Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Zdravlje : Greske ljekara
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Greske ljekara

Ne znam zašto ali mi nešto na um pade da su ljekari prestali griješiti

21-07-2011 at 21:31 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Greske ljekara

Nesavjesno lijeèenje i medicinske greške



I doktori ubijaju, zar ne?

Marijana Puketa, 33-godišnja Sarajka, umrla je na Treæoj internoj klinici KCUS-a, gdje je ležala 13 sati bez da joj je iko od ljekara pružio pomoæ • Direktor KCUS-a utvrdio je odgovornost i kaznio ljekare • Presedan u historiji bh. pravosuða u poslijeratnom periodu: okrivljujuæa presuda doktorici za nesavjesno lijeèenje • Doktor tvrdi da je pacijentica sama progutala gazu



– Najviše me boli što su Marijanu samo pustili, da su makar šta uradili, pa i pogriješili, preko toga bih nekako i mogao preæi, rijeèi su kojima Sarajlija Darko Puketa zakljuèuje prièu o najdramatiènijim danima njegovog života, u kojim je naprasno ostao bez supruge Marijane Kreilich-Puketa.

Marijana Kreilich-Puketa preminula je 3. decembra 2011. godine na Treæoj internoj klinici u Sarajevu. Njezinoj smrti prethodilo je nekoliko dana tokom kojih je Darko Marijanu, zbog enormno visokog krvnog pritiska i boli u grudnom košu, vozio od jedne do druge zdravstvene institucije.

Marijana je 30. novembra 2011. iznenada dobila povišen krvni pritisak i suprugu se žalila na bolove u grudima. Zbog toga ju je Darko odveo u Hitnu pomoæ, odakle su ih uputili u Centar urgentne medicine na Koševu. Sa pritiskom koji je tada bio 220 sa 120, Marijanu su iz Centra urgentne medicine, gdje su je primili doktori Senad Hasanspahiæ i Maja Stevoviæ, vratili kuæi, uz savjet da kupi tlakomjer i mjeri pritisak dva puta dnevno. Hasanspahiæ i Stevoviæ su prvi, u nizu ljekara, koje Darko Puketa krivi za smrt njegove supruge.

Termin u januaru Dva dana kasnije, Marijana ponovo ima krizu visokog pritiska. Živa u tlakomjeru tog je dana, u petak, 2. decembra, mjerila 220 sa 110. Supružnici Puketa ponovno odlaze u Centar urgentne medicine, tu ih prima dr. Hajroviæ.

Istina, kaže Puketa, Hajroviæ je nazvao prvu Internu kliniku i doktoru Osmanu Terziæu rekao da ima mladu pacijenticu sa izrazito visokim krvnim pritiskom i raspitivao se šta bi mogao biti uzrok tome.

– Èovjek u Centru za urgentnu medicinu nema pojma o èemu se radi, što me je šokiralo. Hajroviæ telefonom razgovara sa Terziæem, meðutim on govori kako nije raspoložen za novog pacijenta, prisjeæa se Puketa.

Marijani su, potom, dali tabletu za snižavanje krvnog pritiska i poslali je u Hitnu pomoæ po recepte za lopril, te kuæi. Tom prilikom supružnicima Puketa su rekli da se jave u ponedjeljak u angiološko savjetovalište, kako bi Marijana dobila termin za januar.

Ponedjeljak Marijana neæe doèekati živa, iako æe, zahvaljujuæi silnim molbama njezinog supruga, biti smještena na Treæu internu kliniku. Ipak, iako je na uputnici pisalo da bi Marijana trebala biti smještena u intenzivnu njegu i to na 24-satno posmatranje, na Treæoj klinici smještaju je u obiènu bolesnièku sobu.

Desilo se to u subotu, 3. decembra, u 4:30 ujutro. Ni u satima koji su uslijedili, Marijana na Treæoj internoj klinici neæe biti podvrgnuta neophodnim pretragama, jer se one ne rade u danima vikenda. Tog dana, oko 14 sati, Darko æe posljednji put vidjeti suprugu. Marijana mu je tada isprièala kako je imala još jednu krizu visokog pritiska, kako je pokušavala doæi do sestre ili ljekara, ali je tom prilikom pala u hodniku. Marijana mu je tada rekla i da cijeli dan leži, ali da je niko nije pogledao.

– Tri sata prije nego æe umrijeti, vidio sam Marijanu. Tada mi je isprièala kako joj se obratio doktor Ifet Filipoviæ. Rekao joj je “sad bih ja tebe izlijeèio, ali mi zakon ne dozvoljava”. Od svega me najviše boli ta njegova izjava. To kao èovjek ne mogu prihvatiti, govori Darko Puketa.

Nešto prije šest sati istog dana iz bolnice su mu javili da mu je supruga preminula. U subotu ujutro napokon je stigla do klinike, a u subotu poslijepodne u njoj je umrla. Trinaest sati Marijana Puketa je ležala u bolnici, a da joj pomoæ nije pružena. Darko Puketa je nakon svega zatražio da se obavi obdukcija tijela njegove preminule supruge. Kaže kako su ga tako savjetovali i neki ljekari koje ne poznaje, a koji su ga sreli na hodniku Klinike i krišom mu to rekli.

Darko Puketa je sluèaj prijavio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Predmet je zaprimila tužiteljica Meliha Bungur. I ona je naložila da se obavi obdukcija, koja je pokazala da je Marijana Puketa preminula od puknuæe aorte, najveæe arterije u ljudskom tijelu, uzrokovano visokim krvnim pritiskom.

– U vezi sa kriviènim predmetom, koji je u ovom Tužilaštvu formiran povodom smrti Marijane Pukete, nadležni kantonalni tužilac poduzima predistražne radnje u svrhu provjere relevantnih okolnosti pod kojima je došlo do nastupanja smrti ošteæene (Marijane Puketa op. a.), nakon èega æe donijeti konaènu tužilaèku odluku u smislu eventualnog otvaranja istrage protiv odreðenih osoba, saopæila nam je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Jasmina Omièeviæ.

Lik Marijane Puketa poznat je mnogim Sarajlijama. Fotografija ove mlade žene nalazi se na plakatima kojim je grad oblijepio njezin Darko Puketa.

“Mlada Sarajka (33) ubijena u bolnici Koševo zbog nepružanja pomoæi. KO JE SLJEDEÆI?”, piše na plakatima kojima Darko Puketa želi cijelu javnost upoznati sa smræu Marijane za koju krivi nemarne ljekare.

U meðuvremenu, Darko Puketa je primio dva pisma generalnog direktora Klinièkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Farisa Gavrankapetanoviæa.

Drugo pismo Puketa je primio 6. februara, istog dana kada je i napisano. U njemu, prof. Gavrankapetanoviæ nedvosmisleno priznaje da su njegovi podreðeni, ljekari razlièitih klinika, odgovorni za Marijaninu smrt.

– Ranije sam Vas obavijestio da sam poduzeo sve radnje u cilju utvrðivanja èinjenica relevantnih za dobijanje validnog mišljenja vezanog za proceduru usluge i uzroke nastanka smrti Vaše supruge Marijane. S obzirom da su te radnje okonèane, izreèene su mjere za uèinjene povrede radne obaveze odreðenom broju zaposlenika. S obzirom da je u predmet ukljuèeno Tužilaštvo KS-a, na njihov zahtjev dostavili smo traženu dokumentaciju, stoji u Gavrankapetanoviæevom pismu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u 2011. godini podiglo samo jednu optužnicu po prijavi za krivièno djelo – nesavjesno lijeèenje.

Rijeè je o sluèaju protiv doktorice Amile Cvijetiæ-Koldžo, kojoj je prije nekoliko dana izreèena okrivljujuæa presuda.

“Doktorica Amila Cvijetiæ-Koldžo kriva je za smrt Svjetlane Zukiæ, koju je prouzrokovala nesavjesnim lijeèenjem.” Ovako ukratko glasi presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, koju je 1. februara proèitala sutkinja Dalida Burziæ i koja æe uæi u historiju bosanskohercegovaèkog pravosuða kao prva osuðujuæa, mada nepravomoæna, presuda donesena zbog nesavjesnog lijeèenja u poslijeratnom periodu.

Kantonalni sud u Sarajevu je zakljuèio da su dokazima izvedenim tokom suðenja potvrðene inkriminacije prema kojima je Cvijetiæ-Koldžo kod Zukiæ primijenila epiduralnu analgeziju da bi joj omoguæila bezbolan poroðaj, nakon èega je došlo do probijanja ovojnice kièmenog stupa kod pacijentice.

Kuæno lijeèenje Prema inkriminacijama, koje sud smatra dokazanim, Zukiæ je otpuštena s Klinike za ginekologiju i akušerstvo na kuæno lijeèenje, iako je zbog navedene komplikacije morala biti zadržana u bolnici duže od 24 sata. Cvijetiæ-Koldžo je potom u više navrata samoinicijativno lijeèila pacijenticu u njenom stanu, bez konsultacije s nadreðenima i lijeènicima drugih specijalnosti, te primjenjivala neprikladna sredstva i metode lijeèenja.

Sud je, na temelju dokaza, utvrdio da je okrivljena doktorica primala Zukiæ u vrijeme dežurstva na klinici, te joj davala takozvanu krvnu zakrpu i otpuštala je kuæi, usprkos tegobama i pogoršanju zdravstvenog stanja kod pacijentice kojoj je bio potreban bolnièki tretman.

Sutkinja Burziæ istakla je da je zdravlje “temeljna vrijednost èovjeka”, te da su “zdravlje i njegova zaštita prava zajamèena Ustavom”, ukazujuæi na specifiènosti ljekarske profesije, te odgovornost koja podrazumijeva striktno poštivanje pravila dobre doktorske prakse i pravila medicinske struke i nauke, iz èega proistjeèe osobna, moralna i pravna odgovornost.

I nakon nepravomoæno završenog višegodišnjeg sudskog procesa, u Gordani Simiæ, sestri preminule Svjetlane Zukiæ ostala je gorèina. Gorèina prouzrokovana izjavama i pitanjima kojim ju je osuðena doktorica izlagala tokom suðenja.

– Kada ju je tužilac pitao zašto iz bolnice nije poslala hitnu pomoæ kada je moju sestru naruèila na “krvnu zakrpu”, doktorica je odgovorila da se Denis (sin pokojne Svjetlane op. a.) bojao crvenih uniformi. Potom je izjavila kako moja sestra nije imala zdravstveno osiguranje i da zbog toga nije htjela u bolnicu. Istina je da je Svjetlana bila zdravstveno osigurana, a da Amila Cvijetiæ-Koldžo nikada nije predložila bolnicu i hospitalizaciju, nabraja Gordana Simiæ izjave kojim se doktorica branila tokom suðenja.

Simiæ objašnjava kako ju najviše boli arogancija doktorice, koja je na suðenju èak tvrdila i to da je Svjetlana samoinicijativno i na svoju ruku uzimala lijekove, drugim rijeèima da se sama ubila, jer je patila od postporoðajne depresije.

Minka Šakonjiæ, medicinska sestra iz Cazina, je u ljeto 2006. godine boravila na Klinièkom centru Univerziteta u Sarajevu zbog operacije mišiæa, smještenog izmeðu jednjaka i želudca.

Mjesec dana nakon operacije u Klinièkom centru Koševo Minki su na KBC-u Dubrave u Zagrebu iz želuca izvadili gazu, dimenzija 40 puta 40 centimetara.

– U julu 2006. sam došla u bolnicu sa jednom dijagnozom, a iz nje izašla sa drugom. Dr. Haris Tanoviæ mi je operisao mišiæ koji se nalazi izmeðu želuca i jednjaka. Tri mjeseca sam živjela od èaja i vode. U bolnici sam bila 24 dana i za to sam vrijeme izgubila 15 kilograma. Stalno sam imala visoku temperaturu. Uz sve to, 21 dan sam imala dren. A meni je dobro poznato da se dren može držati najviše 3 ili 4 dana. Iz bolnice sam stigla kuæi u Cazin. Zbog strašnih bolova u stomaku otišla sam doktoru u Bihaæ. Tu su mi napravili rendgenski snimak, endoskopiju i gastroskopiju i utvrdili da u želucu imam strano tijelo. Doktor iz Bihaæa je tada nazvao dr. Tanoviæa i to mu i rekao. No, Tanoviæ je kazao da sam sama pojela gazu, prisjeæa se Minka Šakonjiæ.

Napominje kako je to shvatila kao liènu, ali i uvredu za cijelu medicinsku struku.

– Kao medicinskoj sestri mi je dobro poznato da se prije operacije broji svaki predmet koji se unese u salu i iznese iz nje, prièa Šakonjiæ.

Nakon svega ovoga, Minku je suprug odvezao u Zagreb, gdje su je na KBC Dubrave operisali i iz želuca izvadili gazu zaostalu nakon operacije. Gazu su, kao dokazni predmet, Šakonjiæi donijeli sa sobom u Cazin.

Preko advokata su od KCUS-a tražili nadoknadu materijalne štete, odnosno troškova putovanja i operativnog zahvata u Zagrebu, koja se mjeri hiljadama maraka. U Sarajevu nisu htjeli ni da èuju, a dr. Tanoviæ je, prema rijeèima Šakonjiæa, i dalje tvrdio da je Minka sama progutala gazu.

Doktor tuži pacijenticu Vidjevši da je ljekari žele napraviti budalama, Šakonjiæ je odluèila putem suda dokazati da nije sama progutala gazu, veæ da je bila žrtva lijeènièkog nemara, zbog kojeg je danas skoro pa invalid.

– Znate kako je neugodno nositi korzet. E, pa ja steznjak, u kojem se osjeæam i izgledam poput kornjaèe, moram nositi cijeli život. Ne mogu se sagnuti kako treba. A 45 mi je godina. Neæu odustati. Ni zbog sebe, a ni zbog drugih ljudi koji bi sutra mogli postati žrtve nesavjesnog lijeèenja. Postala sam invalid, a oni tvrde da sam sama pojela gazu, prièa Šakonjiæ.

Krivièna prijava protiv doktora Harisa Tanoviæa zbog nesavjesnog lijeèenja Minke Šakonjiæ iz 2007. godine, podnesena kod Tužilaštva Kantona Sarajevo najprije je bila odbaèena, no federalno je Tužilaštvo poništilo odluku o neprovoðenju istrage i naredilo otvaranje nove.

Šakonjiæi su podnijeli i privatnu tužbu na Opæinskom sudu u Sarajevu.

– Veæ pet godina sam na sudu. U aprilu mi je zakazano novo roèište, kaže Šakonjiæ, ponavljajuæi da, kakav god ishod bude, odustati od pravde neæe.

Istovremeno, i doktor Tanoviæ najavljuje tužbu protiv Minke Šakonjiæ, tvrdeæi da je ona nanijela štetu njegovom ugledu i životu.

– Taj sluèaj je èist. Radi se o gazi koja je naðena u želudcu. A ja nisam uopšte otvarao digestivnu cijev. Oèito se radi o pokušaju da se ljekari optuže za grešku i izvuèe se novac od njih, što je van pameti. Jer nemoguæe je u zatvorenu bocu bilo šta staviti. Znate, ima i toga da pacijenti pokušavaju zloupotrebljavati takve situacije. Meni se ni teoretski tako nešto moglo desiti, jer takva moguænost nije ni postojala. Ja æu sada tužiti tu pacijenticu, koja je najvjerovatnije progutala gazu. Jer ja želudac nisam ni otvarao, kaže profesor Tanoviæ, ponavljajuæi da krivièni postupak protiv njega nikad nije pokrenut, iako se cijela prièa dugo razvlaèila po sudu.





Èetiri prijave u 2011.


Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je u 2009. i 2010. godini po dvije prijave zbog kriviènog djela nesavjesno lijeèenje iz èlana 229. Kriviènog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, na osnovu kojih postupajuæi kantonalni tužioci vrše predistražne radnje u svrhu provjere navoda iz prijave kako bi utvrdili da li u konkretnim sluèajevima postoje elementi ovog kriviènog djela i donijeli konaènu tužilaèku odluku u smislu eventualnog otvaranja istrage protiv prijavljenih lica. Tokom 2011. godine Tužilaštvu su dostavljene ukupno èetiri prijave zbog istog kriviènog djela. Shodno tome, u jednom predmetu nadležni kantonalni tužilac otvorio je istragu zbog osnova sumnje da je u datom sluèaju poèinjeno krivièno djelo nesavjesno lijeèenje, dok je u jednom sluèaju postupajuæi tužilac podigao optužnicu povodom predmetnog kriviènog djela.





Bez ruke zbog smrti pacijenta



– Ljekarske greške stare su koliko i medicina, a da Vas razuvjerim kako to nije fenomen modernog vremena, kazat æu da u èuvenom Hamurabijevom zakonu, koji je obznanjen prije više od 3.800 godina piše da æe se ljekar, koji lijeèi glavu pacijenta, pa pacijent umre – kazniti odsijecanjem ruke. Ista kazna u istom zakonu predviðena je i za gubitak vida pacijenta. Od tada do danas bilo je puno ljekarskih grešaka, znanih i neznanih, bilo je i onih koje su bile uzrokom suðenja, pa i presuda teških kazni, kaže predsjednik Ljekarske komore KS-a Fahrudin Kulenoviæ.

Dr. Kulenoviæa upitali smo kakve su mjere predviðene za ljekare, koji nesavjesnim lijeèenjem uzrokuju pogoršanje zdravlja ili smrt pacijenata.

– Pitali ste me može li se tom ljekaru zabraniti rad. Protiv ljekara koji tako pogriješe poduzimaju se i izrièu razne mjere i presude, od disciplinskih mjera pa do zabrane ljekarske prakse. Kod ljekarskih grešaka razlikujemo uglavnom dvije vrste grešaka. To su struène greške i nemar ili nepažnja, kaže Kulenoviæ.

Kulenoviæ objašnjava da je osnovna obaveza ljekara da zdravstvenu zaštitu pružaju primjenom savremenih medicinskih postupaka i tehnologija i praæenjem dostignuæa u razvoju medicinske nauke. Etièki komitet ima i svoj Kodeks medicinske etike i deontologije, koji ljekarima nalaže da moraju uvijek èuvati ugled i dostojanstvo ljekarskog staleža. Etièki komitet razmatra sluèajeve ljekara koji se ogriješe o Kodeks, a rješava i žalbe i pritužbe pacijenata na rad ljekara.






Kažnjeni ljekari



Nakon što je generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanoviæ obavijestio Darka Puketu da je odreðen broj uposlenika te ustanove kažnjen zbog smrti Marijane Puketa, zanimalo nas je ko su kažnjeni uposlenici i kakve su im mjere izreèene.

– Posebno formiran tim je zakljuèio da postoji osnova da se odreðenom broju ljekara izreknu mjere za uèinjene povrede radne obaveze, što je i uèinjeno. No, s obzirom da je u predmet ukljuèeno Tužilaštvo KS-a koje vrši istražne radnje, zbog te istrage ne možemo govoriti kojim ljekarima su izreèene mjere zbog povrede radne obaveze, kazao nam je Gavrankapetanoviæ.



10-02-2012 at 12:37 | Ukljuèi u odgovor
Azur
Nivo: Forumski doajen
xxxxxyyyyy

Registriran(a): 24-07-2005
Odgovori: 5025
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Greske ljekara

Procitah clanak u holandskim novinama,koji me odmah asocira na stanje u mojoj BiH, sa naslovom:“BOLNICE PRIJAVILE SAMO 243 SUMNJIVIH SMRTNIH SLUCAJEVA”. I naravno, odmah se namece pitanje koliki je taj broj kod nas.

Ova tema je interesantna iz jednog prostog razloga, sto i u razvijenim zemljama, ma koliko primarna zdravstvena zastita imala visok nivo svog razvoja, ona u sustini prestavlja tabu temu. Bez obzira sto je zdravstvena zastita u Nizozemskoj na zavidnom nivou, ipak se o ovoj temi nerado pise i razgovara. To se posebno odnosi na one, to jest zdravstvene radnike, kojih se ova tema i najvise tice.
Bolnice u Holandiji ne prijavljuju vise stotina sumnjivih smrtnih slucajeva. To proizlazi iz iztrazivanja jedne radio-tv stanice(RTL Nieuws). U toku 2009 godine Inspekciji za zdravstvenu zastitu je prijavljeno samo 243 smrtna slucaja, kod kojih se sumnja da je napravljena medicinska greska. Medjutim, prema misljenju strucnjaka, godisnje usled gresaka umre 1960 pacijenata. To znaci da sigurno 1700 slucajeva ostaje ne prijavljeno.

Medicinski radnici precutkuju sumnjive smrtne slucajeve. To misljenje proizlazi iz istrazivanja navedene radi o-tv stanice i to misljenje potvrdjuje i sama inspekcija zdravstvene zastite. Glasnogovornik inspekcije za zdravstvenu zastitu kaze da u bonicama nema jos kulture da se navedeni smrtni slucajevi prijavljuju. Ministarstvo i organizacije u zdravstvu su napravile dosta u pokusaju da dodje do promjenu u kulturi ponasanja medicinskih radnika. To zapravo ima najvece rezultate ako ti radnici sami imaju volju i zelju sa time. Od 2010 godine moze inspekcija bolnice kaznjavati ako dodje do ne prijavljivanja sumnjivih smrtnih slucajeva. Medjutim, iz nalaza RTL Nieuwsa, proizlazi da je se to desilo u svega malom broju slucajeva.

Nema prijava navedenih slucajeva?! “ Nema , zato sto su ti slucajevi trnoviti(bodljikavi) i ljekari i ostalo medicinsko osoblje greske drze u tajnosti”, kaze Jan Klein predavac (‘zastite pacijenta’)na Erasmus Univerzitetu. “Ako si zadnji korak kod pacijenta ucinio onda moras dobro pripaziti, jer ti je tuzilastvo sa istraznim sudijom odmah sjelo za tvoj vrat.” I to je jedan od razloga zasto se slucajevi cesce ne prijavljuju.

Prema misljenu navedong predavaca u igri je i da bolnice malo istrazuju smrtne slucajeve. U protivnom bi taj broj gresaka bio sigurno manji. “Medicinskie dosije su uglavnom nepotpune jer pacijent cesto ima vise bolesti i vise ljekara. Zbog toga se ne moze tacno utvrditi gdje je greska napravljena.”

Od 243 prijavljenih slucajeva, 60% gresaka su ucinjene kod beba(29 slucaja) i starijih osoba od 65 godina(120 slucaja). Obadvije grupe spadaju u takozvanu rizicnu grupu pacijenata. “ 29 mrtvih beba zbog medecinskih gresaka”, kaze Jav van Lith,predavac akuserstva.

Pregled smrtnih slucajeva izazvane greskom:
Starosna dob Broj smrtnih slucajeva Procenat
Mladje od 1 godine 29 ili 11,93%
1-11 godina 4 ili 1,65%
12-18 godina 1 ili
0,41%
19-65 godina 67 ili 27,57%
66-80 godina 75 ili 30.86%
80 i starije 45 ili 18,52%
Nepoznato 22 ili 9,05%
UKUPNO 243 100%

Prema misljenju Klein-a taj broj prijava bi zapravo mora biti i veci od 1960, jer kod svake pretpostavljene greskem bolnica bi morala prijaviti slucaj inspekciji. On ide u tome jos i dalje pa kaze da bi bolnice morale istrazivanje obavezno uraditi kod svih smrtnih slucajeva. Cak i ako nema jasnih prepostavki da je medicinska greska napravljena.

Pregled smrtnih slucajeva u zavisnosti od duzine vrema potrebnog za istrazivanje uzroka smrti:
Vrijeme trajanja Broj smrtnih slucajeva
Krace od pola godine 80
Izmedju 6 -12 mjeseci 103
Izmedju 13-24 mjeseca 47
Duze od 24 mjeseca 6
Nepoznato 7
UKUPNO 243
Stav VVD(jedna od politickih partija) je da broj smrtnih slucajeva sa medicinskim greskama se mora smanjiti . VVD ima misljenje da se svaki smrtni slucaj u bolnici mora ispitati. I ako ima ustanovljenih gresaka da se moraju te greske prijaviti nadleznoj inspekciji.

Na kraju, radi komparacije, da kazem da Holandija ima 15 miliona stanovnika i da u prosjeku ima dva puta vise ljekara nego Bosna i Hercegovina.


[Edited by Azur on 18-01-2014 at 11:26 GMT]

18-01-2014 at 11:22 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 13
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: eurovafel, jami, kiki, Kiseljak_71, mikiba/mirsad.baralic, RASKO, suzana, TlrgoCeme
FORUM : Zdravlje : Greske ljekara New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice