Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Vjeène teme : Dirljive price BH ´92 - ´95 Dokumenti
Strana: 1 2 3
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Dirljive price BH ´92 - ´95 Dokumenti

citat:
bajke wrote:


o "realnosti" Vasih cifri dovoljno govore "okrugli" brojevi -> 22000,4000 ...

Kao sto rekoh,los pokusaj minimiziranja monstruoznosti genocida u kojem su Bosnjakinje sistematski slilovane.


cime to minimiziram majke ti da je jedna i to je zlocin a ne ovoliki broj.
ja u opste nisam minimizirala, nego sam se pozivala na realan broj. ja znam price preko 2000 zene strahotama koje su prezivjele u Istocnoj Bosni, za njihove sve bolne trenutke i za ono sto ih i sad boli. one za mene trebaju imati sva prava. Srecom u federaciji to mogu ostavriti, dok RS ne zeli da prizna njihova prava i ostvari im mogucnost regulisanja statusa kao civilne zrtve rata.
a sto se ja tebi pravdam kojeg vraga..
11-03-2013 at 20:42 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Dirljive price BH ´92 - ´95 Dokumenti

Prièa iz rodnog kraja: RATNE STRAHOTE

Hamza Karic

Oteti otac

Otac me je za ruku poveo sa sobom u stanicu policije da se prijavi i provjeri zašto ga danima traže razne patrole. Otišao je sa Sretom Lakiæem i Zoranom Obrenoviæem. Ostao sam ispred stanice policije da ga
saèekam.

Nije se vraæao dugo i poèeo sam plakati. Izašao je Sreto Lakiæ, opalio mi šamar, opsovao i otjerao me kuæi. Oca nisam poslije
toga vidio niti znam za njegovu sudbinu – isprièao je Damir Kièiæ sjeæajuæi se tog strašnog 28. augusta 1992. godine, kada je ostao bez oca. Damirov brat Galib, kome je tada bilo sedamnaest godina, ostao je
u logoru Sušica i ne zna mu se za sudbinu.

Oko tri sata ujutro

13. septembra Ignjat Kraljeviæ, Miodrag/Miæo Koroman i još trojica sakupili su Bošnjake koji su još ostali u svojim kuæama. Razvaljivali su vrata i pobili sve koji nisu otvorili. Oni koji su otvorili vrata
svojih kuæa, sakupljeni su i odvedeni u logor Sušica. Miæo je ušao kroz
razbijeni prozor na ulaznim vratima naše kuæe.

Izveo je moju majku, brata, mene i žene koje su se s nama skrivale. Poveli su me sa sobom da idemo od kuæe do kuæe. Pred mojim oèima su ubili Omera Džamdžiæa i njegovu ženu Galibu, Almasu Dautoviæ, Hasana i Zumru Salahareviæ, Seniju Osmanoviæ, kojoj je bilo više od 90 godina. Kada su Seniji upali
u kuæu, galamila je što ulaze obuveni i što je uznemiravaju.

Almasa Dautoviæ je bila ranjena u glavu i davala znake života. Koroman je
hicima iz puške dokrajèio pred mojim oèima – ispovijedio se tadašnji trinaestogodišnjak Damir Kièiæ. Vidio je kada je Koroman odveo njegovog daidžu Muju Kariæa, te Muju Patkoviæa i Almira Dautoviæa. Traume zbog
ovih, oèima djeèaka viðenih zloèina, ostavile su traga na ovog mladiæa.

Još veæu traumu njemu i njegovoj porodici izaziva istina da njegov otac i brat nikada nisu pronaðeni, niti se zna gdje su ubijeni.


IstocnaBosna.com

12-03-2013 at 16:46 | Ukljuèi u odgovor
camac
Nivo: Forumski doajen
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Lokacija: Desert roads
Odgovori: 5224
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Dirljive price BH ´92 - ´95 Dokumenti

Da li se još neko sjeæa: 20 godina od rušenja bijeljinskih džamija (Piše: Jusuf TRBIÆ)

citat:
Bošnjaèki i bosanski politièari sve rjeðe pominju ratni zloèin rušenja vjerskih objekata muslimana, a o tome se do sad ni jedna rijeè osude ili kajanja nije èula od srpske vlasti, sudova, policije, medija, èak ni od obiènih ljudi. Ni od sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Pogotovo ne od njih.

Piše: Jusuf TRBIÆ

Trijumfalni naslov «Bijeljina bez džamija» osvanuo je u bijeljinskim SIM novinama u martovskom broju 1993. godine. Autor Pero Simiæ, tadašnji direktor i urednik SIM novina i Radio Bijeljine, a današnji dugogodišnji savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za medije, ovako je poèeo svoj tekst:

-U Bijeljini džamija više nema, ali nema ni etnièkog èišæenja, kako to tvrdi Alija Izetbegoviæ. U ranu zoru 13. marta, istoga dana kada je sahranjeno 13 izmasakriranih Srba u Brèkom, Semberijom su odjeknule detonacije koje su porušile prvo tri, a zatim još dvije džamije. Nakon ovih dogaðaja, predstavnici opštinskih organa Bijeljine i srpskih stranaka koje djeluju na ovom podruèju osudili su ovaj rušilaèki èin, a predstavnici MUP-a i Stanice javne bezbjednosti su se dali u potragu za poèiniocima.

Nije poznato kako je izgledala ta potraga, ali Bijeljinci su gledali pripreme za rušenje, koje je predvodila policija. Policajci su obišli sve okolne kuæe i naložili stanarima da se sklone, a kad su džamije pale, obišli su ih još jednom i naredili da svako odmah popravi štetu na kuæi, izazvanu snažnim eksplozijama, ili æe ga progutati mrak. Nakon toga su bageri završili ostalo, pa su kamioni danima odvozili krš. Na mjestima gdje su decenijama i vijekovima stajale bijeljinske džamije uskoro nije ostalo više ništa. Najstariju od tih džamija, Atik džamiju, sagradio je Sulejman Velièanstveni izmeðu 1548. i 1566. godine, i ona je bila spomenik kulture pod zaštitom države.

U Bijeljini, isto kao i u Banjoj Luci, Doboju i drugim gradovima na teritoriji Karadžiæeve paradržave, nije bilo nikakvih ratnih dejstava, pa je Pero Simiæ ponudio zanimljivo objašnjenje, kojeg se i on i zvaniènici Republike Srpske drže do današnjih dana. Ustvrdivši, bez ikakvog osnova, da se ne zna ni ko je na podruèju zvornièko-tuzlanske eparhije srušio preko 30 crkava, dvadeset njih totalno onesposobio i još toliko oštetio, on otkriva rušitelje bijeljinskih džamija:

-Pretpostavke se kreæu od ozlojeðene grupe Srba koja je u ovom ratu izgubila mnogobrojne èlanove porodica upravo od muslimanskih bojovnika, pa do teroristièkih muslimanskih ili ubaèenih hrvatskih teroristièkih grupa.


Simiæevo 'meðunarodno pravo'


Ali, to nije sve. Pero Simiæ piše u nastavku da bijeljinske džamije, po meðunarodnom pravu (?) nisu ni imale status vjerskih objekata.

-Sa minareta èetiri džamije za vrijeme ratnih sukoba u Bijeljini djelovao je snajper, a nekoliko lica je ubijeno upravo od tih snajperskih hitaca. U petoj džamiji se nalazio dobro sakriven arsenal oružja koji je u prvoaprilskoj ratnoj noæi prošle godine podijeljen muslimanima. Svima je poznato kakav je status vjerskih objekata sa kojih se puca i ubija. Nakon bijeljinskih ratnih dogaðaja, džamije, kojih više nema, prestale su da budu vjerski objekti.

Naravno, ovoj nevjerovatnoj tvrdnji Simiæ nije dodao i spisak ubijenih u prvim danima aprila 1992. godine, kada su arkanovci, uz pomoæ domaæih snaga, pobili bez milosti desetine civila u njihovim kuæa, na ulicama, u avlijama. Na tom spisku, kojeg je objavio Krizni štab SDS-a, nalazi se 40 imena, sve samih civila, meðu kojima i dosta žena i starih ljudi. I ni jednog jedinog èovjeka s oružjem u ruci. Treba li reæi da u toku pokolja civila u prvim danima aprila 1992. godine u Bijeljini nije ni viðen, a kamoli ubijen, ranjen, zarobljen ili izveden pred sud ni jedan jedini Bošnjak koji se makar kamenom bacio na srpske borce. Ostaje nejasno kako su tajanstveni muslimanski snajperisti nestali u nebu iznad Bijeljine, pogotovo oni s munare Atik džamije, u samom centru grada, dvadesetak metara od Arkanovog štaba. To nikoga nije zanimalo. Ni tad, ni sad.

Da bi slika bila potpuna, Pero Simiæ, koji je u to vrijeme bio jedna od perjanica karadžiæevskog novinarstva, govori i o tome kako je Alija Izetbegoviæ, zbog rušenja džamija i «navodnog» etnièkog èišæenja Semberije, prekinuo njujoršku konferenciju.

-Meðutim, sreæa je da je prije ove Izetbegoviæeve izjave rukovodstvo bijeljinske opštine demantovalo takve glasine i garantovalo svim lojalnim muslimanima sva prava. Ovaj stav muslimani Semberije su pozdravili sa simpatijama.

Danas, ovakve reèenice djeluju kao najcrnja ironija. Nekad – to je bilo ruganje bespomoænim žrtvama, svedenim na robove, poruka da im je namijenjena ista sudbina – da nestanu. Na ovaj ili onaj naèin.



Brisanje prošlosti



Rušenje vjerskih objekata je dio brižljivo planiranog i izvedenog projekta stvaranja «jedinstvenog etnièkog prostora za Srbe», kako je surovo etnièko èišæenje nazivao Slobodan Miloševiæ. Na èitavom prostoru pod kontrolom Karadžiæevih snaga nije ostala ni jedna jedina džamija, ni jedan vjerski objekat muslimana. Ni kamen na kamenu. Prema podacima do kojih je došao Muharem ef. Omerdiæ («Prilozi izuèavanju genocida nad Bošnjacima 1992-1995») potpuno je uništeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 37 turbeta i 405 raznih drugih vakufskih objekata. Rušenje je planirano na najvišem mjestu, vlast je organizovala èitav posao, praktièni dio su izveli vojni struènjaci, a sve je obezbjeðivala i kontrolisala policija. Rušenje vjerskih objekata je ratni zloèin. Pa ipak, niko se u Republici Srpskoj do danas nije sjetio da se upita zašto je to uraðeno i ko je sve to napravio. Valjda zato što odgovor svi znaju.


Zanimljivo je ponašanje entitetskog pravosuða. Okružno tužilaštvo u Bijeljini, koje pokriva prostor od Brèkog do Srebrenice, još nije otkrilo ni jedan zloèin nad Bošnjacima (završen je samo jedan proces, na inicijativu srbijanskog pravosuða), niti je pokrenulo i jedan jedini sluèaj na osnovu sopstvenih saznanja. Što znaèi da nikada nisu èuli da je poèetkom aprila 1992. godine grupa vojnika iz susjedne države poèinila u Bijeljini masovne zloèine, da je samo iz te opštine protjerano 35.000 Bošnjaka, nemaju pojma o masovnom pljaèkanju, deportacijama i prisilnom radu, nisu èuli ni za logor Batkoviæ, sve dok taj sluèaj nije pokrenulo tuzlansko pravosuðe, niti za rušenje džamija, mada se najstarija od njih, Atik džamija, nalazi na desetak metara od kancelarije glavnog tužioca Novaka Kovaèeviæa. O zloèinima u Brèkom, Srebrenici, Bratuncu...da i ne govorimo. Ali su revnosni tužioci èuli kako se stara Fata Orloviæ u Konjeviæ Polju buni što joj je vladika Vasilije Kaèavenda sazidao crkvu u avliji, pa su protiv nje dva puta podizali tužbu. A vladika je, izgleda, bio u pravu, jer do dana današnjeg njegovu crkvu u tuðoj avliji niko ne dira, niti iko više spominje da je oteo jedanaest bošnjaèkih kuæa u neposrednoj blizini bijeljinske Atik džamije, srušio ih i na njihovom mjestu napravio velelepni manastir i dvorac, praveæi od Bijeljine «srpski Jeusalim».


Danas se niko u Republici Srpskoj ne sjeæa etnièkog èišæenja, strašnih zloèina, progona, koncentracionih logora. Ni rušenja džamija. A toga bi se morao sjetiti bar Dragan Davidoviæ, koji je bio ministar vjere u Karadžiæevoj vladi, a danas višegodišnji generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske. I niko više ne spominje èinjenicu da pravoslavne crkve nisu rušene, pogotovo ne planski, u drugom dijelu BiH, u Sarajevu, Tuzli, Zenici... Èak ni u Srebrenici. Beogradska televizija je 15. jula 1995. godine emitovala snimak ulaska Mladiæevih snaga u Srebrenicu, a na snimku se vidi i srpska pravoslavna crkva, nedirnuta. Sutradan je profesor Miladin Životiæ napisao da je ta crkva bila «èitava, previše èitava da bi bila prizor dostojan propagande...Stvar nezamisliva s džamijama u bilo kojem èisto srpskom mestu».


Danas se malobrojni Bošnjaci u Republici Srpskoj bore da saèuvaju sjeæanja na ono što je velikosrpska oluja izbrisala. Bošnjaèki i bosanski politièari sve rjeðe pominju ratni zloèin rušenja vjerskih objekata muslimana, a o tome se do sad ni jedna rijeè osude ili kajanja nije èula od srpske vlasti, sudova, policije, medija, èak ni od obiènih ljudi. Ni od sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Pogotovo ne od njih.


(Bportal.ba)

13-03-2013 at 07:08 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Dirljive price BH ´92 - ´95 Dokumenti

Prica iz rodnog kraja: RATNE STRAHOTE

Hazim Karic


Škorpion na djeèaèkom potiljku

Prvi put je javno progovorio u ovoj ispovijesti kada je došao na slobodne teritorije, te 1992. godine, dao je nekome izjavu. Od tada ga niko nije pozvao da svjedoèi. Još više je ogorèen što se
poslije petnaest godina sporo razotkrivaju zloèini, kažnjavaju zloèinci i ekshumiraju masovne grobnice u kojima je stotine još neotkrivenih žrtava.

- Dragan Bastah mi je nišanio škorpionom u potiljak kada me jednog dana zatekao kako igram košarke u dvorištu zaustavio se svojim vozilom, istrèao i pitao koga ima u kuæi. Stajao sam ukopan pred njim kada mi je naredio da se okrenem prema lipi u
našem dvorištu. Osjetio sam cijev pištolja na potiljku i èuo kada je škljocnulo.

- Imaš danas sreæe – rekao je i otišao –
ispovijeda se Nedim Salahareviæ. Njegovom bratu Edinu, jugoslovenskom košarkaškom juniorskom reprezentativcu, tada devetnaestogodišnjaku, Bastah je zaprijetio da nikada neæe izaæi iz Vlasenice živ. I nije. Ostao je u logoru Sušica zajedno sa ocem Muhamedom. Za njihovu sudbinu ne znaju ništa.

- Gledao sam kroz prozor u kupatilu kako u
susjednoj kuæi Bastah siluje šesnaestogodišnju djevojèicu. Silovao ju
je na balkonu. Dovodili su djevojèice od dvanaest godina. Orgijanja su trajala noæima i danima. Kada su me poveli iz logora u deportaciju, on me je otimao iz majèinog zagrljaja uz prijetnju da æe me ostaviti: - Za tri godine æe on postati Alijin vojnik, govorio je.

Nakon ubjeðivanja moje majke koja je, plaèuæi, govorila kako me neæe ostaviti, i da se jedan Arkanovac tada nije usprotivio Bastahu, ko zna šta bi sa mnom
bilo – govori Nedim Salahareviæ. Ni njega nikada niko nije zvao da svjedoèi o onome što je vidio i proživio.

Istražne radnje teku sporo, a ratni zloèinci su sve više sigurni da nikada neæe odgovarati za ono što su poèinili.


IstocnaBosna.com

14-03-2013 at 14:49 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 22
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: admin, Daks, Little One, mace, Morton1905, Prosvjetar, sana
FORUM : Vjeène teme : Dirljive price BH ´92 - ´95 Dokumenti New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice