Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Zdravlje : Greske ljekara
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
nevenkagaragic
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 07-02-2008
Odgovori: 2378
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Greske ljekara

Juce iznesene zavrsne reci na sudjenju DOKTORKI SMRT Amili Cvijetic-Koldzo.
Presuda zakazana za petak, 10.07.2009 u 12.00 na Opstinskom sudu u Sarajevu.

http://gordanasi.blogger.ba/arhiva/2009/07/08/2237571

Ovaj post je premjesten sa topica Re: Greške ljekara
09-07-2009 at 07:20 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

CRNA HRONIKA
11-07-2009 02:00

Odbaèena optužba protiv doktorice Amile Koldžo-Cvijetiæ

Sudija pojedinac Opæinskog suda u Sarajevu, Slobodan Nastiæ u petak je odbacio optužbu protiv doktorice sarajevskog Klinièkog centra Amile Koldžo-Cvijetiæ, optužene da je nesavjesnim lijeèenjem prouzrokovala smrt pacijentice Svjetlane Zukiæ, te sarajevski Opæinski sud proglasio nenadležnim za djelo koje se doktorici stavlja na teret.

Provedeni dokazi

Sudija Nastiæ kazao je kako je nakon provedenih dokaza utvrdio da se ne radi o nesavjesnom lijeèenju veæ o teškom kriviènom djelu protiv zdravlja ljudi, za koje je predviðena zatvorska kazna od jedne do 12 godina, za šta je nadležan Kantonalni sud u Sarajevu.

Izricanju presude prisustvovao je i Svjetlanin suprug Edin, njena sestra i nekoliko prijatelja. Ne želeæi posebno komentarisati sudijinu odluku, kratko su kazali da æe se žaliti i nadati pozitivnom ishodu. Takoðer, kantonalni tužitelj Aziz Jahjaefendiæ odluku Suda nije želio komentarisati, kazavši da æe uložiti žalbu.

Prema navodima optužnice, 48-godišnja doktorica je 16. jula 2007. godine, kao specijaliste za anesteziju sa reanimacijom u sarajevskoj Klinici za ansteziju i reanimaciju, pacijentici Svjetlani Zukiæ, radi bezbolnog poroda, primjenila takozvanu "epiduralnu analgeziju", odnosno dala joj je anesteziju u kièmu.

Probijanje kièmene moždine

Kod Zukiæeve je tom prilikom došlo do zadesnog probijanja dure, odnosno probijanja kièmene moždine. Samoinicijativno i bez konsultacija sa drugim ljekarima, doktorica Koldžo-Cvijetiæ je poèela da lijeèi Zukiæevu u njenom stanu, primjenjujuæi neprikladna sredstva i metode lijeèenja, da bi pacijenticu u vrijeme svog dežursta, primala na Odjel Klinike i tom prilikom joj davala tzv. "krvnu zakrpu". Kod pacijentice je kasnije došlo do razvoja "hepato-renalnog sindroma", koji je nastao kao posljedica masivne nekroze jetre, pokrenute toksiènim djelovanjem lijeka ili preosjetljivošæu na lijekove, kao i teškog ošteæenja bubrežnog parenhima, usljed èega je Zukiæeva i umrla.
A. Brkiæ
(SAN)

http://www.san.ba/index.php?id=7394

"Nezavisne novine", 11.07.2009.:

"Dnevni avaz", 11.07.2009. :

"Interesantni" su naslovi ove vesti! Nije bitno ODBACIVANJE, vec KVALIFIKACIJA (ne)dela!

Sudija Slobodan Nastic je ocenio da se ne radi o nesavesnom lecenju vec TESKOM KRIVICNOM DELU! Ili je tu kvalifikaciju iskoristio da baci "vruc krompir" iz svojih ruku?

Ipak, mislim da je i ova njegova odluka dobra, bez obzira sto se porodici preminule Svjetlane Zukic produzava agonija.

http://gordanasi.blogger.ba/

Dnevnik FTV 10.07.2009.

[Edited by nevenkagaragic on 11-07-2009 at 23:28 GMT]

11-07-2009 at 09:43 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

19.07.2009.
Vakcina za djecu nije otrovana živom

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=30756

Hoce li Jagoda Savic odgovarati za svoje lazne (ako su?) tvrdnje i sirenje panike medju roditeljima? Hoce li i ovaj slucaj biti zataskan u stilu "mir, mir - niko nije kriv" ?

14.6.2009.
Pincom.info

http://pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=66918

19-07-2009 at 23:25 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

Ko je u pravu?

DOGAÐAJI DANA
20-07-2009 02:00

Roditelji otrovane djece tužili UNICEF UN-u!

Ne­da­vno osno­va­no Udru­že­nje ro­di­te­lja te­ško bo­le­sne dje­ce u su­bo­tu je po­dni­je­lo pri­ja­vu pro­tiv UNI­CEF-a BiH Odje­lje­nju unu­traš­nje kon­tro­le UN-a u Nju­jor­ku, ko­je je kon­trol­ni me­ha­ni­zam ra­da UN-ovih egen­ci­ja.

Pot­vrdi­la je to za "San" pred­sje­dni­ca Odbo­ra za li­je­èe­nje dje­ce Ja­go­da Sa­viæ us­tvrdiv­ši da Odje­lje­nje unu­traš­nje kon­tro­le je­di­no mo­že ispi­ti­va­ti rad UNI­CEF-a BiH, a da mu di­plo­mat­ski imu­ni­tet ove or­ga­ni­za­ci­je ne bu­de pre­pre­ka u ra­du, kao što je to slu­èaj sa lo­kal­nim pra­vo­su­dnim us­ta­no­va­ma.

- UNI­CEF BiH je pri­jav­ljen za pri­kri­va­nje kri­vi­ènog dje­la pro­tiv ja­vnog zdrav­lja i po­èi­ni­te­lja - is­ti­èe Sa­vi­æe­va.

UN-ovom odje­lje­nju mo­že se za­li­ti sva­ki gra­ða­nin iz sva­ke ze­mlje, a dis­ci­plin­ski pos­tup­ci ko­ji se vo­de, po­tpu­no su odvo­je­ni od slu­žbe­nih odno­sa drža­va èla­ni­ca UN.

- Mi smo se sa­da obra­ti­li ne­ovi­snim in­sti­tu­ci­ja­ma ko­ji­ma obraz UNI­CEF-a ni­je bi­tni­ji od zdrav­lja bh. dje­ce, kao što je to slu­èaj sa na­šim me­di­cin­skim i pra­vo­su­dnim ra­dni­ci­ma - na­gla­ša­va na­ša sa­go­vor­ni­ca.

Uz pri­ja­vu i do­ku­me­ta­ci­ju, u svi­jet je oti­šao i CD sa šo­kan­tnim snim­ci­ma de­se­to­ro te­ško zdrav­stve­no ošte­æe­ne dje­ce.

Po­vod za pri­ja­vu UNI­CEF-u su sva de­ša­va­nja oko na­glog ra­zbo­lje­va­nja bh. ma­li­ša­na ko­ji su 2002. go­di­ne va­kci­ni­sa­na DTPr va­kci­nom ko­ju je do­ni­rao UNI­CEF. Dje­ca su do va­kci­na­ci­je bi­la zdra­va, on­da su se na­glo po­ra­zbo­lje­va­la, tvrdi­lo se da su otro­va­na, a ovih da­na u pa­ri­škim la­bo­ra­to­ri­ja­ma ut­vrðe­no je da su u nji­ho­vim or­ga­ni­zmi­ma enor­mne ko­li­èi­ne ži­ve. Is­tra­ge o stvar­nim uzro­ci­ma bo­les­ti ni­kad ni­su do­ve­de­ne do kra­ja, a UNI­CEF je sva­ki put kad se u ja­vnos­ti po­ja­vi pri­èa o otro­va­noj bh. dje­ci, sve ure­dno de­man­to­vao.

De­mant je sti­gao i u su­bo­tu, na dan osni­va­nja Udru­že­nja, a uz UNI­CEF, pod za­je­dni­èku izja­vu bh. ja­vnos­ti po­tpi­sa­na su en­ti­tet­ska mi­nis­tar­stva zdra­va, Za­vod za ja­vno zdrav­stvo FBiH, In­sti­tut za za­šti­tu zdrav­lja RS i Svjet­ska zdrav­stve­na or­ga­ni­za­ci­ja. I u ovoj izja­vi je po­nov­lje­no da bh. dje­ca ni­su otro­va­na ži­vom kao re­zul­tat pri­ma­nja va­kci­na ko­je je na­ba­vio UNI­CEF, te da su te va­kci­ne bi­le is­pra­vne.

U za­je­dni­èkoj izja­vi još je­dnom se po­nav­lja za­bri­nu­tost zbog po­no­vnog po­ku­ša­ja da se dis­kre­di­tu­je pro­ces imu­ni­za­ci­je u BiH, ovaj put pu­tem po­gre­šno in­for­mi­ra­ne gru­pe ko­ja po­nav­lja ne­ta­ène i ne­do­ka­za­ne na­vo­de u ve­zi sa si­gur­noš­æu va­kci­na ko­je je na­ba­vio UNI­CEF. Mi­nis­tar­stva, za­vo­di, UNI­CEF i Svjet­ska zdrav­stve­na or­ga­ni­za­ci­ja ta­ko­ðer su za­bri­nu­ti ve­za­no za kre­di­bil­nost in­for­ma­ci­ja ko­je na ra­spo­la­ga­nju ima "Udru­že­nje ro­di­te­lja te­ško obo­lje­le dje­ce".

Ovo je sao­pæe­nje, tvrdi Sa­vi­æe­va, u su­bo­tu objav­lje­no èe­ti­ri sa­ta pri­je ne­go što je za­vršio sas­ta­nak Odbo­ra za li­je­èe­nje. A na spis­ku Udru­že­nja na­la­ze se ime­na 98 dje­ce, a us­ko­ro æe im i ne­ke dru­ge or­ga­ni­za­ci­je dos­ta­vi­ti svo­je spis­ko­ve.
I. Trepalovac

Zakljuèak GACVS

- Glo­bal­ni sa­vje­to­da­vni odbor o si­gur­nos­ti va­kci­na, GAC­VS, ek­sper­tno kli­ni­èko i nau­èno ti­je­lo, ko­je je uspos­ta­vi­la Svjet­ska zdrav­stve­na or­ga­ni­za­ci­ja, re­do­vno pro­vje­ra­va sve no­vo­pris­ti­gle do­ka­ze, te ima èvrst stav da ne­ma do­ka­za o to­ksi­ènos­ti za no­vo­ro­ðen­èad, dje­cu i odra­sle, izlo­že­ne ži­vi iz ti­omer­sa­la ko­ji se ko­ris­ti u va­kci­na­ma. Re­zul­ta­ti ovih is­tra­ga bi ko­na­èno tre­ba­li pre­ki­nu­ti na­ga­ða­nja o si­gur­nos­ti va­kci­na u svim ze­mlja­ma, uklju­èu­ju­æi Bo­snu i Her­ce­go­vi­nu - na­vo­de UNI­CEF, mi­nis­tar­stva, za­vo­di i Svjet­ska zdrav­stve­na or­ga­ni­za­ci­ja.

Zaplijenjeni uzorak

Ja­go­da Sa­viæ upo­zo­ra­va da ra­zlo­zi te­škog obo­lje­va­nja dje­ce ne mo­gu bi­ti pre­ci­zno ut­vrðe­ni bez ade­kva­tnih ana­li­za.

- Sve dok se bo­èi­ca va­kci­ne ko­jom je va­kci­ni­san dje­èa­ka M. T., ko­ja je za­pli­je­nje­na u Do­mu zdrav­lja "Omer Ma­sliæ" ne po­ša­lje na to­ksi­ko­lo­šku ana­li­zu, mi ne­æe­mo zna­ti da li je u pi­ta­nju ne­is­pra­vnost te­ku­æi­ne va­kci­ne ili ne­is­pra­vno ru­ko­va­nje vi­še­do­znim pa­ko­va­njem - ka­že Sa­vi­æe­va.

(SAN)
http://www.san.ba/index.php?id=7527

20-07-2009 at 06:30 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

Slucaj Mubere Mujagic, knji­že­vni­ce i evropskog kon­zu­la.

"SAN", 31.10.2008.godine
Poetesi niko nije htio pomoæi!

http://www.san.ba/index.php?id=4038

Nastavak "SAN", 06.08.2009.godine:

Mubera Mujagiæ nije željela u bolnicu!

No­tor­na je laž da je Mu­ha­med Mu­ja­giæ èe­kao pri­jem kod me­ne ne­ko­li­ko mje­se­ci i no­tor­na je laž da ni­smo htje­li ho­spi­ta­li­zi­ra­ti nje­go­vu ses­tru Mu­be­ru Mu­ja­giæ!

Ovim ri­je­èi­ma je sa­ra­jev­ski mi­nis­tar zdrav­stva Mus­ta­fa Cu­plov re­agi­rao na op­tu­žbe Mu­ha­me­da Mu­ja­gi­æa na svoj ra­èun.

Odbi­la li­je­èe­nje
Na­ime, Mu­ja­giæ je op­tu­žio me­di­cin­sko oso­blje Do­ma zdrav­lja Sta­ri Grad i Kli­ni­èkog cen­tra Ko­še­vo Ja­smi­nu Ta­no­viæ, Ra­bi­ju Vi­liæ i Ife­tu Li­èa­nin, te aktu­el­ne mi­nis­tre zdrav­stva na kan­to­nal­nom i fe­de­ral­nom ni­vou - Mus­ta­fu Cu­plo­va i Sa­fe­ta Ome­ro­vi­æa, za smrt svo­je ses­tre “jer joj ni­su pru­ži­li ade­kva­tnu me­di­cin­sku nje­gu i ni­su je na vri­je­me smjes­ti­li u bol­ni­cu”.

- Mi smo nje­go­voj ses­tri Mu­be­ri pru­ži­li svu po­tre­bnu me­di­cin­sku po­moæ, a to što je ona odbi­la ho­spi­ta­li­za­ci­ju je ne­što dru­go. Mi smo htje­li da je smjes­ti­mo u bol­ni­cu, ali ona je to ka­te­go­ri­èki odbi­ja­la, a mi ni­ko­ga ne mo­že­mo na­tje­ra­ti da se li­je­èi - ka­zao je Cu­plov za "San".

Pri­tom je po­dvu­kao da je Mu­ja­gi­æa, ko­ji tvrdi da je èe­kao de­se­tak mje­se­ci na pri­jem kod mi­nis­tra, pri­mio na­kon pet-šest da­na.

-To­li­ko obi­èno tra­je ta admi­nis­tra­ti­vna pro­ce­du­ra. Kao i sva­kog gra­ða­ni­na sam ga pri­mio kod se­be ka­ko bih mu po­mo­gao, èak i vi­še od onog što mi mi­nis­tar­ska du­žnost na­la­že - na­gla­sio je Cu­plov.

Ko­re­ktan tre­tman
On odlu­èno tvrdi da Mu­ja­gi­æe­ve tu­žbe pro­tiv me­di­cin­skog oso­blja ne­ma­ju ni­ka­kve osno­ve, te da je ”Mu­be­ra Mu­ja­giæ bi­la tre­ti­ra­na kao i sva­ki bo­le­snik i ima­la za­do­vo­lja­va­ju­æi me­di­cin­ski tre­tman”.

-Ja sam pra­tio taj slu­èaj, po­go­to­vo što je bi­la ri­jeè o je­dnoj emi­nen­tnoj bh. pje­sni­ki­nji, ali je bi­lo te­ško uspos­ta­vi­ti ko­mu­ni­ka­ci­ju s njom jer je že­na bi­la bo­le­sna. Znam da su do­kto­ri ko­ji su je li­je­èi­li mu­èi­li mu­ku s njom. Za­is­ta smo že­lje­li da joj ma­ksi­mal­no iza­ðe­mo u su­sret, ali je ona to odbi­ja­la. Naj­la­kše je sve sva­li­ti na lje­ka­re - pro­ko­men­ta­ri­sao je on.

Po­tpa­rol Do­mo­va zdrav­lja Kan­to­na Sa­ra­je­vo Ar­man Šar­kiæ nam je sa­mo krat­ko ka­zao da æe pra­ti­ti tok do­ga­ða­ja i vi­dje­ti ima li Tu­ži­laš­tvo osno­va za tu­žbu pro­tiv pro­zva­nih me­di­cin­skih ra­dni­ka.
Dž. Bu­snov

Du­ga lis­ta op­tu­že­nih
Pod­sje­æa­nja ra­di, Mu­ha­med Mu­ja­giæ, po­red tu­žbi pro­tiv lje­ka­ra i mi­nis­ta­ra spre­ma tu­žbe i pro­tiv ne­ka­daš­nje gra­do­na­èel­ni­ce Sa­ra­je­va Se­mi­he Bo­ro­vac i pred­sje­da­va­ju­æeg Grad­skog vi­je­æa Ma­ri­na Iva­ni­še­vi­æa. A tu­žbe æe upu­ti­ti i pro­tiv upo­sle­nih u Cen­tru za so­ci­jal­ni rad Opæi­ne Sta­ri Grad Ra­mi­za Diz­da­re­vi­æa i Lji­lja­ne Bu­lju­giæ. Oni ni­su že­lje­li ko­men­ti­ra­ti ci­je­li slu­èaj.
(SAN)

http://www.san.ba/index.php?id=7739

06-08-2009 at 10:27 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

Na Rebru, preko transfuzije, bolesnika zarazili HIV-om

ZAGREB - Tim lijeènika je 2003. bolesniku iz maloga hrvatskog mjesta operirao srce u zagrebaèkom KBC-u Rebro.

Pri rekonstrukciji aorte primio je transfuziju krvi zaražene virusom HIV-a. Iako su njegovu krv nakon operacije poslali na testiranje u Kliniku za infektivne bolesti, a nalazi su bili granièno pozitivni, bolnica Rebro ih je ignorirala i otpustila bolesnika.

Potom se lijeèio u drugoj bolnici, u Krapinskim toplicama i kod kuæe, ne znajuæi da je HIV pozitivan. Tek osam mjeseci nakon operacije Zavod za klinièku transfuziologiju pozvao ga je u Zagreb na novo testiranje krvi, piše Veèernji list.

Sad je odluèio tužiti KBC Rebro jer su prešuæivanjem ugrozili zdravlje njegove obitelji i lijeènika koji su ga kasnije lijeèili. On i njegova obitelj traže 1,2 milijuna kuna odštete. Bolnica, piše list, ne pristaje na nagodbu i optužuje Zavod za transfuziologiju koji im je poslao krv.

11.8.2009.
Pincom.info

http://pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=68796

11-08-2009 at 06:52 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

SKANALOZNO! Da covek ne poveruje!
"Blago" njihovim pacijentima!

"Slobodna Bosna", 13.08.2009.godine

Izvinjavam se, tek kad sam danas dobila elektronsku verziju "SB" shvatih da sam pogresno potpisala "Dane".

[Edited by nevenkagaragic on 16-08-2009 at 22:28 GMT]

15-08-2009 at 22:18 | Ukljuèi u odgovor
andjela
Ljubav se zove imenom mojim!!

Registriran(a): 27-01-2004
Odgovori: 13230

Ovo je stvarno grozno gore nego u nekom odvratnom filmu

15-08-2009 at 22:46 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

icon Re: Re: Greske ljekara

citat:
andjela wrote:
Ovo je stvarno grozno gore nego u nekom odvratnom filmu

Grozno je nama, ali izgleda nije grozno onima kojima je duznost spreciti takve grozote, vec ih godinama tolerisu (a mozda i podsticu ?).

19-08-2009 at 21:37 | Ukljuèi u odgovor
nevenkagaragic

A kako se borimo mi obicni gradjani sa likovima kao prethodno pomenutima?
Jos sa "dodatkom" tuzioca kao ovih u Tuzilastvu TK i njihovih "gazda" iz VSTV-a?

Isto kao s vetrenjacama.
Ali, doci ce na kraju i polaganje racuna...

"SAN", 17.08.2009.godine

"Nezavisne novine", 19.08.2009.godine

19-08-2009 at 21:49 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: BHForever, jaca22, marinka, rale, rocky, vojo57, wilma@tuzla
FORUM : Zdravlje : Greske ljekara New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?