smo sebi da postanemo poèinioci"
Zahvaljujem se što ste mi pružili priliku da danas govorim. Pre skoro dve godine došla sam ovde kao optužena za uèešæe u zloèinima protiv drugih ljudskih biæa, pa èak i protiv èoveènosti. Došla sam iz dva razloga: da se suoèim s ovim optužbama i da poštedim moj narod - jer je bilo jasno da bi oni platili cenu bilo èijeg nedolaska. Do sada sam imala priliku da preispitam ove optužbe i da ih, zajedno s mojim braniocima, proverim i procenim. Sada sam se uverila i prihvatam da je više hiljada nevinih ljudi bilo žrtva organizovanog i sistematiènog delovanja da se uklone Muslimani i Hrvati s podruèja koje su Srbi smatrali svojim.

U to vreme, ja sam olako ubedila samu sebe da je ovo pitanje opstanka i samoodbrane. Ustvari, i više od toga - naše rukovodstvo, èiji sam bila neophodan deo, vodilo je poduhvat koji je za žrtve imao nebrojene nevine ljude. Objašnjenja samoodbrane i opstanka ne pružaju opravdanje. Na kraju, èak i naši sunarodnici su rekli da smo u ovom ratu izgubili svoju plemenitost. Postavljaju se oèigledna pitanja: ako je ova istina sada tako jasna, zašto je ja nisam videla ranije; i - kako su naše rukovodstvo i oni koji su ga sledili mogli poèiniti takva dela? Odgovor na oba pitanja je, verujem - strepnja - zaslepljujuæa strepnja koja je dovela do opsesije, naroèito za one od nas za koje je Drugi svetski rat živa uspomena, da Srbi više ne dopuste sebi da budu žrtve. Èineæi ovo, mi u rukovodstvu smo prekršili najosnovniju dužnost svakog ljudskog biæa - dužnost da se uzdrži i poštuje dostojanstvo drugih. Bili smo opredeljeni da uèinimo sve što je neophodno da prevladamo.

Iako sam više puta bila upoznata s navodima o surovim i neljudskim postupcima protiv nesrba - odbila sam da se s time suoèim, ili èak da ih proverim. Ustvari, ja sam se potpuno predala govorenju o nevinim srpskim žrtvama ovoga rata. Ovaj svakodnevni rad potvrdio je moje uverenje da se borimo za svoj opstanak, i da je u ovoj borbi meðunarodna zajednica naš neprijatelj. I tako sam ja jednostavno poricala te navode, èak ih i ne proveravajuæi. Ostala sam sigurna u svom uverenju da Srbi nisu sposobni da uèine nešto tako. U ovoj opsesiji da više nikada ne postanemo žrtve - dopustili smo sebi da postanemo poèinioci.

Èuli ste juèe, a delimièno i danas, opširno o patnjama koje su ovim prouzrokovane. Ja prihvatam odgovornost za moj udeo u tome. Ova odgovornost je moja - i samo moja. Ona se ne proteže na druge lidere i njihovo pravo da se brane. Ona se zasigurno ne proteže na naš, srpski, narod, koji je veæ platio visoku cenu za postupke našeg rukovodstva. Saznanje da sam odgovorna za takve ljudske patnje i za kaljanje ugleda mog naroda uvek æe ostati deo mene.

Postoji pravda koja zahteva život za svaki nevini život, smrt za svaku grešnu smrt. Za mene, naravno, nije moguæe da odgovorim zahtevima takve pravde. Ja jedino mogu da uradim ono što je u mojoj moæi i da se nadam da æe to biti od neke koristi - da spoznam istinu, da je kažem i da prihvatim odgovornost. Ovo æe, ja se nadam, pomoæi muslimanskim, hrvatskim i srpskim nevinim žrtvama da ne postanu obuzeti gorèinom koja èesto postaje mržnja i koja je - na kraju - samouništavajuæa.

Što se tièe mog naroda - rekla sam danas nešto ovde o njegovom ugledu. Mislim da je stoga bitno da pojasnim o èemu govorim. Danas u Beogradu, u centru Beograda, stoji pod kupolom jedna crkva, još uvek u izgradnji, a izgradnja je poèela davne 1935. godine. Naš narod je istrajao u izgradnji ove crkve, posveæene èoveku, koji je - više nego iko drugi - ugraðen u biæe srpskog naroda, a to je sveti Sava. Put koji je on sledio bio je obeležen samouzdržanjem i poštovanjem prema svima. Veliki diplomata, koji je stekao ugled u svom narodu i u svetu koji ga okružuje, èovek èiji je karakter duboko usaðen u srpski narod.

ut i primer svetog Save su sledile velike srpske voðe, èak i u današnjem vremenu, istrajno pokazujuæi plemenitost i dostojanstvo èak i u najtežim okolnostima. Dovoljno je samo pomenuti vladiku Artemija Radosavljeviæa, koji je i dan-danas glas vapijuæeg za pravdu, u onome što je za Srbe postalo - pustinja Kosovo. Na nesreæu, naše rukovodstvo, ukljuèujuæi mene, napustilo je ovaj put tokom poslednjeg rata. Verujem da vam je jasno da sam se ja razišla s tim liderima - premda prekasno. Ipak, to rukovodstvo bestidno nastavlja da traži odanost i podršku našeg naroda. To se èini izazivanjem straha, govorenjem poluistina kako bi se ubedio naš narod da je svet protiv nas. Ali, plodovi njihovog rada - tog rukovodstva - su jasni: grobovi, izbeglice, izolacija i ogorèenje prema celom svetu koji nas je odbacio upravo zbog tih lidera.

Neki su me upozoravali da ovo nije ni vreme ni mesto da se kaže ova istina - da bi trebalo saèekati dok ostali takoðe prihvate odgovornost za njihova dela. Ali, ja verujem da ne postoji mesto ni vreme na kome je neprikladno reæi istinu. Ja verujem da mi moramo da uredimo našu kuæu - ostali æe morati da preispitaju sebe i svoje postupke. Mi moramo da živimo u ovom svetu, a ne u peæini. Ali, dokle god zadržimo naš identitet i naš karakter - nemamo se èega bojati.

Što se tièe mene - èlanovi ovog sudskog veæa su oni kojima je data odgovornost da sude. Vi se morate truditi da u svojoj presudi naðete bilo kakvu pravdu koju ovaj svet može da ponudi - ne samo za mene nego i za nevine žrtve ovog rata. Ja æu, meðutim, uputiti jedan apel ovom Tribunalu - sudijama, tužiocima, istražiteljima - uradite sve što je u vašoj moæi da pružite pravdu za sve strane. Èineæi to, možda æete biti u moguænosti da ostvarite misiju radi koje ovaj sud postoji.



Ne verujem u njeno pokajanje jer je planirala zlocine. Sigurno je videla nebrojano puta spaljena i unistena sela i gradove, sigurno je bila obavestena o ubistvima, zverstvima, proterivanjima, gladi, silovanjima i to odmah na pocetku rata. Savest i samilost su trebali odmah da joj prorade da je i zrnce imala u sebi. Nije ona usla u politiku sa 12 godina vec kao zrela i oformljena licnost (ali potpuno luda). Jako je dobro znala sta radi i kako ce svoju cetnicku politiku sprovesti u delo. Ona je tezak sovinista bila i ostala. I nevidjen lazov.
26-08-2008 at 00:17 | Ukljuèi u odgovor
Ego
Nivo: Forumski vuk
Celav, neodoljiv, (ne)osvojiv.

Registriran(a): 23-05-2008
Lokacija: Tuzla downtown
Odgovori: 756
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

Nadam se da ce dolazak Obame i pogotovo Bajdena, na celo SAD, napraviti neke promjene u BiH politickom miljeu.
Krajnje je vrijeme da se SAD opet vrati u regiju, jer je Eu pokazala potpunu nemoc.
A sto se krstova pored puta tice, neka ih, neka svjedoce cetnicki zlocin.  


Ego: "Ni bunar zelja ne funkcionise bez love."
26-08-2008 at 06:52 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

28.08.2008

Sarajevo

Obilježena godišnjica masakra kod Tržnice

Èlan Predsjedništva BiH Željko Komšiæ, delegacije Kantona i Grada Sarajevo, opæina Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad položile su danas cvijeæe na mjesto masakra u ulici Mula Mustafe Bašeskije 4 (sjeverni ulaz u Gradsku tržnicu), u znak sjeæanja na 43 poginula sugraðanina.



Masakr se dogodio prije 13 godina, kada je teže i lakše ranjeno još 84-oro Sarajlija. Tog tragiènog dana agresorska granata kalibra 120 mm ispaljena s agresorskih položaja na Trebeviæu pala je i eksplodirala meðu skupinom graðana koji su ispred Gradske tržnice kupovali namirnice za preživljavanje.

"Ovo je, nažalost, jedno od mnogih mjesta gdje su nevine Sarajlije izgubile život, ostali ranjeni, invalidi, gdje su brojne sarajevske porodice unesreæene, i mi kao ljudi kratkog pamæenja trebamo da obilježimo ovaj dan da bismo pokazali da neæemo zaboraviti", kazao je èlan Predsjedništva BiH Željko Komšiæ.

Trebamo pokazati da neæemo zaboraviti ne samo naše borce koji su poginuli u ratu ili postali invalidi nego i civilne žrtve rata, a to su obiène Sarajlije, obièni ljudi koji su išli trbuhom za kruhom, pokušali da prežive još jedan dan, i koji su nastradali od zloèinaca, kazao je Komšiæ dodavši da je obaveza svih nas da se sjetimo svega onoga što se tada dešavalo.

Komšiæ je novinarima kazao da je kao "èovjek koji je izgubio najbliže èlanove porodice" kada je vidio Radovana Karadžiæa u Haagu bio zadovoljan, ali da oèekuje da i Ratko Mladiæ takoðer stigne u Haag te da njih dvojica budu osuðeni.

Zamjenik predsjedavajuæeg Skupštine KS-a Ivica Šariæ je kazao da se na mjestu strašnog zloèina treba sjetiti nevinih žrtava i opomenuti žive.

"Svjedoci smo vremena kada se izjednaèava agresor i žrtva, kada se negira gotovo sve ono najgore što se dešavalo u agresiji na BiH. Naša dužnost je sprijeèiti da se to zaboravi, jer zaborav je veliki grijeh, a zaborav je i sauèesnik u zloèinu. Ali zato ne dozvolimo da nama prevlada mržnja jer bi nas izjednaèila s onima od kojih se želimo razlikovati. Ne uèimo mržnji našu djecu, uèimo ih istini, vrijednosti slobode, jednakosti, èuvanju svoga i poštivanju tuðeg, i da i oni ne zaborave šta se desilo na današnji dan, kako se ne bi ponovilo", kazao je Šariæ.

Gradonaèelnica Sarajeva Semiha Borovac je naglasila da je "važno da Sarajevo ne zaboravlja svoju gorku prošlost, da se prisjeæa dana kada su stradali naši sugraðani i da im na ovakav naèin odaje poèast".

Prije 13 godina od agresorske granate na tom mjestu živote su izgubili: Omer Ajanoviæ, Hidajet Aliæ, Salko Aliæ, Zeno Baševiæ, Husein Baktaševiæ, Sevda Brkan-Krušèica, Vera Brutus- Ðukiæ, Halida Cepiæ, Paša Crnèalo, Mejra Cocaliæ, Razija Èoliæ, Esad Èoranbegiæ, Dario Dlouhi, Salko Durakoviæ, Alija Dževlan, Najla Fazliæ, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Hercegliæ, Jasmina Hodžiæ, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegoviæ, Adnan Ibrahimagiæ, Ilija Karanoviæ, Mesudija Keroviæ, Vehid Komar, Muhamed Kukiæ, Mirsad Kovaèeviæ, Hašim Kurtoviæ, Ismet Klariæ, Masija Lonèar, Osman Mahmutoviæ, Senad Muratoviæ, Goran Poturkoviæ, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžiæ, Hajro Šatroviæ, Samir Topuzoviæ, Hamza Tunoviæ, Ajdin Vukotiæ, Sabaheta Vukotiæ, Meho Zeæo i Narima Žiga.

Polaganju cvijeæa prisustvovale su i porodice poginulih sugraðana te graðani Sarajeva.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080828049

28-08-2008 at 15:04 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS (genocidna tvorevina) sabrana nedjela

Polupana stakla i vrata Sefer-begove džamije

Za sada nepoznate osobe su u noæi sa 6. na 7.septembar polupale stakla, oštetile zid i oskrnavile Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci.
Na objektu je primjetna veæa materijalna šteta, a pretpostavlja se da su u ovom vandalizmu korištene kamenice.

Na tom se vandali nisu zaustavili, veæ su nedaleko od tog mjesta porušili i ogradu koja je postavljena oko mjesta na kojem je nekada bila banjaluèka Arnaudija džamija.

Sve ovo se dogodilo u vrijeme ramazanskog posta, što je dodatno potreslo Bošnjake, te predstavnike Islamske zajednice Banja Luka.

I pored svega upuæen je poziv bošnjaèkim vjernicima da ostanu dosljedni u svom duhovnom miru u ramazanskom postu.

O ovom posljednjem, kao i nekoliko ranijih manjih napada na imovinu Islamske zajednice u Banjoj Luci obaviještena je policija, koja vodi istragu.

Sefer-begova džamija, poznatija kao Seferija džamija pod Peæinama, obnovljena je 2004. godine, a nakon što je u posljednjem ratu, kao i druge banjaluèke džamije porušena.
(FENA)

07-09-2008 at 16:02 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 36
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice