Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Domaæe vijesti : Šta æe poštenima vlast nad policijom?
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
admin
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 10-09-2000
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1966
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Šta æe poštenima vlast nad policijom?


Koliko puta ste od rata pa na ovamo èuli iz usta svih moguæih i nemoguæih politièara kako policija mora biti depolitizirana? Naravno, kod nas rijeèi trpe svašta pa kad su uvidjeli da od puste prièe nema ništa, stranci, u likovima predstavnika meðunarodnih policajaca (IPTF), smislili su zakon po kojem su ministrima unutrašnjih poslova ostavili da se bave politikom, a uveli su nama do tada nepoznat institut policijskog komesara koji je trebao da bude profesionalac koji æe rukovoditi radom policijskih službenika. Da bi obezbjedili politièku nezavisnost komesarima stranci su smislili i Nezavisni odbor kao nepolitièko tijelo koje æe birati i vršiti nadzor nad radom komesara. Dobro zamišljena ideja u praksi je odmah dobila našu nakaradnu izvedbu. Nezavisni odbori bili su i ostali nezavisni samo na papiru i po nazivu.

Od samog starta, a on se desio 2002. godine kada su u Zakon o unutrašnjim poslovima uvedeni pojmovi policijskog komesara i Nezavisnog odbora, bilo je jasno da æe svaka politièka garnitura na vlasti imenovati svoj Nezavisni odbor. U Zakon je ugraðeno da se Nezavisni odbor imenuje na èetiri godine što se baš fino "poklopilo" sa ciklusom opštih izbora koji su se do te 2002. godine organizovali svake dvije, a od 2002. godine svake èetiri godine. Tako je u samom startu ideja IPTF-a dobila svoju nakaradnu izvedbu. Stranke na vlasti su birale svoj Nezavisni odbor a on komesara po volji tih stranaka.

Komesar je u meðuvremenu izmjenama Zakona postao direktor Uprave policije, i to što se ovih dana dešava oko postavljanja novog Nezavisnog odbora i smjene direktora, dio je igre koja je dobro poznata svim strankama, posebno onima na vlasti i onima koji su bili nekad na vlasti. To što se neki bune pa traže i smjenu ministra, to je samo dio igre jer dok su "bundžije" bile na vlasti nisu uèinile ništa da se takva igra sa nezavisnim odborima onemoguæi. Što bi? Pa i oni æe kada opet doðu na vlast zaigrati istu igru, a buniæe se ko fol ovi koji su sada na vlasti.

Suštinsko pitanje je šta æe vlast nad policijom onima (strankama) koji se kunu u depolitizaciju policije i vlastito poštenje? Ima li poštenog razloga da poštenima treba vlast nad policijom?

03-02-2020 at 10:57 | Ukljuèi u odgovor
ManuR
Nivo: Novi forumaš
Dijaspora

Registriran(a): 24-03-2024
Lokacija: Frankfurt
Odgovori: 7
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Šta æe poštenima vlast nad policijom?

Eto ti ga sad. Svi se nešto busaju u prsa kako su za pravdu i red, a kad tad svako na svoj mlin vodu preusmjerava. Meni se èini da ta prièa o depolitizaciji policije i jeste samo za javnost, da se mi obièni smrtnici osjeæamo kao da neko nešto radi. A u stvarnosti? Isti kalup, samo se figurice mijenjaju.
Dok jedni vode, drugi se bune, pa kad se uloge zamijene, ista prièa ide u krug. Znaèi, sve dok je ovaca, biæe i vune, a mi smo ta vuna što ih sve topla drži. Zanimljivo bi bilo vidjeti šta bi se desilo kad bi stvarno nezavisni ljudi došli na te pozicije, al' ko zna hoæemo li to ikad i doèekati.

05-04-2024 at 18:49 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 56
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: *touch*, Aci, andjapuppy, bosanka_no1, clippoutline, iskreni tuzlak, Oblakovich, sabko, ziga_zage
FORUM : Domaæe vijesti : Šta æe poštenima vlast nad policijom? New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice