|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
diwna Nivo: Forumski doajen ***
Registriran(a): 17-05-2008 Lokacija: Tuzla Odgovori: 3577 IP: Maskiran
|
Re: Narodni humor Bosnjaka muslimana
Bošnjak i car, narodna prièa
Nekad, za vrijeme babazemana, u Bosni se pronese haber da neki car, neðe u kaurluku, u nekakom dalekom devletu, ima nekaku èudnu želju. Car je, vele, dušak hasta, pa je tako u hastaluku zborio:
«Sve sam u životu imao i sve sam vidio samo Boga ne vidjeh.»
Pozvao je car zato sve uèenjake i sveæenike iz svojega devleta i zapovjedio im da mu u roku od 30 dana ispune žeiju, to jest da mu u tome vaktu pokažu Boga inaèe æe, ako to ne uspiju, narediti dželatima da im bašune s ramena odsijeku.
Istovremeno, car obeæa dunja mal onome od njih, ili bilo kome drugome, ko mu žeiju ispuni.
Znajuæi da ca rnjihov nije maskaradžija, niti da za maskarluk znade, uèenjaci i sveæenici se po bijelu d unjaluku raziðoše, tražeæi od svakog savjet šta im valja èiniti kako bi glave kutarisali. Na jednome mjestu rekoše im da u vilajetu Bosni imade nekakav alimli - insan, koji svašta znade, pa ako im on hampu ne uèini niko drugi im èare neæe dati.
Hodili su oni, hodili, dok u Bosni ne naðoše toga alimliju. Isprièaše mu na kaku su azabu, a Murat, kako se zvao ovaj hiæmetli Bošnjak, zamoll svoje musafire da mu daju vakta od sabaha, pa æe im on tad rastabiriti šta im valja èiniti.
U sabah, poslije sabah - namaza, pozva Murat svoje musafire, pa im veli:
«Hajte vi vašem devlatu i ne berite gaile zato što vaš car traži da mu ispunite ono što se nemere ispuniti. Kad bidne ova vada, oni rok, što vam je ostavio, iziðite pred njega i samo tri puta avazile recite: LA ILAHE ILLALLAH!, i ništa vam se neæe desiti. Zaèudiše se oni, ali kako nejmadoše kud, vratiše se u svoj devlet, pa kad doðe oni dan, što im je car odredio dokad da mu želju ipune, on ih pozva sebi. Prilaze oni carskome prijestolju, kad - ono sve dželati okolo, u èetiri reda. Car nih upita mogu li mu žeiju ispuniti, a oni svi sageli glavu i šute. Taman car zausti da dade tembih da ih posjeku, a oni u jadan mah, avazile, zavikaše:
«LA ILLAHE ILLALLAH!»
Car se zabramedeti jer bi mu šuhveli šta li oni to govore. Pomisli da mu oni to nekako želju ne ispunjaju, pa poèe svoju bašunu dizati uvis, kolutati oèima i gledati uokolo da se negdje nešto neobièno ne vidi.
Ali, kako se èu ono: LA ILLAHE ILLALLAH, u taj mah iza jednoga zara pojavi se Murat Bošnjak i progovori:
«Èestiti care, dopusti da ti ja želju ispunim.»
«Dobro» - reèe car – «ali znaj, ako mi želje ne ispuniš, ostaæeš bez bašune.»
«Peke, peke» - odgovori Murat. – «Samo, èestiti care, prije toga treba da i ti izgovoriš: «LA ILAHE ILLALLAH.»
Car to u èini, a Murat ga, onda, zamoli da iziðu u aviliju. Kad se naðoše na avliji, Murat pokaza caru rukom prema Suncu i reèe:
«Pogledaj tamo, padišahu.»
Car okrenu glavu prema Suncu, pogledavši na trenutak u njega, ali se trže i rukama pokri lice.
«Ahh, ahh» - izusti car – «pa ti me hoæeš oæoraviti, kako da gledam ono što niko ne more pogledati.»
«Èestiti care» - obrati mu se Murat – «to što si sad htjeo pogledati, djelo je Velikog Boga, jedna zehra od Njegovih nebrojanih djela. To je samo mali sjaj i bljesak one vatre koju je On upalio. No, ni tu zehricu tog Božijeg djela tvoje oèi nisu kadre pogledati, pa kako bi onda mogao vidjeti Tvorca i Gospodara toga svjetla. Kako bi ti svojim slabim i suznim oèima mogao gledati u Njega kad ne mereš ni u bogdicu Njegova djela da pogledaš. Zato, èestiti care, ako hoæeš vidjeti Boga, potražl ga u prsima svojim i u džanu svojemu.»
Caru se ovo plaho dopade, pa reèe Muratu:
«Dobro, pametan si insan, ali još nisi spasio svoju bašunu. Zato, da mi reci kako je bilo prije Boga?»
Murat zastade, avazile la ilallahe illallah prouèi, kako bi ga car èuo, pa æe caru:
«Nemoj se padišahu uvrijediti, ali de poèni brojati.
Car od poèe: - «1, 2, 3, 4, 5... « - a Murat ga ustavi, govoreæi:
«Jok, jok tako, èestiti caru. Poèni da brojiš, ali jok od 1 nego ispred 1.»
Car se zamisli, pa odgovori:
«Tako nešto je nemoguæe, prije jedan nejma ništa niti ja mogu što zamisliti tamo.»
«Tamam je tako, èestiti padišahu» - potvrdi Murat i nastavi – «tako se i prije Velikog i Vjeèitog Boga ne da ništa ni zamisliti.»
Caru se i ovaj Muratov odgovor plaho dopade, ali carski nam mu ne dade da odustane, pa æe ponovo Muratu:
«Spasio si svoju bašunu ali, de mi reci šta radi Bog?»
«Peke, peke, padišahu» - ponovo æe Murat. – «Samo, da bih ti na to pitanje odgovorio, moramo promijeniti æispeta, hoæu rijet de, ti obuci moj æispet, a ja æu tvoj.»
Car se zabremedeti, ali pristade. Kad zamijeniše æispet Murat se, onda, ispe na carsko prijestolje, stavi krunu, uze ono carsko žezlo, pa æe zavikati caru:
«Ovo što ja i ti uèinjesmo u ovaj èas, èestiti pedišahu, to Veliki Bog radi vazda. Jedne uzdiže, a druge hašer èini, hoæu rijet - obara.»
Siðe Murat sa carskoga prijestolja, vrati caru njegov æispet, a od njega uze svoj i tamam naumio krenuti, kad car odiže ruku, ustavi Murata i upita:
«A šta bi ono, kako bi ono što si mi rekao da izgovorim dolje na avliji?»
«Aaa, je li ono: LA ILAHE ILLALLAH» - ponovi car, a za njim i svi oni uèenjaci i sveæenici što stajahu okolo prijestolja carskoga.
«Èestiti padišahu, to su Božije rijeèi, a nama ljudima ih je prenio Božiji poslanik Muhammed, a. s. One poruèuju: Nejma drugog Boga osim Allaha. Ko ih izgovori postat æe Allahov Štiæenik i Boga æe vazda vidjeti u svojem u džanu.»
Oni uèenjaci i sveæenici što okolo cara stajahu, zavikaše, a car prihvati:
«LA ILAHE ILLALLAH!»
Tako Murat ispuni carevu želju, a car ga upita:
«Šta hoæeš za pešæeš, moram pešæešiti tvoj hiæmet?»
«Èestiti care» - odgovori Murat, - «dunja-mal si obeæo, ali ja ti ne tražim ništa. Samo želim da svi tvoji podanici znaju reæi: La ilahe illallah, da èitaju, Knjigu u kojoj je to zapisano i da po toj knjizi žive.
«Želja æe ti biti ispunjena!» - odgovori car.
(Bošnjaèka narodna prièa)
|
|
28-06-2009 at 18:34 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
ZASTO SE SMIJEMO NASRUDIN-HODZI? 
Nasrudin-hodza je ucio u medresi pred jednim cuvenim alimom, kojega je, pored ucenosti, odlikovala i dobrota i privrzenost njegovim ucenicima.
Ali, osim ucenosti, bio je veoma pobozan, pa su ga smatrali evlijomm dobrim.
Od svega imanja imao je jedno janje.
Taj bi alim svaki dan zaklao janje, ispekao ga i pojeo zajedno s Nasrudinom i ostalim softama, a zatim bi sakupio sve kosti, proucio nekakvu dovu, i janje bi se opet stvorilo, zdravo i citavo - te bi ga opet sutra pojeli.
Jednoga dana taj muderis ne dodje na vrijeme u medresu da odrzi nastavu svojim ucenicima, a ovi, ne mogavsi cekati svoga hodzu dok dodje, zakolju janje, ispeku ga i izjedu,
Dodje muderis i vidi ih sve snuzdene.
"Sta vam je?" zapita ih, a zatim, prisjetivsi se, rece: "A gdje mi je janje?"
Oni oklepili pa sute.
Razjaren muderis upita jednog softu:
"Sta si ti radio?"
"Ja sam ga zaklao", odgovori on.
"Da Bog da i tebi zaklali!" prokune ga hodza, pa se okrene drugome:
"A sta si ti radio?"
"Ja sam ga derao."
"I tebe derali, da Bog da!"
Obrati se trecemu:
"Sta si ti radio?"
"Ja sam ga pekao."
"Da Bog da i tebe pekli!"
Muderisa nije nikako popustala srdzba pa se jednako obracao jednom po jednom softi i proklinjao ih.
Najposlije se okrene Nasrudinu:
"A sta si ti, bolan Nasrudine, radio?"
"Ja se, Boga mi, efendija, smijao."
"Da Bog da se i tebi smijali!"
I sve dove muderisove Bog uslisao.
Jednoga softu zaklali hajduci, jedan se sadro, jedan izgorio i svakom se ponesto desilo prema hodzinoj bedovi, a mi se Nasrudin-hodzi i danas smijemo, jer ga njegov hodza tako prokleo.
|
|
02-07-2009 at 20:57 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
PREKO MUTNE VODE
Govorio je meni moj babo Hadzi Numanbeg Pilavija:
sine Abdulahu, magarcino moja nedotupavna, od tebe se ni metar cestite oplute za opanke ne moze isukati. Toliko vrijediš.
Šta god radiš, brzi s ti kuskuni od samara. Ali ce tebe tvoj babo pretesati u domacina, hoce, tako mi ove šake i koca u ogradi.
Pa ceš ti, sine, cinovnik da postaneš.
Mjesecna plata, mada nije nešto narocito, tece sigurno, treba samo Boga da se bojiš, starijeg da štuješ, nadredjenog da slušaš.
Biti cinovnik, velik je rahatluk.Cutiš, pišeš, cutiš, hartiju mrciš,
a hartija drzavna, i tinta drzavna.
Cvrljaš što ti narede. To je sva mudrost i napor. Rgvac ne mozeš biti, ne znaš sticati nešto iz necega.
Politikom se ne smiješ baviti jer si prebrz na jeziku, zavadio bi se s vlašcu prvog mjeseca, pa bi morao ili na robiju ili u hajduciju.
Za kakvog ucenjaka nisi, debele gubice i nemirne oci otkrivaju da bi sve citabe prodao za jednu sisu puštenicku.
Marš u kuhinju. Biceš cinovnik.
Moj otac Numan rodio se u begovskoj kuci koju s davno prije opustošili ljenost, ajnc, saz i šljivovica.
Beg je postao rodjenjem, a bogat - kad je shvatio da je titula prazna prica, ako je ne prati moc sadrzana u kasi.
Na talijanskom frontu zadavio je nekog i kuci donio kesu zlatnika.
Nisam se još bio rodio, niti sam mogao biti neko nad njim da sprijecim to grabezno umorstvo.
Na agrarnim obligacijama nepismenih aga i begovskih potomaka zaradio je cetiri miliona u srebru.
U nekoliko sezona izvarao je sprecanske seljake na šljivi i zitu.
I upropastio najjacu trgovacku kucu u varoši - Alijagic i Sinovi, otevši joj najprije trzište, a onda i kapital, do posljednje belenzuke na ruci najmladje snahe Alijagica.
Orodio se s Uvalijom i co., vlasnikom pilane i veleposjednikom. Ja sam se pojavio kad je Mujo ermic, ota Redzepov, tamnovao prvu godinu.
A covjek, kad se tek rodi, priznacete, nije sposoban ni da jaukne zbog nemoci da sam bira roditelje, kamoli da se bije protiv njihovih nedjela.
Bila mi je jedanaesta kada je otac otišao u Meku na hadz.
Plakao sam, jer je to i majka cinila.
U jedanaestoj covjek još ništa ne zna o licemjerju odraslih.
Dervis Susic
|
|
07-07-2009 at 09:20 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Po prièanju mujezina džamije Hadži Hafiz Smail ef. Fazliæa, osnivaè Èekrèine džamije pravio je èekrke,
a uz to imao kravu i prehranjivao se.
Jednom na snu vidje svog oca, koji mu reèe, da ode u Dubrovnik,
proda kožu od krave i za svaku dlaku naplati po dukat.
Kad se Èekrèija probudi, krava mu bijaše krepala.
Posluša oèev savjet i ponese kožu u Dubrovnik.
Jedan trgovac ga zapita za cijenu kože, a on reèe, da je svaka dlaka dukat.
Trgovac na to reèe: "Da mi je Èekrèi-babino blago, koje je zakopano pod dudom, ne bih mogao platiti te kože".
Èim je ovo èuo Èekrèija, povrati se kuæi, iskopa blago i sagradi džamiju.
|
|
20-07-2009 at 20:45 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|
Bosanske Price
Here u Sarajvu:
Sastala se dvojica Hera pa razgovarali o svacemu, dok ce jedan reci :
A nu, coce, jesi li vidio onolike kuce po Sarajvu ?
Jesam, brate,- odgovori drugi,- znas kad sam isa u Sarajvo.
Ama, nicemu se ne cudim, nego kako ljudi u onolikom seheru mogu znati koja je cija kuca ?
Hajde, suti bestijo, - rece mu drug, zar mislis da se zna, nego dje ko izbira, ondje i nociva.
|
|
29-07-2009 at 21:59 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
|

Mujo u Parizu
Hodio Mujo svijetom, pa stigao u Pariz. Razgledajuæi grad, doðe do Eiffelovog tornja.
Divi se neobiènoj i velièanstvenoj graðevini. "Ah,ovo je više od Kozarackog kamena!", èudi se i zakljuèuje u zanosu penjuæi se na sam vrh.
Popevši se gore, pogledom traži Banju Luku i Incelov dimnjak.
Toliko se zanio, da je pomislio, kako gleda s Kozare.
U razgledanju se zanese,te tako neopreznom omakne noga, pa s vrha tornja padne naglavaèke i tresne o tlo.
Iznenaðen i ljutit što mu se to dogodilo, skoèi i poèeše se po glavi, na kojoj od je uboja skoèila prilièno velika èvoruga.
U meðuvremenu èude se graðani Pariza, kako netko može pasti s te visine i ostati na životu.
Neki snimatelji htjeli bi to ovjekovjeèiti, pa ga zamole,da opet skoèi odozgo, da taj pad uhvate objektivima kamere.
No, naš Mujo se neæka.
Neæe, pa neæe.
- Platit æemo Ti, - navaljuju Parižani.
Ne dobivaju što traže, jer Mujo opet neæe.
- Ne smiješ! - prkosno æe netko.
- Ma, što ne smijem? - porodi se inat kod našeg Muje.
Ovlaži maramicu i stavi je ispod tornja. Na nju bi trebao pasti, da ostane èist i bez veæeg uboja.
Popne se na toranj i skoèi naglavaèke. Meðutim,promaši razastrtu maramicu. Udarivši glavom o tlo, odskoèi nekoliko metara u visinu.
U prvi mah ne snaðoše se Parižani, pa ga uhvatiše tek što je odskoèio drugi put.
Onako ljut, istrže im se, pa psujuæi spominje svakom rodbinu i vice:
"Da mi je samo znati, tko mi je izmak'o maramicu,prebio bi' ga!"
Èudom su se èudili svi nazoèni, kako je s te visine naglavaèke skoèio i ostao živ. Kako li je tvrda ta glava?
Da saznaju nešto više o njemu, pitaju ga:
- Odakle si? -
A on, još uvijek èešuæi se po glavi k'o po kakvom panju, odgovara:
- Iz Bosne!
Proèulo se nadaleko o ovom dogaðaju, pa na temelju njegove vratolomije u svijetu
zakljuèiše, da su Bosanci tvrde glave .
.....
|
|
08-08-2009 at 15:30 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|