Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Domaæe vijesti : Šta sarajevska baza Wizz Aira znaèi za Tuzlu?
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Hogar
Nivo: Novi forumaš

Registriran(a): 13-08-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Šta sarajevska baza Wizz Aira znaèi za Tuzlu?

Od maja mjeseca na Aerodromu Sarajevo Wizz Air æe uspostaviti bazu sa jednim avionom sa kojim æe uspostaviti 9 linija. Od njih 9 èak 5 se duplira sa linijama koje održava iz Tuzle. Svi, i dobronamjerni i nedobronamjerni se pitaju kako æe nova baza uticati na Tuzlu.


Za otvaranje baze Aerodrom Sarajevo je ponudio 70% popusta na cijene polijetanja i slijetanja, 55% niže cijene za prihvat i otpremu, te 6 eura niže cijene putnièkog servisa za više od 200.000 putnika na godišnjem nivou.

Popusti su veliki ali su i aerodromske cijene velike. Ako su zaista ugovoreni isti popusti kako su navedeni u Javnom pozivu, polijetanje i slijetanje koštat æe Wizz Air izmedju 5.500 i 6.000 KM po jednom ciklusu. Bez popusta iste usluge koštaju 9 do 10 hiljada KM. Za neki ugovor "ispod žita" SJJ i nema baš prostora jer avio kompanije budno prate šta radi konkurencija i sigurno ne bi pristale da rade sa SJJ pod uslovima koji su drastièno gori nego za Wizz. Javni poziv je bio isti za sve avio kompanije i bitno je da uslovi iz tog poziva budu ispoštovani.

Ušteda za Wizz Air je znaèajna ali su troškovi po jednom letu daleko veæi u odnosu na Aerodrom Tuzla gdje plaæa samo 3 eura po odlazeæem putniku (oko 1000 KM za polijetanje i slijetanje).

U odnosu ovih cijena se može naslutiti da je Tuzla važna za Wizz Air jer je sigurno, ako nije najjeftinija onda je meðu najjeftinijim bazama. Wizz Air radi zbog zarade i bilo bi krajnje èudno da smanjuje aktivnost u Tuzli zbog baze u Sarajevu gdje æe na istim linijama (zbog troškova) imati manji profit od baze u Tuzli. Uz 330 putnika u odlasku i povratku u Sarajevu, isti finansijski efekat tuzlanska baza ima sa samo 280 putnika, možda i manje.

Nema sumnje da æe Sarajevo uzeti jedan dio tuzlanskih putnika ali je sa strane nemoguæe procijeniti o kojem je broju rijeè. Takve podatke ima jedino Wizz Air koji taèno zna koliko je putnika iz sarajevske regije do sada putovalo koristeæi Aerodrom Tuzla. Baš zato ne treba sumnjati u poslovne poteze Wizz Aira, posebno kada se radi o dupliranju linija sa Tuzlom. Uostalom, u pozadini dupliranja može biti i odvlaèenje putnika koji na istim linijama koriste Ryanair i Banja Luku.

Vjerujem da tuzlanska regija i okolina, koja gravitira prema tuzlanskom aerodromu, ima dovoljno putnika da Wizz Air zadrži dostignuti nivo aktivnosti, te da samo od interesa putnika zavisi da li æe doæi do poveæanja ili smanjenja aktivnosti.

05-02-2021 at 22:02 | Ukljuèi u odgovor
naivna
Nivo: Forumski doajen
Dr.Vejsil Hetjimitj

Registriran(a): 23-08-2008
Lokacija: andromeda
Odgovori: 1324
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Šta sarajevska baza Wizz Aira znaèi za Tuzlu?

citat:
Hogar wrote:

Vjerujem da tuzlanska regija i okolina, koja gravitira prema tuzlanskom aerodromu, ima dovoljno putnika da Wizz Air zadrži dostignuti nivo aktivnosti, te da samo od interesa putnika zavisi da li æe doæi do poveæanja ili smanjenja aktivnosti.


Odvuce sve Sarajlije,Mostarce i ostale iz tog dijela.Jer njima je zaista naporno da se truckaju bosanskim cestama kad slete u Tuzlu

09-04-2021 at 09:53 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 18
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
FORUM : Domaæe vijesti : Šta sarajevska baza Wizz Aira znaèi za Tuzlu? New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice