Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima

FORUM : Dijaspora : Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini?
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Odgovori: 13657
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini?
Bez chatanja molim

Ja se ne osjeæam krivim
Kad saberem sve, zašto da me neko svrstava u bilo kakve krivce ili da snosim neku odgovornost krivice.Neka iznese neko približne podatke,za TK. koliko je ljudi van Bosne i Hercegovine.Nije bitno,radili ili ne radili,makar nisu na teretu matiènom državnom aparatu(i neka i tih socijalnih sluèajeva po zapadu i još dalje,on ih je sam i napravio).
Hoæu da kažem da nemamo državni aparat,koji pridaje znaèaj dijaspori,jer su se zabavili o svom jadu.Ako nekoga boli jedna noga,sve su pretpostavke da oboli i ona zdrava,ako se samo na nju oslanja...
Onaj ko je nekako pomagao,pomagaæe i dalje,a ko neæe ,neæe ni pomagati.
Samo bez omalovažavanja dijaspore,treæina stanovništva je vani,pa kakvi su takvi,u prosjeku isti kao i oni u BiH.
Hoæu reæ "naši" su.
Hajmo se organizovat

(malo i šale):

Guši se slijepac u rijeci i Haso mu priskaèe u pomoæ,izvuèe ga iz vode i spasi mu život.
Poslije dugo godina ,umro Haso i Bog ga èeka na ulazu i veli:
- Ti æeš u džehenem.
-Što u džehenem?
-Pa spasio si onog slijepca
-Jesam i ja sam mislio da je sevap...
-Ništa,ti æeš u džehenem.Da je on bio dobar ja bih mu dao èetvere oèi,ne bih ga ostavio slijepim i još mi se miješaš u poso...

08-03-2012 at 03:08 | Ukljuèi u odgovor
arnie
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Odgovori: 4391

Bez chatanja molim

citat:
statebriga wrote:
...
uglavnom, ne mislim ja da ste vi krivi, ja znam da smo mi svi zajedno krivi.

kao sto napisa @djecko,
nema niko pravo da mene svrstava u krivce niti sam kriv niti se osjecam krivim,
a vi koji mislite da ste kolektivno krivi, bujrum osnujte kolegijum krivaca...
08-03-2012 at 08:03 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Odgovori: 9876

icon Re: Re: Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini?
Bez chatanja molim

citat:
arnie wrote: ... nema niko pravo da mene svrstava u krivce niti sam kriv niti se osjecam krivim, a vi koji mislite da ste kolektivno krivi, bujrum osnujte kolegijum krivaca...

nesto na svim temama dajete slagvort za protupitanja iste prirode, pa evo i ovdje, al' ovdje cu se suzdrzat, jer me necete shvatit, pa bih da sprijecim dalje prepiske u moderatorskoj avliji i moje dokazivanje, a moderatorsko vadjenje i nikom nista

nego, da vam kazem, jeste krivi! svi skupa, zajedno sa mnom!
- svaki glas dat ovom trenutnom stanju je glas koji nas je doveo u ovo stanje
- svaki glas koji nije dat nikome, je glas koji je mogao da nas skloni iz ovog stanja

ne vidim zasto se smatrate "nekrivima", kad je u demokratskom drustvu sve vrlo jasno!

vlast se bira izborima = glasaci biraju vlast
vlast ne valja = glasaci trebaju da reaguju, jer su oni njen "poslodavac"
glasaci ne reaguju = glasaci su los menadzer
glasaci su los menadzer = vlast radi sta hoce
vlast radi sta hoce = glasaci su na gubitku
glasaci su na gubitku = nema drzave
nema drzave = nema napretka, zakona...

ja se sa vasim odgovorima susrecem samo kod ljudi koji smatraju da SDP ne krade i ne radi nista lose, i da su nacionalisticke stranke spas ove zemlje.

necu da prejudiciram da ste za njih glasali, to nije moje da znam, ja samo dadoh misljenje.

i, da, nemojte zaboraviti krivi smo svi mi!
08-03-2012 at 08:11 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

Bez chatanja molim

statebriga,
Nisam kriv.Moj glas se i ne èuje niti ikoga zanima šta kažem.
Ja to cijelo vrijeme u svakom svom postu,ponavljam.Ti si gore na onoj ponjavi lijepo pojasnila moje kratko mišljenje.Što znaèi da se razumijemo.
Ja sam samo skonto da sam papagaj i ništa više.Ali nisam ni za šta kriv.
A što da idem u džehenem.
Još da pojasnim zašto:
Jednom davno,prije nekih desetak godina,sam bio prisutan dok neka službenica pravi neku papirologiju i sve isprièa ono najgore o ljudima koji su vani.Otvorila se ko hala i veze li veze.Doduše neke stvari je bila i u pravu...
S obzirom da ja poznajem taj naèin prièe,govora i mišljenja,nije me se mnogo dojmilo.Nisam ni rekao da radim vani nego je pukim sluèajem bila prièa sa drugim tipom.
Dok je nama takvih šalterskih zakona,nigdje mi neæemo stiæi.
Opet
Ne osjeæam ni u kom pogledu neku krivicu.

08-03-2012 at 10:05 | Ukljuèi u odgovor
statebriga
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Odgovori: 9876

Bez chatanja molim

citat:
djecko wrote: Nisam kriv.Moj glas se i ne èuje niti ikoga zanima šta kažem.
to i jeste najgore, sto svi misle da su nebitni, pa nam zato ovi "bitni" kroje kapu!

sve se mi kontamo, a i ja, kao i svi drugi, cesto popiiiiip na dijasporu, al' sta covjek da radi, isto tako i dijaspora popiiiiiiiiiiiiip kad je neko pita da mu pusalje papire ili nesto slicno, pa opet ni to nisu svi i nista nije univerzalno...

nego, bitno je da je ono sto je u bosni razocaralo sve sto je i vani i unutra, a da samo mi, ljudi, mozemo to promijeniti i niko drugi!
08-03-2012 at 10:22 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828

Bez chatanja molim

citat:
statebriga wrote:
to i jeste najgore, sto svi misle da su nebitni, pa nam zato ovi "bitni" kroje kapu!

sve se mi kontamo, a i ja, kao i svi drugi, cesto popiiiiip na dijasporu, al' sta covjek da radi, isto tako i dijaspora popiiiiiiiiiiiiip kad je neko pita da mu pusalje papire ili nesto slicno, pa opet ni to nisu svi i nista nije univerzalno...

nego, bitno je da je ono sto je u bosni razocaralo sve sto je i vani i unutra, a da samo mi, ljudi, mozemo to promijeniti i niko drugi!

Pa sto cesto popizdis na dijasporu, ne kontam, sta imas ti s dijasporom?
08-03-2012 at 10:27 | Ukljuèi u odgovor
djecko
nisam nehljebar

Bez chatanja molim

citat:
statebriga wrote:

Da se razumijemo.
Kao prvo ja ne mislim da sam nebitan,a drugo još me nije razoèaralo mnogo u pravom smislu rijeèi.
Onda ovo je forum na kojem diskutujemo,a neko æe valjda i proèitati ponešto.
Moj akcenat je taj da treæina državljana naše Bosne i Hercegovine je van .
Hajde postavite neku statistiku slièno kao što je postavio Putnik i biæe mnogima jasnije.
Ako æemo realno , tih prepucavanja iz vana i iznutra ima,ali znaèaj svakog èovjeka je ogroman.
Samo ruku na srce,mnogi dolje æe reæi:
Lahko j' njem'.On(a) je u Njemaèkoj...
Pa 90% ih zaboravlja da ti isti ljudi žive po njemaèkom standardu i imaju obaveze prema njemaèkoj državi jer im obezbjeðuje posao....
Odosmo mi daleko...
Pomagaæu kako i koliko budem mogao.Ono što sam pomogao halal bilo...
Zar su svi ljudi u Grèkoj krivi za neke dugove,i ko je uzeo te pare ,na koji naèin,zašto,i zašto narod da vraæa kroz politiku NEHLJEBARA.
Kod mene lijepo piše nisam nehljebar,što znaèi ispunjavam sve svoje obaveze,bar zasad...
Zato ako se ne slažem sa nekim stvarima,mogu i preæutati,ali ne mora znaèiti da se slažem.
I neka oni koji govore ili pišu ne misle da u nelogiènosti može biti nekog vjerovanja.
Kineska poslovica kaže:
"Lažni osmijeh neæe nikoga prevariti"
Stavi na papir koliko košta jedan pasoš u inostranstvu.Koliko ih je promijenjeno u zadnjih 20.godina.Koliko ljudi ima vani,naði neki srednji prosjek i vidjeæeš da je to samo mašina za pare.
Odoh ja sad s ove teme,zakljuèno da nisam kriv,samo zato što sam Bosanac,pa ljudi smo majka mu stara i jakako da treba pomoæ jedni drugima...

08-03-2012 at 11:00 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

Bez chatanja molim

citat:
statebriga wrote:

sve u svemu, kako dijaspora moze pomoci? iskreno, meni je odgovor na to pitanje cista misterija! bila sam prisutna na nekoliko skupova bih dijaspore, gdje se govorilo o tom pitanju. predlagali ljudi svasta i svi se sloze oko toga, a kad dodje do realizacije - mucak!

uvijek je prepreka ova ovdje vlast i ovi ovdje dzabaljebarosi, pa sta god dijaspora htjela da uradi!

cijeli ti je komentar
a ja bih samo da akcentujem ovaj dio koji je kljuèan,po meni

Ono što je pastovao Putnik je èinjenica i BIH itekako preživljava od onoga što joj dolazi iz dijaspore...Veæina onih koji su ovde i koji sjede na kljuènim mjestima u vlasti ,a zapalo ih je da odluèuju o kvalitetu naših života ,apsolutno nemaju sluha za ljude iz dijaspore i njihove uglavnom dobre namjere ,kada hoæe u BIH da investiraju.Ne èudi me uopšte apstiniranje od glasanja ljudi iz dijaspore ,kada ni ovde ne postoji svijest o razlici izmedju "podobnog" i "sposobnog".Kako onda da ljudi iz dijaspore budu upuæeni u aktuelno stanje u BIH osim kad se nasuèu kao i svi oni koje si ti pobrojala u svojim primjerima.A ako æemo biti do kraja pravedni,ipak su naši glasovi ovde ti koji odluèuju ko æe biti na vlasti.Drugi bitan faktor je što dijaspora mahom živi u državama u kojima je izgradjen pravni sistem,a ekonomski i politièki su mnogo više svjesnija društva od aktuelnog bosanskohercegovaèkog.
I da ne zaboravim...Sa našeg podruèja jako je veliki broj ljudi koji rade na poslovima u Avganistanu i Iraqu,nisu dijaspora,zaradjuju velike novce,izdražavaju svoje porodice,vraæaju se i troše svoj novac OVDE u BIH(ne vani),nemaju status dijaspore,ali o njima država brine kao o trinastom prasetu...Nisu otišli da rade te poslove iz bijesa,veæ iz razloga što im ova država nije omoguæila da imaju pravo na zaposlenje,kao i veæini onih koji su u dijaspori.Šta sa masom tih ljudi koji nemogu zaraditi za cijeli život niti mogu kupiti staž,niti ih èeka zaposlenje?Mogu samo investirati u liènu egzistenciju(stan,kuæa....) i neki mali privatni biznis.Na koji moraju platiti isti onaj PDV kao i oni koji uživaju u luxuzu zvanom "imati zaposlenje".I koji takodje glasaju.

[Edited by soraya on 08-03-2012 at 18:14 GMT]
08-03-2012 at 18:11 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

Bez chatanja molim

Andriægrad se gradi na uzurpiranoj zemlji

Andriægrad Emira Kusturice, gradi se na uzurpiranih osam dunuma zemlje, koja po dokumentaciji pripada nasljednicima višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžiæa – tvrdi njegov unuk Muhamed Pršeš u razgovoru za BHDINFODESK iz Birminghama.

Pršeš se u “borbu sa vjetrenjaèama” upustio prije desetak godina i od tada pokušava doæi do taènih katastarskih i gruntovnih izvadaka koje mu, kako navodi, jednostavno nisu dostupne te stoga najavljuje da æe sa ostalim nasljednicima tužiti RS Evropskom sudu u Strazburu.

Ovaj bh. biznismen koji živi i radi u Švicarskoj, precizira kako su njemu i njegovoj porodici u katastru u Višegradu 2006. poruèili da ta imovina nikada neæe biti upisana na nove nasljednike. Kaže kako èak ni gotova sudska rješenja sa ostavinskih rasprava nisu upisana u katastar.

-I do danas ta imovina nije valjano upisana na naša imena, a nakon poèetka izgradnje Andriægrada postalo nam je jasno zašto to nije uraðeno – naglašava Pršeš.

Pojašnjava da je na parceli gdje je Andriægrad bilo devet dunuma zemlje. Nasljednicima su “velikodušno” ostavili jedan dunum i ta parcela je upisana u katastru na njihova imena pod brojevima 1134/1 i 1134/2.

-Sada mi zakonski vlasnici, granièimo s našom otetom parcelom na kojoj je nikla Kusturicina zamisao. Pokušavali smo oficijelno i neoficijelno doæi do potpune dokumentacije. Jednostavno u Višegradu su svi u sprezi od politièara, èinovnika do lokalnih advokata koji ne smiju da se upuste u pravnu bitku kako bi mi došli do svoje otete zemlje. Nažalost, pošto svoja temeljna prava ne možemo ostvariti u Višegradu, mi zakonski nasljednici odluèili smo da tužimo RS Evropskom sudu u Strazburu – kaže Pršeš.

Tužbu protiv RS predat æe i ostali nasljednici: Jasminka Pršeš- Forca iz Švicarske, Jasmin Pršeš USA, Elzana Hasanbegoviæ-Vesniæ Austrija, Mehmed Hasanbegoviæ Australija, Mirsad Hasanbegoviæ Novi Zeland, Ahmed Hasanbegoviæ Holandija, Fuad Hadžiæ Sarajevo, Kemal Hadžiæ Sarajevo, Esad Sabrihafizoviæ Sarajevo, te još nekoliko roðaka iz Švedske, Turske i Srbije.

-Financijski smo dovoljno sposobni da idemo do kraja sa željom da vratimo našu djedovinu. Vrijeme otimaèine je prošlo i ako nema pravde u Višegradu i RS, u Strazburu je sigurno ima – poruèuje Pršeš.

06-02-2013 at 22:16 | Ukljuèi u odgovor
arnie
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Odgovori: 4391

Bez chatanja molim

citat:
soraya wrote:
Andriægrad se gradi na uzurpiranoj zemlji

vjerujem da vam je bilo tesko prenijeti ovaj tekst, mada bi vam bolje pristajalo citirano
07-02-2013 at 05:28 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 6
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: BUCO, fahro48, harisalic, Imas po marke?, joja, korn, ljiljan, pcelica, sandra, Speirs
FORUM : Dijaspora : Kako dijaspora moze pomoci Bosni i Hercegovini? New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net