Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Nauka : ASTRONOMIJA
Strana: 1 2 3 4 5 6
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

Nije tako daleko kako nam se cini.....


Asteroid će nas promašiti: Ruski astronomi sebi prave reklamu!

Veliki asteroid ide prema Zemlji i mogao bi imati katastrofalne posljedice za našu planetu ukoliko se sudari sa njom 13. aprila 2036. godine, upozoravaju ovih dana ruski astronomi.
"Asteroid, koji je nazvan Apofis, prema Zemlji putuje brzinom od 10 kilometara u sekundi, a naučnici upozoravaju da bi udarac mogao imati nekoliko stotina puta veće posljedice od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu. Astronomi u ruskom opservatoriju Zvenigorod blizu Moskve trenutno pokušavaju izračunati putanju kojom bi ovaj asteroid trebao ići. Takođe, pokušavaju smisliti način kako ga usmjeriti sa putanje prema Zemlji...", glasi sažetak ruske teorije o mogućoj kataklizmi.

Međutim, Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva ORION, kaže za "San" da su ruski astronomi prenapuhali cijelu priču, te da su šanse da Apofis pogodi zemlju - minimalne.

"Jedno je tačno - asteroid Apofis, koji je otkriven još 2004. godine, moći će se vidjeti 2029. godine, jer on spada u takozvane objekte sa Zemlji bliskim orbitama. Međutim, šanse da pogodi Zemlju su minimalne. On će proći kraj Zemlje, to je sigurno, ali da će nas pogoditi, to je već neozbiljno reći. Osim toga, neozbiljne su i tvrdnje ruskih astronoma da pokušavaju smisliti način kako da ga skrenu, jer je to nemoguće uraditi! Tačna putanja i vjerovatnost udara, ili bliskog prolaza Apofisa, znati će se tek za deset i više godina", ističe Muminović.

On tvrdi da apokaliptičnim prognozama o mogućem udaru asteroida u Zemlju ruski astronomi samo sebi prave reklamu.

"Oni k'o biva idu u misiju spašavanja svijeta, a nisu saopštili nikakve tehničke podatke o tome kako bi planirana automatska letjelica "skrenula" asteroid sa kursa katastrofe. Danas ne postoji nijedna tehnologija na svijetu koja bi tijelo takve mase mogla skrenuti. Neozbiljno je govoriti i o letjelicama koje bi "pucale" na asteroid, jer je to nemoguće! Da ne govorim o nuklearnim bombama koje spominju - sve i da skrenu asteroid u more, izazvaće katastrofu sa nezapamećnim tsunamijima. Nuklearne bombe ne dolaze u obzir, jer, šta ako ne pogode metu, napravile bi veću katrastrofu na Zemlji nego asteroid", pojašnjava Muminović.

Ipak, prema njegovim riječima, asteroid Apofis će ući u historiju kao prvi objekat koji je predstavljao ozbiljnu prijetnju čovječanstvu.

"Apofis trenutno ima "status 4" i nalazi se u "žutom polju". Međutim, status od 7 i naviše podrazumjeva nestanak ljudske vrste. Prečnik Apofisa se danas procjenjuje na oko 300 do 400 metara. Smatra se da je nešto malo veći objekat od ovoga, prije 65 miliona godina uzrokovao totalno izumiranje dinosaursa...

Od tada, najbliži katastrofi smo bili još 1908. godine, za vrijeme Tanguske eksplozije. Da je objekat zakasnio samo nekoliko minuta, udario bih u srce Evrope - ističe Muminović.

"Film katastrofe "2012.", je čista izmišljotina i marketinški trik kako da se ljudima uzmu pare. U filmu se vode činjenicom da je kalendar Maja završio svoj ciklus i da će zbog toga uslijediti katastrofa na Zemlji. To nema vize sa istinom. Kalendar su izmislili ljudi, kako i mi svoj. Radi se o triku da se dođe do lake zarade", razbija Muminović još jednu u posljednje vrijeme aktuelnu teoriju o smaku svijeta.

 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
06-01-2010 at 11:33 | Uključi u odgovor
racionalna manjina
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-02-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11437
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

citat:
ANABELA wrote:
A pazi ovo:

"Tunguska" eksplozija i N.Tesla?Pazi, negdje stvarno postoji Tunguzija, a ja mislio da je to sinonim za neku nakaradnu i svakom pogledu zaostalu zemlju


[Edited by racionalna manjina on 06-06-2010 at 15:28 GMT]
06-06-2010 at 15:26 | Uključi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

Apokalipsa 2013


ZNANSTVENICI su jučer upozorili kako bi se ogromna eksplozija Sunčeve energije mogla dogoditi u roku od tri godine, a ona bi paralizirala život na Zemlji.

Strahuju da bi se superoluja mogla dogoditi 2013. godine, te bi izazvala kaos na Zemlji. Ta katastrofa koja se događa samo jednom u stoljeću "ugasila" bi električnu mrežu na Zemlji, prizemljila zrakoplove, onemogućila opskrbu hranom, a srušio bi se i internet. Zahvaćeno bi bilo sve od zamrzivača pa do navigacije u automobilima, piše The Sun.

2013. godine Sunce ulazi u kritičnu fazu ciklusa

Velika Sunčeva superoluja Zemlju je posljednji put pogodila 1859. godine. Ona je tada izazvala veliku štetu u Europi i Americi kada su spaljene komunikacijske žice na oba kontinenta. Prijetnja je toliko velika da je zbog nje jučer britanski ministar obrane Liam Fox sazvao hitnu konferenciju na kojoj je tražio da znanstvenici izrade strategiju obrane od te katastrofe.

Znanstvenici tvrde kako će Sunce 2013. godine ući u kritičnu fazu svoga ciklusa. Posljednja Sunčeva oluja dogodila se 1989. godine te je isključila elektrane u kanadskom Quebecu. 


<br /><br /><br /><br />

21-09-2010 at 17:45 | Uključi u odgovor
racionalna manjina
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-02-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11437
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: ASTRONOMIJA

citat:
yugi wrote:
Apokalipsa 2013

Ta katastrofa koja se događa samo jednom u stoljeću "ugasila" bi električnu mrežu na Zemlji, prizemljila zrakoplove, onemogućila opskrbu hranom, a srušio bi se i internet. Zahvaćeno bi bilo sve od zamrzivača pa do navigacije u automobilima, piše The Sun.Valja nasušit mesa, ispeć rakije, zatrapit jabuka i nakupovat keksa "petit beure"

Hoće bit romantike kad nas ta holuja duhne
21-09-2010 at 20:27 | Uključi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

Tajne Svemira

Naucnici su utvrdili da se Zemlja otcijepila od nebesa odnosno da je nastala nakon jake eksplozije u svemiru. Medu naucnicima došlo je do razilaženja po pitanju mjesta na kojem se Zemlja otcijepila od nebesa. Jedni kažu da je se Zemlja odvojila od Sunca, a drugi da se odvojila od neke druge zvijezde. Allah subhanehu ve te'ala je ovu istinu prenio ljudima prije XIV vijekova preko covjeka koji nije znao ni pisati niti citati. Kaže uzvišeni Allah: "Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi iskomadali, i da Mi iz vode sve živo stvaramo? Zar necete vjerovati?" Enbija' 30 Ovaj ajet otkriva još jednu istinu, a to je da voda predstavlja osnovu za postojanje života. Naime, neki naucnici su utvrdili da jedna vrsta bakterija može živjeti bez zraka, ali bez vode ne može živjeti. Allah subhanehu ve te'ala nam na tu cinjenicu ukazuje prije više od XIV vijekova.
http://www.youtube.com/watch?v=ANHkFLiy5O0

24-11-2010 at 07:54 | Uključi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: ASTRONOMIJA

citat:
Bosnjo wrote:


Btw, uvijek me zanimalo zasto planete kruze u ravni a ne u nekoj proizvoljnoj konfiguraciji. Ako moze kakvo objasnjenje in plain english, cijenio bih to...

jel' to ti ozbiljno...
19-11-2011 at 10:13 | Uključi u odgovor
bdirlija
Nivo: Forumski doajen
http://youtu.be/E4OqAa9pcGQ

Registriran(a): 26-02-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1638
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

Tuzlanski satelit!!!

Prva tuzlanska misija u Svemir - satelit AD Plejade

Astronomsko društvo Plejade zajedno sa Synergy Moon Team-om radi na sastavljanju prvog BiH tj. tuzlanskog satelita, tj. svemirskog teleskopa. Na ideju smo došli zbog želje da napravimo nešto lijepo za našu državu tj. naš grad i zainteresujemo ljude iz oblasti Astronomije kao i sve školske uzraste u BiH, kao i u inostranstvu.

Naime, radi se o takozvanom Piko satelitu koji će na sebi da ima mini teleskop, a za funkciju ima da snima naš Solarni sistem, planetu Zemlju i praćenje asteroida kao rano upozorenje. Piko satelit nosi na sebi solarne ploče tako da ima napajanje od Sunčeve energije. On će biti sastavljen od strane Astronomske udruge Vidulini, gosp. Marino Tumpića, a lansiran od strane Synergy Moona i International Orbiting Systema.

Kad se nađe u orbiti, nekih 250 kilometara iznad Zemlje, potpunu kontrolu preuzima tim stručnjaka iz Astronomskog društva Plejade, koji će pilotirati svemirskim teleskopom preuzimati telemetrijske podatke, obrađivati astrofotografije i održavati sisteme na satelitu. Zanimljivo je i da će biti korišten u svrhu edukacije osnovnih, srednjih i viših školskih uzrasta.

Pridružite se našoj misiji i lansirajmo prvi BiH satelit u orbitu indiegogo.com/SynergyMoon

04-01-2013 at 09:05 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 20
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: francco, miss, rudic, student09, tayson85, tuzla 100%
FORUM : Nauka : ASTRONOMIJA New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING