Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatoru


FORUM : Putopisi : POVIJEST VEZIRSKOGA GRADA TRAVNIKA
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon POVIJEST VEZIRSKOGA GRADA TRAVNIKA

POVIJEST VEZIRSKOGA GRADA TRAVNIKA

Ovaj grad je od 1699. godine, uz dva manja prekida, u narednih 150 godina, do 1850. godine, bio sjedište bosanskih namjesnika, a u tom je periodu u Travniku stolovalo 77 bosanskih vezira. To je, dakako, najvažnije razdoblje u historiji Travnika i vrijeme u kojem je ovaj grad bio središte bosanskog pašaluka.

Grad Travnik leži u dolini rijeke Lašve, uskoj oko 500 m. Na tom dijelu dolinu ove rijeke sa sjevera zatvaraju južne strme strane planine Vlašiæ, a sa juga padine Radalja i Vilenice. Stari grad se nalazi u istoènom kraju današnjeg grada Travnika, odakle kontroliše ulaz i prolaz kroz usku dolinu rijeke na pravcu do naselja Turbe. Smješten je na odsjeèenom i dijelom stjenovitom obronku Vlašiæa. Sa istoène strane utvrde nalazi se izvor potoka Šumeæe, a sa njegove zapadne strane protièe potok Hendek.

Kraj u kome leži Travnik ubraja se u dio regiona porjeèja gornjeg toka rijeke Bosne. Na tom prostoru izmeðu razvodnog gorja (Treskavice, Bjelašnice, Bitovnje, Vranice i Vlašiæa), prema slivovima Neretve i Vrbasa, pod odreðenim uslovima u svim poznatim civilizacionim epohama formirane su snažne zajednice.

Osmanski hronièar Dursun-beg bilježi 1464 da su se osmanske trupe sa sultanom Mehmedom II el- Fatihom na èelu pri svom pohodu na Jajce zadržale u Travniku (Kreševljakoviæ, Korkut, 1961, 9). Poslije pada Bobovca 1463. godine Osmalije su u pohodu na Jajce zauzele i Travnik. Meðutim, u popisu bosanskog sandžaka iz 1468/9. godine najsjeverniji utvrðeni gradovi “vilajeta Kralj” bili su Susid, Prozor i Vranduk. Najjužniji grad jajaèke banovine bio je Vinac. Prema tome, Travnik se nalazio na teritoriji koja se protezala od lijeve obale Vrbasa u Uskoplju do Vranduka. Vjerovatno je pripadala onom vazalnom bosanskom kralju koga su postavile Osmanlije (Æirkoviæ, 1964, 336).

U doba bosanskog sandžak-bega Ajazbega (1470-1475) Travnik je postao sjedište knežine koju je sultan Mehmed II povjerio Stjepanu Brajkoviæu.

Kada je 1660. godine prošao kroz Travnik Evlija Èelebija je zabilježio da je grad sjedište kadiluka sa jedanaest mahala, sedamnaest džamija, više osnovnih škola, sa hanom i
hamamom, sa mnogo uèenih ljudi...Meðutim, istina je da je Travnik imao muftiju još 1680. godine, jer se tada na ovoj funkciji spominje šejh Ebu Bekr, sin Sejfulhaka, Travnièanin.
Ovaj grad je od 1699. godine, uz dva manja prekida, u narednih 150 godina bio sjedište bosanskih namjesnika, a u tom je periodu u Travniku stolovalo 77 bosanskih vezira. To je, dakako, najvažnije razdoblje u historiji Travnika i vrijeme u kojem je ovaj grad bio središte bosanskog pašaluka....

http://www.fmks.gov.ba/download/zzs/1954/13-1954.pdf

http://www.youtube.com/watch?v=KbM5LNXgfuM

http://www.youtube.com/watch?v=wObZOKlJ3xo

http://vimeo.com/29881167

http://www.youtube.com/watch?v=E-0Sf1wYte0

10-02-2014 at 07:34 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 20
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: elvis-deba, emir76, emiray, melek_cuvar, nerko, slim, tuzlic
FORUM : Putopisi : POVIJEST VEZIRSKOGA GRADA TRAVNIKA New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice