Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Izvodi iz stampe
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

BHDANI:
Liènost u fokusu



Fahrudin Radonèiæ

U utorak je više sarajevskih redakcija primilo saopæenje za javnost Fahrudina Radonèiæa sljedeæe sadržine: "Povodom današnjeg svjedoèenja u Kantonalnom sudu u Sarajevu gdje je svjedok optužbe Muniba Tutundžiæ izjavila da joj se kriminalac i osumnjièeni za ubistvo Ramiza Delaliæa Æele, Ljirim Bitiæi, navodno hvalio kako je upoznao više ljudi u Sarajevu, pa èak i ´direktora hotela Radonèiæa´, mogu samo reæi da se radi o osobi koju nikada u životu nisam upoznao niti imao bilo kakve direktne ili indirektne kontakte. Takoðer, molim tužioca Olega Èavku da ne participira u oèito vrlo providnom i politièki motiviranom pokušaju mog kriminaliziranja upravo od lobija o èijem djelovanju su puni dosijei Tužilaštva KS."

Zanimljivo pismo, stil i pravopisne greške ne ostavljaju prostora za sumnju u autentiènost. Upada u oèi da u njemu Radonèiæ ne navodi da se radi o suðenju zloèinaèkoj grupi njegovog prijatelja Muhameda Alija Gašija, koji je, kako svjedoèe i transkripti telefonskih razgovora, i povremeni urednik rubrike Crna hronika u Dnevnom avazu. Osim toga, interesantno je da Radonèiæ, iako obogaæuje novinarsku praksu èestim intervjuima koje pravi sam sa sobom i objavljuje u svojim novinama, ovog puta svoje saopæenje upuæeno drugim medijima nije objavio u svom Dnevnom avazu. Nekoliko je razloga za to. Prije svega, u izvještaju sa suðenja Gašijevoj grupi, koji je Dnevni avaz objavio u srijedu, nema ni rijeèi o tome da je svjedokinja koja se spominje u tekstu spomenula i Radonèiæa govoreæi o Bitiæiju. S druge strane, Radonèiæ je, u skladu s praksom koju prakticira Rijaset Islamske zajednice - da reagiranje šalje medijima i prije objavljivanja ili emitiranja sadržaja povodom kojeg reagira! - postigao efekt: u Dnevniku Federalne televizije urednice Duške Jurišiæ, i pored iscrpnog izvještaja sa suðenja, nijednom rijeèju nije spomenut citirani navod o Radonèiæu.

Èak i kad bi se vlasniku Avaza moglo vjerovati da nikada u životu nije imao direktne kontakte s Bitiæijem, lako je dokazati da ne govori istinu kada tvrdi da nije imao ni indirektnih kontakata. Naime, Radonèiæev blizak poslovni partner je Naser Keljmendi, s kojim "dijeli" Nasera Oriæa i u èijem se, Keljmendijevom, blindiranom automobilu vozi. Prema informacijama nadležnih organa, Bitiæi je jedan od mnogih "regruta" Nasera Keljmendija i Muhameda Ali Gašija, koji po pozivu dolaze s Kosova, profesionalno obave zadatak i vrate se, zahvaljujuæi èemu je nedostupan i bh. organima pravosuða.

Razgranata mreža poslovnih suradnika - od Miroslava Miškoviæa, preko Damira Fazliæa i Vojina Lazareviæa, do Milorada Dodika - Radonèiæa sve dublje uvlaèi u ozbiljne probleme, a veæ je postala i predmet interesa veæine evropskih policija. Naime, bosanskohercegovaèkom ogranku Interpola veæ je stigao zahtjev za dostavu podataka o Naseru Keljmendiju, u èemu veæ duže vremena suraðuju policije 28 evropskih zemalja. Zanimljivo je da je jedina evropska policija, koja zasad ne odgovara na zahtjev Interpola - crnogorska. To ne èudi s obzirom na izuzetno prisne odnose koje Keljmendi ima s crnogorskim èelnicima premijera Ðukanoviæa, koji je nedavno bio i Radonèiæev gost.

Osnovna razlika izmeðu visoèkih i piramide moæne mafije koja se otkriva u Sarajevu jeste što ova druga svakim danom postaje sve vidljivija. Ne znam koliko stranica imaju Osmanagiæeve piramide, ali pronicljiviji posmatraèi veæ sada na ovim drugim jasno mogu prepoznati dobro uklopljene razlièite stranice: sarajevsku, beogradsku, laktašku, crnogorsku, kosovsku... One su dosad veæ mogle biti vidljive i golim okom svakom zainteresiranom, da nije magle koju nadolazeæom ekonomskom i politièkom katastrofom Federacije, po nalogu mafije, prave SDA-ovske budaletine Sulejman Tihiæ i Mirsad Kebo. No, hoæe, moraæe i u ovom gradu sunce jednom zasjati... (S. Peæanin)

19-12-2008 at 13:03 | Ukljuèi u odgovor
frontslobode
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 18-10-2008
Odgovori: 397
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim


AVAZ....

Sramotno: Srebrenièki Bošnjaci za novac u službi srpskih istražitelja!
Iznijet æemo imena i prezimena onih koji su spremni za novac ili druge usluge lagati pred sudovima - poruèuje Salihoviæ...
18.12.2008. 08:27
Zulfo Salihoviæ, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca iz Srebrenice, upozorava da se jedan broj Bošnjaka iz tog grada "stavio na uslugu istražnim organima RS". To je postalo sve oèitije, kaže, nakon saslušanja srebrenièkih Bošnjaka u Okružnom tužilaštvu Bijeljina, koji se sumnjièe da su poèinili ratni zloèin.

- Zaprepašæujuæa su naša saznanja da je jedan broj onih koji su pozivani na saslušanje u Bijeljinu, ali i onih koji oèekuju da im pozivi stignu, veæ u službi srpskih istražitelja. Jedan Bošnjak, za kojeg smo sumnjali da bi mogao lažima o nekim ratnim dogaðajima pomoæi srpskim tužiocima u procesima koje vode protiv Bošnjaka, pijan je pred više osoba izrekao stvari koje su nas zaprepastile - kaže za naš list Salihoviæ.

On navodi da je prièa tog Srebrenièanina pomogla da se otkrije prljava namjera pravosuða RS da vrbovanjem svjedoka Bošnjaka dokaže navodni zloèin nad Srbima 1992. i 1993. godine.

- Niko nema protiv da se svjedoèi o zloèinima, bilo gdje da su i nad bilo kojim èovjekom poèinjeni, ali neæemo šutjeti o onima koji su spremni lažima krojiti historijsku istinu u Podrinju. Èekamo samo još neke provjere, a onda æemo iznijeti imena i prezimena onih koji su spremni za novac ili druge usluge lagati pred sudovima - poruèuje Salihoviæ.

Prema saznanjima do kojih su došli u Organizaciji, nekolicina Bošnjaka, moguæih svjedoka, javno se hvalila da su im "specijalni ljudi" iz Bijeljine i Zvornika nudili novac uz obeæanje da oni neæe biti pozivani na sud, "samo da kažu šta su radili Naser, Zulfo, Hakija, Amir, Nedžad...".




Autor: A. HADŽIÆ


19-12-2008 at 13:38 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

U BiH je moguæe poèiniti teško kazneno djelo, biti osuðen pravosnažnom presudom, a onda na izdržavanje zatvorske kazne èekati godinama. Nitko u BiH nema evidenciju osoba koje su osuðene, a koje na slobodi èekaju da budu smješteni u zatvor, a neke procjene govore da ima nekoliko tisuæa kriminalaca koji se slobodno šeæu. Samo u Sarajevu, prema statistikama sudova, na slobodi je blizu 400 kriminalaca, jer su zatvori prebukirani,piše Dnevni List.


Prebukirani federalni zatvori

Kako doznajemo od Entonija Šeperiæa, višeg struènog suradnika u Ministarstvu pravde FBiH, zatvori u ovom entitetu su prebukirani. Ukupan kapacitet Federacije je 1547 mjesta. "Poèetkom studenoga u zatvorima FBiH bila su smještena 1702 zatvorenika, što znaèi da ih je u zatvorima Federacije po europskim standardima više za 250. Zatvori su jednostavno prebukirani i to je najveæi problem iz ove oblasti", kaže Šeperiæ. Sud BiH do sada je na izdržavanje kazne uputio 270 zatvorenika i svi su oni upuæeni na entitetske zatvore. Glasnogovornica državnog Ministarstva pravde Marina Bakiæ kaže da nitko osuðen na Sudu BiH nije ostavljen da èeka na izdržavanje kazne, što je i logièno, kada se uzme u obzir èinjenica da se radi o najtežim kaznenim djelima. Država raspolaže s jednom pritvorskom jedinicom kapaciteta 20 mjesta u kojoj je trenutaèno smješteno 16 pritvorenika.

Hoæe li kriza usporiti izgradnju?

Uvjeti u zatvorima nisu zadovoljavajuæi, što pokazuju i brojna izvješæa, no iz državnog i Federalnog ministarstva naglasili su da je prioritet kada su u pitanju zatvorske jedinice izgradnja novih zatvora, a ne poboljšanje standarda u postojeæim. "Radimo na tome da se otvore novi smještajni kapaciteti i dva zavoda su pri kraju", kaže Šeperiæ i dodaje da se do kraja ove godine oèekuje otvorenje novih kapaciteta u Tuzli i Orašju.

 


Sve je super i sve je za 5!
19-12-2008 at 16:26 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Šumska škola mišljenja

Piše: Gojko Beriæ

Otiæi na Pale i propagirati vrijednosti integrirane Evrope, nije mali rizik. A ako je dotièni glasnik uz to i Srbin, biæe ispraæen iz Karadžiæeve ratne prijestonice kao prezren. Na takvo gostoprimstvo naišao je prošle subote Nikola Samardžiæ, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, promovirajuæi Pešèanik, program koji se godinama emituje na beogradskom Radiju B92. U oèima srpske nacionalistièke elite i napaljenih fanova radikalske politike Pešèanik ima samo jednu, ali neoprostivu manu - orijentiran je prodemokratski, proevropski i antinacionalistièki. I, što bi rekli Srbi: kud æeš, bre, Samardžiæu baš s tim Pešèanikom na Pale, pa još s legitimacijom bliskog saradnika Èede Jovanoviæa?!

Tribina je održana pod nazivom “Kompatibilnost aktuelne srpske politike s procesom evropskih integracija“. Imajuæi u vidu da tu ni o kakvoj kompatibilnosti ne može biti govora, veæ sam taj naziv garantovao je provalu primitivizma i nacionalistièke ksenofobije. Predstava se odvijala u amfiteatru Filozofskog fakulteta. Nisam bio prisutan i oslanjam se na prilog emitovan iste veèeri u Dnevniku Federalne televizije, èiji je gost bio Nikola Samardžiæ. Uzgred reèeno, sin poznatog srpskog istorièara i akademika Radovana Samardžiæa, roðenog Sarajlije, pisca trilogije o Mehmedu Sokoloviæu, sultanu Sulejmanu i Osmanu Drugom. Ko je htio, mogao je iz pomenutog TV priloga spoznati kako paljanski studenti vide jednog proevropskog Srbina i kako on vidi njih.

Ispostavilo se da studenti nisu osposobljeni za civilizovanu komunikaciju sa spoljnim svijetom, osim ako se pod tim ne podrazumijevaju provokacije i krajnja netolerantnost koju su ispoljili prema gostu. Paradigmatièna je izjava jednog od njih: “Kako ga nije sramota doæi ovamo i prièati takve stvari?“ Tako zbori naš buduæi akademski graðanin školovan na Palama. Naziv “fakultet“ nikako ne prilièi instituciji koja oblikuje takav mentalitet, kontaminirajuæi mlade generacije najgorim politièkim idejama iz devedesetih godina prošlog vijeka. Zato bi bilo taènije preimenovati paljanski fakultet u Školu šumskog mišljenja. Animozitet koji polaznici te škole gaje prema Evropi, profesor Samardžiæ, i sam istorièar, objašnjava strahom od buduænosti u kojoj æe biti izloženi konkurenciji drugih. “Studentska zajednica na Palama je izolovana i od Sarajeva, i od Banje Luke, i od Beograda. Studenti su žrtve jednog pogubnog politièkog koncepta koji se meðu Srbima prenosi s generacije na generaciju.“

Istina je da su paljanski studenti okruženi planinama, da je iznad njih nebo, i ništa više. Ali, da li su baš planine krive što svega desetak kilometara zraène linije od Sarajeva pod firmom fakulteta djeluje Šumska škola mišljenja? Valjda su ljudi ti koji oblikuju svoj duhovni ambijent. Uostalom, postoji u Evropi cijeli arhipelag planinskih mjesta mnogo veæih od Pala, ali tamo su škole drugaèije. Studentska pamet takoðe. Postoji još jedna bitna razlika: tamo ne vlada Srpska demokratska stranka.

Ovaj tekst je posveæen konkretnom dogaðaju i zato su u njemu Pale pomenute više puta. Ali iako je na neki naèin poseban sluèaj, to ne znaèi da je ovaj planinski toponim prvak u disciplini studentske nacionalistièke retorike u Bosni i Hercegovini. Konkurencija u toj disciplini je zabrinjavajuæe jaka, što svjedoèi o njenoj pogubnoj popularnosti. Meðu Srbima naroèito. Ona se manifestuje na razne naèine, pa se postavlja pitanje da li se na našim fakultetima, uhvaæenim u mreže nacionalizma, a tu i tamo i fašizma, obrazuju novi balkanski ratnici ili Evropljani 21. stoljeæa? To pitanje, nažalost, malo koga interesuje. Život u paklu tranzicije je težak, a sada nas èeka i pakao zvani recesija.

Geslo “daj nam danas“ odavno je postalo dominantno. Ali zar su veæ zaboravljene slike rata, masovnih grobnica i spaljene zemlje? Ili se upravo one koriste za manipulaciju mladim generacijama?

Oslobodjenje - http://oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=51011&Itemid=46

20-12-2008 at 16:06 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopæilo je da je Strahinja Rašeta (23) muškarac koji je poginuo u subotnjoj eksploziji bombe na Banovom Brdu u Beogradu. Kako se navodi, Rašeta je preminuo od povreda zadobijenih u eksploziji prilikom postavljanja eksploziva ispod automobila mercedes ML, subotièkih registarskih oznaka u vlasništvu M.M. (4.
U saopæenju se kaže da je protiv njega voðeno više postupaka za oružana razbojništva i ubistva. Osim postupaka za pokušaje ubistva u Srbiji, policija ima saznanja da je on neposredni izvršilac više ubistava na teritoriji Bosne i Hercegovine. Bio je èlan organizovane kriminalne grupe iz Šapca, koja je imala veze sa organizovanim kriminalnim grupama na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da policija nastavlja rad na rasvjetljavanju svih aspekata dogaðaja, ukljuèujuæi i utvrðivanje motiva za pokušaj ubistva M.M, koji je takoðer èlan organizovane kriminalne grupe iz Šapca, kao i na identifikaciji lica koja su bili podrška stradalom Strahinji Rašeti.


Beogradski dnevnik Politika pisao je krajem juna da je Rašeta dovoðen u vezu za više ubistava i pljaèki u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, a da je uhapšen u Beogradu nakon spektakularne pljaèke pošte u Splitu, iz koje je ukradeno dva miliona eura.

Mediji navode da je Rašeta bio osumnjièen za likvidaciju Borisa Govedarice u Lukavici 24. augusta 2007. godine, a sumnja se da je u Istoènom Sarajevu 6. oktobra 2006. godine pokušao ubiti Ðorða Ždrala. Pretpostavlja se da mu je u izvršenju tih djela pomagao Milan Mitiæ, zvani Srbin, iz Subotice, ali još nema zvaniènih potvrda da je on vlasnik automobila ispod kojeg je Rašeta pokušao postaviti bombu.

Rasseta je, iako uhapšen i osuðen za neka od kriviènih djela, pušten iz Okružnog zatvora u Novom Sadu iz proceduralnih razloga, zbog èega je smijenjen tadašnji upravnik zatvora, a suspendovani radnik osiguranja i naèelnica pravne službe.

 


Sve je super i sve je za 5!
29-12-2008 at 14:16 | Ukljuèi u odgovor
indijana
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-05-2008
Lokacija: Paradise city
Odgovori: 7483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

U Sarajevu je na platou ispred Katedrale održan jednosatni mirni protest kojim je zatraženo da Djed Mraz posjeti sarajevska obdaništa uoèi predstojeæih novogodišnjih praznika i djeci podijeli paketiæe. Skupu je prisustvovalo više stotina djece, omladine i drugih graðana, a mladi protestnici su u društvu èovjeka obuèenog u odjeæu Djeda Mraza i s karakteristiènim novogodišnjim crvenim kapama na glavama pjevali djeèije novogodišnje pjesme i jasno poruèivali da tradiciju pojavljivanja Djeda Mraza mališanima ne treba prekidati, prenijela je Federalna televizija.


U ime grupe roditelja djece iz vrtiæa, Vesna Vlašiæ-Jusupoviæ je izjavila da je potpuno nevjerovatno da se ona i drugi roditelji te njihova djeca protestom moraju boriti "za lik i djelo" Djeda Mraza kojeg je više generacija, dodala je, doživjelo kao divno sjeæanje iz djetinjstva, neizostavni karakteristièni lik Nove godine i kao simbol zajedništva i pozitivne energije.

Reuf Bajroviæ je, u ime SDP-ovog Odbora za obrazovanje, obeæao zalaganje tog odbora da Djed Mraz ipak doðe mališanima za Novu godinu. Ako se to ne desi, uslijedit æe novi protest, rekao je on.

SDP-ov Odbor za obrazovanje, kao i Forum mladih te stranke u Kantonu Sarajevo organizatori su ovog skupa. Održan je kao izraz nezadovoljstva što se, prema mišljenju nezadovoljnih roditelja, ove Nove godine može desiti ´istjerivanje Djeda Mraza´ iz obdaništa zbog neèijih insistiranja da njegov dolazak nije u duhu islamske tradicije.

Pitanje hoæe li Djeda Mraz pohoditi za prestojeæu Novu godinu mališane u vrtiæima aktuelno je u sarajevskoj javnosti na koncu 2008., a osoba za èije ime je javnost vezala protivljenje da on doðe jeste Arzija Mahmutoviæ, direktorica Javne ustanove Djeca Sarajeva, u èijoj su nadležnosti desetine obdaništa.

Govoreæi nedavno o toj temi kao gošæa u TV-ovoj emisiji Pošteno, ona je, pak, izjavila da nije istina da djeca u sarajevskim vrtiæima neæe imati Djeda Mraza. Oni koji žele - mogu imati, a oni koji ne žele - i ne moraju, bila je decidna direktorica.

 


Sve je super i sve je za 5!
29-12-2008 at 14:20 | Ukljuèi u odgovor
kokobil
Nivo: Forumski doajen
ribar

Registriran(a): 08-11-2006
Odgovori: 10228
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe - Tihiæ proglašen osobom godine
Bez chatanja molim


LAKTAŠI - Predsjednik SDA Sulejman Tihiæ rekao je sinoæ u Laktašima kako se ne osvræe na kritike lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžiæa, jer takve kritike nisu doprinijele opæem razvoju BiH i njenih naroda.

- Dosta vremena se potrošilo na razne kritike. Nije loše imati razlièita gledanja, ali je poznato kako Republiku Srpsku (RS) niko ne može ukinuti bez njenih politièara i bez ustavnih promjena, rekao je Tihiæ novinarima u Laktašima nakon manifestacije dodjele nagrada "Nezavisnih novina".

Tihiæ je rekao kako politièke voðe moraju dogovarati sve promjene i kako bi trebalo da nastoje dogovarati se u duhu tolerancije i konsenzusa.

Predsjednik SDA Sulejman Tihiæ je, prema izboru banjaluèkih "Nezavisnih novina", osoba godine u BiH u 2008. godini.

30.12.2008.
Pincom.info

30-12-2008 at 10:59 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Kao protuusluga Srbiji

Specijalni paralelni odnosi BiH s Vojvodinom


Politièki savjet ACIPS-a traži od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH da pošalju službenu ponudu predsjedniku Vlade AP Vojvodine Bojanu Pajtiæu i predsjedniku Skupštine AP Vojvodine Sandoru Egeresiju, za uspostavu specijalnih paralelenih odnosa Bosne i Hercegovine sa Vojvodinom.
"Imajuæi u vidu trend uspostave i produbljivanja specijalnih paralelenih odnosa izmeðu razlièitih nivoa vlasti u regionu, pogotovo najnoviju ponudu ministra vanjskih poslova Srbije, Vuka Jeremiæa, o uspostavi specijalnih paralelnih odnosa sa Federacijom BiH, POLIS smatra da je u najboljem interesu svih država i njihovih suvereniteta da se takva praksa nastavi na jednakoj osnovi. Ekonomska kriza koja æe region najteže pogoditi u 2009. godini zahtijeva saradnju i korištenje svih raspoloživih potencijala i moguænosti u regionu. U tom svjetlu, i s obzirom na potrebu da se ojaèa regionalna saradnja na putu u EU, Srbija i BiH imaju izuzetno veliku zadaæu da saraðuju na daljoj stabilizaciji regiona i integraciji u EU", stoji u saopštenju za javnost ACIPS-a.

"Vidimo pogotovo veliki potencijal za saradnju na poljima zaštite okoliša, energetike i poljoprivrede, kao i kulture i sporta. Uspostava saradnje bi olakšala apsorpciju IPA fondova namijenjenih za prekograniènu saradnju i ojaèala regionalni odgovor na ekonomsku krizu", istakli su i dodali: "Nadalje, POLIS misli da bi takvu ponudu, ukoliko za to postoji politièka volja Vlade Vojvodine, trebalo što prije formalizovati."
 


<br /><br /><br /><br />

30-12-2008 at 16:16 | Ukljuèi u odgovor
jai1
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-04-2008
Odgovori: 454
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Tisuæe graðana BiH Novu godinu doèekali na gradskim trgovima

SARAJEVO / MOSTAR / BANJA LUKA - U glavnom gradu BiH Sarajevu, te drugim veæim bosanskohercegovaèkim gradovima Mostaru, Banja Luci i Zenici tisuæe graðana ispratilo je staru i doèekalo novu na otvorenom. Na glavnim gradskim trgovima organizirani su doèeci Nove godine uz vatromet i svirku uživo.Organiziranog doèeka ove godine jedino nije bilo u Tuzli.

U Sarajevu je uz doèek Nove godine organiziran ispred Vjeène vatre u središtu grada


Mostarce, uglavnom one mlaðe, na Španjolskom trgu zabavljali su brojni bendovi meðu njima i nova bosanskohercegovaèka glazbena zvijezda, ovogodišnji predstavnik BiH na Eurosongu Laka i njegova sestra Mirela.


Doèek Nove godine u gradu na Neretvi prošao je bez veæih incidenata, zabilježene su tek dvije tuèe, gdje je intervenirala policija, koja je osiguravala, uz zaštitare proslavu Nove godine u središtu grada.


Doèek Nove godine i u Zenici poèeo je još u popodnevnim satima, uz prigodan program za najmlaðe. Iako je u poèetku postojala opravdana zabrinutost zbog sigurnosne situacije i upitna proslava Nove godine na otvorenom, uz pojaèan nadzor policije i zaštitarskih agencija, organizator je osigurao dobru zabavu.


U Banjoj Luci je ispraæaj stare i doèek Nove godine organiziran na Trgu Krajine i prostoru ispred Banskog dvora, što je novina u odnosu na doèek 2008. godine. Gradske vlasti su za ove aktivnosti osigurale 55.000 maraka.


Doèek Nove godine na otvorenom organiziran je i u Bihaæu. Naravno, pune su bile i diskoteke, restorani i hoteli, no najveæi broj graðana i ovu je Novu godinu u BiH doèekao u krugu svoje obitelji i prijatelja.

01-01-2009 at 13:02 | Ukljuèi u odgovor
boka
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 07-03-2007
Lokacija: US and A
Odgovori: 494
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Izvodi iz stampe
Bez chatanja molim

Srbi angažiraju De Nira i Spielberga za film o Jasenovcu


--------------------------------------------------------------------------------


Predsjednik Srbije Boris Tadiæ i premijer Republike Srpske Milorad Dodik dogovorili su se da æe njihove zemlje zajednièkim snagama snimiti film o ustaškom logoru Jasenovac, javljaju Novosti. Srbija i Republika Srpska financirat æe ovaj projekt za koji je navodno prikupljena golema povijesna graða.

Prva ponuda za scenarij i režiju upuæena je trostrukom "Oskarovcu" Stevenu Spielbergu, autoru ´Schindlerove liste´, jednog od najboljih filmova o stradanju Židova u nacistièkim logorima, nagraðenog sa sedam Oscara.

Novosti pišu kako su okrutnim metodama ubijanja u ustaškom logoru Jasenovac zaprepašteni bili èak i njemaèki èasnici.

"Jasenovac je najveæe srpsko stratište. Ovim filmskim projektom bi se na razumljiv, uvjerljiv i umjetnièki snažan naèin rasvijetlio jedan dio srpske povijesti i srpskog stradanja o kojem i dan-danas vladaju opreèna i osporavana mišljenja", rekao je Dodik za "Novosti".

"Ako danas mnogi navijaju da se tragedija u Srebrenici, gdje je stradalo nekoliko tisuæa muslimana, pretvori u dan žalosti za cijelu Europu, zašto bismo mi i dalje bježali od toga da isprièamo istinu o svojoj nacionalnoj tragediji i tragediji Židova i Roma u ustaškim logorima u Paveliæevoj Hrvatskoj?“, objasnio je Dodik.

Dodao je da je sa Borisom Tadiæem dogovoreno da se za ovaj projekt izdvoje znaèajna sredstva kako bi se angažirali najpoznatiji svjetski filmski stvaraoci.

Kao jedan od moguæih tumaèa glavne uloge spominje se Robert De Niro koji je, prema Novostima, u više navrata izražavao poštovanje prema srpskom narodu.

Najava o snimanju filma vjerojatno je i svojevrstan odgovor srpskih èelnika na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid u Domovinskom ratu. (njd)

03-01-2009 at 01:51 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 28
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Politika : Izvodi iz stampe New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice