Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Zdravlje : SJEME ZLA
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon SJEME ZLA

SJEME ZLA

Monsanto je amerièka multinacionalna kompanija, koja se u prošlosti bavila proizvodnjom hemijskog oružja, a sada se najviše bavi biotehnologijom. Monsanto je najveæi proizvoðaè herbicida glifosata, poznatog kao Raundap i najveæi proizvoðaè genetièki modifikovanog sjemena. Meðu najpoznatijim proizvodima je Raundap Redi sjeme soje. Kao glavni eksponent genetièki modifikovane hrane Monsanto je u fokusu mnogih antiglobalistièkih i ekoloških kampanja, posebno zbog sjemena soje i hormona rasta za govedinu. Dokazano je da proizvodi ove kompanije truju i izazivaju razne bolesti kod ljudi, što se vješto prikriva. Jedan od problema s GMO sjemenom, koje proizvodi Monsanto, jeste to što, kada se zasije genetièki modifikovano sjeme, na takvom zemljištu više ništa ne može rasti, a vlasnik sjemena, kompanija Monsanto, postaje "gospodar života". Konzumiranjem GMO hrane u tijelo unosimo vještaèke genetske informacije, koje kroz varenje hrane dospijevaju u krv, a zatim u organe. S obzirom da su vještaèke, mogu uticati na komunikaciju izmeðu æelija i prouzrokovati stvaranje tumora i ometati rad jetre, mozga, reproduktivnih organa, bubrega i srca. Monsanto uništava živote širom svijeta, a u proteklo vrijeme najviše je pogoðena Argentina koju je Monsanto doslovno u potpunosti oprašio kontaminirajuæi kuæe, dvorišta, škole, pitku vodu i èovjeka. Obièni ljudi potpuno su nemoæni s obzirom da ova zloèinaèka i monstruozna korporacija u dogovoru sa svjetskim vladama vrši depopulaciju stanovništva i prilagoðava planetu svojim GMO proizvodima koji doslovno uništavaju sve živo i neživo na Zemlji. Meðu važnijim proizvodima Monsanta su pesticid i insekticid DDT, te herbicid Agens Oranž, koji se u vrijeme Vijetnamskog rata upotrebljavao kao bojni otrov. Amerièka vojska izbacila je više od 45 miliona litara ovog herbicida na vijetnamske šume, što je imalo direktan uticaj na živote 3 miliona ljudi, od kojih su mnogi umrli od posljedica trovanja. 40 godina nakon Vijetnamskog rata, oko 800.000 Vijetnamaca ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Prvo su nastradali oni koji su direktno trovani iz zraka. Pojavile su se kožne bolesti, opadanja kože, lezije, tumori, rak, deformiteti kostiju, retardiranost, mutacije svih vrsta, nenormalan rast i fizièki deformiteti.

Polako, ali sigurno, Monsanto stiže i na ove prostore. Za vrijeme poplava, u maju 2014. godine, Monsanto je donirao 445.000 eura vrijedno sjeme kukuruza poljoprivrednicima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Monsanto je donirao sjeme paradajza, krastavaca i kupusa. Javnost na ovim prostorima, inaèe potpuno neobaviještena o radu i djelovanju ove fašistièko-zloèinaèke organizacije, doèekala je njihovu donaciju raširenih ruku iako se zapravo radi o poznatoj paroli: Èuvaj se Danajaca i kad poklone nose. Ovom donacijom, korporacija je iskoristila najgore poplave u proteklih 120 godina i u tajnosti, pod maskom humanosti i solidarnosti, na polja BiH, Srbije i Hrvatske uvela GMO sjeme, koje zbog zastrašujuæih posljedica rizikuje plodnost zemlje godinama. 2009. godine, 17.683 farmera iz Indije izvršila su samoubistvo nakon što su im žetve propale zbog korištenja insekticida Monsanta. U aprilu 2012., grupa farmera tužila je Monsanto za „svjesno trovanje“ radnika koje je rezultiralo razornim uroðenim manama. Monsanto je jedna od najbogatijih i najnemilosrdnijih multinacionalnih korporacija svijeta. Iza lažne fasade nevinosti, koju su stvorili njihovi operativci i advokati, krije se zastrašujuæa i zla kompanija. Protiv njih je u svijetu podignuto hiljade tužbi, ali Monsanto se uvijek izvlaèio izvansudskom nagodbom, isplatio velike sume novca i podmitio medije kako se njihovi zloèini ne bi otkrili. Monsanto je direktno prijetio državama koje bi odbile GMO hranu i tražio od amerièke vlade da ekonomski kazni države koje bi odbile saradnju. Ipak, 14. oktobra ove godine, u sudu u Hagu zapoèelo je suðenje Monsantu zbog “zloèina protiv èovjeènosti“. Meðutim, teško je reæi da li æe neko biti optužen s obzirom da je Monsanto velika i moæna kompanija koja je usko povezana s mnogim državama svijeta. Vojskom advokata, nauènika, birokrata i privatnih paravojnih jedinica prijetiaaktivistima koji su digli glas u odbrani prava èovjeka i prava Planete.

goo.gl/ZwZoye
goo.gl/uC5EG8
goo.gl/hqbpzz
goo.gl/WQJBC4









[Edited by Fini on 03-05-2017 at 09:51 GMT]

03-05-2017 at 16:39 | Ukljuèi u odgovor
ManuR
Nivo: Novi forumaš
Dijaspora

Registriran(a): 24-03-2024
Lokacija: Frankfurt
Odgovori: 7
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: SJEME ZLA

Èitam ovo sve i kontam, gdje je granica? S jedne strane, kapiram da nam treba napredak i boljitak u poljoprivredi, pogotovo sad kad ima više gladnih usta nego ikad.
S druge strane, ove prièe o Monsantu te stvarno nateraju da se zamisliš. Ja, kao mali poljoprivrednik, uvijek sam htio da moji kupci znaju da im dajem robu koja je èista i zdrava. Iskreno, nisam ni ja protivnik tehnologije ni napretka, al' mislim da sve treba imat' svoje granice, jel' tako? Najviše me brine što mi, obièni ljudi, èesto nemamo puno šta da uradimo protiv ovakvih velikih igraèa. Volio bih vidjeti više transparentnosti i odgovornosti, i od korporacija i od onih što regulišu sve to. A što se tièe donacija tokom poplava, uvijek mi se èini da ima neka caka iza.
Ponekad se zapitam, nije li bolje iæi polako al' sigurno, držat' se onog što znamo da je èisto i provjereno, nego stalno juriti za neèim novim bez obzira na posljedice.

[Edited by ManuR on 05-04-2024 at 18:47 GMT]

05-04-2024 at 18:47 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 44
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
FORUM : Zdravlje : SJEME ZLA New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice