Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatoru


FORUM : Putopisi : Niagara vodopad
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Niagara vodopad

Niagara vodopad

Nakon Viktorijinih slapova drugi po velièini u svijetu, a dijele se na Kanadske i Amerièke slapove. Kanadski slapovi Horseshoe Falls (Slapovi potkove) spektakularniji su i dvostruko širi od Amerièkih. Protežu se u širini od èak 675 metara
Jedna od najpoznatijih turistièkih atrakcija na svijetu zasigurno su Niagarini slapovi, koji su nakon Viktorijinih drugi po velièini u svijetu. Sa 168.000 prostornih metara vode u minuti jedni su od najimpozantnijih i najljepših na svijetu. Oko 12 milijuna turista godišnje dolazi posjetiti te slapove i uživati u njihovoj zapanjujuæoj ljepoti.
Niagara, što znaèi »voda koja grmi« naziv je koji su tom moænom vodopadu što èini prirodnu granicu izmeðu SAD-a i Kanade, nadjenuli amerièki Indijanci. Od jezera Erie rijeka Niagara mirno teèe gotovo 56 kilometara, no u blizini jezera Ontario pretvara se u brzace koji užurbano jure prema kataraktu u magli vodene prašine. Zatim slijedi dramatièni pad s visine od otprilike 50 metara u kojem se bujica uz grmljavinu strmoglavljuje u podivljalu pjenu kao da juri u ponor bez dna. Otok Goat, na rubu kaskade, rijeku dijeli na dva djela. Amerièki slapovi na istoènoj strani èine ravnu crtu dugu 328 metara, no zato su za èetiri metra viši od kanadskih Horseshoe Falls (Slapovi potkove). Oni su pak znatno spektakularniji i dvostruko širi od Amerièkih slapova, a kako im i ime govori, imaju oblik potkove. Protežu se u širini od èak 675 metara.
Posebno je zanimljivo što je Niagara kod Slapova potkove dublja od same visine vodopada. Rijeka je na tom mjestu duboka 56, a slap je visok 52 metra. Taj se dio slapa kojim se s litice slijeva oko 90 posto tijeka Niagare naziva i Kanadskim vodopadom jer je veæim dijelom vidljiv s kanadske strane granice. Amerièki vodopad podijeljen je na dva dijela i manje je impresivan od Kanadskog. Upravo zbog toga najviše turista koji posjeæuju Niagarine slapove, dolazi u Kanadu jer je doživljaj znatno fascinantniji.
Poznati po svojoj ljepoti, Niagarini slapovi popularna su turistièka destinacija, ali i izvor za proizvodnju elektriène energije. Tamo je 1893. godine otvorena prva svjetska hidrocentrala, za èiju je gradnju uvelike zaslužan Nikola Tesla koji ju je osmislio.
Ono što slapove èini zadivljujuæima jesu prekrasne boje. Kad je sunèano, iznad slapova se zbog tisuæa kapljica vode što pršte u zraku, stvara prekrasna duga koja natkriva gotovo cijelu potkovu. No, èak i kad padne noæ, boje ne nestaju. Tada se pale reflektori s dvadesetak razlièitih boja koji obasjavaju i jedne i druge slapove. Onaj tko posjeti to èarobno mjesto u razdoblju od sredine svibnja do kraja kolovoza, ima priliku uživati naveèer i u spektakularnim vatrometima.
Niagarini slapovi su i jedno od najpoželjnijih mjesta za vjenèanja i medeni mjesec. Na suprotnim obalama rijeke smjestili su se gradovi-blizanci Niagara Falls u amerièkoj državi New York, i Niagara Falls u kanadskom Ontariu, koji veæ godinama doživljavaju pravi turistièki procvat. Godišnje u kanadskom Niagara Fallsu na medeni mjesec i vjenèanje dolazi oko 50.000 parova, zbog èega je postao glavni kanadski grad za sklapanje braka.
Ta tradicija poèela je davne 1804. godine kad je Napoleonov mlaði brat, Jerôme Bonaparte ondje doveo svoju mladu Elizabeth Patterson iz Baltimorea kako bi uživala u ljepotama vodopada. Onima koji se u vremenu posjeta Niagarinim slapovima iznenada odluèe na brak, nudi se vjenèanje u zadnji èas za koje trebaju izdvojiti 499 kanadskih dolara, Buduæi da su od organiziranja vjenèanja Kanaðani napravili biznis, mladencima su na raspolaganju èak èetiri vjenèana paketa. Najskuplji je platinasti koji stoji oko 2600 kanadskih dolara.
Niagara Falls u Ontariu mamac je i za ljubitelje kocke. Ondje sve vrvi od hotela, kockarnica, restorana i klubova. Ulaz je dopušten svima koji imaju više od 19 godina što je granica punoljetnosti u Kanadi, za razliku od 21 godine u SAD-u. Uza sve to, grad je idealan za zabavu, i to ne samo odraslih nego i djece. Clifton Hill glavna je ulica za to i obvezno je treba posjetiti želite li dobar provod. Ondje je velik broj hotela, kockarnica, igraonica, kafiæa, klubova i restorana.
http://www.youtube.com/watch?v=cWYoW32yAT4&feature=related
http://www.earthinpictures.com/hr/svijet/usa/niagarini_vodopadi


[Edited by Fini on 20-05-2011 at 23:14 GMT]

21-05-2011 at 06:08 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 31
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Putopisi : Niagara vodopad New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice