Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatoru


FORUM : PC - forum : NOVOSTI
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
click_me
Nivo: Forumski doajen
Administrator

Registriran(a): 30-04-2004
Lokacija: 2-zla-4-ever
Odgovori: 6592
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: NOVOSTI
Bez chatanja molim

Drastina promjena: Google mijenja nain 'guglanja'!

Najpoznatija web trailica uskoro e drastino promijeniti svoj koncept traenja.

Naime, umjesto pogaanja rijei i pojmova koje utipkavate, po novom principu vi ete u trailicu utipkati pitanje, a Google e vam servirati odgovor i to iz vlastite baze podataka. Prema tome, za nekoliko mjeseci Google na vae upite vie nee samo izbaciti 'listu plavih linkova', ve e u top rezultatima ponuditi informacije - odgovore na pitanje koje ete vi postaviti u trailici, pie Daily Mail.

Tim potezom Google postaje sliniji Microsoftovom Bingu, drugoj najpopularnijoj trailici u SAD-u. Trailica Bing radi upravo na principu pitanje-odgovor. 'Ljudi danas oekuju vie od 10 linkova na stranici', kau u Microsoftu. Google je potiho prikupio podatke o 200 milijuna osoba, mjesta i proizvoda. Nova verzija traenja na Googleu korisnicima e davati informacije o jednom od tih 'entiteta' koji ih zanima. Umjesto oslanjanja, primjerice na Wikipediju, Google e sam osigurati odreenu informaciju.

U 2010. Google je stekao FreeBase, kompaniju 'grafa znanja' te je proirio njezinu bazu 'entiteta' s njih 12 milijuna na dananjih 200 milijuna. Neimenovani izvori izjavili su za Wall Street Journal da e s ovom drastinom promjenom Google krenuti tijekom iduih par mjeseci. Amit Singhal, vii potpredsjednik tvrtke, u nedavnom je intervjuu izjavio kako se veina potraga oslanja na druge stranice u pruanju odgovora, a ne na sami Google.

'Prilikom traenja imamo prekriene prste da postoji stranica koja e nam dati odgovor', rekao je Singhal i dodao da su promjene dio procesa koji e potrajati godinama. Prema Wall Street Journalu te e se promjene dogoditi puno, puno bre. Nova verzija trailice zvat e se 'semantika potraga' i pokuat e razumjeti znaenje pretraga, umjesto da, kao do sada, pogaa rijei. Google danas dri 66 posto svjetskih web pretraga, a s novim konceptom mogao bi se zadrati iznad konkurencije - Microsoftovog Binga i potencijalne trailice Facebooka.

16-03-2012 at 11:50 | Ukljui u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: NOVOSTI
Bez chatanja molim

Fabriki raunari zaraeni virusom
Sajberkriminalci su poeli da ire zlonamjerni softver meu kompjuterima koji tek izlaze sa proizvodnih linija i potom dolaze u radnje zaraeni virusima.
Microsoft je objavio da je nekoliko novih kompjutera pronaeno sa virusima koji su im instalisani u fabrici.
Meu opasnim softverom otkriven je virus po imenu nitol, koji krade line podatke da bi pomogao kriminalcima da putem interneta dou do bankovnih rauna, prenio je BBC.
Microsoft je dobio dozvolu od suda u SAD da preduzme akciju protiv kompjutera koji su zaraeni ovim virusom.
Virusi su otkriveni kada su istraitelji ove kompanije kupili 10 desktop-kompjutera i 20 laptop-raunara u razliitim gradovima u Kini.
etiri kompjutera bila su zaraena zlonamjernim programima iako su tek stigli iz fabrike. Daljom istragom utvreno je da su virusi bili dio piratskog softvera koji neki kineski proizvoai kompjutera instaliraju na raunare.
Nitol je bio najopasniji meu ovim virusima zato to je pokuao da stupi u kontakt sa svojim komandnim i kontrolnim centrom im je kompjuter ukljuen, da bi svojim tvorcima poslao povjerljive podatke.
Utvreno je da ilegalna mrea koja stoji iza nitola funkcionie jo od 2008. godine i da se njen domen grana na 70.00 poddomena sa oko 500 srodnih vrsta ovog opasnog softvera za krau podataka.

16-09-2012 at 01:39 | Ukljui u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: NOVOSTI
Bez chatanja molim

Kasperski preman za Vindouz 8MOSKVA - Kompanija "Kasperski Lab" objavila je da su njeni proizvodi namjenjeni individualnim korisnicima spremni za operativni sistem "Vindouz 8"
Nove verzije "Internet sekjuriti 2013" i "Anti-Virus 2013" u potpunosti su kompatibilne sa najnovijom "Majkrosoftovom" platformom koja je prola kroz znaajne promjene kada su u pitanju interfejs i bezbjednosne karakteristike.
Kompanija "Kasperski lab" obezbjedie podrku za novi interfejs namjenjen "tablet" ureajima i ureajima osetljivim na dodir, kao i podrku za nove bezbjednosne funkcije u okviru operativnog sistema "Vindouz 8".
Kako bi svojim korisnicima obezbjedio najnovije informacije u vezi sa bezbjednosnim statusom njihovih raunara zasnovanih na operatvnom sistemu "Vindouz 8", "Kasperski Lab" je razvio novu aplikaciju pod nazivom "Kasperski nau" ( Kaspersky Now), posebno dizajniranu za novi interfejs operativnog sistema.
"Kasperski nau" se moe besplatno preuzeti preko "onlajn" prodavnice MWS (Microsoft Windows Store), a kompatibilan je i sa najnovijim rjeenjima namjenjenim kunim korisnicima: "Anti-Virus 2013" i "Internet sekjuriti 2013".
"Kasperski nau" je jedinstvena instrument tabla sa novim "Vindouz" interfejsom gdje korisnici mogu pronai sve to im je potrebno u vezi sa njihovim bezbjednosnim statusom i uslovima korenja.
Mogu se i informisati o najnovijim bezbjednosnim proizvodima kompanije "Kasperski Lab".
Izvor. Nezavisne.

27-09-2012 at 02:14 | Ukljui u odgovor
VV Cephei A
Nivo: Guest
IP: Maskiran


icon Re: NOVOSTI
Bez chatanja molim

citat:
Od 1. januara mogu prenos broja u mobilnim mreama

Vijee Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) odralo je danas 60. redovnu sjednicu na kojoj je razmatralo Plan i Program rada za 2013. godinu, te usvojilo Pravilo o izmjenama Pravila 59/2011 o naknadama za dozvole u radiokomunikacijama. Razmotrena je informacija o formiranju radne grupe za izradu dokumenta Politika sektora telekomunikacija u BiH, koja je nedavno poela s radom u okviru Vijea ministara BiH.

Vijee Agencije podrava aktivnosti na izradi ovog stratekog dokumenta i naglaava da e Agencija, u okviru ove radne grupe, pruiti puni doprinos da bi dokument bio donesen u utvrenim rokovima.

Razmatrajui informaciju o stepenu implementacije usluge prenosivosti telefonskih brojeva, Vijee je potvrdilo da su sva tri telekom operatora tehniki i administrativno spremna na implementaciju usluge prenosivosti telefonskih brojeva u svim mobilnim mreama u BiH. Ova usluga bit e na raspolaganju korisnicama od 1. januara 2013.

Vijee je razmotrilo i informacije o objavi i zbirnom izvjetaju o kvalitetu usluga u GSM/UMTS mreama i efektima primjene modela rebalansa cijena govornih i telefonskih usluga.

Prihvaena je informacija o primjeni novog seta propisa i pravila iz oblasti emitovanja, i konstatovano da i u narednom periodu trebaju biti nastavljene aktivnosti Agencije na praenju potivanja ovog dijela regulative, od korisnika dozvola u oblasti emitovanja, saopeno je iz RAK-a.


Preuzeto sa Klix-a.

PS: Predlaem da podforum preimenujete u neto poput "Raunari i tehnologije" ili ta drugo adekvatnije.
17-12-2012 at 15:06 | Ukljui u odgovor
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: NOVOSTI
Bez chatanja molim

VIBER za mobitele, sa androidom, nije nikakva novost, al eto, da vas napomenem, da instalirate, skoro besplatno pricate, ako se prikacite gdje na WIFI, onda bas besplatno pricate, saljete sms-ove....
Odlican program

http://www.viber.com/

21-03-2013 at 09:43 | Ukljui u odgovor
click_me
Nivo: Forumski doajen
Administrator

Registriran(a): 30-04-2004
Lokacija: 2-zla-4-ever
Odgovori: 6592
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: NOVOSTI - asf
Bez chatanja molim

Velika prijetnja amerikoj ekonomiji: Ruski hakeri postavili 'digitalnu bombu'


Objavljene su informacije o napadu na raunala amerike burze iz 2010. godine za koji Amerikanci krive ruske hakere


Ruski hakeri prije etiri godine uspjeli su provaliti u raunalnu mreu burze Nasdaq i ubaciti 'digitalnu bombu', odnosno maliciozni program putem kojeg su mogli pijunirati i krasti osjetljive podatke, a imali su mogunost izazvati potpunu 'digitalnu destrukciju'. Sve do ovog tjedna bilo je poznato samo kako je Nasdaq bio meta hakerskog napada, no nitko nije znao detalje i konkretne informacije vezane uz taj napad.


Na CNN-u ovog su tjedna objavili kako je ovaj napad mogao imati ozbiljne posljedice za raunalni sustav burze i unijeti kaos u cijelu ameriku ekonomiju iako je jo nejasno tko stoji iza ovog napada te FBI nije uspio skupiti dovoljno dokaza kako bi optuili vladu neke strane zemlje (istraga jo traje), jedna od mogunosti jest da je glavni krivac za napad ruska vlada ili ruski hakeri. Iz Rusije su ove optube nazvali 'istim glupostima' te je mogue da je ovaj napad proveo haker koji zaista nije povezan s njihovom vladom poput ruskog hakera Aleksandra Kalinina koji je bezuspjeno pokuavao napasti raunala Nasdaqa u razdoblju izmeu 2007. i 2010. godine.

Iako glasnogovornik Nasdaqa Ryan Wells kae kako se hakeri nisu uspjeli dokopati nikakvih osjetljivih podataka, ovaj sluaj na najbolji mogui nain kakve velike opasnosti prijete od hakera jer, da je 'digitalna bomba kojim sluajem eksplodirala', nastao bi veliki kaos koji bi se itekako odrazio na ameriku ekonomiju. Sigurnosni strunjak Christopher Finan za CNN rekao je kako je danas vrlo realan scenarij da se zbog hakerskih napada prekine trgovanje burzom te da doe do pada cijena dionica i dodaje da bi se amerika vlada u budunosti trebala vie fokusirati na obranu od takvog tipa prijetnji.


Ovo je samo jo jedan primjer kako hakeri imaju mogunost 'paralizirati naciju', napomenuli su na CNN-u te podsjeaju na neke od velikih hakerskih napada u kojima su sudjelovale drave u posljednjih pet godina Amerikanci su 2009. godine ubacili virus Stuxnet koji je unitio centrifuge u iranskim nuklearnim postrojenjima, Iranci su unitili oko 30 tisua raunala u saudijskoj kompaniji Aramco 2012. godine, dok su prole godine hakeri iz Sjeverne Koreje uspjeno napali neke junokorejske banke i medije.

DNEVNIK.hr

21-07-2014 at 15:51 | Ukljui u odgovor
biba
Nivo: Novi foruma
Registriran(a): 19-03-2019
Odgovori: 4
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: NOVOSTI
Bez chatanja molim

March 2019 - Solus 4 Operative System Released:

https://getsol.us/2019/03/17/solus-4-released/
https://www.youtube.com/watch?v=TFtaEX48fo4

[Edited by biba on 19-03-2019 at 17:38 GMT]

19-03-2019 at 17:37 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: dr.best, ebakalovic, Enver, Fudbal u srcu!, kec, Mala_Curica, Mala_Curicaa, selvir-tz(CH), vrbas
FORUM : PC - forum : NOVOSTI New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice