statebriga Nivo: Forumski doajen nezaobilazna
Registriran(a): 07-05-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 9876 IP: Maskiran
|
Re: Povjest familija
prije nekih 15-tak godina me pocelo zanimati ko su i odakle su ti moji preci... ne zadadoh se dovoljno dok su bili zivi oni koji su mi mogli konkretno reci, a ne zadajem se ni sad, nesto plaho, naci po kojekakvih knjigama i arhivima... znam da su s majcine strane dosli s mora, a na staroj kuci, koja je jos uvijek u djedovoj obitelji, pise 1518... tad je, haman, napravljena... dvije prabake su bile talijanke, ostalo sve dalmosi, iz jednog divnog mjesta na jednom krasnom otoku... s oceve strane su seljaci, bosanci... nekad davno dosli u tuzlu, kad se grad poceo konkretnije razvijati... u stvari, obje strane porodice su tu negdje od kraja 19 vijeka, ili tako nesto... sjecam se da su govorili da je baka bila porijeklom crnogorka, al' se ne sjecam da li njen pradjed ili oni prije njega dodjose u bosnu... djedovi nisu "niodakle dosli, nikose na ovom tlu"...
|
15-08-2011 at 20:52 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Dajdza Nivo: Forumski doajen Nista posebno ali opet kako za Registriran(a): 05-07-2011 Lokacija: USA Odgovori: 1588 IP: Maskiran
|
Re: Povjest familija
Poznato je da su mnoge porodice iz Srbije dosle u Tuzlu a neke od njih i danas zive u Tuzli.
citat: H. Suljkic oisao je o isaljavanju muslimana iz Uzica pa navodi neke od porodica koje su dosle iz Srbije u Tuzlu: Berbic, Cugurovic, Mandzic, Mukic, Prcic, Saracic, a S. Hodzic navodi i imena drugih porodica koje su dosle 1881.godine kao: Prgonjic,Djulbegovic, Bojadzija, Hasanovic, Tabak, Culumarevic, Kulenovic, Ramic, Cosic, Dzudzic, Sejdic, Saletovic, Buzadzic, Drinjakovic, Zilic, Tufekcic i drugi.
Oni koji su zainteresirani da saznaju koje su sve porodice iz Srbije dosle u BiH, mogu da potraze radove S.Hodzica u Biblioteci Tuzla. On je tacno naveo koje su sve porodice iz Srbije dosle u: Tuzlu, Sarajevo, Brcko, Bijeljinu, Brezovo Polje, Gornju Aziziju,Donju Aziziju, odnosno Bos.Samac i Orasje itd. Mozda se to moze naci i na internetu. Treba pokusati.
[Edited by Dajdza on 19-08-2011 at 03:45 GMT]
|
19-08-2011 at 03:38 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|