|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
kaharlija Nivo: Forumski doajen mi smo ljiljani medju trnjem Registriran(a): 19-10-2005 Lokacija: PNE Odgovori: 1121 IP: Maskiran
|
Re: Narodni humor Bosnjaka muslimana
Jedan muz i dvije zene
Imao je obicaj nekakav musliman svako jutro odlaziti u kafanu rano prije ikoga; vazda bi mucao, sve nesto mislio i uz cibuk kafe susio. Mnogi su se njegovu poslu cudili, nalazeci ga vazda prije ikoga i prerano, pa ce ga jedan upitati:
- Ma, aga, turske ti vjere, sto ce reci, da ti tako rano ustajes i cejfis svako jutro mimo ostalih Turcina?
- Bogme, da ti pravo kazem, ja vidjeh, da nije dosta za zendjili i mlada covjeka jedna zena, te ja vjencaj i drugu, pa ujutro sabahile jedna mi pece kafu, druga pomaze da se oblacim i posipa da se umijem, pa sad sam ti taman rahat sucur bogu!
Kad cu ovaj Turcin, on iste nedjelje vjenca jos jednu, pa do jedno mjesec dana evo ti ga u onu kafanu svako jutro ranije od onog prvoga. Upitace ga prvi:
- Sta je to aga, turske ti vjere, te sad ti dolazis u kafanu prije mene?
A ovaj ce mu odgovoriti:
- U zli cas te ja poslusao, a u gori drugu zenu u kucu dobavio! Niti mogu od njihova zla uvece s mirom zaspati, ni od njihove vike ujutro prispati i sad znam zasto si ti svako jutro rano iz kuce bjezao, a mene na sijaset nagnao! ne citaj sta ja pisem
|
|
20-01-2006 at 21:28 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
kaharlija Nivo: Forumski doajen mi smo ljiljani medju trnjem Registriran(a): 19-10-2005 Lokacija: PNE Odgovori: 1121 IP: Maskiran
|
Tri - misli ti
Pobratime se u nekakvom mjestu hodza i pop pa zivjeli u ljubavi i razgovoru o svacem. Upitace jedan dan pop hodzu: - Ma, pobratime, turske ti vjere zasto vi Turci mozete uzeti i vjencati djevojku od kojega mu drago zakona ona bila, a vase djevojke ne davate nikome ako nije Turcin?
Hodza ce mu reci: - Vala, pobratime, kad si me zakleo pravo da ti kazem; mi Turci vjerujemo sve stare svece i proroke, pa i samoga vasega Isa pegambera , a vi necete naseg sveca Muhameda cigloga jednoga sto imamo, pa za inat ne davamo nikom osim Turcima; a sutra, da bi se htio ti poturciti, evo ti, turske mi vjere, moje sestre Zulejhe na poklon, a po nasemu cistome i pravome dinu mozes jos tri zakonite, a nezakonitijeh koliko god hoces, a bogme i mozes, samo ako te cesa i srce sluzi. No znadi da se u nas kaze: "jedna ko nijedna, dvije kao jedna, a tri - misli ti.
ne citaj sta ja pisem
|
|
21-01-2006 at 01:32 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Pravedna presuda
U Sarajevu jedan cifut izgubio zasivenu kesu novaca pa pusti telala i obrece dati s blagoslovom sto grosa onome koji je bude nasao. Posto telal vicuci prodje po sokacima, eto ti jednog seljaka gdje nosi kesu:
- Evo, trgovce, valjda su ovo tvoji novci sto si ih izgubio.
Cifut pun radosti spopadne kesu, pak je otvori i stane brojati; ali mu se odmah okrene radost na zalost kad pomisli da mu valja dati sto grosa onome sto je nasao, i stane misliti kako mu ji ne dao. Tako, posto izbroji novce, rece seljaku:
- Ti si, dakle pobratime, izvadio tvoji´ sto grosa, jer je u kesi bilo osamsto, a sad nema vise od sedam stotina? Dobro si ucinio. Hvala ti.
Siroma´ se covjek upropasti kad cuje to i vise mu bude zao na potvoru nego na obreceni´ sto grosa; zato se stane kleti i preklinjati da se on novaca nije ni dotakao, nego da ji je onako donio kao sto ji je nasao.. Cifut pak ostane pri svome. Tako se malo-pomalo svade i otjeraju se kadiji na sud. Posto se obojica zakunu: cifut da je u keswi bilo osam stotina grosa, a sad nema do sedam stotina: seljak pak da se on novaca nije ni dodio, nego da mu je onako donio kao sto je nasao, onda im mudri kadija poznavsi sta je i kako je presudi ovako:
-Vi obojica imate pravo: ti si, trgovce, izgubio osam stotina grosa, a ti si nasao samo sedam stotina, tako da to nisu novci tog trgovca, nego nekakvog drugog covjeka. Dakle, nosi te novce sto si nasao pa ji ostavi dok ne dodje onaj koji je izgubio samo sedam stotina grosa; a ti, trgovce, cekaj dok ti se ne javi onaj koji je nasao osam stotina grosa.
ne citaj sta ja pisem
|
|
23-01-2006 at 00:08 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Pozovu jednog hodzu na sijelo, na kojemu je bilo mnogo uzvanica. Hodza se nadao da ce se, kako je to bio obicaj, na sijelu iznijeti stogod da se pojede, pa nije doma prije sijela nista okusio.
Sijelilo se zadugo, pricalo se mnogo, ali domacin i ne pomislja da iznese nesto od jela.
Hodza jednom zijevne, a domacin ga upita:
- Hodzefendija, ti kao ucen cojk mores nam rec od cega dolazi zijevanje?
- Imaju, efendum dva uzroka zijevanju: moze se zijevati kad je covjek gladan, a nekad se zijeva i kad je covjek pospan, a meni se jos ne spava. ne citaj sta ja pisem
|
|
23-01-2006 at 08:23 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trucker Nivo: Forumski doajen azrail bosanski Registriran(a): 07-11-2005 Odgovori: 10159 IP: Maskiran
|
Nasrudin Hodzi se najave gosti,te ti on zeni kaze da napravi pitu u najvecoj tepsiji Posto ti ona nejmade veliku tepsiju,posajle hodzu kod komsije da donese.
Kad se je prelo rasulo,hodza vrati tepsiju al´ vrati jos jednu manju uz onu veliku.
Kad je to vidjeo komsija,upita ga "sto vracas i tu manju tepsiju"?
-Ova tvoja tepsija se kod mene porodila,pa ja necu tudje harame! odgovori Nasrudin hodza
Neprodje dugo,dodjose gosti hodzi gosti..te ti on opet kod komsije po tepsiju komsija sav radostan dade hodzi tepsiju,misleci evo opet jos jedne tepsije
Al´ ne lezi vraze,prolazi jedna hefta,prodje i druga,hodza nevraca tepsiju...komsija ti fino na vrata,pokuca,hodza otvori,te komsija priupita za tepsiju;..
-Tepsija je urla,alhujojrahmetelje...odgovori hodza
-Hodza bolan,sta pricas gluposti,kako moze tepsija umrijeti?...upita komsija
-E´vidis moj komsija,kako se god zna porodit,tako zna i umrijeti
|
|
25-01-2006 at 16:31 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|