Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima

FORUM : Umjetnost : Kratke price
Strana: 1 2
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Amelina
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 28-09-2001
Odgovori: 78
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Kratke price

.

[Edited by Amelina on 19-09-2006 at 12:21 GMT] 

When you lose, don't lose the lesson!
17-03-2006 at 21:08 | Ukljuèi u odgovor
RPM
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 23-03-2004
Odgovori: 7103

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage
icon Re: Kratke price

Sve prolazi....
Edo Maajka je filozofski raspoložen. I toèan, kao uvijek

Skonto sam da stvarno sve prolazi i nije mi jasno zašto se i dan danas živciram oko nekih stvari, kad znam da æe sve proæi, ništa nije trajno... Da mi je nek´o recimo rek´o 96. da æe za deset godina Bosna i Hercegovina iæi na Euroviziju s pjesmom koju je napravio èovjek iz Srbije (pjesma je podobra), i da æe Srbija dat 12 bodova
Bosni, kao Hrvatska Srbiji prošle godine, rek´o bi nemoguæe. Sve prolazi;
mislim da æe se za nekih 10ak godina dešavati još nevjerovatnije stvari...

Prije nekih 10 godina je Zabranjeno pušenje imalo koncert u Bestu, sjeæam se jer sam bio tinejdžer i jako sam želio biti tamo. Svirali su oni tako svirali i poènu svirat neki lagani narodnjak iz zajebancije. Uletili momci iz ALFI, svi znamo ko su ti momci i kako udaraju, i poèeli ih razbijat, da bi ih nakon par minuta poèeli gazit i ljudi sa strane. Najgore je prošo Zena, èuo sam. Izašli su na neki stražnji izlaz i kroz kukuruze kuæama.

A sada svaki vikend drugo turbofolk ime, i klinci se jagme za karte ko da je janjetina. Tad da mi je neko rek´o da æe klinke po tramvajima imat ringtonove Cece, ili da æe raspravljat ko je ljepši, Karleuša ili Dragana, ja bi rek´o ti si lud...
Ali sve proðe...

Sjeæam se kol´ko sam živaca sjebo gledajuæi one stare politièare koji su gasili 101 i jedva vratili ime Dinamu, pa Canjuga, al sve proðe, neki umru, neki odu na tv vodit jadne emisije, veæine nema jer njihovo je prošlo.

Koji sam se k**** živcir´o, mog´o sam sjedit u stanu i smijat se i govorit sve ovo æe proæ kad tad, a ne iæ na prosvjede i p*z** strinine...

Pa onaj najgori dens period hrvatske muzike, uf... Minea, Kasandra, Senna M, Ana Maria, Simplicija, al eto i to je sve prošlo, trpilo se trpilo i mislio sam da nikad neæe stat. Ali prošlo je. Jest da je onda uletila Karma al proðe i to... Za koju godinu æe ljudi govoriti kako sam mog´o slušat taj rep...

Niko više ne spominje Sevin video jer prošlo je i to, sad je pljuju jer nije pobijedila isti koji su je pljuvali i onda, ali proæi æe i to. Ona starka po novinama prièala kako je Oliver ovo Oliver ono, ali eto proðe i to, tog se više niko ni ne sjeæa, ne sjeæaju se ni nje više pa kontam da je znala da æe to sve proæ da l´ bi uopæe i prièala o tom, a?

Znaèi sve to loše prolazi kad tad, jedino je pitanje kad ti se neko sranje veæ poène dogaðat, poèneš pizdit, kako se tada sjetit da æe to sranje kakvo god da je proæi... E, to æemo se svi vježbat i ako Bog da nauèit jednog dana, to je ta svjesnost i mudrost koju imaju moji dragi penzioneri... Evo stomak me nešto boli, savršeno za poèetnu vježbu, proæi æe, proæi æe, proæi æe...

http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2100401&idnews=74019

pišanje ubija jutarnju romantiku, više nego zadah ... pišanje!
30-05-2006 at 08:08 | Ukljuèi u odgovor
weasel
Nivo: Guest

Tako i zivot prodje,cekajuci da prodje ono sto je lose..A kad prodje ono sto je lose onda dodje drugo sto je opet lose ili cak losije...

Sve u svemu,sto bi rek´o inspektor u svome potpisu: Jebo ti nas!

30-05-2006 at 13:43 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828

Poslednje odredište Velog Jože
Zbogom žohari!
Piše: Boris Dežuloviæ

Najslavniji od svih morskih heroja: Dizalica "Veli Jože"

Onako kako je Nazorov Veli Jože prije stotinu godina bio metaforom oslobaðanja divova od tuðinske vlasti, tako je i ova prièa metaforom svog vremena: silne tone željeza sa slavnog broda-dizalice neæe završiti u Splitskoj željezari - jer Splitska željezara više ne radi - veæ negdje u nekom talijanskom krematoriju morskih divova

Nekad davno, u one godine što se danas ne spominju, kao klinac sam iz potpuno nejasnih razloga na radiju pratio kultnu Pomorsku veèer Jadrana Marinkoviæa, slušajuæi nepoznate neke žene i djecu kako pozdravljaju svoje muževe i oèeve u Mombasi, Casablanci ili negdje na Pacifiku. U Slobodnoj Dalmaciji, pak, redovito sam èitao stranicu s brodostajom jugoslavenskih flota, nešto što je naše novine razlikovalo od svih ostalih: sitnim bi olovnim slovima, u rubrikama podijeljenim po brodarskim kompanijama, pisalo da se bulk carrier Hercegovina Atlantske plovidbe iz Dubrovnika trenutaèno nalazi u Buenos Airesu, Maribor Splošne plovbe Piran na ukrcaju u Singapuru, a stara Jugotankerova Lendava u Novorosijsku. Bilo je strašno uzbudljivo putovati tako svijetom, æutio se iz te stranice vonj slane ruzine, i huk oceana, i teški mirisi vrele makinje, i daleki afrièki brujet, i cviljenja luèkih dizalica na svim jezicima svijeta.

Bilo je to u vrijeme kad su nam oèevi gradili brodove i plovili na njima, kad je Dalmacija bila mnogo bliže moru nego danas, a junaci mitologije dalmatinskih djetinjstava bili brodovi - od velièanstvenih tankera s navoza splitskog brodogradilišta, za koje se govorilo da im nema ravnih od Rusije do Amerike, ili legendarnog trajekta Ero, za kojega se tvrdilo da je stariji èak i od onog nesretnog krokodila u splitskom Zoološkom vrtu, ili slavne carske jahte Istranka, koja je prijestolonasljednika Ferdinanda vozila na posljednje putovanje za Bosnu preko Metkoviæa, i koji dan kasnije prenijela mu tijelo u Pulu, da bi šezdeset godina kasnije bila privezana nasred splitske Rive kao brod-krèma za pijance i srednjoškolce.

Golemi, ružni, zeleni otok: Pa ipak, najslavniji od svih morskih heroja nije uopæe bio brod, i nije imao one skladne linije kakve su krasile horizonte na jadranskim razglednicama i kalendarima splitskog brodogradilišta. Bio je to zapravo golemi, ružni zeleni otok od èelika što je na svojim ruzinavim obalama umjesto palme nosio èetrdeset metara visoki kran - baš kao da se veliki komad prljave sjeverne luke zajedno s orijaškom dizalicom odlomio od kopna, poput arktièke sante leda, i otplovio svojim putem, prema puèini.

Još za života, meðutim, postao je taj ružni gorostas najopjevaniji superheroj u cjelokupnoj povijesti Jadranskog mora, od drvenih šešula liburnskih gusara do konfekcijskih megajahti ruskih oligarha: više se legendi namotalo oko njegovih kolona nego što ih je pamtio gordi Titov Galeb. Njegovo ime znao je svatko tko je barem tri dana u životu èitao Slobodnu Dalmaciju, jer nikad više od tri dana nije prošlo da novine nisu zapisale novi podvig našeg najveæeg i najjaèeg broda-dizalice. Zvao se Veli Jože.

Sagraðen je u Rotterdamu prije toèno šezdeset godina, u vrijeme kad morske kompanije nisu nosile ni imena narodnih heroja, ni imena vlasnika, veæ se toèno po nazivu znalo što neèiji tata radi kad radi u Brodospasu. Nikad prije ni poslije nisam èuo da se neka tvrtka zove tako lijepo, romantièno i herojski kao Brodospas. Pa je tako i nova Brodospasova plovna dizalica, ponos poslijeratnog i predturistièkog pomorstva - tada pa sve do danas najveæa i najjaèa na cijelom Jadranu - dobila ime kojemu ne treba potpitanja, po junaku istarske mitologije i školske lektire, našem Shreku, dobrom Nazorovom motovunskom divu.

Vrijeme slave kada nije moglo proæi tri dana a da novi podvig Velog Jože ne osvane u Slobodnoj Dalmaciji
Photo: StockLjudi koji su Velog Jožu vidjeli kad je dotegljen iz Rotterdama, prièali su da svojim ogromnim kranom s produženom rukom može cijeli nasukani brod od tri stotine tona podignuti u zrak i opet spustiti na more, i da tri dizelske lokomotive može podignuti na trideset pet metara visine. Oni gluplji onda bi se pitali što æe tri dizelske lokomotive na visini od trideset pet metara, a oni razumniji vrtjeli su glavama i govorili da je to budalaština, i da ne postoji ploveæa dizalica koja može trajekt Ero podignuti u zrak.

Svjetsku slavu Veli Jože je dohvatio veæ 1957. godine, nakon izraelsko-egipatskog rata za Suez, kada je èuveni kanal valjalo rašèistiti od brojnih brodskih olupina. Posao je povjeren Brodospasu, a snažni je Veli Jože potopljene glibodere, dizalice, bagere, remorkere i ostale olupine iz Sueskog kanala vadio s lakoæom kakvom Slobodan Paparella Pape oko Lastova vadi komarèe. Ujedinjeni narodi odlikovali su plaketama i èeliènog diva i njegovu posadu, i tako je poèela legenda o Velom Joži.

Kažu da je u šezdeset godina iz morskih dubina izvukao dvije hiljade brodova. Iz Jadranskog mora izvadio je bezbrojne olupine zaostale iz oba svjetska rata, dizao je nasukane brodove i potonule teške strojeve iz mediteranskih i perzijskih zaljeva, vadio golemi tanker Luisu s dna iranske luke Bandar Mashour kad to nitko nije mogao, spasio Kornate od zlomitskog talijanskog tankera Brigitte Montanari, što je sa 1300 tona kancerogenog vinil-klorid-monomera tri godine ležao na dnu mora prije nego se Veli Jože odazvao žalopojkama kaprijskih ribara, što su tada pjevali “Oj Brigitto, što nam zada muka, imal’ neko ko bi te izvuka?”.

Može biti samo jedan: Bilo je na stotine takvih brodova i muka, ali uvijek samo jedan “ko bi ih izvuka”. A nije Veli Jože samo izvlaèio potonulu braæu: bio je tu i kad se gradila Jadranska magistrala, i kad su se nad dalmatinskim fjordovima gradili mostovi, i kad je zaglavne betonske profile njihovih lukova valjalo dizati na pedeset metara visine. Bio je tu i kad je trebalo montirati naftne platforme, i kad je trebalo na brodove krcati tristo tona teške generatore za nuklearne centrale, zvali su Velog Jožu od španjolskog Almaraza do egipatske Aleksandrije. Bio je tu i kad je za ovoga rata, pod okriljem noæi, valjalo iz mora izvaditi potopljeni brod Jugoslavenske ratne mornarice, i kad je trebao netko dovoljno jak da u more Maslenièkog ždrila spusti teška sidra za pontonski most.

Onda su došla zla neka vremena, kad se spašavanje brodova poèelo raèunati profitom, i kad se vrijeme dok se divovi odmaraju mjeri kao poslovni gubitak. Tvrtke su dobile vlasnike, vlasnici zaposlili menadžere, a menadžeri otpustili divove. Veli Jože nasukao se poput kita u splitsku vojnu luku Lora, odakle su ga još s vremena na vrijeme pozivali debeli novi gazde da im gradi marine za skupe jahte. Posljednji posao legendarnog Velog Jože bit æe tako polaganje golemih kamenih gromada za marinu u Kaštelima, gdje æe svoje konope baciti plastiène kašete hrvatskih hohštaplera i ruskih oligarha, ružni, golemi bijeli otoci s jacuzzi-kadama, pozlaæenim špinama, umjetnim ženama i panamskim zastavama - novi heroji Jadranskog mora.

Danas više nikom nije potreban, a kapitalizam uspomene ne priznaje
Photo: www.jutarnji.hrPoèela demontaža: Umorni zeleni div izbaèen je poslije toga iz Lore kao pseto, da bi skonèao uz mul NCP-ova remontnog brodogradilišta u Šibeniku, gdje je vlasnik na kalkulatoru svog mobitela izraèunao kako mu stari socijalistièki Shrek samo beskorisno zauzima dokove. Šezdeset godina nakon što je iz Rotterdama doèekan onako kako su graðani Metropolisa doèekivali Supermana, dobri duh Jadrana tiho je, da nitko ne èuje, konaèno osuðen na smrt.

Prošle srijede radnici šibenskog Remontnog brodogradilišta zapoèeli su s demontiranjem onih dijelova konstrukcije koji nisu za staro željezo, a prekosutra, u ponedjeljak, zapoèet æe rezanje njegova velièanstvenog krana i golemog trupa. Za sedamsto tona èelika s Velog Jože vlasnik æe dobiti bijednih stotinjak tisuæa eura, koliko košta jedan rezervoar nafte za nosaèe manekenki što danas krstare Jadranskim morem. I koje više neæe imati tko vaditi kad boduli sutra budu pjevali “Megajahto, što nam zada muka...”.

Onako kako je Nazorov Veli Jože prije stotinu godina bio metaforom oslobaðanja divova od tuðinske vlasti, tako je i ova prièa metaforom svog vremena: silne tone željeza sa slavnog broda-dizalice neæe završiti u Splitskoj željezari - jer Splitska željezara više ne radi - veæ negdje u nekom talijanskom krematoriju morskih divova.

Od Velog Jože neæe ostati ništa, osim legende. Legende o orijašu što je davno nekoæ dizao divovske dijelove onog slavnog Fellinijevog Rexa, ponosa fašistièke Italije što ga u Amarcordu cijeli Rimini èeka na puèini, baš kao što su onomad èekali Velog Jožu, i što je nakon Drugog svjetskog rata nasukan ležao u moru kraj Izole.

Maštam da æe se otrgnuti...: Pramèana slova Rexova imena danas kao atrakcija stoje izložena u Vojnopomorskom muzeju u Splitu, tamo gdje sutra neæete naæi, jer nitko nije ni tražio, niti pramèana slova, ni one èuvene propele, ni sidro, nijednu vidu, nijedan komadiæ dobrog zelenog diva da ga sutra pokažu klincima i kažu: to je bio najslavniji superheroj u cijeloj povijesti našega mora, toliko jak da bi tri stotine tona tešku megajahtu Billa Gatesa što ste je jutros vidjeli u luci mogao dignuti na trideset pet metara visine.

Oni tupaviji pitali bi onda što æe jahta Billa Gatesa na trideset pet metara visine, a oni razumniji vrtjeli bi glavama i govorili da je to budalaština i da nikad nije postojalo tako nešto, jer da je to moguæe nitko pametan ne bi izrezao u staro željezo dizalicu koja Billu Gatesu može dignuti jahtu.

A ja se sve djeèaèki nadam kako æe se sutra Velom Joži na dokovima šibenske Mandaline prièiniti glas Nazorova galeota Ilije, kako mu “sipa opet u lice iskre i varnice” i vièe mu “Idi odavle!”, da æe “osjetiti odjednom buru u krvi i nemir u njedrima”, i kao gorostasni njegov motovunski imenjak pobjeæi iz rezališta daleko preko mora. Da æe se otrgnuti od kolona i mula i nestati na horizontu, što dalje od bahatih obala i gizdavih brodova kojima više ne treba. Pa plutati oceanima poput komada kopna odlomljenog od matiène luke, kao golemi zeleni otok s velièanstvenim kranom umjesto palme, da spašava one koji ne znaju ploviti olujom, ali znaju reæi “hvala”.

Pa listam tako Slobodnu Dalmaciju sa izvještajima o prometu brodova, i negdje pri dnu stranice sitnim olovnim slovima èitam “brod-dizalica Veli Jože, matièna luka nepoznata, vlasništvo nepoznato, trenutaèno u afrièkoj luci Safari”. Što bi rekli Pišonja i Žuga - zbogom, žohari.

26-08-2010 at 12:05 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Odgovori: 9876

"Zaboravila si onu jednu, sitnu, osnovnu pretpostavku o zeni", rece sama sebi, nekako potiho, u bradu. "Zaboravila si na zensku intuiciju, onu istu za koju kazes da te krasi i vodi", nasmija se promrmljavsi nastavak misli, razdvojene u dvije, pomalo bahato, razdvojene recenice.

Pogledom mu je presla preko lijeve obrve, jer to je ona koja otkriva sve njegove lazi i sitne pasjaluke, na koje je odavno vec navikla. Ne obazire se na njih, jer nisu nista drugo do lavez nestasne kere; malog, okolokucnog lajarosa, koji nista drugo i ne zna. "Da ne znam", pomisli u sebi: "pomislila bih da si impotentan, blento blentavi!"

Cekajuci ga, tako, svakog petka uvece, naucila je da prepozna njegovo trenutno stanje duha po samom ulasku u stan. Ako se vrata tiho otvore, onda mu nije drago sto je dosao kuci, rado bi ostao tamo negdje drugo. Ako udje i vrata udare u onaj cipelarnik koji su zgurali tik iza vrata, a on zaboravio na njega, pa - zbog toga - vrata lupise, onda je pobjegao u svoj izmisljeni svijet i potpuno mu je svejedno da li je ovdje ili je tamo. No, ako, pak, kao pred Novu, bas neki dan, udje zvizdukajuci neki slager, vjerovatno davno vec zaboravljen, onda ona zna da je on stigao kuci.

Razmisljala je, tih dana dok ga nije bilo, kakva li mu to misli okupira i koju li pokusava osvojiti svojim (pomalo) nespretnim salama, svojim (zahrdjalim) romanticnim gestama i djecackom nespretnoscu. Pitala se koja li je to sad koja pada ne ono na sta je i ona sama davno pala (i drzi je jos uvijek), samo sto je to bilo prije dvadeset godina, a ovo sad prije, malte ne, toliko dana. Zamisljala je kako bi mogla da izgleda ta neka i pitala se da li je u pitanju kriza srednjih godina (sto bi rezultiralo mladom, lijepom i ne bas pametnom), ili je u pitanju samoca i prilika (sto svakako rezultira nekom raspustenom, spremnom i jednako ne bas pametnom).

Tako se zabavljala tokom onih dana dok njega nije bilo u blizini i tako je prekracivala vrijeme dizuci si adrenalin u ocekivanju njegovog povratka i prepoznavanju osjecanja po zvuku ulaznih vrata.

Pred-novogodisnji ulazak je ohrabrio i dao joj neki novi vjetar u ledja. Kako udje uz zvizduk Gibonnijevog Libra, tako mu ona pade u narucje i zaboravi sve nevjere (kako one u pokusaju, tako i one stvarne, obavljene). On je poljubi, strasno (vec dugo nije tako) i obeca joj izjavnom recenicom bez traga obecanja: "Ja sam drugi covjek".

Tako prodjose praznici i pojede se tona ruske salate, odgledase se svi ljubavni i romanticni filmovi, popi se vino, iskoristise (cak) cetiri prilike kada djeca nisu bila kuci i dodje dan njegovog ponovnog odlaska, na koji (ovaj put) nije bila potpuno spremna.

Pogleda ga, pomalo tuzno, ocima koja su izrazavala sve samo ne pitanje, a on joj odgovori na nepostavljeno, vez trunke sale, a opet saljivo: "Pakuj se, sta cekas, ne idem ja vise nigdje sam".

Pticice zacvrkutase, zvjezdice zaplesase, a jedan mali trn kao da je bocnu u saznanju da ce upoznati tu "posljednju", koja je od njenog macka stokucara napravila papucara...

Da li je?

08-01-2012 at 16:59 | Ukljuèi u odgovor
Azur
xxxxxyyyyy

Registriran(a): 24-07-2005
Odgovori: 5025

icon Re: Re: Kratke price

citat:
statebriga wrote:
"Zaboravila si onu jednu, sitnu, osnovnu pretpostavku o zeni", rece sama sebi, nekako potiho, u bradu. "Zaboravila si na zensku intuiciju, onu istu za koju kazes da te krasi i vodi", nasmija se promrmljavsi nastavak misli, razdvojene u dvije, pomalo bahato, razdvojene recenice.

Pogledom mu je presla preko lijeve obrve, jer to je ona koja otkriva sve njegove lazi i sitne pasjaluke, na koje je odavno vec navikla. Ne obazire se na njih, jer nisu nista drugo do lavez nestasne kere; malog, okolokucnog lajarosa, koji nista drugo i ne zna. "Da ne znam", pomisli u sebi: "pomislila bih da si impotentan, blento blentavi!"

Cekajuci ga, tako, svakog petka uvece, naucila je da prepozna njegovo trenutno stanje duha po samom ulasku u stan. Ako se vrata tiho otvore, onda mu nije drago sto je dosao kuci, rado bi ostao tamo negdje drugo. Ako udje i vrata udare u onaj cipelarnik koji su zgurali tik iza vrata, a on zaboravio na njega, pa - zbog toga - vrata lupise, onda je pobjegao u svoj izmisljeni svijet i potpuno mu je svejedno da li je ovdje ili je tamo. No, ako, pak, kao pred Novu, bas neki dan, udje zvizdukajuci neki slager, vjerovatno davno vec zaboravljen, onda ona zna da je on stigao kuci.

Razmisljala je, tih dana dok ga nije bilo, kakva li mu to misli okupira i koju li pokusava osvojiti svojim (pomalo) nespretnim salama, svojim (zahrdjalim) romanticnim gestama i djecackom nespretnoscu. Pitala se koja li je to sad koja pada ne ono na sta je i ona sama davno pala (i drzi je jos uvijek), samo sto je to bilo prije dvadeset godina, a ovo sad prije, malte ne, toliko dana. Zamisljala je kako bi mogla da izgleda ta neka i pitala se da li je u pitanju kriza srednjih godina (sto bi rezultiralo mladom, lijepom i ne bas pametnom), ili je u pitanju samoca i prilika (sto svakako rezultira nekom raspustenom, spremnom i jednako ne bas pametnom).

Tako se zabavljala tokom onih dana dok njega nije bilo u blizini i tako je prekracivala vrijeme dizuci si adrenalin u ocekivanju njegovog povratka i prepoznavanju osjecanja po zvuku ulaznih vrata.

Pred-novogodisnji ulazak je ohrabrio i dao joj neki novi vjetar u ledja. Kako udje uz zvizduk Gibonnijevog Libra, tako mu ona pade u narucje i zaboravi sve nevjere (kako one u pokusaju, tako i one stvarne, obavljene). On je poljubi, strasno (vec dugo nije tako) i obeca joj izjavnom recenicom bez traga obecanja: "Ja sam drugi covjek".

Tako prodjose praznici i pojede se tona ruske salate, odgledase se svi ljubavni i romanticni filmovi, popi se vino, iskoristise (cak) cetiri prilike kada djeca nisu bila kuci i dodje dan njegovog ponovnog odlaska, na koji (ovaj put) nije bila potpuno spremna.

Pogleda ga, pomalo tuzno, ocima koja su izrazavala sve samo ne pitanje, a on joj odgovori na nepostavljeno, vez trunke sale, a opet saljivo: "Pakuj se, sta cekas, ne idem ja vise nigdje sam".

Pticice zacvrkutase, zvjezdice zaplesase, a jedan mali trn kao da je bocnu u saznanju da ce upoznati tu "posljednju", koja je od njenog macka stokucara napravila papucara...

Da li je?

Od sada, otkako procitah ovaj tekst, strogo vodim racuna kako otvaram vrata i ulazim u neciju kucu.

08-01-2012 at 19:00 | Ukljuèi u odgovor
Azur
xxxxxyyyyy

Registriran(a): 24-07-2005
Odgovori: 5025

citat:
Amelina wrote:
.

[Edited by Amelina on 19-09-2006 at 12:21 GMT]

Ovo je sigurna najkraca prica sto je procitah!

08-01-2012 at 19:03 | Ukljuèi u odgovor
Crvena starka
A woman of courage and honor

Registriran(a): 27-08-2009
Odgovori: 11207

Trinaesta saksija

Iduæi kuæi iz škole dobro poznatim putem, nisam žurila. Ocjene su skoro sve bile zakljuèene i nisam imala brigu, smirila sam je, znajuæi da æu i ovu godinu završiti odliènim uspjehom. Približavala sam se kuæi nane Šide. I odakle god sam se vraæala svojoj kuæi ili polazila od nje, u glavi su mi brujale rijeèi moje mame: "Kad budeš kod kuæe nane Šide, obavezno svrati da vidiš treba li joj šta pomoæi." S vremenom, to mi je postala navika. A i voljela sam nanu Šidu. Ona nije bila moja prava nana. Ona je bila mamina tetka, sestra moje prave nane koju nikada nisam znala. Umrla je, dok je moja mama bila djevojka. Mama je i sestru i mene od malena uèila da sve starije žene, one u maramama i dimijama, zovemo nanama.
"Eee, evo meni njeke cure..."
Ta "njeka" cura sam bila ja. Ni dan danas nisam raskrstila sama sa sobom zašto su moja mama, moja nana, moj dido i još tog starijeg svijeta u te neke rijeèi obavezno stavljali slovo j: njeka, njekad, nješto, njeko. Kada sam u školi uèila glasovnu promjenu jotovanje, mislila sam da æe mi to razrješiti misteriju slova j, meðutim i nije.
Odškrinula sam drvenu kapiju koja je uvijek škripala istom melodijom. I kada sam je otvarala, u sebi sam fiæukala tu èudnu melodiju što je stvaralo drvo i zahrðali šarafi.
Nana Šida sjedila je na stepenicama. Uvijek je sjedila tu. Tri stepenika ispred kuæe, ponjava, dvanaest saksija cvijeæa (na svakom stepeniku po èetiri), i na treæem, uz vrata nana Šida. Ona je meni lièila na trinaestu saksiju cvijeæa. Cvijet, koji se samim èudom održavao u životu. Sam, uz malo vode i malo sunca. I ja bih rekla jakim korjenjem. Sjela sam kraj nje i spustila svoju torbu na koju sam bila ponosna. Tata mi je kupio baš tu koju sam željela. Maslinasto zelena, na rame. Bila u modi. Ali nije bila ništa, ako na njoj nemaš makar deset potpisa. Ja sam skupila oko dvadesetak. Nana se èudom èudila.
"A gluho i æoravo bilo...tobe jarabi. Nova torba pa sva išarana..."
Uvijek se ibretila. Ja sam se samo smijala...
"Eh, nano, šta æemo danas?"
" 'vako, prvo mi donesi kantu vode od Fije, i ako ti nije šta, da mi pometeš avliju."
Nana Šida je imala u dnu avlije bunar koji nikad nije koristila, a meni nije bilo studenije ni slaðe vode od te. Ali džaba. Fija je imala èesmu u dvorištu pa se ona prislonila vodovodnim cijevima, vjerujuæi da je hlor u toj vodi nekakvo Božije èudo.
Donijela sam vodu i oèistila avliju. Ma, i nije bila prljava, al' valjda, njoj dosadno samoj pa mi je svaki dan zadavala tako neke zadatke u kojima sam uglavnom èistila veæ oèišæeno, prala veæ oprano.
"E, nek' si vala pomela, i bilo je pesinjavo. Haj'mo sad u kuæu da ti nješto dadnem."
I tako je ona meni svaki treæi, èetvrti dan "nješto" darivala. Imala je tri sobe. Dvije koristila, a jedna je bila...paaa... ne znam ni sama šta. Imala je u njoj neki starinski braèni krevet na kojem niko nije spavao, ogroman ormar, veliko ogledalo i seharu. Uvijek me je zvala za sobom, a onda je otvarala ormar, zavirivala ispod kreveta i u seharu. Uvijek bi sa drugog mjesta izvlaèila to "nješto" za mene. Jednom iz ormara, jednom iz sehare, jednom ispod kreveta...Svašta mi je darivala, a najèešæe sapune. Meni je to bilo smješno jer je svaki put iznova mislila da mi daje po prvi put sapun. A imala sam ih petnaestak.
"Eh, evo ti jedan safun da imaš za izmivanje."
"Aaa, super...hvala ti, nano." Imala sam zbirku sapuna nane Šide. Doduše, bilo je tu i nekih nepoznatih. Ona je stalno govorila za pola stvari koje mi je dala da su iz Njemaèke i da to ovdje nema. A taj me dan zadržala duže nego obièno.
"E, hajd' da sad ti i ja popijemo kahvu."
Mama mi nije dala da pijem kafu, govoreæi mi još od malih nogu da æe mi narasti rep ako je budem pila. I ja sam donekle u to vjerovala. Nana Šida me ipak navratila na kafu govoreæi kako bi ona dosad bila repata sa svih strana da je tako. Sa njom sam pila kafu. Ustvari, pila sam mlijeko sa kafom. Posadila me kraj sebe na seæiju i með' nas stavila kafu. Ja sam radila sve što i ona. Uzela je kocku. Ja za njom isto. Pa je onda tutnula meðu dlanove i izlomila na dva, tri dijela. I ja isto. I ništa...osta cijela. Onda umoèi onaj komadiæ u fildžan pa ga metne u usta i srkne. Ja i dalje lomim kocku. Onda mi je ona zgrabi, nasmija se i razlomi je za èas posla. Onda predahnu od smijeha pa mi poèe prièati o Ibrahimu, njenom mužu (kojeg ja nisam poznavala), o svojoj djeci, unucima i praunuèadima. Bio joj je potreban neko za prièu, da malo olakša dušu, ili da nije sama...Mislila sam da æe me ugušiti prièama, a ona je svoj jadni i èemerni život preprièavala na tako duhovit naèin da se mogla s punim pravom svrstati u najbolje stand up komièare, samo što je jadna, jedva stajala na nogama sa svojih 80 i kusur godina.
"Aa, draga moja ti, da znaš kakav je bio moj Ibrahim rahmetli?"
Ja sam je slušala i imala osjeæaj da sam njenih godina.
"Majmun, majmun..."
Ja sam se smijala. Mislila sam u sebi kako æe reæi da je to bio èovjek, jedan po jedan...
"Trijeznio se nije...Jedne noæi doš'o pijan, ne znam ni kako je staj'o na nogama. I, s vrata se prodera:
-"Stara, peci kahvu!"
a ja se pravim da spavam. Gluho doba noæi...
-"Ustaj, bona, i peci kahvu, evo ide Alica sa harmonikom"
Kad sam ja skoèila, stid me, bona, onog èovjeka što je iš'o za njim. Stavim vodu, šta æu...Oni pjevaju, piju, pjane guz'ce...Pa me onda postaviše kraj stola da pjevam i ja sa njima. I ja otpjevam po koju, šta æu, a ned'o Bog dragi da me je ko èuo. Prokuha voda...a moj Ibro skoèi pa na glavu sasu šerpu vrele vode. Namah poiskakaše plikovi. Pade Alica, pade Ibro. Alica u nesvjest, Ibro na sto. A ja poleti pa jednom obloge, a drugog poljevam hladnom vodom. I preživi, majmun...
Sabah, mi budni... Ja držim bukvicu, a ko da me, bona, ko sluša.
"Slušaj, Ibrahime...ti pij, ja tebe ostavih!"
On ništa. Jauèe, drži se za onu brdovitu glavu od plikova.
"Znaš šta, Ibro, ovo je moje...pa lupim šakom o pod, pa još jednom, pa još jednom, pa još jednom, pa ovo je moje, pa ovo je moje, pa ujutro ne mogu kravu pomus't, otekla mi ruka. Nejma ništa na onom podu, sam' malo basmije.
Pomuzem popodne. Jah, moja ti...ovo je sitnica. A roman bi se mog'o napisat' kad bih ti prièala."
Popile smo kafu, a onda me ispratila. U pola puta, sjetih se da sam zaboravila sapun pa se vratih. Vrata su bila odškrinuta i èuh neku prièu. Prièala je sa nekim...i plakala. Omišljala sam se da li da uðem, ili da idem. A onda sam stala i slušala. A ona je samo prièala, i prièala, i prièala...Èula sam samo nju. Pa, ona je prièala sama sa sobom. Ili, nije...
Ušla sam. Nisam mogla odoljeti svojoj radoznalosti. Nije me vidjela. Poredala je kraj sebe slike i prièala sa njima. Na slikama djeca, unuci i praunuèad... Uzima jednu po jednu sliku pa prièa sa svakom, pa se smije, pa plaèe...
Izašla sam kao da ništa nije bilo i stala kraj kapije. Onda sam je zovnula. Izašla je noseæi u ruci sapun.
"Znala sam da æeš se vratiti po safun." rekla je.
"A, ja zaboravila..."
"Hajd', nano, pa se vidimo veèeras."
"Baš æete vi dolazit' veèeras?"
"Hoæemo. Mama, ja i Selma. Pa, znaš da je veèeras "Dinastija" pa da ti èitam prevod."
"Uuuuh, ja skroz smetla..."
Svakoga dana sam išla nani Šidi, a rijetko kad me mašila i noæ....sve do njene smrti.
Trinaestoj saksiji falila je samo brižna ruka i malo, sasvim malo ljubavi...

17-02-2012 at 19:59 | Ukljuèi u odgovor
usamljena
ma boli me briga za sve

Registriran(a): 14-11-2011
Odgovori: 1976

ŽIVOTNA DRAMA

ISTINITE PRIÈE: Želudac mi se stisnuo kada sam ugledala muža s drugom ženom u kafiæu.

Autor:
Objavljeno: 20.02.2011
inShare.0Baka mi je uvijek prièala kako žene u obitelji prati kletva. Sve su se rastajale. Govorila sam joj: ‘Ma ja æu biti prva koja æe prekinuti niz. Moj je Vedran drukèiji.’ O, kako sam se prevarila...

U nekoj se obitelji nasljeðuju srebrni i zlatni pirovi, u nekoj tragiène ljubavi, a u mojoj - razvodi. Povod za njih prevare su i laži muške, slabije strane. Koliko mi je poznato, još je moja prapraprabaka uspjela razvrgnuti brak i pobjeæi preko bare. Nije ni èudno što je stopa razvoda u Americi tolika. Na žalost, ili na moju sreæu, jedna od njezinih kæeri vratila se u djedovinu i nastavila tradiciju. Još i dandanas pamtim kako mi je baka o razvodu govorila kao o neèemu što se nasljeðuje uz boju oèiju. I kao o neèemu od èega se ne može pobjeæi. Nosila je oba prstena na ruci, jedan da je podsjeti na izdaju, a drugi na odanost, i èesto prièala da sreæa ne dolazi treæa, nego druga.

ISTINITE PRIÈE: Dok joj je ruka šarala mojim leðima, pitala sam se jesam li ipak otišla predaleko
Dok je on mazio Tašu, meni je došlo da pomazim njega. Vruæina mi je navrla u obraze
Ajme! Svekrva je u zagrljaju sa 20 godina mlaðim deèkom. Mužem moje prijateljice!
U drugom braku na svijet je došla moja majka, u èijem sam opet drugom braku svijet ugledala ja. Urlala sam, vjerojatno predosjeæajuæi da æe me, kad-tad, za uši uhvatiti obiteljsko nasljeðe. Prije toga uhvatile su me kozice, prva ljubav, srednjoškolske ludorije, upale krajnika, ljetovanja i zimovanja, šaputanja na jastuku i studij. Bio je rujan kad sam s radnom knjižicom izišla sa Zavoda za zapošljavanje. I naletjela na sudbinu. Takoðer s knjižicom.

- Bok! Znaš li sluèajno gdje je zdravstve- Možeš sa mnom - odgovorih bez razmišljanja. Duboke zelene oèi i osmijeh od sto dolara ne susreæu se svaki dan.

- Odlièno - zadovoljno je kimnuo. Njegovo veselo brbljanje, gestikuliranje, nekoliko kratkih pitanja i veæ sam bila zaljubljena. Lakoæa s kojom je komunicirao sa svima, nesvjestan svoga šarma, bila je zaèuðujuæa.

- Imaš vremena sutra naveèer? Igra dobar film - predložio je ne skidajuæi pogled s moga lica koje se vjerojatno cerekalo samo od sebe. Nepisani imperativ nedodirljivosti nikad mi nije legao.

- O.K. Èujemo se.

Kino, izlasci, šetnje, upoznavanje njegovih prijatelja, braæe, roditelja. Ukratko, u godinu dana bila sam zaposlena mlada žena sa zaruènikom kakvog bi svaki otac poželio. Jedino se moja baka smješkala, ne govoreæi ništa. atkad bi samo okretala prstenje na ruci i slušala moje prièe o Vedranu, o tome kako æu ja prva promijeniti zloslutnu nam sudbinu. Bilo je to vrijeme radosti kada je cijeli svijet bio naš.

- Hajdemo na neko putovanje - predložio je jedne veèeri kad se vratio s posla.

- Misliš, kao na medeni mjesec? - obradovala sam se.

- Da, to smo preskoèili - poljubio me i zagrlio. - Možemo napraviti bebu negdje u toplijim krajevima.

- Dijete? Veæ?

- Zašto ne?

- Nismo o tome razgovarali.

- Sad razgovaramo.

Prvi put tišina se ugurala izmeðu nas. Trebalo mi je par minuta da pronaðem svoj glas.

- U redu. Možemo pokušati.

- Ma što pokušati, odmah æemo dobiti dvojke - podignuo me u zrak i zavrtio.

Otputovali smo, dakako, u Egipat. Njegovo oduševljenje u hipu je prešlo na mene. Bilo mi je jasno zašto je tako odluèan. Odrastao je u brojnoj obitelji i braæa su mu imala djecu. Imali smo sve uvjete, a i da nismo, potrudili bismo se ostvariti ih. Iako bismo o planovima, željama i svemu dugo razgovarali, s vremenom se to promijenilo. Razgovor o djeci bio je tek poèetak. Nisam ni primijetila kako se pretvaram u osobu koja ispunjava tuðe želje, zanemarujuæi svoje koje bi se rasplinule u daleke sanje. Kad je èovjek tužan ili sretan, ne primjeæuje ništa oko sebe.

Dakle, prve godine braka prošle su brzim koracima, nedostajali su nam oni sitni, veseli, djeèji. Onda je, jedne zime, sve krenulo nizbrdo. Vedranov brat dobio je treæe dijete. Od grudice stvorila se lavina…

- Vrijeme je da potražiš lijeènièku pomoæ - odsutno je rekao za veèerom.

- Misliš, oboje?

- Da.

- Onda tako i reci.

- Pa rekao sam.

- Nisi.

- Jesam.

- Nisi.

- Jesam!

- Ne vièi!

- Ti vièeš! Da manje histeriziraš oko svega, veæ bismo imali petorke!

Ostala sam bez rijeèi. Svaki bi razgovor o djeci, našim problemima i odlasku u bolnicu završio više-manje slièno, ali nikada nije ovako uperio prst u mene. On se ne može natjerati ni kod zubara sve dok ne postane kritièno, a kamoli u bolnicu. Poèela sam plakati. Dijete mi nije bio još jedan trofej u nizu, neostvaren zadatak, nešto što svi imaju pa zato trebam i ja. Doista sam željela u naruèju malenu djevojèicu ili djeèaka.

- Oprosti, nisam tako mislio - odložio je pribor i primio me za ramena. - Možemo iduæi tjedan otiæi zajedno, uzet æu slobodne dane.

Èvrsto sam ga zagrlila. Poslije smo razgovarali smirenije i detaljnije o tome, tako da se i on umirio. No kad smo jednom prošli kroz bolnièka vrata, kao da je faraonska kletva pala na nas. Terapija, pregledi, operacije, milijarde podataka, statistike, slova, brojevi, i naposljetku - bol. Praznina. Ništa. I ponovno, i ponovno, i ponovno. Sve sam èešæe plakala. S vremenom gotovo svaku veèer.

- Budi jaka.

- Nije lako pod svim ovim hormonima.

- Znam, ipak se potrudi.

- Hoæu - obeæala sam i njemu i sebi, ali znala sam da æu se noæima buditi sa suzama u oèima, na mokrom jastuku i otiæi u kupaonicu. Svoje lice, umorno, crveno od plaèa, prestala sam promatrati u zrcalu. Krajièkom oka ulovila bih nekoliko sijedih u prolazu, ne pridajuæi pažnju tome što mi dani prolaze po bolnièkim hodnicima. Situaciju na poslu nisam ni doživljavala sve dok me kolegica Mila nije pozvala na ruèak.

- Što je s tobom? Nekako si rastresena.

- Da? Nisam primijetila.

- Pa kad si rastresena - nasmijala se i primila me za ruku.

- Bit æu dobro - popravila sam kosu i uspravila se. - Malo sam umorna.

- Slušaj, meni ne smeta, nego babe u susjednoj kancelariji samo traže žrtvu za ogovaranje.

- I što se prièa?

- Gluposti, nije važno.

- Pa reci sad kad si zapoèela.

- Da te muž vara. Da zato izgledaš lošije nego inaèe.

- Molim?

- Rekla sam ti, gluposti.

Poèela sam se smijati. Takvo što bilo mi je preglupo. Vedran i ja provodili smo svaku veèer zajedno. Bili smo iscrpljeni od svega. Pretpostavljam da izvanbraèna veza zahtijeva trud, vrijeme i mnogo energije za laganje.

- Ljudi stvarno nemaju privatni život kad se bave tuðim izmišljenim problemima.

- Nemaju i tako su odgojeni, odnosno neodgojeni. Guraju nos gdje im nije mjesto, umjesto da obrišu pred svojim vratima.

Ruèak zaèinjen smijehom toliko mi je prijao da sam naruèila još dva kolaèa i kavu. Mila me upozorila da radim pažljivije jer mi je nekoliko puta potajno ispravila pogrešno unijete podatke. Dok smo plaæale i šalile se, kroz glavu mi je proletjelo kako se dugo nisam osjeæala ovako opušteno. Komunikacija s Vedranom svela se na razmjenu svakodnevnih podataka dok bi u pozadini bolno kuckalo pitanje trudnoæe. Pribojavala sam se takvih razgovora, osjeæajuæi krivnju, pa sam mu preprièala uredske traèeve.

- Tko su te glupaèe da ih namlatim?

- Direktorovi pijuni, nevažni likovi.

- Poprilièno su drske i primitivne.

- Zato i imaju tu funkciju na poslu. Spletkarenje, olajavanje, cinkanje, smještanje otkaza. Izvan toga one su nitko i ništa.

- Ne samo izvan, nego opæenito. Bijedno. Zar se ništa u ovoj državi nije promijenilo?

- Osim što je zatvoren Goli otok, ništa.

Odluèili smo izaæi na veèeru, u kvartovski restoran. Bio je polupun, nekoliko parova èekalo je hranu, u drugom dijelu jedna je obitelj buèno veèerala. Èuli su se i prijekori i smijeh, klupko radosti i vriske. U trenu sam se snuždila. Vedran je odsutno gledao ponudu, a ja se suzdržavala od plaèa. Zagnjurila sam nos u jelovnik dok su mi se slova mutila od suza.

- Što æeš ti?

- Ne znam.

- Nemoj mi samo reæi da nisi gladna.

- Nisam.

- Zašto smo onda izašli?

- Nismo valjda samo zbog hrane.

Podignuo je pogled i namrštio se. Ni on ni ja nismo mogli podnijeti moje suze, izgubljene nade, oèekivanje.

aš si slaba - procijedio je.

- A što? Trebala bih biti poput gumene lutke? Bila bih nenormalna da me to sve ne dira.

- Samo kažem da je za tebe bolje da oèvrsneš. I za mene.

- A ti æeš me s vremena na vrijeme provocirati da provjeriš koliko sam ojaèala? Je li?! Pa nisu svi debelokošci!

- Hoæeš reæi, kao ja?

- Ne, nisam to rekla! Nego… da smo razlièiti.

- Toèno. Ali život nije za ljubièice.

- Što?! - planula sam. - Da ne stvaramo možda arijevsku rasu?!

- Daj se smiri - osvrnuo se. - Stiže konobar.

- Briga me - ustala sam. - To je i Hitler mislio kad je zapoèeo pohode smrti po Europi.

Odjurila sam van, na ulazu umalo srušivši vlasnika restorana. Kamo? Ne znam. Ravno, lijevo, desno? Duž ulice prema rijeci. Doma mi se nije išlo. Obrisala sam posljednje suze. Bilo mi je dosta svega. Pa ako želi èvrstu i emocionalno ogranièenu ženu, dobit æe je. Zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, onih crijeva i genitalija, danas je poželjno i društveno prihvatljivo ponašanje. Nikakvi osjeæaji osim glumatanja sreæe. I toljaga u šapi kako bi se èuvalo ono što se smatra vlastitim. Usput uzelo tuðe. Od slabiæa. Što se drugo ponavlja nego povijest u razlièitim oblicima?

Kad sam se vratila kuæi, nije ga bilo. Legla sam, u košmaru zaspala. Ubrzo su košmari, veèeri bez njega i zbrka na poslu postali moja svakodnevica. Barem nisam više plakala. Pronašla sam snagu u sebi, no šutnja je trajala predugo. S njom se pojavila moja oèita iznerviranost. Iako mi se Vedran nekoliko puta pokušao umiliti i razgovarati, nisam prihvaæala komunikaciju bez isprike. A kad je napokon procijedio da mu je žao, naglasio je da ne zna što je napravio i zašto se ljutim. Na takav bezobrazluk nisam ništa odgovorila.

Došla je veljaèa, mjesec ljubavi, Valentinovo. Nikad tome nisam pridavala neku važnost, meðutim sada me izluðivalo. Jedini podražaj koji je mogao prouzroèiti takav kiè, kretenske reklame, srdašca i ostale gluposti bio je onaj na povraæanje. Nije mi bilo jasno kako odrasli ne mogu shvatiti da su pisamca, ljubavne izjave i darovi primjereniji za djecu u vrtiæu, osnovnoj i srednjoj školi. Ljubav je nešto drugo.

[Edited by usamljena on 13-09-2012 at 19:41 GMT]

[Edited by usamljena on 13-09-2012 at 19:45 GMT]

13-09-2012 at 19:40 | Ukljuèi u odgovor
arnie_returns
Nivo: Forumski vuk
when the time comes

Registriran(a): 23-08-2012
Odgovori: 747

MEŠINA prièa petkom: Prošla je ponoæ

Noæ ravnodušno prebire suhim listom rasutim po uskom drumu, pa se izmakne, a list dugo i sporo traži put do zemlje.

Tišinu remeti puhanje debelog ježa u lovu, sitno pucketanje grana uspavanog drveæa i ptica koja prhnu iz žbuna, sanjiva i uplašena.

Iz daleka noæ namirisa znoj na èovjeku, odhukivanje i zastajanje.

Prièao je dugo i otegnuto, mjerio put po širini, èesto se sapliæuæi, i s mukom ostajao na nogama.

Uzvukao se uz brdešce do mjesta koje je doticalo vedro nebo i èinilo ga svijetlijim u mraku. Sjede na oboreni debeli hrast, raskopèa košulju i u džepu pronaðe zgužvane cigare. Jedva plamenom šibice pogodi da oprži vrh duhana, izvuèe gust oblak bijela dima pa ga pusti da iz otvorenih usta istièe po volji.

Prijeðe rukom po neurednoj kosi i promrmlja.

- Jedva se dovuèe dovde jado, kako æeš dalje po ovoj mrakaèi a.

Trlja oèi, vrti glavom i bolno stenje.

- Aaaa, Bože dragi, glava mi je k'o Nerminova trnka ‘èela, biæe dobro ako do jutra ostane u komadu. Da mi se barem ne vrti, il’ da mogu hodat', ugodit’ ovim puteljkom. Da nije živice, Boga pitaj u èijoj bi njivi zaglavio.

Odhukne pa nastavi da prièa sa sobom.

- Neka je blesane, konju prokleti, nit’ znaš kad treba poèet', ni kad treba stat', loèeš ko da ti je zadnja, ko da nema i sutra dan, hoæeš da sve za noæ u sebe saspeš, žao ti da išta ostane.

Kad se pravda prièa tiše, sporije.

- Šta æu, bolan, kad moram. Zbog nje i loèem, zbog ženska ko i svaki normalan insan. Dobra li je Bože dragi. Stisni pa nakoj curi reci koju rijeè. Jok, ne znam i ne smijem, sramota me, stariji sam od nje i ne mogu brate. Ali zato mogu pit', sve u nju gledam i šljevam. Lakše mi i slaðe kad nju gledam kako se vrti ispred mene, grlo samo traži još.

Ušuti baš kada bi trebao nastaviti sa prièom i gleda u nebo, onda tešku glavu vraæa meðu šake i stenje.

- Da makar mogu izbljuvat’ ovo iz sebe. Puæ’ æe mi glava do sabaha ko lubenica, hoæe života mi moga maloga, hoæe sigurno. I treba da puca, dugo me je, vala, i služila, naljoskam se svaki put ko da mi je prvi, i da pukne ne bi joj zamjerio.

Osvrnu se kao da nešto traži.

- Da mi bi malo vode da se napijem ko da bi mi bolje bilo, od nekog zora crkoh, a i glava me more bit’ ne bi boljela da je studenom vodom polijem.

Sagne se do zemlje, spusti koljena pa èelo nasloni na hladnu travu.

- O èemu ja njoj vaki da prièam, o zvijezdama, o mjesecu, o tome koliko sam se puta naloko. Prošo je i taj vakat, moj pobro, cure više niko ne poredi sa zvijezdama, vaæ za ruku pa u sijeno. Hajd’ skidaj se, jebeš romantiku; i najveæe seljanke se jebu ko da su u po bijela grada, samo ti ništa. Sa kim to bolan prièaš, koga slušaš, ovog konja pjanog.

Sjeti se kako je iz Priboja krenuo pješice za Teoèak nakresan u nekoj vlaškoj birtiji brljom od šezdeset stepeni. Na pola puta stao da zapali cigaru, a vjetar mu šamarao lice i gasio plamen. Okrene se, zapali cigaru i opet se vrati u onu istu birtiju, a mislio je da ide kuæi.

Smije se i kljuca glavom po zemlji, smije se a radije bi zaplakao, pustio glas i zadreèao, ali ne može.

- E moj Muhareme, moja rano ljuta, i tridesetu preguli a pameti ne doðe, i još trideset da proðe džaba æe prolazit', – šapuæe, s mukom se uspravi i sjede na panj.

- Ðe ode ona cigara, majku mu, – vrti se i traži te na kraju potegnu rukom u džep i zapali novu cigaru, gužvajuæi gotovo praznu kutiju.

- Kad mi se puši, nema cigara, kad sam žedan, nema vode, kad bi šta jeb'o ni dušmana u blizini. Da je ona kraj mene da joj se sad isprièam pa nek bude šta bude. Sve bi joj, vala, rek'o kad bi odma’ krep'o, kad bi mi zadnje bilo. Na ovoj meraji bi sve prizn'o pa nek radi s mene šta hoæe. Nek me jebe il’ nek me kuæi vodi. He, he, he, kuæi me vala sigurno ne bi odvela, a j***** joj ne bi smio spomenut’ džaba što sam p'jan. Ona je pošteno èeljade, lijepa, jedra, dobra, dobra ja šta radi. Misliš li ti stvarno da bi naka cura s takim hajvanom koji svako veèe zoru doèekuje na kakom kladiæu, koji nema ni kuæe ni oko kuæe, ni posla ni plate. Šta bi joj ti, jado, mog'o dat’ u životu, šta, jebi ga, eto budi iskren pa reci, al’ nemoj da lažeš jer æu te razbit’ pa da si sto puta pjan.

Vjetar isplete grabove grane i pisnu ko dijete u rog od vrbe, ali Muharem ne diže glavu.

Svejedno mu je bilo kada sjena drveæa prijeðe preko mjesta na kome je sjedio, a mjesec razrijedi mrak na drugom kraju livade. Ne pomjeri se ni kada zvukovi noæi postadoše glasniji.

Uveliko je prošla ponoæ a on nije mogao ustati i održati se na nogama, nego je skupljen držao ruke pod glavom i slabašno, isprekidano stenjao.

Muka ga natjera da se pomjeri i pijani pogled brzo se vrati zemlji. Zaustavi dah i još jednom podiže glavu, ovaj put polahko, trljajuæi otekle oèi.

Otvorenih usta gledao je u bijelu haljinu u kojoj je djevojka prešla preko duge njive, a strah ga upola otrijeznio. Nije disao i tek tada osjeti jutarnju hladnoæu po vratu i golim prsima. Crnokoso djevojèe je hodalo poslije ponoæi daleko od naselja, uèinilo mu se kao da klizi, ne dotièe vrhove zelene trave. Zastade na putu, vrati se okolo i nijednom se ne sakri njegovom pogledu.

Istinski strah je osjetio kada djevojka stade pored suhe, raspukle kruške i brzo se okrenu prema njemu gledajuæi ga u oèi.

Ukoèen od straha i ne primjeti da su mu izgužvane i prljave pantolone navlažene od mokraæe.

Negdje zalaja ker. Oglasi se horoz koji je uranio prije svih drugih.

Pored raspuklog stabla kruške, osakaæene munjom u oluji prije tri godine, nije bilo više nikoga.

Muharem Buštiæ ranom zorom se uvukao u babe Ismeta kuæu i kradom skinuo haljine unereðene mokraæom.

Nikome ništa nije govorio. Manje je pio i niko ga više nije vidio da se po mraku vraæa iz Priboja.

Proæi æe i tri godine kada mu je Himzo kovaè uz èašicu ljute isprièao kako je kraj puta iznad Vilenjaka sahranjena jedna od dvije sestre bliznakinje iz Kovaèa.

- Cura naprosto umrla, niko nije znao od èega. Ljudi su prièali, veli Himzo, da se noæima èula vriska iz tog mezara i da djevojka mora da je došla sebi i shvatila da je ukopana živa. U taj vakat i nije bilo heæima po selima, a svi su znali kad je neko mrtav i kleli se da je ona izgledala kao pravi mrtvac. Njeni su davno odselili u Brèko, a nju viðaju iza pola noæi kako hoda i traži ko æe je otkopati.

- Djevojka još misli da je živa u zemlji, i teško da æe naæi mir na onom svijetu – reèe mu Himzo, a Muharem se zagrcnu rakijom, ostavi èašu i bez pozdrava ode iz kovaènice.

16-09-2012 at 18:29 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 5
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Alisa lira, bamby, bandolero, BASTA, BoBann, Caliph, drtwin, eduardTZ, elao, jasa, kemmo, Ker, lion, modran1458, obdaniste67, Selne, tuzlak77god
FORUM : Umjetnost : Kratke price New Topic Post Reply

Strana: 1 2

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net