Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Poslije viegodinjeg prikupljanja historijskih dokumenata, fotografija, slika, zapisa i razgovora sa sudionicima i savremenicima odreenog perioda korajske prolosti, a potom nauno-istraivake sinteze raspoloive grae, miljenja i ocjena uvaenih recenzenata, iz tampe je izala fotomonografija pod nazivom "Korajski spomenar - Album sjeanja na ljude i krajolike moga zaviaj", autora Alije Hamzia iz Koraja.

Promocija fotomonografije je odrana u sino Galeriji Mandi u Tuzli u prisustvu velikog broja posjetilaca. O knjizi su pored autora Hamzia, govorili i prof. dr. Nihad Agi, publicista Ekrem Avdi i Hajrudin Bajraktarevi.

Vie o ovom dogaaju pogledajte u video u prilogu koji je zabiljeila naa ekipa.Prema rijeima Hamzia, motiv pristupa ovom projektu bio je da se otrgnu od zaborava korijeni, tradicija i tragedija korajskih Bonjaka i da se ne zaboravi svo to minulo vrijeme u kojem su Korajci ostavljali svoje tragove, za kojima se s obrazom i dostojanstvom mogu okrenuti.

Tako Hamzi u ovom djelu podsjea na neolitsko naselje Varo, bogumilske mramorove na Zidini, Mramorju, i Stananjiku, potom na Atik damiju u Donjoj mahali, zatim arijsku damiju, kao i damiju u Kovaeviima. U korice ove knjige smjetena je i mezaristan na Parlogu, Zabrdu i Zekanovai, zatim i pria o esmi Dajankui, ariji, itaonici, koli, bibilioteci, kao i mnoge druge prie o Korajcima.

- Sadraj fotomonografije vraa nam sjeanja na ljude i krajolike naeg Koraja gdje su ovdanji ljudi, tokom milenijskog trajanja na ovom prostoru razvili lokalnu sociokulturnu zajednicu sa svim temeljnim obiljejima bonjakog duhovnog i nacionalnog identiteta, izgradili "vrlinu sredine" i osjeaj pripadnosti tradiciji, kulturi i moralnom biu bosanskog podneblja. Po tome su bili i ostali prepoznatljivi i cijenjeni u irem okruenju i diljem Bosne - kazao je autor za Tuzlarije.

Dodao je da se ne moe zaboraviti i tragina sudbina i stradanje koje je trajno urezano u memoriju korajskih Bonjaka, koji su kao lokalna zajednica, u periodu od pedeset godina (1941.-1992.), bili, u dva navrata, izloeni srpskom oruanom agresivnom napadu sa namjerom unitenja i zatiranja Bonjaka na ovom komadiu bosanske zemlje.

Sve je to predstavljeno u ovoj fotomonografiji u deset poglavlja sa vie od 1.000 fotografija, izvornih dokumenata, historijskih karti, skuca, crtea, repordukcija umjetnikih slika, portreta istaknutih linosti, odgovarajuih komentara i prigodnog teksa.

22-06-2018 at 01:57 | Ukljui u odgovor
Azur
Nivo: Forumski doajen
xxxxxyyyyy

Registriran(a): 24-07-2005
Odgovori: 5025
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Otkad nisam bio ovdje. Pozdrav svima

18-11-2019 at 05:48 | Ukljui u odgovor
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1966
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Vijesti iz Tuzle

citat:
Azur wrote:
Otkad nisam bio ovdje. Pozdrav svima

Vremena se promijenila, i ja rijetko navratim, i to da bih brisao spam poruke.
Ipak, zanimljivo je da se na forumu rijetko pise ali svaki put kad navratim tu je 15-tak gostiju. Pisalo se ovdje o svemu i svacemu pa se u rezultatima pretrage na Google-u cesto nadje i neki tekst sa foruma.

U svakom slucaju lijepo je vidjeti neko od "starih" imena, pozdrav i tebi
02-12-2019 at 10:36 | Ukljui u odgovor
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1966
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Ajdin Kurbai, jedan od Tuzlaka meu oblasnim kontrolorima letenja:Preuzeli smo kontrolu naeg neba, radno je od starta


Tuzlarije


Prvi avion kojeg su iza ponoi nai kontrolori letenja prihvatili na nebu iznad BiH, a koji je letio na visini vioj od 10.000 metara, bio je avion kompanije Wizz Air na liniji Madrid - Bukuret. Tako je i zvanino poela potpuna kontrola avionskog saobraaja u naem vazdunom prostoru kojeg vri Agencija za pruanje usluga u vazdunoj plovidbi BiH (BHANSA).

U najavi ove vijesti mnogi mediji slikaju sarajevski aerodrom i njegov kontrolni toranj ali treba rei da je to aerodromska kontrola letenja i da to nije kontrola letenja o kojoj se pria ovih dana. Nadzor nad naim vazdunim prostorom vre oblasni kontrolori letenja ija se radna mjesta nalaze u Nedariima, i ne samo u Nedariima. Ovo je BiH pa se dio kontrolorskog posla obavlja i u Banja Luci, a da bi i Mostar bio zastupljen, u njemu se nalazi centar za obuku.

Oblasne kontrolore, koji su do sada obavljali kontrolu do visine 10.000 m, nakon preuzimanja i saobraaja iznad 10.000 metara, eka veliko poveanje obima posla. Do sada su u pici vazdunog saobraaja, ljeti, imali do 200 aviona dnevno, narednog ljeta oekuju da e ih biti 1600. Kontrolori su spremni i obueni za taj posao, trenutno ih ima ezdeset a novi se koluju.

Tuzlarije


Evropski standard je da jedan kontrolor ima istovremeno na vezi do 15 aviona. U sluaju poveanja obima saobraaja otvara se sljedei sektor za nadzor. Trenutni kapacitet nae kontrole su tri sektora u Sarajevu i jedan u Banja Luci. Jedan sektor pokrivaju dva kontrolora od kojih je jedan izvrni, on komunicira sa posadama aviona, dok drugi planira, komunicira i koordinira rad sa susjednim centrima i jedinicama.

Da bi pria o kontrolorima bila potpuna recimo i to da uz aerodromsku i oblasnu kontrolu letenja postoji i prilazna kontrola. Aerodromska kontrola preuzima avion od prilazne kontrole u posljednjoj fazi sputanja i isto tako nakon uzlijetanja aviona predaje ga prilaznoj kontroli. Prilazna kontrola preuzima avion koji se sputa na neki na aerodrom na dogovorenoj visini od oblasne kontrole i vodi ga do ciljnog aerodroma do predavanja u nadlenost aerodromske kontrole.

Posao aerodromske kontrole je specifian i dosta se razlikuje od posla prilazne i oblasne kontrole. Aerodromska kontrola prati avion od trenutka paljenja motora aviona, navodi ga po manevarskim povrinama aerodroma i kratko vrijeme nakon uzlijetanja aviona predaje ga prilaznoj kontroli. S druge strane poslovi prilazne i oblasne kontrole imaju dosta dodirnih taaka pa je uobiajeno da oblasna kontrola, koja radi 24 sata, pokriva prilaznu kontrolu u vrijeme kada ona ne radi. S tim u vezi treba napomenuti da je radno vrijeme arodromske kontrole vezano za radno vrijeme njenog aerodroma, a radno vrijeme prilazne kontrole za radno vrijeme svih aerodroma u naoj zemlji.

Meu oblasnim kontrolorima koji rade u Sarajevu imaju i trojica Tuzlaka, a jedan od njih je Ajdin Kurbai. Naredni dio teksta preuzeli smo iz Osloboenja.

- Na posao je da bukvalno usmjeravamo aviosaobraaj koji prelazi teritoriju nae zemlje, da pazimo na bezbjedno odvijanje saobraaja, da sluajno ne doe do incidenta, rekao nam je Ajdin Kurbai, oblasni kontrolor leta.

Tuzlarije
Ajdin Kurbai


Kurbai nam je otkrio kada je ustvari najopasnije i kada moraju biti posebno koncentrisani. To se deava kada je naizgled lijep dan.

- Imate, na primjer, lijep dan, meutim, oblaci su tada turbulentni, odnosno avioni na veim visinama nailaze na loe vremenske uslove kroz koje oni ne mogu da prolaze. To su crni oblaci koje svi ele zaobii i tada imate situaciju da pored oekivanog normalnog protoka saobraaja, svi avioni pokuavaju da skrenu kroz jedan lijevak, rekao je Kurbai.

U Viber poruci za Tuzlarije Ajdin nam je javio da je kontrola nad naim nebom uspjeno preuzeta i da posla ima od samog starta. U Sarajevu su otvorena dva sektora koji pokrivaju visinu iznad 34.500 feeta, u Banja Luci jedan sektor koji pokriva visinu do 34.500 feeta.

A.M
05-12-2019 at 22:51 | Ukljui u odgovor
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1966
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

01-01-2020 at 10:12 | Ukljui u odgovor
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1966
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

01-01-2020 at 10:17 | Ukljui u odgovor
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1966
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Praznik je zavren, ivot ide dalje


Tuzlarije


Zvanino, praznik je proao, danas je prvi radni dan u novoj godini. Naravno, ne za sve, neki su radili i u vrijeme doeka, i u dva praznina dana, njima ide poseban pozdrav.

Prvi radni dan osvanuo je sa solidnim minusom od desetak stepeni koji je stavio na provjeru akumulatore. Nisu je svi proli, poneka kola su ostala na parkinzima, a vozai su u nove radne pobjede krenuli kako se ko snaao.

Nekima je bilo lijepo na doeku, drugi vie vole prvu no poslije doeka, neki ne vole doek nikako ali veina voli tradicionalni novogodinji praznini nerad. Gleda se TV, novogodinji koncert iz Bea, skijaki skokovi, jede se ta je ostalo od doeka kad kome prahne, i tako cijeli prvi praznini dan.

Od jutros se valja navikavat na pisanje 2020 jer ruka i dalje sama pie 2019, ali to e ii brzo. Sve ostalo e ii kako ide, najee sporo, posebno u politici. Strankama na vlasti najbre, i jedino efikasno, ide skidanje tuih i postavljanje svojih kadrova. Stari e kukati na nepravdu, novi e zadovoljno trljat ruke ali i oni e kukat kad na vlast doe garnitura koja nije njihova.

Narod na te smjene gleda pomalo s podsmjehom, sjaho Kurta, uzjaho Murta. Vie ih brinu ivotni problemi. Prvo valja pregurat januar jer se potroilo vie nego to se ima, valja se snai i za lijekove sa esencijalne liste jer apoteke ih do daljnjeg ne izdaju na recepte.

Sutra je prvi vikend u novoj godini. Neki su uspjeli da uveu dva vikenda i praznik u mini godinji od devet neradnih dana, njima e naredni ponedjeljak malo tee pasti, a ostalima e biti sve po starom, kao da praznika nije ni bilo.

A svijet? Klimatske promjene e poklopiti ak i Trumpa koji uz ekonomske ratove voli i prave ratne igre. Izborna mu je godina, demokrate ga zezaju sa smjenom pa e se malo vie pozabaviti Iranom i Sjevernom Korejom da razvodni priu o smjeni. Englezi pjevaju "Putuj Evropo i ne misli na nas", a Evropa kurvanjski migrantsku krizu prebacuje na evropsku sirotinju u kojoj smo na elu ali drutvo nam prave Hrvatska, Srbija, Crna Gora, a bogme i Grka.

U susjedstvu e se baviti jo koji dan izborom hrvatskog predsjednika, a u komiluku zakuhavaju Srbija i Crna Gora oko Srpske pravoslavne crkve ali i to e potrajati dok neka nova medijska pria ne zaokupi javnost.

Kod nas, nakon dogovora nekih stranaka oko uspostavljanja vlasti, slijedi krenje tog dogovora. Tako je uvijek, poslije kie doe sunce, i obrnuto.

U Tuzli emo i dalje priati o zagaenom zraku i migrantima dok nas stranke ne ponu zabavljati sa ovogodinjim lokalnim izborima. Elem, bie svega i svaega ali u stilu "ista meta, isto odstojanje". Neka nas priroda potedi svog bijesa i bie dobro.

A.M.
03-01-2020 at 10:04 | Ukljui u odgovor
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1966
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

Aerodrom Tuzla zavrio godinu sa 592.374 putnika

Tuzlarije
Foto: wikimedia.org


Nekoliko prvih mjeseci nije davalo razloga za optimizam da e rekord Aerodroma Tuzla iz 2018. godine biti nadmaen ali nadmaen je. Prevezena su ukupno 592.374 putnika to je za 7.764 putnika vie ili 1,33 % u procentima.

Tuzlarije


Na prvi pogled poveanje nije veliko ali jeste jer je ostvareno u uslovima znatno manjeg broja letova u prva tri mjeseca. Iz tabele je vidljivo da su od aprila do kraja godine ostvareni bolji rezultati uz priblino isti broj letova. Poveanje je rezultat znatno bolje popunjenosti aviona to je, nema sumnje, i bio cilj Wizz Aira kada je od prole zime krenuo sa restrikcijom broja linija.

O drugim aspektima poslovanja Aerodroma Tuzla nema smisla govoriti jer je Vlada TK prije nekoliko dana dala saglasnosti za imenovanje direktora JP "Meunarodni aerodrom Tuzla" (MAT), izvrnog direktora za saobraaj i tehniku MAT-a, izvrnog direktora za marketing i razvoj MAT-a i izvrnog direktora za finansijsko komercijalne poslove MAT-a. Imena nisu objavljena pa nema smisla ni hvaliti ni kritikovati dosadanje direktore osim ako nisu zadrali svoje pozicije.

A.M.
06-01-2020 at 08:22 | Ukljui u odgovor
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1966
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Vijesti iz Tuzle

BLOK 7 - izvor snanije, efikasnije, istije energije


Tuzlarije


Pogledali smo, razmislili i zakljuili da bi bilo korisno da naim itaocima preporuimo da pogledaju promotivni spot "BLOK 7 - izvor snanije, efikasnije, istije energije".Ekoloka udruenja, u tvrdoj varijanti, protive se izgradnji Bloka 7, u mekoj varijanti prihvataju nunost izgradnje ovog bloka ali uz potivanje svih evropskih ekolokih standarda.

Ovo drugo prihvatljivo je i zdravoj logici koja uzima u obzir i realnost u kakvoj dravi ivimo.

Ono to u prii protiv gradnje Bloka 7 nedostaje jeste jasno vienje rjeavanja problema daljinskog grijanja Tuzle u varijanti da Blok 7 ne bude izgraen.

Prikljuenje svih objekata na sistem daljinskog grijanja je najosnovnija mjera u svim priama za smanjenje aerozagaenja. Kada postojei blokovi 3, 4 i 5 budu iskljueni 2030. godine, odakle e sistem daljinskog grijanja dobijati paru za grijanje grada? Koji je to i kakav zamjenski kapacitet. Ko e ga izgraditi i kolika e onda biti cijena grijanja?

Dekarbonizacija je rije koja fino zvui ali ne treba zaboraviti da su taj proces pokrenule razvijene drave koje su dva stoljea karbonizirale planetu i na tom prljavom poslu stekle svoje bogatstvo. Kao i svi bogati ne pada im na pamet da to svoje bogatstvo usmjere u pomaganje manje razvijenih drava i obezbjede im ekoloki istu energetsku osnovu za razvoj. Umjesto toga imaju pregrt savjeta, pa ak i ucjena ali osnovno je to da oni koji su oneistili, karbonizirali planetu, umjesto da je iste svojim sredstvima, trae od svih ostalih da kroz svoje projekte ekoloki prihvatljive energije uestvuju u ienju smea kojeg su prozvodili skoro dva stoljea.

Razum kae da zbog spasa planete proces dekarbonizacije treba podrati ali se glavom kroz zid ne moe. Trebamo se prikljuiti tom trendu ali u skladu sa mogunostima, a one su nam skromne. U ovom vremenu nemamo nikakvih mogunosti za nekakvu dekarboniziranu zamjenu za Blok 7.

Ako je tano sve ovo to u promotivnom spotu kau, sa Blokom 7 moe biti samo bolje nego do sada. Neemo dobiti vazdunu banju ali uz ekoloki bolju termoelektranu i ako se svi objekti prikljue na sistem daljinskog grijanja, bie puno bolje nego do sada.

Ako oni koji su karbonizirali planetu misle da to to inimo nije dovoljno, bujrum, neka odrijee kesu koju su napunili karboniziranjem planete.

A.M.

11-02-2020 at 11:16 | Ukljui u odgovor
naivna
Nivo: Forumski doajen
Dr.Vejsil Hetjimitj

Registriran(a): 23-08-2008
Lokacija: andromeda
Odgovori: 1324
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Vijesti iz Tuzle

citat:
admin wrote:

Ako oni koji su karbonizirali planetu misle da to to inimo nije dovoljno, bujrum, neka odrijee kesu koju su napunili karboniziranjem planete.

A.M.Bojim se da ce ovako zavrsiti:
1)Kinezi ,investitori,ce da prodaju struju koje sve vise treba,i tako ce zaradjivati ogromne novce
2)Tuzlaci ce dobiti stotinak novih radnih mjesta?I to je upitno?
3)Tuzlaci ce se gusiti u smogu udisati kancerogene cestice iz produkata sagorjevanja,kisele kise nadojene sumornom kiselinom ce jos vise unistavati prirodu i kociti poljoprivredu u okolici
4)I najvaznije od svega:PLACAT CE SE U PARAMA KOLICINA ISPUSTENOG CO2 u ATMOSFERU!A TO CE VJEROVATNO BITI KANTON TUZLA jer kad dodje do placanja svi ce se buniti a drzava je tako uredjena da je to moguce!

Znaci Tuzlaci,mislim da cete placati veliki porez na ispusteni CO2,a Kinezi ce zgrtati pare dok se budete gusili u smogu.

09-04-2021 at 09:39 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 17
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: adrodezo, FRONT, fronttuzla, malisa, mellodica, tarada, _selma_
FORUM : Tuzlarije : Vijesti iz Tuzle New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice