Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Zdravlje : tibetanska gljiva
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
stvor
Nivo: Forumas sa iskustvom
majka dva divna sina

Registriran(a): 10-03-2009
Lokacija: moja oaza mira
Odgovori: 180
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon tibetanska gljiva

Dragi moji zanima me dal neko posjeduje ovu gljivu koja je navodno eliksir dugovjeènosti i dal neko ima iskustvo s njom? Rado bih ju sebi nabavila....

04-08-2011 at 23:10 | Ukljuèi u odgovor
Crvena starka
Nivo: Forumski doajen
A woman of courage and honor

Registriran(a): 27-08-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11207
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: tibetanska gljiva

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/forum/viewtopic.php?TopicID=535440&page=2

Gdje si bila prije par mjeseci?
Ja sam ih imala, ali su mi uginule ispale mi u sudoper i pokvarile se. Kako su samo pocele bujati, to je nevjerovatno.

Mogu ti reci da je kefir koji se dobije pravo ukusan. Moji nisu primjetili neke posebne promjene ja sam dobila apetit, nije mi bilo mrsko jesti voce i povrce, samim tim sam imala vise elana kojeg inace nemam jer sam strasno malokrvna.

Eto, to je to. A dugovjecnost...

05-08-2011 at 11:57 | Ukljuèi u odgovor
bdirlija
Nivo: Forumski doajen
http://youtu.be/E4OqAa9pcGQ

Registriran(a): 26-02-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1638
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: tibetanska gljiva

citat:
stvor wrote:
Dragi moji zanima me dal neko posjeduje ovu gljivu koja je navodno eliksir dugovjeènosti i dal neko ima iskustvo s njom? Rado bih ju sebi nabavila....


Imam ja. Trenutno je u zamrzivaèu. Nemam baš neko hladnije mjesto a i nije nekog ukusa kad je na vruæini. Kad doðe jesen i malo zahladni onda æemo je opet aktivirati.
Ako treba javi kako, gdje...

Šta Ilja Iljiè Meènikov, nobelovac, misli o ovome ima i na http://bs.wikipedia.org/wiki/Ilja_Iljiè_Meènikov

[Edited by bdirlija on 05-08-2011 at 19:32 GMT]
05-08-2011 at 19:31 | Ukljuèi u odgovor
sef_mafije
Nivo: Novi forumaš

Registriran(a): 23-07-2010
Lokacija: Tuzla Canton
Odgovori: 25
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: tibetanska gljiva

pravo je dobra

30-09-2011 at 10:38 | Ukljuèi u odgovor
bdirlija
Nivo: Forumski doajen
http://youtu.be/E4OqAa9pcGQ

Registriran(a): 26-02-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1638
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: tibetanska gljiva

Gljiva aktivirana! Test zamrzavanja položila s èistom desetkom. Kefir je
Za sada u zamrzivaèu imaju zalihe za 3-4 doze, a uskoro æe biti i svježih. Definitivno nije istina što kažu da se uduplaju za 14 dana jer se množe ludo. A meni ih žao bacati.
Pa ko 'oæe, bujrum.

17-10-2011 at 09:25 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: tibetanska gljiva

citat:
bdirlija wrote:

Pa ko 'oæe, bujrum.

dirlija, meni su rekli da je to odlicno za stitnjacu, pa, ja bih da probam

posalji mi broj na pp ili na mail (mislim da ga imas) pa da se cujemo... hvala ziv bio!
17-10-2011 at 09:28 | Ukljuèi u odgovor
bdirlija
Nivo: Forumski doajen
http://youtu.be/E4OqAa9pcGQ

Registriran(a): 26-02-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1638
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: tibetanska gljiva

citat:
statebriga wrote:

dirlija, meni su rekli da je to odlicno za stitnjacu, pa, ja bih da probam

posalji mi broj na pp ili na mail (mislim da ga imas) pa da se cujemo... hvala ziv bio!


Poslano! I dobro je za svašta nešta. Potrebno je samo strpljenja jer je djelovanje postepeno. Mi to uveèe smažemo.
I jedan savjet svima. Prva tura kada se udupla obavezno u zamrzivaè za svaki sluèaj. Ako dosadi, tutnut' je u friz i kad malo odmori, ponovo udri. Kažu švabe da se može i osušiti. Nisam probao, ali 'oæu sigurno.
Kod mene je u frizu bila od ljetos i ništa joj nije falilo. Osim što se (možda sam i manju kolièinu stavio) prvi dan nakon odmrzavanja pola dana duže kiselila u mlijeku.
A ko hoæe neka pripremi kakvu staklenu teglicu, pošto su moje zauzete svaèim neèim.
17-10-2011 at 11:13 | Ukljuèi u odgovor
alehandra
Nivo: Forumski vuk
traveling incognito

Registriran(a): 13-09-2011
Lokacija: tu i tamo
Odgovori: 616
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: tibetanska gljiva

@bdirlija
mi imamo gljivu,samo nije mi jasno kako je zaledis?Ne mogu da vjerujem da ima ista svojstva kad je zamrznes pa ponovo odmrznes

Nekako ja to poredim sa zivim organizmom bas zato sto se razmnozava,i nikako mi nije jasno kako moze funkcionisat isto kad se zaledi ...

17-10-2011 at 15:37 | Ukljuèi u odgovor
bdirlija
Nivo: Forumski doajen
http://youtu.be/E4OqAa9pcGQ

Registriran(a): 26-02-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1638
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: tibetanska gljiva

citat:
alehandra wrote:
@bdirlija
mi imamo gljivu,samo nije mi jasno kako je zaledis?Ne mogu da vjerujem da ima ista svojstva kad je zamrznes pa ponovo odmrznes

Nekako ja to poredim sa zivim organizmom bas zato sto se razmnozava,i nikako mi nije jasno kako moze funkcionisat isto kad se zaledi ...


Ja našao na ovoj stranici da se zamrzava i suši. Kod švaba ima o ovom èudu èini mi se najviše. Ovdje piše da se stavi sa malo mlijeka. Ja sam ih dobro oprao i stavio u plastiènu èašu i u friz. Prije nekoliko dana u mlijeko i onda kao i do sada. Prva tura se kiselila duže pola dana ali je, kao što rekoh, možda zbog manje kolièine. Eno je za 4-5 dana skoro pa duplo narasla. Sve isto kao i prije zamrzavanja. Buja, ukusna, iste boje... živahna, ništa joj ne fali.
Probaj pa se uvjeri da fercera.


Naèin pripreme (preuzeto sa njemaèke web stranice)

Mlijekom, nekuhanim sa 1,5% masnoæe (kod nas ga nema pa...), prelije se kolièina oprane gljive od otprilike dvije male žlièice ili jedna velika supena. Nakon 24 èasa dobiveni kefir se procijedi kroz plastiènu cjediljku (nikada ne koristiti metalnu). Radi lakšeg cijeðenja preporuèljivo je prije, zbog gustine, promiješati smjesu. I kefir je spreman za piæe.
Gljiva se zatim dobro opere pod hladnom ili malo mlakom tekuæom vodom i vrati u opranu posudu. Prelije se ponovo mlijekom itd. Posuda se drži pokrivena (ali ne previše radi stvaranja CO2) na sobnoj temperaturi izmeðu 15° i 25° C.
Kefir se pije 20 dana uvijek uveèe, prije spavanja. Nakon 20 dana usljedi pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja.

Njemaèki


Engleski




[Edited by bdirlija on 20-10-2011 at 15:08 GMT]
17-10-2011 at 20:01 | Ukljuèi u odgovor
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: tibetanska gljiva

kakva su Vam iskustva s tim kefirom? djeluje li sta? meni se svidja sto je to ipak prirodan proces nastanka kefira pa razmisljam da nabavim tu gljivu ili sta vec

30-11-2014 at 19:50 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 16
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: elvis-deba, emir76, emiray, melek_cuvar, nerko, slim, tuzlic
FORUM : Zdravlje : tibetanska gljiva New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice