Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Vječne teme : Kad biste znali da imate još samo 24 sata života,
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Kad biste znali da imate još samo 24 sata života,

Kad biste znali da imate još samo 24 sata života, šta biste radili?

Da li provesti prvih 7 sati u stanju duboke depresije, pitajući se "zašto ja? Ostalo je toliko toga da uradim! "
Da li se odstraniti od svojih najmiliji, fokusirajući se na zikr i minulost.
Da li da provedem sa svojom porodicom, da podjelim svoje preostale sate sa njima u oprostu, i nazivajući rodbinu i prijatelje halaleći se.
Da li provesti sa svojim prijateljima, izlazcima zajedno, uživati u suncu i plavetilu neba 'poslednji put'?
Da li da sjedim sama u svojoj sobi, razmišljajući o onome što leži preda mnom i šta ću ostaviti iza sebe,
Misli bombarduju i kajanje o propustima, dok disanje počinje ubrzavati a vid zamagljuje.
Šta bi konačne riječi bile?
'O, Bože, ne'....
'Gdje me vodiš? "
Moram otići, napustiti. sada? '
"Čekaj, pričekaj. Samo nekoliko dodatnih minuta ... '
Šta bi uradio?
Šta nas sprečava da radimo dobro? živi svaki dan kao da ti je posljednji. Zapamti smrt često, čini pokajanje, daj u humenitarne i dobrotvorne svrhe, pisati će se uveliko u tvoju korist, nasmij se na svoga brata / sestru, pročitaj riječi Allaha, zikri često.
Nemojte se prevariti od strane dunjaluka. Koristi dunja kao mjesto gdje se mogu nakupiti dobra djela za ahiret, ponajviše u zajednici. Koristite to u svoju korist. Budi što proaktivniji. Učini više sa svojim rukama da promijeniš svijet, nego sa ustima, kako svijet nije u redu. Vele: Jedan čovjek ne može promijeniti svijet, ali jedan čovjek može prenijeti poruku koja može promijeniti svijet.

http://sebil.eu/index.php
https://www.youtube.com/watch?v=s1f5KLAJGXo
https://www.youtube.com/watch?v=r58g7gkjgIQ
https://www.youtube.com/watch…

26-11-2016 at 21:39 | Uključi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kad biste znali da imate još samo 24 sata života, - Pustinjski lav - Omer Muhtar

Pustinjski lav - Omer Muhtar

Omer Muhtar je bio dobro upućen u strategiju i taktiku pustinjskog gerilskog ratovanja. Shvatio je prednosti libijskih boraca na domaćem pustinjskom terenu koji nije odgovarao italijanskim snagama. Snage pod vođstvom Omera Muhtara, taktički mobilne i pokretljive, vršile su uspješne napade na italijanske trupe iz zasjeda prekidajući im lance snadbijevanja i komunikacije. U planinskom region Ghebel Akhdara italijanski guverner Ernesto Bombelli formirao je snage koje su nanijele nekoliko poraza pokretu otpora u aprilu 1925., nakon čega je Omer Muhtar promijenio svoju taktiku uz pomoć podrške iz Egipta. Između 1927. i 1928. Omer Muhtar je potpuno reorganizirao snage senusija, što je mu je donijelo riječi poštovanja od italijanskog generala Teruzzija. Novi guverner Libije od januara 1929. Pietro Badoglio, nakon dugotrajnih pregovora je sklopio sporazum sa Omerom Muhtarom. Sporazum je odbačen krajem oktobra 1929., od kada Omer Muhtar počinje ponovnu reorganizaciju i pripremanje libijskih snaga za sukob sa generalom Rodolfom Gracijanijem, italijanskim vojnim komandirom od marta 1930.
Masovna ofanziva protiv pokreta otpora izvedena u junu je propala, nakon čega general Gracijani uz punu podršku fašističkog rukovodstva pravi plan o preseljenju oko 100.000 stanovnika Kirenaike u koncentracione logore na obali, u blizini libijsko-egipaske granice, kako bi vojnicima pokreta otpora uskratio svaku pomoć koju su mogli dobijati od domorodačkog stanovništva. U namjeri da presječe svaku moguću pomoć iz vana, general Gracijani je naredio da se podigne pojas od nekoliko stotina kilometara bodljikave žice prema granici sa Egiptom.
Stanovništvo je usljed mjera prisilnog preseljavanja u koncentracione logore bilo desetkovano, tako da je populacija u Kirenaiki sa 255.000, kolika je bila 1928., spala na 142.000 u 1931. godini. Gracijanijeva akcija je obuhvatala i desetkovanje stočnoga fonda, tako da je između 1930. i 1931. godine broj ovaca i koza u Kirenaiki sa 270.000 spao na svega 67.000. Akcija je za posljedicu imala veliko slabljenje snaga pokreta otpora usljed nedostatka pojačanja i ofanzivom italijanskih snaga sa kopna i iz zraka. Muhtar se uz velike napore nastavio boriti ali je naposlijetku uhvaćen od italijanskih snaga 11. septembra 1931. u zasjedi.
Nakon zarobljavanja Omeru Muhtaru je izveden pred vojni sud koji mu je nakon trodnevnog suđenja 14. septembra 1931. izrekao kaznu pogubljenja vješanje. Na pitanje da li bi na kraju imao šta reći Omer Muhtar je citirao Kur’anski ajet: “Svi smo mi Allahovi i svi ćemo se Allahu vratiti”. U nadi da će pokret otpora libijskog naroda protiv kolonijalne okupacije njihove zemlje prestati sa njegovom smrću, italijani su Omera Muhtara javno smakli 16. septembra 1931. pred njegovom sljedbenicima u koncentracionom logoru u Suluku…

https://www.youtube.com/watch?v=G0BTcCrwg-E
https://www.youtube.com/watch?v=vpEvb7gwr5c
https://www.facebook.com/trtworld/videos/476498636174144/UzpfSTEwMDAwNDAyODYyNDU4MToxNDYxMDc4MTM0MDM2NDYw/

09-11-2018 at 05:07 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 18
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: amciii, Amra.Amric, bulex, dado 66, dino, dzek, inkoercibilan, julije, LIKENIZZY0211, Luksy, mondo, posavac, samke, Sljakiste
FORUM : Vječne teme : Kad biste znali da imate još samo 24 sata života, New Topic Post ReplyNiste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING