Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da potuju forumska pravila.


FORUM : Ekonomija : Hypo Banka - Div se ljulja
Strana: 1 2 3 4 5 6
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Hypo Banka - Div se ljulja

Istraga o aferi Hypo stigla i do BiH
Sarajevski tjednik Slobodna Bosna u prolom je broju naslovnicu posvetio sumnjivom poslovanju banke Hypo u BiH navodei kako su bivi direktori banke dijelili 'milijunske kredite uz velike provizije koje su uzimali za sebe'

Afera Hypo ne prestaje ni nakon pet godina gubiti na aktualnosti. O tome svjedoi izvjetavanje sarajevske Slobodne Bosne, koja je u prolom broju objavila istraivaki tekst novinarske Suzane Mijatovi o sumnjivom poslovanju Hypo Alpe Adria Banka u Bosni i Hercegovini, ime se bavi i poseban austrijski tim istraitelja CSI Hypo.


Hypo Alpe-Adria Bank na trite BiH uao je prije 12 godina, i to kupnjom banke Auro, a nekoliko godina kasnije, tonije 2010., direktor Hypa Mostar Petar Jurii smijenjen je zbog minusa od 140 milijuna konvertibilnih maraka (70 milijuna eura). U razdoblju izmeu, poslovanje Hypa u BiH odlikuje se davanjem rizinih kredita pa sada mnogi poznati bosanskohercegovaki biznismeni ovoj banci duguju milijune.

Po pisanju Slobodne Bosne, meu njima najvie duguju ak 63 milijuna maraka Lijanovii, mesni preraivai iz Hercegovine, a protiv njih je Uprava Hypo Banka iz Klagenfurta podnijela kaznenu prijavu.
Veliki dunik je i 'propali hercegovaki tajkun Milan Lui iz Ljubukog', kojemu je kredite na sedam razliitih firmi odobrio smijenjeni Jurii, s obzirom na meusobne prijateljske odnose. Tako danas Lui Hypu duguje oko 40 milijuna konvertibilnih maraka!

Slobodna Bosna napominje i da je Hypo napravio lo posao kupnjom sarajevskog hotela Holiday Inn, 'koji je kupio po cijeni tri puta vioj od realne trine vrijednosti', odnosno 41,2 milijuna konvertibilnih maraka. Navode se i drugi sumnjivi poslovi, poput odobravanja kredita mostarskoj tvrtki Accom Herc za leasing automobila, 'za koje se poslije ispostavilo da ih nigdje nema'.

Za kraj ovaj tjednik zakljuuje kako u BiH tek zapoinju istrage oko sumnjivih poslova banke Hypo te da istrage poinje provoditi Federalna uprava policija.

Bit ce pojeo vuk magare.

27-05-2013 at 11:36 | Ukljui u odgovor
diwna
Nivo: Forumski doajen
***

Registriran(a): 17-05-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3577
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Hypo Banka - Div se ljulja

Hypo u zavrnoj fazi s holdingom za Balkan
Holding za jugoistonu Europu austrijske banke Hypo international polako dobija oblik i treba do kraja ovog mjeseca biti uspostavljen, pie beki ekonomski dnevnik Wirtschaftsblatt, dodajui da holding treba objediniti sve ono to je najbolje na Balkanu.

Organizacija, u kojoj e se nai sestrinske banke u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, kao i zdravi poslovni sektori, poput leasinga, treba olakati njihovu prodaju.
Europska komisija je poetkom meseca produila rok za prodaju sestrinskih banaka Hypo grupe na istoku do kraja 2015, a model holdinga, koji je Austrija predloila Bruxellesu, naiao je na odobravanje, navodi list.
Narodne banke i financijske ustanove u Sloveniji i Hrvatskoj ve su dale "zeleno svjetlo" za prelazak banaka u holding, to je isto tehniki postupak.
Oekuje se da e danas i Narodna banka Srbije dati odobrenje, a u Bosni bi to trebalo uslijediti u ponedjeljak, saznaje Wirtchaftsblatt.

30-09-2013 at 10:29 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 23
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: davor.tz, Greben, Medi_01, sasab, sova_92
FORUM : Ekonomija : Hypo Banka - Div se ljulja New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice