Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Domaæe vijesti : Jedan avion preusmjeren, jedan let otkazan
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1966
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Jedan avion preusmjeren, jedan let otkazan

Juèer, zbog nevremena
Jedan avion preusmjeren, jedan let otkazan

Grmljavinsko nevrijeme uz povremene snažne udare vjetra i grad, uticalo je juèer i na avionski saobraæaj. Avion iz Ajndhovena, koji je u Tuzlu trebao da stigne u 16:35, nakon dugog kruženja na podruèju Hrvatske preusmjeren je za Zagreb gdje se spustio u 17:41. S obzirom da je taj isti avion po dolasku u Tuzlu trebao u 17:05 sati da leti za Vaxjo, let Tuzla - Vaxjo je otkazan, a avion je iz Zagreba prazan odletio za Vaxjo odakle se na tuzlanski aerodrom vratio u 23:43.

Tuzlarije


Zanimljivo je da se u vrijeme kada je avion iz Ajndhovena bio na podruèju Nove Gradiške u Hrvatskoj, u poèetnoj fazi spuštanja prema Tuzli, da se na tuzlanski aerodrom spustio avion iz Nirnberga i da je odmah nakon toga avion iz Ajndhovena promijenio kurs i umjesto prema Tuzli nastavio prema podruèju Osijeka. Sve upuæuje na to da je posada aviona iz Nirnberga imala problema sa spuštanjem kroz olujne oblake, te je nakon toga odluèeno da avion iz Ajndhovena zaustavi spuštanje prema Tuzli i u sigurnoj zoni izvan podruèja nevremena saèeka poboljšanje prilika.

Poboljšanje prilika èekao je i avion na tuzlanskom aerodromu koji je u 16:55 trebao poletjeti za London ali je krenuo sa èetrdesetak minuta kašnjenja, u 17:34. U to vrijeme avion iz Ajndhovena je veæ bio na prilazu Zagreba gdje se spustio u 17:41. Nakon spuštanja u Zagreb više nije bilo vremena da avion krene za Tuzlu po putnike za Vaxjo. Taj let je otkazan ali su bar putnici iz Vaxja stigli u Tuzlu, a i avion kako bi mogao obaviti za danas planirane letove.

Situacija da jedan avion može poletjeti a drugi se ne može spustiti nije toliko neobièna ako se pogleda prethodna slika. Avion je uzletio prema istoku, gdje su vremenske prilike bile povoljnije, a avion iz Ajndhovena trebao je da priðe aerodromu sa zapada. Kako izgleda to izbjegavanje podruèja sa nevremenom lijepo se može vidjeti na narednoj slici.

Tuzlarije


Avion iz Beograda za Banjaluku obišao je olujno podruèje s južne strane našeg aerodroma i izbjegao podruèje kroz kojeg je trebao da proðe avion iz Ajndhovena.
24-05-2017 at 13:37 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Jedan avion preusmjeren, jedan let otkazan

Obilježena 25. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH

U Bosanskom kulturnom centru danas je uprilièena Sveèana akademija u povodu obilježavanja 25. godišnjice od osnivanja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Korpus je formiran u vrlo teškim vremenima 1992. godine, kada su se vodile najžešæe borbe za odbranu tuzlanske regije. Drugi korpus je izrastao u najveæu operativno-taktiènu jedinicu na prostorima BiH. Branio je najveæu zonu odgovornosti i imao najviše brigada.

- Svi smo ponosni što smo odbranili slobodnu teritoriju i borbu vodili po osnovnim principima Ženevske konvencije. Niti protiv jednog komandanta i borca iz naših redova se ne vodi nikakva optužnica iz Haga, reèeno je na Sveèanoj akademiji.

Pristunima u sali Bosanskog kulturnog centra su se obratili Fahrudin Skopljak, ministar za boraèka pitanja u Vladi TK, Salko Bukvareviæ, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilaèkog rata, Hazim Šadiæ, nekadašnji komandant 2. Korpusa Armije RBiH i drugi govornici. Monografija je podijeljenja na više poglavlja, odnosno pitanja, na osnovu kojih se stvara slika o ulozi i znaèaju Drugog korpusa Armije RBiH u periodu agresije na našu zemlju.

Tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine kroz Drugi korpus prošlo je preko 120 hiljada boraca. Pod komandom je bilo ukupno 38 brigada, koje su se viteški borile s mnogo jaèim i nadmoænijim i opremljenijim neprijateljem.

- To nije predstavljalo prepreku za naše borce da oslobodimo 1500 km kvadratnih zauzete teritorije, da smo korpus koji smo prvi oslobodili zauzete opštine na teritoriju BiH, kazao je Senad Aliæ, predsjednik Skupštine TK.

- Ono što je uradio Drugi Korpus u BiH to su nepobitne èinjenice, sigurno da takvog jednog Korpusa nije bilo ne bi bilo ni BiH, izjavio je Fahrudin Hasanoviæ, predsjednik Saveza RVI TK.

Salko Bukvareviæ, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilaèkog rada kazao je da je preko 11 hiljada šehida i poginulih boraca sa ovog prostora.

- Zbog toga je naša trajna obaveza da ih se sjeæamo i prema njima odajemo dužnu poèast i da mladim ljudima prenosimo istinu o odbrani BiH, dodao je Bukvareviæ.

Fahrudin Skopljak, ministar za boraèka pitanja TK rekao je resorno Ministarstvo skrbi o više od 100.000 pripadnika armije koji su prošli kroz 2. korpus.

- Kada uzmete i èlanove porodica, doðete do brojke od 350.000 graðana na ovom kantonu koji oèekuju neka prava od ministarstva za boraèka pitanja i ja mogu reæi da mi u tom pogledu imamo najbolje ureðen sistem kad su dopunska prava u pitanju poslije Sarajevskog kantona i najviše sredstava izdvajamo poslije Sarajevskog kantona za dopunska prava boraca, izjavio je Skopljak.

Kako je prošle godine obeæao premijer Bego Gutiæ, realizirana je i izrada monografije o Drugom korpusu koja je promovisana na ovoj sveèanosti.

Drugi korpus je dao tri heroja oslobodilaèkog rata. Ovo priznanje su dobili Mehdin Hodžiæ, Hajrudin Mešiæ i Nesib Malkiæ. Odlikovanje "Zlatni ljiljan” je dobio 301 vojnik, dok je njih još 90 ovo priznanje dobilo posthumno.

Kroz jedinice Korpusa prošlo je 168.400 boraca, od èega više hiljada žena. Poginulo je više od 11 hiljada boraca, a oko sedam hiljada boraca iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi. Oni su ugradili svoje živote i dijelove tijela u borbi za opstojnost i suverenost svoje domovine i slobodu svih bosanskohercegovaèkih graðana.

U okviru obilježavanja ovog znaèajnog datuma organizovane su posjete šehidskim mezarjima, Memorijalnom centru Srebrenica / Potoèari, Nezuku, Zaseoku, Husinu, Brèkom (Gornjem Rahiæu), Nišiækoj visoravni, Tuzlanskoj kapiji, spomen obilježju na Slanoj Banji i mezarju prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviæu. U Muzeju istoène Bosne otvorena je i izložba koja govori o Drugom korpusu.

[Edited by cupo on 29-09-2017 at 17:49 GMT]

29-09-2017 at 17:44 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 27
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 2zla, darijo, dijanaaa, flower2166, GT1, jomba, minka84, nea84, pickup, Stojak, Vojsek
FORUM : Domaæe vijesti : Jedan avion preusmjeren, jedan let otkazan New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice