Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Ekonomija : Kriminal i korupcija
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Azur
Nivo: Forumski doajen
xxxxxyyyyy

Registriran(a): 24-07-2005
Odgovori: 5025
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kriminal i korupcija

citat:
Abulafija wrote:
Pik Titovo srce, u sledecem zivotu ja Brankovic o


Energoinvest prodao dugove za sitne pare
Ulaz u zgradu Energoinvest

Piše: Centar za istraživaèko novinarstvo (CIN)

Kompanija Energoinvest d.d. Sarajevo propustila je priliku da dobije sudsku presudu za naplatu predratnog duga od države Kongo, koji je prije 10 godina prodala za 3,3 miliona dolara. Dug je od tada utrostruèen i danas vrijedi 100 miliona dolara.

Umjesto da provede veæ zapoèeti arbitražni postupak pred Meðunarodnim trgovaèkim tribunalom u Parizu, Energoinvest je dug ove afrièke države za sitne pare ustupio Hemisphere Associates LLC-u, lešinarskom fondu iz New Yorka.

Hemisphere je dobio presudu u Parizu, a zatim je u potrazi za izvršiocem došao do žalbenog suda na britanskom otoku Jerseyju, poznatoj offshore zoni.

Ovaj otoèki sud je 14. jula odredio izvor iz kojeg æe finansijski fond iz Amerike naplatiti 100 miliona dolara od Demokratske Republike (DR) Kongo. Presuda nalaže firmi GTL, registrovanoj na Jerseyju, da svoja buduæa plaæanja Gecaminesu, rudarskom preduzeæu u vlasništvu ove afrièke države, preusmjeri na Hemisphereu.

Da li æe dug biti naplaæen, bit æe poznato 8. decembra.

Poèetkom ove godine Britanija je donijela zakon kojim ogranièava fondove da tuže zemlje u razvoju za dugove, pri tome zaraðujuæi ogromne kolièine novca. Meðutim, zakon se ne primjenjuje na otoku Jerseyju koji je dio Britanije, ali sa posebnim pravosudnim sistemom. Zbog toga je ovaj otok bio pogodna teritorija za djelovanje lešinarskih fondova.

Firma Hemisphere je 2001. godine otkupila od Energoinvesta 29,3 miliona dolara kongoanskog duga za 3,3 miliona dolara. Od tog iznosa sarajevsko preduzeæe naplatilo je 2,7 miliona dolara, dok je preko 700.000 dolara pripalo advokatskoj kancelariji iz Washingtona - Debt Advisory International (DAI), koja je posredovala u prodaji duga.

Hemisphere je registrovan na adresi 300 De Kalb u Brooklynu, a to mjesto izvana izgleda kao garaža - otkrili su novinari BBC-a i Guardijana koji su na ovoj prièi radili zajedno sa Centrom za istraživaèko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

(Tekst objavljen u Guardianu 15. novembra možete pogledati ovdje)

Prodaju dugova proglasili tajnom
Sluèaj prodaje potraživanja istražila je Finansijska policija Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), nakon èega je u oktobru 2008. godine podnijela Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivièni izvještaj protiv bivšeg glavnog direktora Energoinvesta Nedžada Brankoviæa,i još trojice rukovodioca u ovom preduzeæu.

Brankoviæ je osumnjièen za zloupotrebu položaja, jer je bez saglasnosti upravnog odbora preduzeæa naložio prodaju potraživanja od Konga, iako je Energoinvest veæ pokrenuo proces za njihovu naplatu pred arbitražnim sudom u Parizu. Na teret mu se stavlja i to da je neovlašteno proglasio tajnost postupka prodaje.

Prema Zakonu o privrednim društvima FBiH, glavni direktori preduzeæa mogu samostalno odluèivati o prodaji najviše 15 posto ukupnog kapitala preduzeæa, dok za veæe udjele moraju obezbijediti saglasnost upravnog odbora, odnosno skupštine preduzeæa.

Nedžad Brankoviæ, Foto: Arhiv CIN

Meðutim, prema navodu Finansijske policije, ukupni dug Konga je èinio 26,14 posto tadašnjeg kapitala Energoinvesta, a takvu odluku je mogao donijeti samo upravni odbor.

U izvještaju se navodi da je preduzeæu koje se nalazi u veæinskom vlasništvu Vlade FBiH prièinjena šteta u iznosu od 26,75 miliona dolara.

U Kantonalnom tužilaštvo kažu da je ovaj predmet u fazi predistrage.

Brankoviæ je odbio da govori za CIN. Kazao je da se radi o stvarima kojih se više ne sjeæa.

Džemail Vlahovljak, koji je Brankoviæa naslijedio na funkciji glavnog direktora 2002. godine, kaže da on, vjerovatno, ne bi prodavao dug veæ bi angažovao neku jaku advokatsku kuæu sa Zapada da ga naplati.

"Ali, treba se vratiti u to vrijeme. Firma je bila u teškoj situaciji. (...) Jako su male plate bile u to doba", kaže Vlahovljak i objašnjava da se od novca koji je Energoinvest naplatio od prodaje potraživanja moglo isplatiti èetiri, pet plata radnicima.

Projekti Katama Gomi i Mobayi
Potraživanja Energoinvesta se odnose na nenaplaæene kredite koje je ova firma osamdesetih godina dala vladi Zaira, današnjoj Demokratskoj Republici Kongo, za finanisranje zajednièkog projekta izgradnje elektroenergetske mreže Katama Goma i hidroelektrane Mobayi.

Meðutim, DR Kongo je poèetkom devedesetih godina prekinuo vraæati glavnicu i ugovorene kamate, a dug se godinama uveæavao i zbog kaznenih kamata (penala).

Prema kreditnim ugovorima izmeðu Energoinvesta i vlade Zaira iz 1980. i 1986. godine, dvije strane su sporove oko naplate trebale rješavati u prijateljskim pregovorima, a u sluèaju njihovog neuspjeha pred Meðunarodnom privrednom komorom u Parizu.

Meðutim, u Finansijskoj policiji kažu da u Energoinvestu nisu pronašli dokument koji pokazuje da su dvije strane pregovarale o naplati duga.

Ministarstvo finansija Zaira je u martu 1991. godine poslalo službenu obavijest Energoinvestu u kojoj se navodi da su po osnovu ugovora Katama Goma i HE Mobayi dužni do 2000. godine vratiti ukupno 36,2 miliona dolara glavnice i kamata. No, do kraja jula naredne godine vratili su još 4,9 miliona dolara. Nakon toga su prekinute isplate.

Prema podacima iz izvještaja Finansijske policije, Enegoinvest je kalkulirao sa više razlièitih iznosa potraživanja od Konga, a najmanji je iznijela Komisija za odobravanje isplate superprovizije za poslove izvoza ovog preduzeæa .
Komisiju je 1. januara 2000. godine, na neredni dan, osnovao Brankoviæ. Za predsjednika je postavio svog zamjenika Mensura Èauševiæa a za èlanove Ibrahima Bostu i Dževada Ganiæa, pomoænike za komercijalne poslove i finansije. Njih trojicu Finansijska policija sumnjièi za nesavjesno poslovanje.
Brankoviæ ih je ovlastio da utvrde visinu potraživanja i predlože cijenu po kojoj æe ona biti prodana, a propisao je i da se cjelokupan proces pripremanja, odobravanja i isplate superprovizije smatra poslovnom tajnom. Ovu odluku, prema statutu preduzeæa, mogao je donijeti samo upravni odbor. Tajnost postupka je omoguæila Brankoviæu i èlanovima komisije da dokumentaciju o prodaji ne zavode u protokol Energoinvesta, veæ da je èuvaju na posebnom mjestu koje je bilo poznato ogranièenom broju ljudi. Osim toga, na pojedinim dokumentima nije naveden datum potpisivanja, što je otežavalo rekonstrukciju dogaðaja.

Komisija je 10. januara naredne godine donijela odluku da se potraživanja od Konga u iznosu od 29,3 miliona dolara naplate za najmanje 3,3 miliona dolara te da se od tog iznosa isplati naknada DAI-u iznosu od 658.617 dolara. Utvrðena je i moguænost da se, u sluèaju prodaje po višoj cijeni, razlika podijeli na jednake dijelove izmeðu DAI-a i Energoinvesta. DAI je prodao dug za 115.000 dolara više od ugovorene cijene, a ova razlika je podijeljena.

Prema navodima iz odluke, DAI je dobio ovlasti da u roku od godinu dana pronaðe naèin za naplatu, pokrivanje ili prodaju potraživanja. Meðutim, Èauševiæ je istoga dana uputio dopis Michaelu F. Sheehanu, direktoru ove amerièke kompanije, u kojem je naveo da mu daje mandat da proda dug.
Sheehan je jedan od najpoznatijih svjetskih lešinara koji sebe zove Goldfinger (zlatni prst).

Brankoviæ je dao saglasnost za obje odluke.
U odluci Komisije je navedena informacija advokata DAI-a da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za naplatu potraživanja 4. mart 2001. godine. Dva dana prije njegovog isteka Energoinvest je podnio Meðunarodnom sudu u Parizu dva zahtjeva za arbitražu u ukupnom iznosu od 30 miliona dolara što je za oko 900.000 dolara više od vrijednosti duga koji je naveden u odluci o prodaji.
No, da Energoinvest nije pokrenuo arbitražu Hemisphere ne bi mogao sa presudom ovog suda nastaviti pravnu kampanju za naplatu duga.

Nakon što je dobio Brankoviæevu punomoæ da potpisuje prijenos potraživanja na treæu stranu, Èauševiæ je 20. jula sklopio kupoprodajni ugovor sa Hemisphere fondom.

No, u njemu piše da je prodano 22,8 miliona dolara i kamate. Izostavljen je iznos kamate koja se prodaje, zatazna kamata za neplaæanja obaveza te cijena po kojoj se prodaju potraživanja, što je, kako navodi Finansijska policija u izvještaju, omoguæilo fondu Hemisphere da uspostavi svoj zahtjev za naplatu kupljenih potraživaja u dalako veæem iznosu. Uz kupoprodajni ugovor u dokumentaciji je pronaðen i Èauševiæev dopis Meðunarodnom arbitražnom sudu u Parizu kojim on, kao zamjenik direktora, prenosi arbitražna prava na Hemisphereu. Dokument je bez datuma.

Potraživanja od 19 država
Direktori Energoinvesta su prije, ali i poslije sluèaja, Kongu prodavali potraživanja iz inostranstava, uglavnom za iznose koji su mnogo manji od duga. Takoðer, donosili su i odluke o tajnosti postupka.

Energoinvest je više puta vršio procjenu ukupnih predratnih potraživanja i stepena njihove naplativosti. Prema informaciji koju je 2005. godine napravio Sektor za finansije Energoinvesta, sarajevska firma je od 19 država potraživala ukupno 347 miliona dolara, od èega je bilo naplativo 103 miliona dolara.

Novinari CIN-a su došli i do izvještaja koji objašnjavaju prodaju gotovo dvije treæine ukupnih potraživanja.

Finansijska policija je u sklopu istrage ove sarajevska kompanije 2008. godine podnijela tužilaštvu KS-a još tri krivièna izvještaja protiv bivših direktora Energoinvesta: Ediba Bukviæa, Nedžada Brankoviæa i Džemaila Vlahovljaka - za neovlaštenu prodaju potraživanja. Vlahovljak je osumnjièen za prodaju potraživanja od Iraka i Tanzanije, a zajedno sa Brankoviæem i Bukviæem za prodaju potraživanja od Etiopije.

Irak je bio najveæi dužnik Energoinvestu - sa 145,6 miliona dolara, ali je 80 posto ovog duga sarajevska kompanija otpisala, prihvatajuæi odluku Pariskog kluba. Ostatak je 2006. godine zamijenila za 21,7 miliona dolara u obveznicama.

Obveznice æe biti naplaæene do 2028. godine. Nešto više od polovine ove sume Energoinvest je naplatio preko Jugoslavenske banke za meðunarodnu ekonomsku saradnju (JUBMES) iz Beograda, a ostatak u direktnim pregovorima sa Irakom. Za ovu operaciju sa kapitalom Energoinvesta Vlahovljak nije obezbijedio saglanost Nadzornog odbora. No, Nadzorni odbor je kasnije prihvatio da se obveznice upišu kao ulaganje u kapital firme.

Dvije godine ranije Vlahovljak je potpisao i ugovor o prodaji potraživanja od Etiopije u visini od 43,3 miliona dolara za nešto manje od 1,6 miliona dolara. Dug je prodan finansijskoj korporaciji Lazarus Freres Banque iz Pariza. Prodajom je rukovodila Komisija za odobravanje superprovizije sa Mensurom Èauševiæem na èelu. U svom izvještaju su naveli da su kontaktirali više finansijskih kompanija u svijetu, ali da je francuska kompanija jedina dostavila ponudu za otkup potraživanja.

Èak tri direktora - Bukviæ, Brankoviæ i Vlahovljak - su periodu od 1995. do 2007. godine sklapali ugovore o naplati predratnih potraživanja od državne tanzanijske firme Tanseco. Godinama je dug za Enegoinvest utjerivala Amsa House iz Londona. Bukviæ im je 1995. godine odobrio proviziju od približno 22,7 posto od svakog priliva na raèun Energoinvesta. Brankoviæ je tri godine kasnije odobrio poveæanje provizije na 32,8 posto, na osnovu ubrzavanja naplate, da bi je 2002. godine Vlahovljak poveæao na 37,8 posto. Kao rezultat ovih ugovora na 20 miliona dolara naplaæenog duga, Energoinvest je Amsa Houseu platio nešto više od 6,4 miliona dolara.

Preostali dio duga od 22,2 miliona dolara Tanzanija je trebala isplatiti na osnovu ugovora o vansudskom poravnanju iz 2007. godine. Naplata je povjerena Kuber Consultant Limitedu iz Singapura, uz proviziju od 32,8 posto, što preraèunato u dolarima iznosi 7,3 miliona.

Vlahovljak kaže da je Energoinvest naplatio ova potraživanja. Prema njegovim rijeèima, ovaj sluèaj pokazuje da se, možda, moglo bolje proæi i sa naplatom duga od Konga.

No, pobjeda u sudskom sporu ne znaèi da æete uvijek naplatiti dug.
Direktor Energoinvesta navodi da je ova firma dobila 2009. godine sudsku presudu suda u Damasku za naplatu potraživanja od Sirije, ali novac još nije naplatila.

"Sa tom presudom možemo samo mahati. Ne postoji instrument u toj državi kojim možete realizirati presudu", kaže Vlahovljak i dodaje da iz istih razloga nisu pokrenuli spor za naplatu 20 miliona duga od Kube.

cin/radiosarajevo.ba



Kako to?? Dug koji je bio 3,3 miliona sada je tri puta veci i inosi 100 miliona. Neko je tu pobrkao loncice!!

16-11-2011 at 16:48 | Ukljuèi u odgovor
kagemusha
Nivo: Forumski doajen
Ordo ab Chao

Registriran(a): 01-04-2004
Lokacija: kyoto
Odgovori: 1349
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Sve je bilo po zakonu...Bicakcica mi

16-11-2011 at 18:48 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kriminal i korupcija

citat:
Azur wrote:



Kako to?? Dug koji je bio 3,3 miliona sada je tri puta veci i inosi 100 miliona. Neko je tu pobrkao loncice!!





Firma Hemisphere je 2001. godine otkupila od Energoinvesta 29,3 miliona dolara kongoanskog duga za 3,3 miliona dolara.
Eto kako.
16-11-2011 at 19:06 | Ukljuèi u odgovor
kagemusha
Nivo: Forumski doajen
Ordo ab Chao

Registriran(a): 01-04-2004
Lokacija: kyoto
Odgovori: 1349
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kriminal i korupcija

citat:
Abulafija wrote:



Firma Hemisphere je 2001. godine otkupila od Energoinvesta 29,3 miliona dolara kongoanskog duga za 3,3 miliona dolara.
Eto kako.


Ljudi ne dirajte Vuka Nedzada Brankovica...em sto ce nam oderati leda za njegovo sudenje...em opet moze umjesto Mostara da potopi brod zvani Bosna i Hercegovina...kad vec to ne moze troclano predsjednistvo u tehnickom mandatu
16-11-2011 at 19:27 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Reakcija potrošaèa na izostanak lanèanog pojeftinjenja: Trgovci ignoriraju niže cijene goriva

Nema promptne reakcije kao u sluèajevima rasta cijena goriva, kada, pod izlikom "skupljih ulaznih komponenti", poskupe i ostali proizvodi

Ostvaruju li trgovci i distributeri ekstraprofit Trgovci i prozvoðaèi hrane i ostalih proizvoda široke potrošnje u BiH ovih dana potpuno ignoriraju èinjenicu da cijene goriva konstantno padaju. Ovog puta nema promptne reakcije kao u sluèajevima rasta cijena goriva, kada, pod izlikom "skupljih ulaznih komponenti", u maloprodaji rastu i ostale cijene.

S ovom konstatacijom slažu se i u Savezu udruženja potrošaèa BiH, iz kojeg su juèer pozvali distributere i trgovce da potrošaèima barem objasne zašto nema pojeftinjenja. Naime, kako je sada manje novca potrebno da bi proizvodi dospjeli do polica, potrošaèi upozoravaju da bi proizvoðaèi, odnosno trgovci i distributeri, mogli ostvariti ekstraprofit.

Naravno da bi cijene trebale biti niže, potrošaèi to oèekuju. Oèekujemo da cijene budu snižene barem na onaj naèin kako su i rasle, s rastom cijena energenata. Pozivamo proizvoðaèe, odnosno distributere i trgovce, da se oglase, da kažu, ako ništa drugo, kojim su to proizvodima snizili cijene, jer to se na tržištu ne može primijetiti - kazala nam je Gordana Buliæ, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošaèa BiH.

Anton Jekauc, ekonomski analitièar i direktor Instituta za strateška ekonomska istraživanja, objašnjava da, kada padaju cijene sirove nafte i naftnih derivata, to ne prati adekvatno sniženje cijena ostalih proizvoda, jer udari na cijenu dolaze iz više pravaca.

Najèešæe država uzima za sebe radi "krpljenja" rupa u proraèunu, a onda i preduzeæa prebacuju u svoju dobit ono što bi trebalo pripasti stanovništvu, tj. kupcima. Mrvice na kraju dobivaju i kupci, ali ne u alikvotnom dijelu koliko bi cijene trebale stvarno padati - objasnio je Jekauc.

Dakle, zakljuèuje on, i ovog puta izostat æe lanèana reakcija sniženja cijena na tržištu po osnovu snižavanja cijena nafte na svjetskim berzama.

Kriminal i Korupcija domacih trgovaca

27-06-2012 at 06:52 | Ukljuèi u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kriminal i korupcija

Sumnjiva privatizacija Standarda
Sarajevsko tužilaštvo ispituje Miškoviæeve tragove
BETA
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu naložilo je nadležnim institucijama da ispitaju sumnjive radnje "Delta Holdinga" iz Beograda prilikom privatizacije preduzeæa "Standard", koje se bavi proizvodnjom i prodajom nameštaja
Kako je javila Federalna televizija, tužilaštva u Srbiji i BiH aktivno rade na rasvetljavanju malverzacija u privatizacijama preduzeæa koje je obavljao srpski biznismen Miroslav Miškoviæ.

Miškoviæ u BiH ima nekoliko firmi, a Federalna finansijska policija sprovodi istragu u jednoj od njih, preduzeæu "Standard" iz Sarajeva, a prema zahtevu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Kako se navodi u obrazloženju, Tužilaštvo Kantona Sarajevo primilo je prijavu malih akcionara firme "Standard", koji tvrde da su ošeæeni "kriminalom" direktora preduzeæa i njegovih nalogbodavaca, kao i veæinskog vlasnika Miškoviæa.

Kompanija "Delta", koja je u vlasništvu Miroslava Miškoviæa, preuzela je pre 10 godina kontrolu nad sarajevskom kompanijom "Standard".

Nemaèka firma "Demut", èiji je pravi vlasnik nepoznat, putem raèuna nepoznate osobe kupila je tada 53 odsto akcija sarajevskog "Standarda".

Nakon toga gubici firme su se knjižili na teret kapitala sve dok se broj akcija nemaèkog "Demuta" nije uveæao na 88,9 odsto vlasništva "Standarda".

Taj kapital 2011. godine preuzela je Miškoviæeva firma "Delta". Nakon toga došlo je do podele "Standarda" na "Standard nameštaj" i "Standard nekretnine".

Sva imovina prebaèena je na "Standard nekretnine", dok su gubici ostali firmi "Standard nameštaj".

Sumnju u finansijske malverzacije dodatno pojaèava dokument Komisije za hartije od vrednosti prema kome je veæinski vlasnik "Standard nameštaja" kiparska firma "Olektar Impex Limited", dok je vlasnik "Standard neketnina" beogradska firma "Delta". Odgovorna osoba u ovim firmama je Ðorðije Ceroviæ.

Mediji u BiH još navode da su 2009. godine tadašnji direktor "Standarda" Adnan Èauševiæ i šefica finansija, a sada generalna direktorka Amira Sipoviæ u navedenu kiparsku firmu iz Sarajeva prebacili oko šest miliona maraka.

15-12-2012 at 11:25 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 15
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: eurovafel, jami, kiki, Kiseljak_71, mikiba/mirsad.baralic, RASKO, suzana, TlrgoCeme
FORUM : Ekonomija : Kriminal i korupcija New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice