Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da potuju forumska pravila.


FORUM : Nauka : ASTRONOMIJA
Strana: 1 2 3 4 5 6
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
ANABELA
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 30-07-2007
Lokacija: na kraju svijeta
Odgovori: 3827
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

Nije tako daleko kako nam se cini.....


Asteroid e nas promaiti: Ruski astronomi sebi prave reklamu!

Veliki asteroid ide prema Zemlji i mogao bi imati katastrofalne posljedice za nau planetu ukoliko se sudari sa njom 13. aprila 2036. godine, upozoravaju ovih dana ruski astronomi.
"Asteroid, koji je nazvan Apofis, prema Zemlji putuje brzinom od 10 kilometara u sekundi, a naunici upozoravaju da bi udarac mogao imati nekoliko stotina puta vee posljedice od atomske bombe koja je baena na Hiroimu. Astronomi u ruskom opservatoriju Zvenigorod blizu Moskve trenutno pokuavaju izraunati putanju kojom bi ovaj asteroid trebao ii. Takoe, pokuavaju smisliti nain kako ga usmjeriti sa putanje prema Zemlji...", glasi saetak ruske teorije o moguoj kataklizmi.

Meutim, Muhamed Muminovi, predsjednik Astronomskog drutva ORION, kae za "San" da su ruski astronomi prenapuhali cijelu priu, te da su anse da Apofis pogodi zemlju - minimalne.

"Jedno je tano - asteroid Apofis, koji je otkriven jo 2004. godine, moi e se vidjeti 2029. godine, jer on spada u takozvane objekte sa Zemlji bliskim orbitama. Meutim, anse da pogodi Zemlju su minimalne. On e proi kraj Zemlje, to je sigurno, ali da e nas pogoditi, to je ve neozbiljno rei. Osim toga, neozbiljne su i tvrdnje ruskih astronoma da pokuavaju smisliti nain kako da ga skrenu, jer je to nemogue uraditi! Tana putanja i vjerovatnost udara, ili bliskog prolaza Apofisa, znati e se tek za deset i vie godina", istie Muminovi.

On tvrdi da apokaliptinim prognozama o moguem udaru asteroida u Zemlju ruski astronomi samo sebi prave reklamu.

"Oni k'o biva idu u misiju spaavanja svijeta, a nisu saoptili nikakve tehnike podatke o tome kako bi planirana automatska letjelica "skrenula" asteroid sa kursa katastrofe. Danas ne postoji nijedna tehnologija na svijetu koja bi tijelo takve mase mogla skrenuti. Neozbiljno je govoriti i o letjelicama koje bi "pucale" na asteroid, jer je to nemogue! Da ne govorim o nuklearnim bombama koje spominju - sve i da skrenu asteroid u more, izazvae katastrofu sa nezapamenim tsunamijima. Nuklearne bombe ne dolaze u obzir, jer, ta ako ne pogode metu, napravile bi veu katrastrofu na Zemlji nego asteroid", pojanjava Muminovi.

Ipak, prema njegovim rijeima, asteroid Apofis e ui u historiju kao prvi objekat koji je predstavljao ozbiljnu prijetnju ovjeanstvu.

"Apofis trenutno ima "status 4" i nalazi se u "utom polju". Meutim, status od 7 i navie podrazumjeva nestanak ljudske vrste. Prenik Apofisa se danas procjenjuje na oko 300 do 400 metara. Smatra se da je neto malo vei objekat od ovoga, prije 65 miliona godina uzrokovao totalno izumiranje dinosaursa...

Od tada, najblii katastrofi smo bili jo 1908. godine, za vrijeme Tanguske eksplozije. Da je objekat zakasnio samo nekoliko minuta, udario bih u srce Evrope - istie Muminovi.

"Film katastrofe "2012.", je ista izmiljotina i marketinki trik kako da se ljudima uzmu pare. U filmu se vode injenicom da je kalendar Maja zavrio svoj ciklus i da e zbog toga uslijediti katastrofa na Zemlji. To nema vize sa istinom. Kalendar su izmislili ljudi, kako i mi svoj. Radi se o triku da se doe do lake zarade", razbija Muminovi jo jednu u posljednje vrijeme aktuelnu teoriju o smaku svijeta.

 


Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
06-01-2010 at 11:33 | Ukljui u odgovor
racionalna manjina
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-02-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11437
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

citat:
ANABELA wrote:
A pazi ovo:

"Tunguska" eksplozija i N.Tesla?Pazi, negdje stvarno postoji Tunguzija, a ja mislio da je to sinonim za neku nakaradnu i svakom pogledu zaostalu zemlju


[Edited by racionalna manjina on 06-06-2010 at 15:28 GMT]
06-06-2010 at 15:26 | Ukljui u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

Apokalipsa 2013


ZNANSTVENICI su juer upozorili kako bi se ogromna eksplozija Suneve energije mogla dogoditi u roku od tri godine, a ona bi paralizirala ivot na Zemlji.

Strahuju da bi se superoluja mogla dogoditi 2013. godine, te bi izazvala kaos na Zemlji. Ta katastrofa koja se dogaa samo jednom u stoljeu "ugasila" bi elektrinu mreu na Zemlji, prizemljila zrakoplove, onemoguila opskrbu hranom, a sruio bi se i internet. Zahvaeno bi bilo sve od zamrzivaa pa do navigacije u automobilima, pie The Sun.

2013. godine Sunce ulazi u kritinu fazu ciklusa

Velika Suneva superoluja Zemlju je posljednji put pogodila 1859. godine. Ona je tada izazvala veliku tetu u Europi i Americi kada su spaljene komunikacijske ice na oba kontinenta. Prijetnja je toliko velika da je zbog nje juer britanski ministar obrane Liam Fox sazvao hitnu konferenciju na kojoj je traio da znanstvenici izrade strategiju obrane od te katastrofe.

Znanstvenici tvrde kako e Sunce 2013. godine ui u kritinu fazu svoga ciklusa. Posljednja Suneva oluja dogodila se 1989. godine te je iskljuila elektrane u kanadskom Quebecu. 


<br /><br /><br /><br />

21-09-2010 at 17:45 | Ukljui u odgovor
racionalna manjina
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-02-2010
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11437
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: ASTRONOMIJA

citat:
yugi wrote:
Apokalipsa 2013

Ta katastrofa koja se dogaa samo jednom u stoljeu "ugasila" bi elektrinu mreu na Zemlji, prizemljila zrakoplove, onemoguila opskrbu hranom, a sruio bi se i internet. Zahvaeno bi bilo sve od zamrzivaa pa do navigacije u automobilima, pie The Sun.Valja nasuit mesa, ispe rakije, zatrapit jabuka i nakupovat keksa "petit beure"

Hoe bit romantike kad nas ta holuja duhne
21-09-2010 at 20:27 | Ukljui u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

Tajne Svemira

Naucnici su utvrdili da se Zemlja otcijepila od nebesa odnosno da je nastala nakon jake eksplozije u svemiru. Medu naucnicima dolo je do razilaenja po pitanju mjesta na kojem se Zemlja otcijepila od nebesa. Jedni kau da je se Zemlja odvojila od Sunca, a drugi da se odvojila od neke druge zvijezde. Allah subhanehu ve te'ala je ovu istinu prenio ljudima prije XIV vijekova preko covjeka koji nije znao ni pisati niti citati. Kae uzvieni Allah: "Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi iskomadali, i da Mi iz vode sve ivo stvaramo? Zar necete vjerovati?" Enbija' 30 Ovaj ajet otkriva jo jednu istinu, a to je da voda predstavlja osnovu za postojanje ivota. Naime, neki naucnici su utvrdili da jedna vrsta bakterija moe ivjeti bez zraka, ali bez vode ne moe ivjeti. Allah subhanehu ve te'ala nam na tu cinjenicu ukazuje prije vie od XIV vijekova.
http://www.youtube.com/watch?v=ANHkFLiy5O0

24-11-2010 at 07:54 | Ukljui u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: ASTRONOMIJA

citat:
Bosnjo wrote:


Btw, uvijek me zanimalo zasto planete kruze u ravni a ne u nekoj proizvoljnoj konfiguraciji. Ako moze kakvo objasnjenje in plain english, cijenio bih to...

jel' to ti ozbiljno...
19-11-2011 at 10:13 | Ukljui u odgovor
bdirlija
Nivo: Forumski doajen
http://youtu.be/E4OqAa9pcGQ

Registriran(a): 26-02-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 1638
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: ASTRONOMIJA

Tuzlanski satelit!!!

Prva tuzlanska misija u Svemir - satelit AD Plejade

Astronomsko drutvo Plejade zajedno sa Synergy Moon Team-om radi na sastavljanju prvog BiH tj. tuzlanskog satelita, tj. svemirskog teleskopa. Na ideju smo doli zbog elje da napravimo neto lijepo za nau dravu tj. na grad i zainteresujemo ljude iz oblasti Astronomije kao i sve kolske uzraste u BiH, kao i u inostranstvu.

Naime, radi se o takozvanom Piko satelitu koji e na sebi da ima mini teleskop, a za funkciju ima da snima na Solarni sistem, planetu Zemlju i praenje asteroida kao rano upozorenje. Piko satelit nosi na sebi solarne ploe tako da ima napajanje od Suneve energije. On e biti sastavljen od strane Astronomske udruge Vidulini, gosp. Marino Tumpia, a lansiran od strane Synergy Moona i International Orbiting Systema.

Kad se nae u orbiti, nekih 250 kilometara iznad Zemlje, potpunu kontrolu preuzima tim strunjaka iz Astronomskog drutva Plejade, koji e pilotirati svemirskim teleskopom preuzimati telemetrijske podatke, obraivati astrofotografije i odravati sisteme na satelitu. Zanimljivo je i da e biti koriten u svrhu edukacije osnovnih, srednjih i viih kolskih uzrasta.

Pridruite se naoj misiji i lansirajmo prvi BiH satelit u orbitu indiegogo.com/SynergyMoon

04-01-2013 at 09:05 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: BHForever, jaca22, marinka, rale, rocky, vojo57, wilma@tuzla
FORUM : Nauka : ASTRONOMIJA New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice