Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Zdravlje : sve vijesti - zdravlje
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: sve vijesti - zdravlje

TESTIRANJE ANONIMNO I BESPLATNO: U BiH zabiljeena 222 sluaja HIV infekcije - kako se boriti protiv AIDS-a? Nedjelja | 21.07.2013.
Trenutno je u BiH savjetovanje i testiranje na HIV dostupno u 22 centra za povjerljivo, dobrovoljno savjetovanje i testiranje. Testiranje je anonimno i za korisnike besplatno, neovisno od toga da li su i gdje osobe osigurane

Programi prevencije u BiH su dobri i daju rezultate, a Globalni Fond za borbu protiv HIV/AIDS-a tuberkuloze i malarije je prepoznao zainteresiranost drave BiH i injenicu da za tu svrhu izdvaja odreena sredstva, prema njenim mogunostima.

UNDP projektni menader HIV/AIDS projekta Nead eremet istaknuo je da je upravo iz tih razloga i odobreno 12 miliona KM uz pomo kojih e Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u suradnji sa predstavnicima 12 partnerskih vladinog i nevladinih organizacija u periodu do 2015. godine nastaviti osiguravati podrku prevenciji, dijagnostici i lijeenju osoba oboljelih od AIDS-a.

Akcent im je na zatiti populacije pod poveanim rizikom (injekcioni korisnici droga, seksualne radnice, mukarci koji imaju seks s mukarcima, Romi, migranti, zatvorenici).
- Taj novac je prvenstveno namijenjen za brigu o osobama koje nisu zdravstveno osigurane, loeg materijalnog poloaja..... Mi ih traimo na teko dostupnim mjestima u namjeri da ih zatitimo, doprinesemo prevenciji, a tako titimo i ostalo stanovnitvo - kazao je eremet.

Iz ukupnih sredstava svakom od partnera u tom projektu pripast e iznos od po 300.000 KM do milion i pol KM. Taj projekt realizira se u oko 60 gradova, a zapoljava 400 do 500 strunih osoba.

- Sve dok drava ne bude u stanju preuzeti to na sebe, UNDP e biti tu da otvori finansijske kanale da bi se pomoglo tim ljudima i da bi se sprijeila daljnja infekcija - istie on i precizira da su to simbolina sredstva s obzirom na aktivnosti koje obuhvata taj program.

U BiH se od kraja 2006. godine provodi opsean program podrke prevenciji, dijagnostici i lijeenju osoba oboljelih od AIDS-a, podran sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, a kojim upravlja UNDP.

Trenutno je u BiH savjetovanje i testiranje na HIV dostupno u 22 centra za povjerljivo, dobrovoljno savjetovanje i testiranje. Testiranje je anonimno i za korisnike besplatno, neovisno od toga da li su i gdje osobe osigurane.

Statistika pokazuje da su dosad u BiH zabiljeena 222 sluaja HIV infekcije, dok je to u susjednim dravama mnogo vie (u Hrvatskoj vie od 1.000 osoba, a u Srbiji oko 2.500). Cilj je odravanje niske prevalencije HIV-a u BiH.

(Fena/aa)

21-07-2013 at 11:01 | Ukljui u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20623
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: sve vijesti - zdravlje

Do kraja godine elektronske zdravstvene knjiice za 410.000 osiguranika


Izdavanjem oko 20 hiljada elektronskih zdravstvenih knjiica za kategorije koje su u stalnom lijenikom tretmanu, poetkom septembra bi trebalo da pone primjena tog sistema u Kantonu Sarajevo.

Resorni kantonalni ministar Eldar Lokmi u izjavi za Agenciju Fena najavio je da bi do kraja godine trebalo da svi osiguranici u KS-u dobiju elektronsku zdravstvenu knjiicu.

- Putanje tog sistema planirano je za srijedu, 11. septembra u Domu zdravlja Centar u Vrazovoj s konekcijom na Kliniki centar Univerziteta Sarajevo i na ostale lokalitete koji su sad spojeni sa Zavodom zdravstvenog osiguranja gdje e biti centralni dio tzv. sigurna soba i pozivni centar za sve korisnike - kazao je.

Ministar istie da e elektronske zdravstvene knjiice biti dostavljene na adresu svih korisnika, a odreeni broj e se moi podii i u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

- Vie nee biti potrebe za ovjeravanjem knjiice u Zavodu. Ta ovjera e se raditi automatski preko naeg centralnog punkta koji sve to kontrolira - kae ministar Lokmi.

Navodi da su male mogunosti zloupotrebe tog dokumenta, te s tim u vezi istie da je u toku i izrada uredbe za regulaciju zdravstvene knjiice.

U KS-u ima oko 410.000 osiguranih osoba i za sve njih e biti uraene elektronske zdravstvene knjiice.

Elektronska zdravstvena knjiica izgleda kao kreditna kartica i vrhunski je nain zdravstvene evidencije. Sadri sve podatke o osiguraniku zdravstvene zatite i umnogome e olakati kako pacijentima, tako i ljekarima. Na taj nain trajno bi trebalo da bude rijeen problem guvi u zdravstvenim ustanovama.


A koje godine ce te cudo nevidjeno doci u nase selo?

25-08-2013 at 19:54 | Ukljui u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: sve vijesti - zdravlje

Najbolji studenti medicine iz TK odlaze jer ne mogu dobiti posao

http://www.tip.ba/2013/09/12/intervjudrhuseinagic-za-5-do-10-godina-nece-imati-ko-da-nas-lijeci/

12-09-2013 at 21:59 | Ukljui u odgovor
laly
Nivo: Forumski doajen
Don't Let Me Be Misunderstood

Registriran(a): 19-11-2005
Lokacija: Wudang
Odgovori: 39084
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: sve vijesti - zdravlje

IZ MJESECA U MJESEC SE IRI: uga hara dravom, najvei broj zaraenih u Mostaru

Zarazna bolest skabijes, u narodu poznatija kao sirotinjska bolest svrab ili uga, iz mjeseca u mjesec se iri u Federaciji BiH te se nalazi na treem mjestu po vodeim zarazama u ovom dijelu nae zemlje.

Posljednji podaci Federalnog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je u proloj godini do prosinca prijavljeno 963 oboljelih, to je za 189 vie nego u istom razdoblju 2012., kada su bila evidentirana 774 sluaja.

Najvie oboljelih i dalje je u Hercegovako-neretvanskoj upaniji (HN), gdje je prijavljen 371 novi sluaj, potom slijede Tuzlanski, Srednjobosanski, Sarajevski te Unsko-sanski kanton.

Lijenici smatraju da je taj broj u stvarnosti mnogo vei, jer pojedini oboljeli zbog sramote ne ele otii lijeniku.

ef Epidemioloke slube Zavoda za javno zdravstvo HN dr. Erdin Alajbegovi istie da je najvei broj zaraenih u HN s podruja Mostara.

U Mostaru ukupno imamo 242 pacijenta iz svih dijelova grada. Skabijes se kao bolest vrlo lako rjeava ako se na vrijeme ode lijeniku te adekvatno pridrava uputa. Naalost, kod nas se na to gleda kao na neku sramotu, te se krije pa onda dolazi do irenja bolesti na cijelu obitelj, susjedstvo i tako dalje, kazao je dr. Alajbegovi.(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

02-01-2014 at 12:17 | Ukljui u odgovor
hurija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-03-2004
Lokacija: tuzla
Odgovori: 15602
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: sve vijesti - zdravlje

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/01/nuspojava-smrt-ispovijedi-farmaceutskog.html?spref=fb

23-01-2014 at 09:50 | Ukljui u odgovor
Bambi
Nivo: Forumski doajen
since 1974

Registriran(a): 08-01-2003
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 20623
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: sve vijesti - zdravlje

Udri po jadnom narodu

http://bportal.ba/nema-lijecenja-bez-para-u-tuzlanskom-kantonu-obustavljeno-izdavanje-lijekova-na-recept/

06-12-2014 at 20:42 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: Afrodita24, Arhangel, Daca_75, daler, Dency, Edis_21, face69, falkon, hary, IBRO DIRKA, musaraf, plavooka, sume***, talian, Teta, the_Red_Rose, tuzlana
FORUM : Zdravlje : sve vijesti - zdravlje New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice