Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Nova vlast all about
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Za evropsku ili ikakvu buduænost graðani BiH se moraju probuditi iz dubokog zimskog sna

Deklarativno svi, ili barem veæina politièara u Bosni i Hercegovini opredijeljeni su za put naše zemlje ka euroatlantskim integracijama. Meðutim, BiH veæ godinama stoji u mjestu, ili èak i nazaduje na tom putu.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH napominju i podsjeæaju da æe naša zemlja ostvariti napredak prema Evropskoj uniji tako što æe završiti faze procesa pristupanja, koje su iste za sve zemlje koje teže èlanstvu u EU.

"Zaista postoji i posebna politièka uslovnost u svakom od sluèajeva po odluci Vijeæa Evropske unije - naprimjer BiH mora pokazati vjerodostojne napore kako bi se sprovela odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdiæ-Finci' da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu. Takoðer, BiH mora pokazati da je sposobna prenijeti i sprovesti zakonodavstvo Evropske unije i da je njena ekonomija dovoljno jaka da izdrži ekonomske pritiske jedinstvenog tržišta. To æe zahtijevati širok spektar reformi – u ovom trenutku neke od najhitnijih su uspostavljanje EU mehanizma za koordinaciju i uspostavljanje Državnog plana integracija. Na opæem nivou moramo vidjeti ekonomsku politiku koja promoviše rast i povoljno poslovno okruženje, što je kljuèno za otvaranje novih radnih mjesta", kazao je za Klix.ba glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie.

Dovoljno osnova za dogovor

Kada je rijeè o implementaciji presude u sluèaju "Sejdiæ-Finci", on je kazao: "Mi smo ovdje sa našim resursima kako bismo pomogli politièke lidere Bosne i Hercegovine, ukoliko postoji istinska želja, kao i vjerodostojna i solidna osnova da se riješi pitanje 'Sejdiæ-Finci'. Dogovor o ovom rješenju trebaju donijeti lideri ove zemlje. Sve politièke stranke i lideri su podržali proces pristupanja Evropskoj uniji, svi su rekli da se namjeravaju boriti protiv korupcije, ojaèati vladavinu prava i privredu postaviti na svoje noge. Sve to pruža dovoljno osnove za dogovor. Evropska unija ostaje spremna da pomogne na svaki moguæi naèin, ali osnovne odluke kako bi se krenulo naprijed moraju doæi iz Bosne i Hercegovine", naveo je on.

Dodaje i kako su komesar za proširenje EU Stefan Fuele i visoka predstavnica/potpredsjednica EU Catherine Ashton bili jasni u vezi sa njihovim razoèarenjima u bh. politièare. "Evropski parlament je takoðer iznio svoju kritiku, ali pravo pitanje je da li graðani Bosne i Hercegovine gube strpljenje. Svi dosta dobro znamo koji su glavni problemi u BiH. Ono što se mora uraditi je da se poboljša ekonomska situacija i da se ostvari vidljivi napredak na putu ka Evropskoj uniji. Koordinacija i politièki dijalog izmeðu politièkih lidera i vlasti se moraju poboljšati. Što se tièe moguæih rješenja, zajednièki napori su od osnovne važnosti. Ni Delegacija EU u BiH niti 27 zemalja èlanica ne mogu i neæe zamijeniti ulogu bh. graðana i njihovih lidera", istakao je McGuffie.

Na upit mogu li i hoæe li evropski zvaniènici izvršiti pritisak na bh. politièke predstavnike, kako bi BiH u što skorijem roku ispunila kljuène zahtjeve koji stoje na njenom putu ka EU, on je kazao: "Mi radimo na partnerskoj osnovi. Put naprijed leži u politièkoj volji bh. lidera i u tome da li æe graðani tražiti od njih da prihvate odgovornost za ono što rade".

Za zastoj BiH na putu ka EU i NATO-u èlan Zajednièke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferoviæ odgovornima smatra vlast, ali i meðunarodnu zajednicu.

"Treba imati u vidu da meðu vladajuæom šestorkom ne snose svi jednaku odgovornost za ovaj zastoj, jer imamo politièke snage koje koriste odredbe Dejtona da blokiraju procese u BiH. Njihova je namjera osnažiti entitete ili raditi na daljnjim etnièkim podjelama u zemlji, a istovremeno blokirati njen put ka eurointegracijama. Stoga je potrebno hitno implementirati presudu u sluèaju 'Sejdiæ-Finci' i tako nastaviti evropski put BiH, ali i uknjižiti perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu na institucije BiH, što je uslov koji je pred nas stavio NATO", kazao je Džaferoviæ za Klix.ba.

Kriva je i meðunarodna zajednica

On, meðutim, istièe kako su za zastoj BiH, ne samo u smislu eurointegracija, veæ opæenito, krivi predstavnici meðunarodne zajednice, bez èijeg angažmana BiH ne može funkcionirati. "Meðunarodna zajednica je prestala vršiti svoju ulogu koja joj je dodijeljena u Dejtonu da bi ova država mogla funkcionirati na ovaj naèin. Dok su oni bili angažirani, u BiH su donesene brojne reforme, te smatram da je njihovo distanciranje od te svoje uloge kljuèan razlog za sadašnji zastoj u napretku naše zemlje", dodao je Džaferoviæ.

Prema njegovom mišljenju, prièu o promjenama ustava treba vratiti u Parlament BiH, gdje su veæ predložene tri grupe amandmana na Ustav BiH. "Tu raspravu treba otvoriti u Parlamentu i prodiskutovati o svim pitanjima kako bismo došli do rješenja", zakljuèio je Džaferoviæ.

Ugledni novinar i ekspert za evropska pitanja Zekerijah Smajiæ istièe da više od šest godina izbjegava govoriti o 'zastoju' na putu i evropskih i atlantskih integracija. Objektivnije je, kaže, govoriti o nazatku u odnosu na druge zemlje regije. "Srbija, kao što je poznato, krajem juna oèekuje datum za poèetak pristupnih pregovora, Crna Gora ima otvorene pregovore, Albanija je stabilna u prilagoðavanju standardima EU, èak se i Kosovo zahuktava", kaže Smajiæ.

Napominje kako je do najozbiljnijeg zastoja u BiH došlo brzo nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 16. juna 2008. godine, koji je BiH dobila uz velike povlastice, taènije sasvim nezasluženo, kako bi se i na taj naèin podigao adrenalin proevropskim snagama. "I takva zamisao je, meðutim, brzo devalvirana domaæim opstrukcijama koje su dovele do toga da je BiH jedina u povijesti EU koja ima Sporazum o stabililizaciji i kojeg su ratificirale sve èlanice EU, ali koji veæ petu godinu ne može stupiti na snagu dok BiH ne primijeni odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdiæ-Finci'. Trenutni 'zastoj' na putu EU integracija je, dakle, nastavak katastrofalnog kontinuiteta domaæih politièkih stranaka i institucija vlasti da opstruiraju svaki pa i euroatlantski progres BiH. Oni to èine iz koristoljublja, jer što je u BiH više reda, rada, pravne države i drugih tekovina demokratskih država, proporcionalno je manje moguænosti za vladavinu etnonacionalnih oligarhija i porodièno-jaranskih klanova", zakljuèuje naš sagovornik.

"Samoobmanjivanje, sanjarenje, zadovoljavanje minimalnim koracima i prisila na pomake ka Briselu nije put koji BiH može donijeti statut zemlje kandidatkinje. Politièka elita u BiH se mora probuditi. Da li je za to, što bi rekao evropski parlamentarac Jelko Kacin, potreban šok, grom ili zemljotres - ne znam, ali bez izlaska svih graðana iz dubokog zimskog sna, BiH i njeni graðani ne mogu imati nikakvu pa ni evropsku buduænost", dodao je Smajiæ.

Vijeæe ministara i stranaèki lideri svjesno opstruiraju

Naglašava kako on veæ duže vrijeme govori o tome da je EU veoma nezadovoljna stanjem u BiH i da se pred vlastitim poreskim obveznicima osjeæa odgovornom što toliko ulaže bez vidljivih rezultata. Uvjeren je da je takvoj praksi došao kraj i da æe EU zvaniènici morati još oštrije nastupati prema BiH. "Neki od mehanizama pritiska su veæ na snazi, neki se ovih dana provode, neki æe uslijediti uskoro ako domaæi lideri i predsjedavajuæi Vijeæa ministara Vjekoslav Bevanda ne prestanu jalove samoobmane i stvaranje privida pred javnošæu da se kao nešto ozbiljno radi. Prvi put iznosim javnu tvrdnju da Vijeæe ministara u sadašnjem sazivu i politièki lideri svih vodeæih politièkih stranaka s nacionalnim platformama, vrše svjesnu, plansku i dobro organiziranu opstrukciju svega što bi BiH moglo uèiniti cjelovitom, efikasnom i samoodrživom graðanskom državom. Iskreno se nadam da su i evropski zvaniènici to takoðer konaèno uoèili i da æe shodno tome zapoèeti politiku tvrðeg kursa prema onima koji su identificirani kao koènièari", naveo je Smajiæ.

Smatra da su BiH i njeni graðani veæ duže vrijeme pod tihim sankcijama Evropske unije samo što to niko od zvaniènika u našoj zemlji ne vidi ili vidi, ali svjesno prešuæuje. "Najozbiljnija sankcija je to što je veæ šestu godinu zamrznuta provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Rijeè je o kljuènom, do sada najvažnijem meðunarodnopravnom aktu kojim se definiraju svi odnosi, prava i obaveze izmeðu EU i BiH, te se tim Sporazumom oznaèava kljuèna faza meðusobnih odnosa prije potpisivanja Ugovora o pristupanju i samog pristupanja Uniji. Druga sanckija je to što je BiH, takoðer zbog vlastitog nerada i neodgovornosti, i dalje jedina država regije, èiju aplikaciju za èlanstvo EU nije spremna prihvatiti do ispunjavanja postavljenih uslova. Treæa, vrlo ozbiljna sankcija je prošlosedmièna suspenzija više od 5 miliona eura nepovratnih sredstava pomoæi EU za ruralni razvoj, te moguæi gubitak još više, desetaka miliona eura iz fondova IPA2 programa za razdoblje 2014-2020. godine", istièe Smajiæ.

Dodaje kako æe sve ove sankcije imati dugoroène posljedice za BiH i njene graðane, ali za sada ne i za glavne koènièare. "U sluèaju BiH Evropska unija nema ambiciju uspostavljanja instrumenata za nametanje politièke volje graðana, ali æe novim mjerama nastojati izazvati otrežnjenje koje bi moglo i trebalo kao ishod imati promjene demokratskim putem. Zato je EU kroz usta svog specijalnog predstavnika i šefa Delegacije u BiH ovih dana jasno pozdravila mirne proteste u Sarajevu, a ambasadori Vijeæa za provedbu mira (PIC-a) su u ponedjeljak sa vanrednog sastanka poruèili da mirne demontracije ne štete, veæ doprinose pozitivnom imidžu Bosne i Hercegovine. Ako i ovakve poruke bh. liderima nisu jasne, onda oni nemaju pojma ni koliko mjeseci ima u godini", zakljuèio je naš sagovornik.

Novi izgovori za nerad

Jedan od apelanata u predmetu Sejdiæ-Finci i èlan Romskog informativnog centra "Kali Sara" Dervo Sejdiæ u razgovoru za Klix.ba izrazio je bojazan da je nakon masovnih protesta u Sarajevu pitanje eurointegracija, odnosno implementacije presude "Sejdiæ-Finci" gurnuto ustranu. "Nekima je ova politièka situacija dobro došla za nove izgovore za nerad. Stoga, ne oèekujem da æe ovo pitanje uskoro biti i riješeno", kazao je Sejdiæ.

On je istakao kako je sasvim jasno da je implementacija ove presude daleko od neèega komplikovanog, te da je rijeè o pravnom pitanju koje može biti riješeno za sat vremena. "Sve civilizirane i normalne zemlje u svome ustavu imaju takve odredbe koje svim graðanima garantuju jednaka prava. Ako ništa, neka te odredbe prepišu iz hrvatskog, srbijanskog, ili, najbolje, crnogorskog ustava i tako izjednaèe prava svih ljudi u BiH. Oèito je da se ovdje radi o nedostatku politièke volje, odnosno o politièkim opstrukcijama bilo kakvog napretka BiH na putu ka Evropskoj uniji", naveo je Sejdiæ.
Klix-ba

14-06-2013 at 10:15 | Ukljuèi u odgovor
bdirlija
Nivo: Forumski doajen
http://youtu.be/E4OqAa9pcGQ

Registriran(a): 26-02-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1638
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

16-07-2013 at 19:09 | Ukljuèi u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20623
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Pa kako ih nije sramota takvu mizeriju od stimulacije isplacivati?! Ljudi su se naradili. Ma prosto sam zabezeknuta.

16-07-2013 at 19:18 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Pijem jutros kafu sa alapaèom i na telopu tv Slona proèitam vijest slijedeæe sadržine:" opæina Tuzla i dalje nastavlja sa mjerama štednje i u narednoj godini neæe biti novog zapošljavanja u opštini"
Podsjeæanja radi u opštini veæ radi tri puta veæi broj zaposlenih od potrebnog broja!!!!! 


<br /><br /><br /><br />

20-10-2013 at 11:57 | Ukljuèi u odgovor
neveli
Nivo: Forumski vuk
Baška ilum, baška pamet.
Registriran(a): 08-04-2006
Odgovori: 605
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Nova, stara vlast, SDA, SDP i svi drugi - sve isto - korumpirani sljam, za procesuiranja!

Cast pojedincima, ali oni se ne vide u toj mutnoj vodi..




20-10-2013 at 12:04 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about



 


<br /><br /><br /><br />

20-10-2013 at 12:12 | Ukljuèi u odgovor
neveli
Nivo: Forumski vuk
Baška ilum, baška pamet.
Registriran(a): 08-04-2006
Odgovori: 605
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Nova vlast all about

citat:
yugi wrote:








Gutovic je genijalan





20-10-2013 at 12:20 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about

Skupština TK: Imenovana tri nova ministra

Èetvrtak, 14/11/2013 14:45

Nova skupštinska veæina je sa 18 glasova 'za' izglasala novu rekonstrukciju Vlade Tuzlanskog kantona, petu za manje od dvije godine.

Na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona smijenjeni su ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežièek, ministar poljoprivrede Edin Ajanoviæ, kadrovi Narodne stranke Radom za boljitak, te ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Samir Ništoviæ iz BPS-a.

Koalicija koju èine SDP-SBiH-HDZ i samostalni zastupnik Zoran Jovanoviæ, i koja ima 18 od 35 ruku u Skupštini, imenovala je tri nova ministra.

HDZ, koji ima jednog zastupnika u Skupštini, imenovao je svog drugog ministra. Zvornimir Iveljiæ æe biti ministar industrije. Zoranu Jovanoviæu koji je uz dosta bure napustio SDP, prešao u SDU, pa iskljuèen iz te stranke, isti taj SDP je omoguæio da predloži jednog ministra. Novi ministar za rad, socijalnu politiku i povratak je Emir Hujduroviæ.

Novi-stari èlan Vlade TK je Sead Hasiæ, SDP-ov 'kadar za sve'. Nakon što je ranije bio na èelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, 'svestrani' Hasiæ æe ubuduæe voditi Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na sjednici Skupštine se moglo èuti da je nakon njegovog prijašnjeg ministrovanja iza sebe ostavio deficit od 13 miliona KM.
 


<br /><br /><br /><br />

14-11-2013 at 15:04 | Ukljuèi u odgovor
Caliph
Nivo: Forumski doajen
Historia magistra vitae est

Registriran(a): 29-06-2012
Lokacija: Grad Tuzla
Odgovori: 1187
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova vlast all about



Koma. Ovo je postalo k'o i gradnja onog puta prema Mandiæima - radiš šta hoæeš, kako hoæeš, koliko hoæeš, yebeš narod u zdrav mozak i živo te zaboli dupe za svim.

14-11-2013 at 17:09 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 59
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: *touch*, Aci, andjapuppy, bosanka_no1, clippoutline, iskreni tuzlak, Oblakovich, sabko, ziga_zage
FORUM : Politika : Nova vlast all about New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice