Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Zdravlje : MALI SAVJETI
Strana: 1 2 3 4 5
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

ako sam se negdje ponovila ne zamjerite...


JABUKA NA VRATA, TABLETE KROZ PROZOR!

JABUKA:


Pojedite dvije-tri jabuke dnevno i necete morati kod kardiologa-studije pokazuju da redovno konzumiranje ove vocke smanjuje rizik od slaga i srcanog udara.
Jabuke smanjuju nivo holesterola i triglicerida.Iako ovo voce sadrzi vise vlakna nego soka-i jedan i drugi sastojak pozitivno uticu na zdravlje.
Veliki je izvor katehina,supstance koja sprjecava nastanak raka,a neka istrazivanja pokazuju da smanjuje i rizik od raka pluca.


Protiv akni
Ogulite svjezu jabuku,izvadite joj kospice i narezite je na komadice. Komadice jabuke zatim skuhajte u 250 ml vode dok ne omeksaju. Ohladjenu mjesavinu nanesite vatom na lice. Jabucna kiselina ce smiriti nadrazenu kozu.




Protiv proliva
Naribajte dvije sirove jabuke te kasu izmjesajte s crnim cajem i prstovetom soli. Ta jabucna smjesa prociscava crijeva od bakterija koje su uzrokovale proljev te dezinficira sluznicu crijeva.




Kasalj, laringitis, astma
Jabukovo sirce uzimajte s medom i vitaminom C.Protiv kaslja i upale grla grgljajte vodu sa sircetom i malo propolisa.



Zacepljen nos
Inhalirajte zagrijanu vodu s jabukovim sircetom (10 kasika sirceta u 1 l vode).Nosnice ce biti prohodne 12 sati.



Glavobolja
Inhalirajte zagrijanu vodu i sirce, omjer pola-pola



Visok pritisak
Redovno uzimajte 2 kasike sirceta na casu vode



Prosirene vene
Jabukovim sircetom istrljajte kozu ujutro i navece.Poboljsanje se vidi nakon mjesec dana



Zglobovi, ukocenost
Uvece popiti casu vode sa 2 kasike jabukovog sirceta i kasicicom meda.



Stres, visoka temperatura
Spuzvom umocenom u vodu sa jabukovim sircetom dobro istrljajte tijelo



Za zubno meso
Oko 250 ml prirodno mutnoga jabucnoga soka ,-koji djeluje protuupalno-i 127 ml svjeze ruzine vodice ulijte u tamnu staklenu bocu i protresite.Nakon jela time ispirajte usta i zatim ispljunite.



ZA SKIDANJE TEMPERATURE:

Na dvije krpe namazati dobro senfom (ja koristim gorcica) i umotati na stopala a potom obuti carape.U isto vrijeme na jedan peskir razmazati umucena 2-3 bjelanca jajeta i brzo(jer se bjelance razlijeva) okrenuti peskir i staviti na ledja bolesniku.Preko toga staviti drugi peskir i ostaviti preko noci.Bjelance izvlaci temperaturu iz glave a senf iz cijelog tijela preko nogu,jer svi znamo da je bitno izvuci temperaturu iz glave i iz prsa.
Ono sto je najgori dio je ujutro se istusirati,jer se sve sasusi od temperature.


CVEKLA
- je niskokaloricna i opskrbljuje nas mineralima poput kalija,magnezija,zeljeza,bakra,mangana te folnom kiselinom.Ta je kiselina clan skupine vitamina B,a razgradjuje homocistein,supstancu u krvi koja potice lose raspolozenje i depresiju. Za dobro raspolozenje dovoljan je jedan kuhani korijen na dan.

BANANA
- sadrzi aminokiselinu triptofan koju nase tijelo treba za dobro raspolozenje.Tijelo tu bijelancevinu ne moze samo proizvesti i sto je vise u nasoj krvi to ce mozak vise proizvesti serotonina,takozvanog hormona srece. Jedna banana dnevno i sigurno cete biti dobre volje.

MLIJEKO
-vraca izgubljeni polet.Ako razina serotonina u mozgu pada,pocinje nas hvatati zlovolja,bez snage smo i poleta.Sastojci mlijecnih proizvoda poticu nas organizam na vecu proizvodnju serotonina.Za idealnu dozu veselja bit ce dovoljno da na dan popijete pola litre mlijeka ili dva jogurta.

PAPRIKA
- savrsena protiv frustracija. Paprika sadrzi veliku kolicinu vitamina C,betakarotena,vitamina B i cinka.Ti sastojci pozitivno djeluju na izmjenu tvari u mozgu. Ako svakog dana pojedete pola svjeze paprike,djelotvorno cete se zastiti od napada raznih oblika frustracija.

RIBIZLA
- potice pozitivno raspolozenje,jer sadrzi puno vitamina C i B,kalija,kalcija,sto je dobitna kombinacija sakrivena u crvenoj ribizli. Minerali omogucuju nasem tijelu da stvori zalihe energije. Uz to,zivci nam se opustaju ,te na svijet oko sebe gledamo pozitivnije.Ucinak je vidljiv nakon tri case soka os ribizle dnevno.

PROTIV GLAVOBOLJE:
Kafa sa limunovim sokom pouzdano lijeci glavobolju,osim kad je u pitanju migrenozna glavobolja.
U soljicu jake kafe iscijedite jedan limun.Ako je potrebno,pijte veliku solju kafe sa limunovim sokom i to u malim gutljajima,tokom cijelog dana.Nikad nemojte popiti vise od dvije soljice ovog neobicnog "lijeka" i ne treba ga cesto koristiti jer onda organizam postane imun i vise nece djelovati.Znaci ,samo u ozbiljnim slucajevima glavobolje...kad "puca" glava!

 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
28-03-2010 at 10:23 | Ukljuèi u odgovor
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

KUNICA / HAJDUCKA TRAVA / STOLISNIK / RANJENIK (ACHILLEA MILLEFOLIUM)

U starim zapisima stoji: "Mnoge bi si nedaæe žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme posegnule za kunicom."

Pogodna za:
- rak na maternici (piti dnevno èaja koliko se može podnijeti)
- upala jajnika, bijelo pranje, mokrenje u postelju ( sjedeæa kupka)
- miom (duže vrijeme sjedeæa kupka)
- izostanak mjeseènice (svako jutro natašte popiti šoljicu èaja)
- klimakterij (redovno piti èaj)
- upale živaca na rukama i nogama (kupke za ruke i noge s dodatkom kunice)
- bolna navala krvi u glavu (èaj)
- vrtoglavica, muènina (èaj)
- oèna oboljenja sa suzenjem, probadajuæi bolovi u oèima (èaj)
- krvarenje iz nosa (èaj)
- migrene ( vruæ èaj gutljaj po gutljaj piti. redovnom upotrebom migrena može potpuno nestati)

U starim knjigama o bilju ova biljka oznaèena je kao spas za sve teškoæe, te se može primijeniti i tamo gdje se èini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u proèišæavanju krvi može iz tijela odagnati mnogu višegodišnju bolest. Samo se treba iskušati.

Nije opæepoznato da kunica izravno i najbolje djeluje na koštanu srž, jer u njoj potièe tvorbu krvi. Tako pomaže kod oboljenja koštane srži, kod kojih ne pomaže ništa drugo, èak i kod koštanog apscesa ako se primijene kure s èajem, kupkama i masiranjem kunicinom tinkturom.

Dobro je sredstvo protiv krvarenja u pluæa i može zajedno s iðirotom izlijeèiti rak pluæa. Iðirotov korijen tokom dana žvakati, a ujutro i naveèer piti po šolju kunicinog èaja, gutljaj po gutljaj.

Kod krvarenja u želucu i jakih krvavih hemoroida kao i kod pritiska u želucu i jake žgaravice, èaj pomaže vrlo brzo.
Kod prehlade, bolova u leðima i reumatiènih bolova treba piti što topliji stolisnikov èaj.
Èaj podstièe pravilan rad bubrega, pojaèava apetit, uklanja nadimanje, želuèane grèeve, jetrene smetnje, upale želuèanog i crijevnog sustava, pojaèava rad crijevnih žlijezda i tako omoguæava redovitu stolicu.
Toplo se preporuèuje kod angine pectoris jer najbolje pomaže kod smetnji u cirkulaciji i suženju krvnih žila.

Branje: najkavalitetnije sastojke ima kad se bere po sunèanom vremenu.

Naèin upotrebe:
èaj: jednu vrhom punu èajnu kašièicu staviti na 1/4 l vode, opariti i ostaviti da kratko odstoji.

Tinktura: po suncu ubranim cvjetovima napuniti rastresito bocu do grla s 30-40% žitnom ili voænom rakijom.
Ostaviti na suncu ili u blizini drugog izvora topline 14 dana.
Sjedeæa kupka: 100 gr kunice (cijela biljka) namoèiti tokom noæi u hladnoj vodi, slijedeæi dan zagrijati do kljuèanja i uliti u vodu ta kupanje.


CELER:

U kuhinji:
- zajedno sa ostalim povræem za supu, a dodaje se i nekim umacima i raznom povræu. Za moj ukus, boranija je nezamisliva bez celera, daje joj posebnu aromu. A u drugim jelima koristim umjereno zajedno sa peršunom.
Ljekovito djelovanje:
- nevjerovatno koristan za zdravlje, ima blagotvorno djejstvo na varenje;
- omoguæava izbacivanje neèistoæa iz tijela, daje snagu ljudima koji su nervno labilni - kod pojaèanog nemira, uzbuðenja, brzog umaranja;
- sok i zeleni dijelovi imaju blagotvorni uèinak u lijeèenju gastritisa jer sluz koja je sadržana u njemu oblaže želudac;
- koristan je u hrani protiv pluæne astme, bolova u slabinama, kod podrigivanja;
- poboljšava apetit, pojaèava djejstvo sredstva protiv zatvora;
- èisti bubrege i mokraèni mjehur, omoguæuje razlaganje kamenèiæa u bešici;
- kod išijasa, kostobolje, bolova u kièmi i veæini prehlada.
Potjeèe iz Sredozemlja, a u Evropi se poèinje uzgajati tek u 18. stoljeæu.

PERŠUN:

- bogat je mineralnim materijama, vitaminima, visok postotak vitamina c, željezom;
- odlièan je zaèin u ishrani;
- djeluje diuretièno; nekad se koristio za pobaèaj i protiv bolnih mjeseènica; odstranjuje zadržavanje teènosti u trbušnoj oblasti, nogama i grudima prije mjeseènice; listovi se stavljaju na bolna mjesta kao sredstvo protiv bola i upala.
- stimuliše rast kose.
Bolesti
- uzimati na usta kod:
* probavnih tegoba
* kongestije zbog kašlja i prehlade, astme
* neredovitih mjeseènica, predmenstrualnog sindroma
* vruæice
- uzimati na usta pod nadzorom lijeènika kod:
* visokog krvnog pritiska
* kongestivnog zatajenja srca
Pripravci:
* bez recepta: Dostupni u obliku tinkture ili suhog lišæa, sjemenki, stabljika i korijena.
* kuæna priprema:
ÈAJ:1-2 kašièice suhih listova ili korijena staviti u šoljicu kipuæe vode, poklopiti te ostaviti da odstoji 5-10 min. Popiti do 3 šoljice na dan. Ili staviti usitnjene svježe listove i stabljike u vruæu vodu.
+ prehrana i dijeta: jesti sirove, zelene listove koji djeluju i kao osvježivaè daha.
Nuspojave:
ne oèekuju se.

Posebne informacije
* Trudnice i dojilje ne smiju uzimati sok od peršuna ili peršunovo ulje zbog toga što može potaknuti kontrakcije maternice. Nekoliko listiæa posluženih kao ukras jela vjerovatno neæe naškoditi ako se pojedu.

* Ako se peršun èesto primjenjuje kao ljekovita biljka, mora se poveæati unos hrane bogate kalijem, kao banane ili svježe povræe, buduæi da diuretici odstranjuju kalij iz organizma.

 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
28-03-2010 at 10:27 | Ukljuèi u odgovor
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

ALOJA

Za upotrebu služi konzervisana u odnosu 80gr soka sa 20gr alkohola., kao baktericid.
Primjenjuje se spolja za lijeèenje opekotina, gnojnih zapaljivih procesa, u obliku obloga za ispiranje rana, a iznutra protiv zatvora, kolitisa i anicidnog gastrita.
vodeni ekstrakt iz stimuliranog lišæa spravljen po filatovljevom metodu sadrži biogene stimulatore koji poveæavaju odbrambenu snagu organizma. primjenjuje se za lijeèenje oènih bolesti, HRONIÈNOG ARTRITISA, èira na želucu i dvanaestopalaènom crijevu, u kozmetologiji i dr.
Sok lišæa pomiješan sa ricinusovim i eukaliptusovim uljem daje emulziju koja lijeèi mokri i suhi epidermitis, te opekotine 3 stepena izazvane zraèenjem.

Kod unutarnje upotrebe, aloja polahko ali sigurno èisti crijeva veæ u dozi od 0,2 do 0,6 gr.
U veæoj dozi je škodljiva. Djeci je ne treba davati, kao ni trudnicama. Ne uzimati je kod pluænih bolesti jer može prouzrokovati krvarenja.

NEVEN

- sadrži jabuènu i salicilnu kiselinu, vitamin c, šeæera, enzima, raznih soli...
Ljekovito djelovanje:
- kod upalnih oboljenja jetre i žuènih puteva, gastritisa, èira na želucu i crijevima, za smirenje, za jaèanje rada srca, za izmokravanje i znojenje; u ginekologiji široka primjena; podstièe kapilarnu cirkulaciju, djeluje protivupalno, proèišæuje, snižava pritisak posebno u toku klimaksa, kod paradentoze, rahitisa, lijeèenje kožnih oboljenja- posebno impetiga, opekotina, èireva, lišaja, uboda ose,za znojenje...


NANA

Ljekovito djejstvo:
- pojaèava sekreciju žlijezda koje uèestvuju u varenju, pojaèava apetit, podstièe luèenje žuèi, protiv glista, otklanja bol, za iskašljavanje, podstièe mjeseènicu,
- ako se uzima mnogo, dovodi do poremeæaja sna,
- ne smije se kuhati, veæ samo preliti kljuèalom vodom,
- uzimanje èaja od nane ili naninog ulj ubrzava izljeèenje polnih bolesti; takoðer za kupanje djece koja boluju od zauški i rahitisa,
- pitoma nana je potpuno neškodljiva, korisna je protiv muènine tokom putovanja, otklanja zadah iz usta,
- kao zaèin dobro se slaže s grahom.

FEFERON, ljuta paprièica; ALEVA PAPRIKA

- sadrži vitamine C, P, B1, B2...
- U malim kolièinama koristi se za stvaranje apetita, poboljšanje varenja.
- Veliki stimulator za krvotok
- u malim kolièinama korisna je za starije osobe, a istoèna mudrost kaže:"Crvena paprika, puter i med produžavaju život."
- Po narodnom vjerovanju, paprika u bilo kojem obliku daje snagu, ima dezinfekciona i antiseptièka svojstva;
- aleva paprika u zaèinjavanju jela je nezamjenjiva. Nažalost, nisu svi svjesni njene blagotvornosti pa je mijenjaju razlièitim koncentratima, da bi dobili boju jela.

ORIGANO

- ime potjeèe od grèke rijeèi i znaèi "planinska radost". Najviše se upotrebljava u italijanskoj kuhinji. Tokom II svjetskog rata, amerièki vojnici su upoznali i italijansku kuhinju i postali veliki ljubitelji pizze. Zavoljeli su i origano kao njen karakteristièni zaèin. To je jelo u kojem jedino koristim ovaj zaèin, mada ponekad dodam i drugim jelima, ali u mini kolièini.
Slaže se s paradajzom, dinstanom govedinom, u omletima.
Mješavina zaèina od origana, ruzmarina, bosiljka i majèine dušice može, zbog speèifiènog okusa da posluži kao zamjena za so.
Ljekovtost:
- èaj: za lijeèenje organa za varenje (posebno proliva), za jaèanje; spolja se koristi protiv raznih zapaljenja kože i sluzokože.
Èaj se preporuèuje kod povišenog nervnog uzbuðenja, stresa, nesanice;
- Isprobala sam ga u nedostatku adekvatnih lijekova za stomaène bolove, i u sekundi je pomogao i odstranio bol.

GORUŠICA/senf/slaèica

Sastav: lišæe bogato vitaminima, solima kalcijuma i željeza; sjeme sadrži masna ulja, bjelanèevine, glukoide.
Ljekovito djelovanje
- gorušica s medom protiv astme i kašlja, a grubo isitnjeno sjemegorušice sa vodom preporuèuje se prilikom groznice. S bijelim lukom i zaèinom iðirotom protiv gripe. Poboljšava boju lica.
U hrani omoguæava njeno varenje i poveæava toplotu želuca, rastvara tumor slezene.
Napomena:

- ne treba je koristiti kod èira na žrlucu i dvanaestopalaènom crijevu, oštrih gastritisa i enterokolitisa, krvarenja. Može da izazove alergiju, a upotreba u veæim kolièinama smanjuje funkciju raðanja.


BREZA

- lišæe, lisni pupoljci sadrže smolu, eterièno ulje, vitamin c;
- beru se krajem zime, kao i u rano proljeæe; mlado lišæe sve vrijeme dok traje cvjetanje; suši se u hladu;
- brezin sok se vadi krajem februara, od stabla koja imaju najmanji preènik 20 cm. Oko 20 do 30 cm iznad zemlje stablo se izbuši nožiæem dubine 2 do 3 cm, u nastalu rupicu ugura se lijevak i odmah zahvata sok koji istièe u staklenu (ne limenu) posudu. Nakon vaðenja željene kolièine, otvor se zaèepi voæarskim voskom. Ovo je uglavnom zabranjeno raditi jer predstavlja veliku štetu za voæku, ali ako je drvo vitalno, ne izaziva promjene vaðenje soka svake druge godine.
U brezovom soku nalazi se rijetka vrsta šeæera (ksilit) koji sprjeèava nastanak karijesa.
Ljekovito djelovanje
- èaj od brezinih pupoljaka: sredstvo za mokrenje; samo se prelije toplom vodom; pije se najviše 1 dl; èaj nema nepovoljne posljedice, ali ga ne treba stalno koristiti;
- Ukoliko se odreðeno vrijeme dnevno piju 2-3 šoljice neslaðenog èaja od brezovog lišæa, mogu se bubrežni kamenci sami rastvoriti, a pijesak iz bubrega bezbolno izluèiti.(Hugo Schulz)
- Èaj od pupoljaka, dodat u vruæu vodu u kadi, preporuèuje se kod ekcema, kožnih oboljenja, za lijeèenje slabo zacjelivih rana, reumatizma i bolova u zglobovima;
- sok snižava temperaturu;
- etersko ulje: kod dermatitisa, uvehlosti kože, psorijaze, mišiænih bolova i reumatizma;
- èajem preporuèljivo ispirati kosu za jaèanje korijena i ubrzavanja rasta;
- sok breze ozdravljuje kožu glave, efikasno zaustavlja stvaranje prhuti i opadanje kose;
- èaj od listova ili pupoljaka preporuèuje se kod tuberkuloze pluæa i drugih bronhijalno-pluænih bolesti; kao sredstvo za iskašljavanje, protiv kašlja
Prirodni lijek protiv žutice


 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
28-03-2010 at 10:37 | Ukljuèi u odgovor
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

RECEPTI ZA LJEPOTU:


- Banane osiguravaju mnogo mineralnih tvari pa ih smatraju istinskim ubojicama stresa. Pjenasto istucite 1 malu bananu, 2 žlice kravljeg sira, 1 žlicu pavlake i 1 žumanjak. Nanesite na kožu i nakon pola sata isperite.

- Grožðe je odlièno kao dodatak maskama. Voæne kiseline stišæu pore na koži. 5 kašièica soka od grožða pomiješajte sa kašièicom tekuæeg meda i 2 kašièice kreme. Nanestite na lice i nakon 15 minuta isperite.

- Jagode sadrže vitamine i voæne kiseline. Zdrobite ih s malo maslaca i izmiješajte u dovoljno tekuæu pastu. Idealna maska za lice za suhu kožu.

- Jaja su male lecitinske bombe. Kao dodatak šamponu za ošteæenu kosu jaja zaglaðuju i hrane. Pažljivo izmješajte 2 žumanca, 1 bjelance, 1 kašièicu meda, sok od 1 limuna i 5 ml ulja pšeniènih klica.

- Kaduljau vodi za kupanje obuzdava pretjerano luèenje žlijezda znojnica, djeluje antiseptièkI i sužava pore. 3 kašièice osušene kadulje te 3 kašike crnog èaja prelijte 1 litrom uzavrele vode. Procijedite nakon 30 minuta.

- Komoraèdaje umornim oèima novu bistrinu. Svježi komoraè usitnite u elektriènoj mješalici sa 1 naribanim sirovim krompirom, oèi prekrijte blazinicama od gaze, pakung nanestite povrh njih. Ostavite da djeluje 10 minuta.

- Krastavci imaju PH vrijednost idealno prilagoðen koži. Dodatna njega za suhu, ošteæenu kožu. Pola oguljenog krastavca zdrobite u pire, stavite u sito i skupite tekuæinu. Dodajte sok jednog i po limuna, 60 ml soka od mrkve i 30 ml bademovog ulja. Time osvježite lice.

- Kravlji sir umiruje stresom izmuèenu kožu i brine za ravnotežu vlažnosti kože. Pomiješajte 1 kašiku punomasnog kravljeg sira, 1 žumanjak, pola kašièice meda, po 1 kašièicu pahuljica od pšeniènih klica i pavlake te kap limuna. Nanesite i ostavite da djeluje 20 minuta.

MASKA ZA PRIRODNI LIFTING

Dobro umutite bjelance, nanesite na lice i pustite da djeluje petnaestak minuta, a zatim ga sperite mlakom vodom, i namažite lice hidrantnom kremom. Efekti ovog tretmana dobro se vide samo dva sata nakon umivanja, ali ako postupak ponavljate nekoliko puta nedeljno, vremenom æe rezultati postati trajni.

MASKA ZA SUHU KOZU

Dobro umutite jedno cijelo jaje, i masku nanesite na lice. Kada se osuši, ostavite da djeluje još 10 minuta. Zatim lice operite hladnom vodom i namažite bademovim ili maslinovim uljem.

PERŠUN UKLANJA MITISERE

Sitno nasjeckan peršun utrljajte na mjesta gde vam se nalaze mitiseri. Nakon toga naparite lice nad posudom vrele vode da bi peršunov sok mogao što bolje da prodre u kožu. Tada æete mitiser moæi lahko da odstranite komadiæem vate.

MASKA ZA MASNU I KOMBINOVANU KOŽU

Kašièicu svježeg kvasca pomješajte s dvije kašike listova metvice, omekšanih u vodi, i dvije kašièice neke kreme sa neutralnim ph faktorom. Nanesite na lice i pustite da odstoji petnaestak minuta, a zatim lice umijte mlakom vodom. Nakon toga nanesite kremu koju redovno koristite.

MASKA OD MEDA

Nekoliko kašika meda otopite na pari, i izmješajte sa kašikom limunovog soka. Mješajte par minuta, da se prohladi. Nanesite na lice i držite 10-15 minuta. Lice isperite hladnom vodom.

PILING ZA MASNU KOŽU

Pomješajte dvije kašièice naribane limunove kore, dvije kašièice kukuruznog brašna, šest kašièica mljevenih badema i dvije do tri kašièice vode. Masku nanesite na lice i nježno masirajte kružnim pokretima nekoliko minuta. Isperite mlakom vodom, obrišite lice mehkim peškirom i i utrljajte hidrantnu kremu.

LIMUN PROTIV BUBULJICA

Lojne bubuljice na licu brzo æe nestati ako nekoliko puta u toku dana na bubuljicu prislonite štapiæ za uši umoèen u limunov sok. Postupak ponavljajte nekoliko puta u toku dana, sve dok se bubuljica ne povuèe.


 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
28-03-2010 at 10:47 | Ukljuèi u odgovor
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

ZDRAVLJE IZ POJEDINAÈNIH NAMIRNICA


ROTKVA:
- sok: preventivno djeluje protiv stvaranja kamenca i pijeska u žuèi; upala žuènog mjehura; obavezan u dijeti osoba s problemima jetre.
- Za prevenciju- savjet lijeènika- prije svakog glavnog obroka popiti sok od rotkve.



SOJA:
- potièe dobro raspoloženje zbog svog sastava. Ko jede dovoljno lecitina- sadržaja leæe- dobro je raspoložen i reagira opušteno;
- poboljšava probavu, kožu èini ljepšom; ubrzava razgradnju masti.



CRVENI LUK:
- smanjuje celulit, podstièe imunološki sistem; psihološki, ublažava nezadovoljstvo i osjeæaj samoæe.



JEZGRASTO VOÆE:
- obiluju antioksidantnim vitaminom E koji štiti od angine pektoris.
- protiv oboljenja srca
- Orasi smanjuju moguænost srèanog napada; dobro èuvaju od holesterola; sredstvo protiv raka. Imaju ulja omega-3
- imaju antikancerogena svojstva
- jezgrasto voæe, u koje spada i kikiriki, dobar je regulator inzulina i šeæera u krvi, jer sprjeèava nagle skokove.



SUHE ŠLJIVE:
- 4 suhe šljive za doruèak suzbija rak i srèane bolesti- ukazuju znanstvenici; imaju najviše antioksidansa;na 100gr. 5770. Nakon njih slijede prokulice s 2830 oksidansa na 100gr. pa borovnice 2400.
- protiv zatvora.



HLJEB OD INTEGRALNOG BRAŠNA
- bogat selenom; željezom, magnetijem...
- štiti od raka jer dobro utjeèe na imunološki sistem, a djeluje i antioksidantno i štiti tijelo od slobodnih radikala, molekula koje ošteæuju æelije.



MRKVA:
- sadrži betakaroten (u organizmu se pretvara u Vitamin A), vitamin B1;B2;esencijalna ulja i pektin.
- Štiti æelije od sunca i alergija na sunce- vanjsko mazanje sokom mlade mrkve; poboljšava imunitet, podstièe proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pomaže vidu.
- koriste se kuhane, sirove, kao maske za lice.



BROKULE, SALATA...
- dobar izvor luteina, pigmenta koji žumanjku daje žutu boju, za koji nauènici smatraju da sprjeèava oboljenje od srèanih bolesti. Luteinom su bogati i krastavci, grašak, šparoge, avokado, grah, kelj papuèar, zelje, celer, špinat.
- Lutein za zaštitu protiv katarakte (mrene) i bolesti rožnice.



BANANE:
- pomažu u prevenciji moždanog udara;
- bogate kalijem,



ARTIÈOKA:
- korisna kod oboljenja bubrega, ciroze jetre, snažan antioksidans.
- Listovi artièoke sadrže dosta cinerina; gorke ljekovite tvari koja djelotvorno snižava nivo "lošeg" holesterola u krvi. Poboljšava protok i poveæava kolièinu žuèi te djeluje zaštitno na jetru i stimulira regeneraciju njenih æelija.


 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
06-04-2010 at 11:36 | Ukljuèi u odgovor
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

VITAMINI, MINERALI i METALI:


VITAMIN C:
- važan za imunološki sistem;
- ima ga u agrumima, bobièastom voæu, kiviju, zelenom lisnatom povræu, paprici, kiselom kupusu...



VITAMIN E:
- dobar za crvena krvna zrnca, usporava starenje æelija;
- ima ga u biljnim uljima, naroèito maslinovom i suncokretovom; žitnim klicama, integralnom zrnju i orašastim namirnicama, soji.



VITAMIN A:
- dobar za oène tegobe, akne i èireve, kosu i kožu, ali višak u organizmu izaziva opadanje kose, zamagljen vid, glavobolju,povraæanje
- nalazi se u jetri, bubrezima, mlijeènim proizvodima, masnoj ribi, ribljem ulju, povræu, margarinu.



VITAMIN B1
- pomaže rast, dobar za srce i nervni sistem; koristi se pri lijeèenju herpes-zostera; lahko se uništava kuhanjem;
- ima ga u suhom kvascu, zobi, pšenici, povræu, mekinjama, mlijeku.



VITAMIN B2:
- pomaže rast i plodnost; održava zdravlje kože, kose i noktiju; nedostatak izaziva pojavu ranica u ustima i na koži;
- u mlijeku, džigerici, kvascu, siru, jajima.



VITAMIN B3:
- bitan za sintezu insulina i seksualnih hormona; bez njega normalno ne funkcioniše nervni sistem i mozak; pojaèava cirkulaciju krvi, snižava holesterol;
- u džigerici, ribi, jajima, hurmi, suhim šljivama, pivskom kvascu.



VITAMIN B6:
- uèestvuje u proizvodnji antitijela i æelija crvenih krvnih zrnaca; ublažava noæne grèeve u nogama i mišiæima; uništava se peèenjem mesa i drugim naèinima prerade hrane;
- nalazi se u pivskom kvascu, pšeniènim klicama, mekinjama, kupusu, mlijeku, jajima, govedini, dinjama.



VITAMIN B12
- pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca; pomaže rast, drži nervni sistem uravnotežen, poboljšava pamæenje;
- u govedini, džigerici, jajima, mlijeku, siru.



VITAMIN B13:
- lijeèenje bolesti jetre, a navodno i multipleskleroze;
- u sirutki.



VITAMIN B15:
- kažu da pomaže jetri štiteæi je od ciroze; podstièe imunološki sistem organizma; možda i nije vitamin u pravom smislu;
- pivski kvasac i žitarice.



VITAMIN D:
- nedostatak izaziva rahitis, osteosporozu, krvarenje iz desni;
- u ribljem ulju, mlijeku, mlijeènim proizvodima i djelovanjem sunèeve svjetlosti.



VITAMIN F:
- sprjeèava taloženje holesterola u arterijama;
- biljna ulja, bademi, orasi.



VITAMIN P:
- poveæava jaèinu kapilara; osjetljiv na toplotu i kuhanje;
- u limunu, narandži, grejpu, kupini, trešnji, kajsiji.



VITAMIN K:
- sprjeèava unutarnja krvarenja, smanjuje obilne menstrualne odljeve, reguliše zgrušavanja krvi; da bi pokazao pravo djelovanje, od velike je važnosti da je jetra zdrava;
- riblje ulje, sojino ulje, jogurt, lucerka i glavièasta salata.



 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
06-04-2010 at 11:39 | Ukljuèi u odgovor
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

MINERALI:

MAGNEZIJUM:
- bitan za dobru funkciju nervnog i mišiænog sistema; doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema i sprjeèava nastajanje kamenca u bubrezima i žuæi; nedostatak izaziva glavobolju i nesanicu;
- u smokvama, limunu, grejpu, jabukama, tamnozelenom povræu.


Magnezij (Mg)
Uloga magnezija i magnezijevih iona u organizmu je višestruk. On je jedan od najzastupljenijih iona u stanicama, nalazi se i u kostima, sudjeluje u enzimskim biokemijskim reakcijama u stanicama, u normalnom radu mišiæa, u izgradnji kostiju, važan je za održavanje normalnog krvnog tlaka i za funkcije središnjeg živèanog sustava.
Prirodni izvori magnezija jesu soja, kikiriki, lisnato zeleno povræe, s jemenke, orah, banane, zob, avokado, krumpir u ljusci i smeða riža. Neke mineralne vode su pogotovo bogate magnezijem. Meðutim, zbog industrijski uzgojene i preraðene hrane koja sadrži vrlo malo magnezija iznimno je uputno uzimati suplemente magnezija.
Nedostatak magnezija je danas sve èešæi. Razlog tomu je prije svega prerafinirana i industrijski preraðena hrana siromašna magnezijem. Ali, može biti uzrokovan i nekim primarnim poremeæajem kao i unosom nekih lijekova. Posljedica nedostatka magnezija su drhtanje mišiæa, slabost, poremeæaji gutanja, muènina, povraæanje i grèevi. Smatra se da nedostatak magnezija predstavlja jedan od faktora nastanka teških suvremenih bolesti kao što su koronarne srèane bolesti, zloæudni tumori, osteoporoza i hipertenzija!
Ukoliko unosite preveliku kolièinu magnezija, bilo putem hrane ili mineralne vode, bilo putem lijekova riskirate ozbiljne poremeæaje koji ako se ne saniraju mogu u konaènici oštetiti organizam.
Magnezij može pomoæi kod prevencije srèanih bolesti i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živèane napetosti, opstipacije, razdražljivosti i nemira, poremeæaja spavanja, trudnoæe i dojenja te za prevenciju migrene. Takoðer, magnezij je bitan kao suplement kod sportova izdržljivosti kao što je biciklizam, jer se u takvim sportaš gubi puno magnezija, što može izazvati grèenje mišiæa.
Nije uputno uzimati suplemente magnezija sa tetraciklinskim antibioticima, antacidima i laksansima koji sadrže magnezij, glikozidima digitalisa, diureticima i etidronatom.



KALIJUM:
- pomaže sa natrijem normalizaciju rada srca; za snižavanje krvnog pritiska;
- u listovima nane, paradajzu, bananama, krompiru, zelenom povræu.


KOBALT:
- sprjeèava anemiju; sastavni dio vitamina B12;
- u bubrezima, džigerici, mlijeku, školjkama.


JOD:
- nedostatak izaziva gušavost; 2/3 joda nalazi se u štitnoj žlijezdi;
- u algama, crvenom luku, povræu.


ŽELJEZO:
- pomaže rast, sprjeèava anemiju;
- suhe breskve, meso, žumance jajeta, leæa...


NATRIJUM:
- pomaže funkciju nerava i mišiæa; ako se uzima previše, snižava se postotak kalija;
- u artièoki, repi, soli.


VANADIJUM:
- sprjeèava stvaranje holesterola u krvnim sudovima; pomaže sprjeèavanju srèanih napada;
- najviše u ribama.


FOSFOR:
-nedostatak dovodi do lomljivosti kostiju i zuba; nalazi se u svakoj æeliji i uèestvuje u svim hemijskim reakcijama;
- riba, jaja, meso, integralne žitarice.


SELEN:
- usporava starenje; pruža zaštitu od raka:
- u mekinjama, tunjevini, paradajzu, pšeniènim klicama.


METALI:


CINK:
- potreban za eliminaciju otpadnih materija iz organizma;bez njega se za vrijeme vježbe ubrzano diše i gubi snaga; nastaje osjeæaj težine;
- nalazi se u mesu, crnom hljebu, integralnim žitaricama, mlijeènim proizvodima orašasto voæe; rakovi; nemasna goveða šnicla.


BAKAR:
- potreban za funkcionisanje imunog sistema; nedostatak izaziva kašalj, curenje nosa;
- u žitnim pahuljicama s grožðicama, maslinama, jastogu, lososu, integralnom hljebu, puteru, kakao-u.


MANGAN:
- dobar je za kosti;
- ima ga u integralnim žitaricama, orašastim plodovima, i indijskom i ruskom èaju.

VITAMIN D:
- nedostatak izaziva rahitis, osteosporozu, krvarenje iz desni;
- u ribljem ulju, mlijeku, mlijeènim proizvodima i djelovanjem sunèeve svjetlosti.


KALCIJUM je izvor za razvoj nasih kostiju, nedostatak kalcijuma moze dovesti do posljedica, kao npr osteoporoza.
nedostatak D vitamina reducira samu absorbaciju kalcijuma, cime moze dovesti do komplikacija kao sto je osteoporoza.

sto se tice desni, to nigdje nije naucno dokazano da D vitamin prouzrokuje krvarenje.
za ocuvanje desni potrebno je koristiti konac, cistiti izmedju zubi prije pranja i redovno pranje zubi. to je razlog da nastane upala desni.
sam D vitamin se moze povezati sa zubima tako sto se ipak zub sastoji od 3 kostana tkiva koja pripadaju grupi najjacih kostanih tkiva u nasem tijelu. dakle, i u ovom slucaju potrebna ravnoteza D vitamina i kalcijuma.


 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
06-04-2010 at 12:20 | Ukljuèi u odgovor
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

KISELI KUPUS

- ljekovitost se pripisuje vitaminu U (pretpostavlja se da je dobar u zacjelivanju èira na želucu) i velikoj kolièini vitamina C. Oba vitamina utjeèu na zarastanje rana i èireva.
- Rastapa i odvaja loše sokove iz tijela, te jaèa i èisti krv.
- Rasol koriste za lijeèenje starog kašlja i za ušna oboljenja (upala, otvrdnutost ušne masti, nagluhost). U ovom sluèaju se pažljivo ušnom špricom uštrca par kapi rasola i najèešæe nakon par dana nastupi poboljšanje.
- Kupus: za hronièni zatvor, bubrege, slabokrvnosti, rastrojenih živaca, bolesti grudnog koša, skorbuta, reume, gihta...
Listovi: kao oblog poslije ujeda pèela, kod rana i èireva ( staviti na oboljelo mjesto blago ugrijan 30 do 45 min, pa zamijeniti novim listom).
- Najbolje uzimati kao salatu.


TIKVE/BUNDEVE:

- sadrži: masno ulje, mnogo pektina, bjelanèevina, šeæera, karotena, soli mangana, vitamina C, fosforne i salicilne kiseline i fitosterina.
- spada u najzdraviju i ljekovitu hranu;
obnavlja tjelesne sokove; ulje od košpica (buèino ulj) smatra se odliènim lijekom za probleme poveæane prostate i teškoæa pri mokrenju; odlièan lijek protiv psorijaze- oboljeli bi je trebao jesti svaki dan, kao sok, kuhanu, peèenu; narodni je lijek protiv glista ( sjemenke oèišæene i istucane pomiješaju se s medom i uzimaju ujutro naštesrca- djeca 150 gr, odrasli 400gr.)

BIJELI LUK, CRVENI LUK i PRAZILUK:

BIJELI LUK
- Sadrži: bjelanèevine, ugljene hidrate, željezo, kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, fosfor, hlor, jod, kobalt, mangan, bakar, cink, germanijum, selen... ovo je nevjerovatno, nije ni èudo što ga toliko hvale. Nauènici su otkrili 100 komponenata koje se sadrže u bijelom luku.

Ljekovitost:
- podmlaðuje koštano i nervno tkivo, jako detoksirajuæe sredstvo, efikasan protiv hroniènih i povremenih groznica, èisti krv i limfu, poveæava kolièinu sjemena
- pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska i smanjenju šeæera u krvi;
- lijeèi astmu i bronhitis; poboljšava cirkulaciju i rad srca;
- pomaže organizmu da se izbori s raznim toksinima i uspostavlja snagu;
- sadrži tvari koje su sposobne razrijediti krv i sprijeèiti trombozu.
Kad se ovo zna, onda se može iskombinovati i upotreba da oštar miris ne stvara izbjegavanje u ishrani.

Bolesti:
- uzeti na usta kod:
* prehlade,, kašlja, visokog holesterola, visokog krvnog pritiska, ateroskleroze, probavnih poremeæaja, infekcije mokraènog mjehura, tegoba s jetromi žuènim mjehurom
- primijeniti izvana kod:
* atletskog stopala
* lišaja na tijelu i tjemenu
* blažih kožnih infekcija

Pripravci
* bez recepta: èešnjak je dostupan svjež ili u kapsulama.
* kuæna priprema: VANJSKA PRIMJENA: luk se miješa sa sezamovim uljem i nanosi izvana za lijeèenje lišaja tjemena, djeèijih glista, karbunkula, atletskog stopala artritisa i reumatizma.
TINKTURA: pomiješati jednu šoljicu usitnjenog bijelog luka s 1 litrom konjaka. Protresti svaki dan tokom dvije sedmice; uzeti do 3 velike kašike svaki dan.

Nuspojave
- blage: Kod osoba alergiènih na bijeli luk, može doæi do osipa.

Posebne informacije:
* provjerite kod lijeènika smije li se bijeli luk uzimati tokom trudnoæe
* luk sadrži aktivnu tvar koja sprjeèava zgrušavanje krvi. Ako osoba boluje od poremeæaja zgrušavanja krvi, treba se o primjeni posavjetovati s travarom ili lijeènikom.
* iako nema konaènih dokaza, niz istraživanja pokazuje da uvoðenje èešnjaka u svakodnevnu prehranu može smanjiti opasnost od srèane bolesti. Smatra se da luk ima dodatnu ulogu u lijeèenju bolesti srca i krvnih žila. Posavjetovati se sa struènjakom.


CRNI LUK; CRVENI LUK

sastav: vitamini- C,E, grupa B, PP, provitamin A; soli kalijuma, kalcijuma, željeza, fosfora, jod...
Ljekovito djelovanje:
- otklanja zaèepljenja i podstièe apetit, uspješno podmlaðujuæe djejstvo,
- svježe pripremljen sok preporuèuje se kod bolesti gornjih disajnih puteva,, angine, gnojnih rana koje dugo ne mogu da zarastu;
- izrendani luk s medom lijeèi suhi kašalj kod bronhitisa;
- kod gripe treba udisati miris luka ili mazati sluzokožu nosa;
- koristi se kod hipo i avitaminoze;
- jaèa rad srca, širi krvne sudove i time smanjuje pritisak i oživljava rad lijenih crijeva.
- otklanja mikrobe i viruse
. Sušenjem luk gubi ljutinu i miris, pa samim tim i ljekovitost, zato se treba koristiti iskljuèivo sirov.
- Kuhani luk u siræetu ili luk koji je odstajao u siræetu, koristan je protiv žutice, bolesti slezene, za poboljšanje apetita i varenja.
- Svjež iscjeðen sok luka praktikuje se i kao protivotrov kod ujeda škorpiona. Stavljanje istucanog luka na ujedeno mjesto je takoðer isprobano sredstvo.
- Mazanje kože sokom od svježeg luka je za pojaèanu cirkulaciju i poboljšanje tena.
Napomena: pretjerane kolièine svježeg luka su štetne i mogu izazvati glavobolju, pogoršanje pamæenja. Kuhan, nema štetne posljedice.
Miris luka u ustima se otklanja proprženim orahom ili hljebom prepeèenim na plotni.


PRAZILUK, prasa

- najkorisnija materija u njemu je etersko ulje koje sadrži sumpor, što doprinosi èišæenju organizma, poboljšava opæe zdravstveno stanje i pojaèava apetit.
- ima visok sadržaj vitamina A,B,C pa je veoma bitan zimi u ishrani.

Recepti ljekoviti:
- Praziluk s mlijekom i krompirom za upalu bubrega i bubrežnih oboljenja. ne soli se , ili vrlo malo.
_ kod gihta i kostobolje izdrobi se cio praziluk pa se èešæe stavlja na oboljelo mjesto;
- Za kašalj: prasa se sitno isjecka, malèice prokuha na mlijeku, ohladi. Doda se med, sve se dobro usitni, izmješa, pa uzima kašikom.
Narodna medicina koristi ga kod reumatizma, poremeæaja metabolizma, gojaznosti,kamena u bubrezima, kostobolje, za poboljšanje rada jetre, poveæanje apetita...
Napomena: Kao u sluèaju svakog pretjerivanja, i velike kolièine praziluka djeluju veoma štetno, pa mogu dovesti èak i do smrti.


LUK KAO LIJEK

Probajte ovaj domaæi sirup za iskašljavanje koji kombinuje ublažujuæe djelovanje meda sa oštrinom sirovog luka.
Prelijte med preko kolutova luka te ostavite da stoji preko noæi u zatvorenoj posudi. Ujutru smjesu procijedite u èistu posudu, a kolutove luka bacite. progutajte kašiku smjese svakih pet do šest sati, prethodno je blago zagrijavši.
 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
07-04-2010 at 10:58 | Ukljuèi u odgovor
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

10 NACINA KAKO SMANJITI VISOK KRVNI PRITISAK:

Krvni tlak je sila koju pravi krv na zidove krvnih žila. On se može izmjeriti pomoæu gume za napuhavanje koja se previje preko gorenjeg dijela ruke i koja je povezana sa aparatom koji mjeri tlak. Dobiju se dva uèitanja. Primjer: 120/80. Prvi broj se zove sistolièki krvni tlak zato što on pokazuje krvni tlak tokom otkucaja srca (sistole), a drugi broj se zove diastolièki krvni tlak zato što on pokazuje tlak dok je srce opušteno (diastola). Pritisak se mjeri milimetrima žive, a doktori pacijente koji imaju pritisak iznad 140/90 svrstavaju u hipertenziske osobe.

Ako su simptomi hipertenzije èesti postoji dosta koraka koje možete poduzeti a neki od njih su:

1. Posjetite svoga doktora

Neka doktor bude prvi kome æete se obratiti. Visok krvni tlak može biti drugorazredna hipertenziska bolest koja uglavnom biva izazvana bubrežnim problemima, pa je zbog toga posjeta doktoru radi pregleda veoma bitna.

2. Prestanite sa konzumiranjem cigareta
Ako konzumirate cigarete potrebno je da što prije prestanete sa tim. Pušenje šteti arterijama i stvara otežano cirkuliranje krvi a to izaziva rast krvnog tlaka. To je jednostavno fizika - suzite cijev i teènost æe teže prolaziti kroz nju.

3. Smanjite upotrebu soli a poveæajte upotrebu kalija

Previše sode (natrij) koja se unosi preko soli iz hrane izaziva zastoj teènosti što predstavlja optereæenje za srce i cirkulaciju krvi. Bilo kako bilo, kalij kojeg dosta ima u celeru, banani, ribi, potoèarki, rajèici i multimineralnim dodatcima je najveæa noæna mora za sodu (natrij) koji izaziva njegovo smanjivanje i nestajanje iz tijela.

4.Odrzavajte kalcij i magnezij

Kada je u pitanju održavanje zdravlja vašeg srca kalcij i magnezij su najbolji za to. U sluèaju zaèepljavanje krvnih žila oni æe vam pomoæi da ih vratite u normalno stanje. Takoðer æe regulirati ritam otkucaja srca i èitav nervni sistem. Magnezij je potreban da bi se lakše preradio kalcij, odatle ideja da ova dva elementa rade zajedno. Najlakše æete ih naæi u mlijeku, siru, ribljem ulju, orahovoj kori, osušenoj marelici i nekim dodacima za hranu.

5. Pijte èajeve

Previše kofeina koji u organizam unosite kroz kafu ili vruæe napitke, je povezan sa poveæanim krvnim tlakom. Ako ste poželjeli èašicu neèega korisnog a ne štetnog potražite Zeleni èaj, u kojem ima manje kofeina te mnogo polifenola koji takoðer popravlja zdravlje srca i krvnih žila.


6. Koristite glogove plodove

Primitivna društva su koristila glogove plodove za srèane probleme, što nikako nije iznenaðujuæe zbog toga što ovi plodovi izazivaju istezanje krvnih žila otvarajuæi tako vene i arterije što pomaže boljem protoku krvi. Ovo odavno koriste travari a glog možete sada pronaæi i u obliku dodataka za hranu

7. Aromaterapija

Aromaterapija (terapija pomoæu mirisa) je veoma dobra u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Uzmite nešto od ovoga: cvijet Ylang-ylang, lavandu i kadulju. Slijedite upute, èak i ako one zahtijevaju sagorijevanje, prskanje u kupaonici i osjetit æete kako napetost nestaje.

8. Riblje ulje

Masne kiseline su veoma bitne za organizam, a najjaèi borac protiv visokog krvnog tlaka je kiselina omega-3 koja æe vas zaštiti od krvnih bolesti i održati cirkulaciju u normalnom ritmu. Naæi æete ih u ribljem ulju od skuše, sleða i sardine; dodatcima za riblja ulja; te u lanenom ulju, koje se upotrebljava za omekšavanje kriket štapova.

9. Rutin (rutozid)

Rutin je flavonoid koji se dobija iz nekoliko biljaka kao što su stablo Fava D'Anta koje se može naæi u Brazilu te Zelena Heljda u Kentu. Rutin funkcioniše brilijantno kao polifenol, neutralizirajuæi pobuðenja koja uništavaju æelije. Takoðer je dobar kao antikoagulant koji je u moguænosti da prorijedi krv, i tako omoguæe njeno lakše kretanje. Rutin možete naæi u dodatcima za jelo.

10. Ðumbir

Slièno kao i stablo Ginkgo Biloba, ðumbir ima funkciju da olakša provod krvi, šireæi vene u organima tijela. Ne samo da æe vas ugrijati nego æe i olakšati cirkulaciju i stimulisati otkucaje srca èineæi ga snažnijim. Japanska prouèavanja ðumbira su pokazala da dok je krvni tlak nizak otkucaji srca su usporeni. On takoðer ima i efekat antikoagilanta. Naæi æete ga u èaju i dodatcima za jelo.

Zapamtite, ako sumnjate da je nešto od ovoga gore korisno potražite savjet od adekvatnih osoba ili poprièajte sa svojim doktorom.

 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
13-04-2010 at 13:31 | Ukljuèi u odgovor
stvor
Nivo: Forumas sa iskustvom
majka dva divna sina

Registriran(a): 10-03-2009
Lokacija: moja oaza mira
Odgovori: 180
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: MALI SAVJETI

GLAVOBOLJA-Ako se nadjete gdje i imate glavobolju a pri ruci nemate tabletu,evo šta pomaže.Naslonite glavu na staklo prozorsko i držite 2-3 minute.Glavobolja prolazi sigurno.Ovo ie isprobano.

17-04-2010 at 11:22 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 12
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: eurovafel, jami, kiki, Kiseljak_71, mikiba/mirsad.baralic, RASKO, suzana, TlrgoCeme
FORUM : Zdravlje : MALI SAVJETI New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice