Srijeda 18.9.2019 17:2:49
  TZ VIJESTI - TUZLARIJE - BH VIJESTI - BILTEN TZ - BILTEN TK - OBRAZOVANJE
   VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI - FORUM
 
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

18.09.2019 - 16h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
21
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org


Tuzlanski dosje 
Kulturologija 
Preporuka za čitanje 
Sportarije 

Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Mali oglasi 


Bilten rada Općine Tuzla 
Panorame Tuzle 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
BH teme 
Feljtoni 


Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 


Razbibriga 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 


Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 

Vizitke 
Marketing 
ON LINE KORISNICI - 112

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

TuzlarijeUPIS PRILOGA

Sigurno ste bili u situaciji da gledajući stare slike naiđete na neku koja podstakne sjećanja i pokrene priču. Ako mislite da neka od vaših slika, i priča koju ona priča, može biti zanimljiva i drugima, pošaljite nam i priču i sliku na tuzlarije@tuzlarije.net.

Pretraživanje rubrike      
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 (13) 14 15
Prikaz vijesti u jednom stupcu
Ukupan broj tekstova: 263

13.07.2007. u 21:57
Stare slike pričaju
Banja
Evo jedne slike za koju ne znamo kada je tačno snimljena ali po odjeći bicikliste mogla bi biti stara jedno 30 godina. U vrijeme kada je snimljena fotografija bilo je lječiliste na Slanoj Banji koje je uništilo tonjenje, dugo su stajale ruševine, vidjele se plave pločice zidova prostorija u kojima je bio bazen, a onda je sve srušeno.
Upišite svoj komentar

 
06.07.2007. u 21:10
Stare slike pričaju
Gimnazijski maturanti 1956. godine
Na fotografiji iz 1956. godine su učenici stare Gimnazije, maturanti i njihovi profesori. Sa strana su mlađi učenici koju su došli da gledaju trenutak kada će foto aparat zabilježiti i zauvijek zarobiti jedan trenutak njihovog života da bi ga kroz fotografiju podijelio s nama pedeset godina poslije.
Upišite svoj komentar

29.06.2007. u 22:14
Stare slike pričaju
Jovče
Za ovaj petak izdvajamo još jednu priču iz Galerije tuzlanskig legendi, kako se zvala rubrika u Frontu Slobode koju je pisao Mirza Mukić. Među ljudima koji su lutali gradom, prema kojima je narod nekada bio svirep, ponekad darežljiv a najčešće podrugljiv je i Jovče. Taj nadimak je kasnije pristao mnogim Tuzlacima, koji za Jovčeta nikada nisu ni čuli, a kamoli ga upoznali uživo.
Upišite svoj komentar

 
15.06.2007. u 22:30
Stare slike pričaju
Saobraćajna dozvola za bicikl

Dizvola za bicikl
U Frontu Slobode broj 3502, pronašli smo tekst koji govori o obaveznom posjedovanju saobraćajne dozvole za bicikl. U tekstui šaljivo spominju i šta su nekada bili statusni simboli a sami znamo koliko se sve to promijenilo, i kako nam je standard rastao, a sada dobro oscilira.
Upišite svoj komentar

08.06.2007. u 22:19
Stare slike pričaju
Iza ˝Pecare˝
Fotografiju koju vidite, poslala nam je jedna djevojčica sa slike. Snimljena je na zidiću iza Pecare otprilike ´75. godine. Bilo je tu i pijeska za igranje, neki su silazili u Solinu, pravili brane, bezbrižno se igrali iza zgrade. Bio je u blizini i snek bar, sa okruglom rupom u staklu, gdje se prodavao sladoled iz automata. Djeca sa slike su sada odrasla, vjerovatno i sami imaju djecu, a ko zna možda i unučad, ali nećemo pretjerivati.
Upišite svoj komentar

 
02.06.2007. u 20:22
Stare slike pričaju
Seletov stroj na Ozrenu
Ime profesora Saliha Seleskovića, kojeg mnogi zovu Sele, malo je kome nepoznato. Ispratio je generacije i generacije, i dan danas vitak i za svoje godine u dobroj formi. U zadnje vrijeme je skupljao Tuzlake pod parolom „šetanjem do zdravlja“ a na njegov poziv su se odazivale sve generacije da poprave tjelesnu kondiciju.
Upišite svoj komentar

18.05.2007. u 22:42
Stare slike pričaju
Učenici OŠ ˝Pazar˝ iz školske 1938./39.
Neki dan je OŠ „Pazar“ obilježila lijep jubilej – 70 godina rada. Evo jedne stare fotografije skenirane iz Tuzlanskog vremeplova III, Dragiše Trifkovića, na kojoj vidimo neke od učenika koji su prošli kroz školu na Pazaru. Danas, kada razredi broje tek nešto više od dvadeset učenika, zaista neobično zvuči da je ovo odjeljenje imalo 46 učenika.
Upišite svoj komentar

 
11.05.2007. u 21:05
Stare slike pričaju
Restoran Barutana
Barutana je jedan od najstarijih objekata iz turske vladavine. Nekada je služila kao skladište baruta. Vrijeme je učinilo svoje, a veliku štetu ovaj objekat je pretpio u toku gradnje Infektivne klinika, kada je zbog nepažnje građevinara, izvršeno potkopavanje objekta i rušenje jednog dijela zida.
Upišite svoj komentar

04.05.2007. u 21:52
Stare slike pričaju
Anto Olovka
U Frontu Slobode, jedno vrijeme na zadnjoj stranici bila je rubrika „Galerija tuzlanskih likova“, pisao ju je Mirza Mukić. Likovi koje je opisao nisu više među živima. Ovaj put opisan je Anto Olovka, mnogi ga i sada spominju. Šlampavi, krkati, kratkih nogavica, nemarni, svi su oni Anto Olovka.
Upišite svoj komentar

 
03.05.2007. u 16:35
Porodica Delalić

Na fotografiji su Sadika, Refija, Emina, Sena Delalic, slikano je na ulazu u Ši Selo. Inače, nekada se tu nalazilo samo 2-3 kuće a kako znamo sada je Ši Selo najmnogoljudnija Mjesna Zajednica u Tuzli koja je na svojoj teritoriji od 1991. povecala broj stanovnika za cak 60%.
Upišite svoj komentar

28.04.2007. u 13:59
Snimano krajem sedamdesetih u Tuzli
Na adresu Tuzlarija stigao je snimak koji je napravljen krajem sedamdesetih u Tuzli. Obradu iz 2007. godine puštamo da pogledate, možda se neko od ove djece, koja se igraju, prepoznaju i jave.
Pogledajte (S.M.)
Upišite svoj komentar

 
27.04.2007. u 22:26
Stare slike pričaju
Pindo Grašak
Lutali su gradom, viđalo ih se po cijeli dan, a noću su nestajali, prespavali bi negdje u jadnim konacima, pod vedrim nebom, pod jalskim mostovima, na pijačnim tezgama, u sijenu i slami. Nemaju zajedničkog nazivnika, nisu ni klošari, ni s uma sišli, ni obilježeni prirodnim hendikepom. Jedan od njih je bio i Pindo Grašak, čovjek po kojem se i dan danas za nekog ko je niskog rasta kaže da je "k´o Pindo Grašak".
Upišite svoj komentar

20.04.2007. u 22:03
Stare slike pričaju
Krater na Boriću
Tuzlaci su navikli na činjenicu da im grad tone. Manje ili veće pukotine i druge deformacije terena se mogu vidjeti na svakom koraku. Ipak, 1989. godine desilo se nešto što se nikada poslije nije ponovilo. Na Boriću, u toku noći, jedan dio zemljišta propao je za čitavih 15 metara. U naselju, čiji su se stanovnici baš zbog tonjenja sve više iseljavali, srećom niko nije stradao.
Upišite svoj komentar

 
13.04.2007. u 22:18
Stare slike pričaju
Terusi - prva rok grupa u Tuzli
Prva rok grupa u Tuzli - Terusi, nastala je februara 1965. godine. Oformili su je studenti Tehnološkog i Rudarskog fakulteta u Tuzli, te je i njihovo ime nastalo kao kovanica imena ova dva fakulteta. Prvu postavu grupe su činili: Zoran Paki - bas, Tomislav Dodo Križan - gitara, Aleksandar Saša Mioković - vokal, Mustafa Mufo Hadžiefendić - bubnjevi i Miodrag Bato Kostić - gitara.
Upišite svoj komentar

06.04.2007. u 21:24
Stare priče
Kako su nastali nazivi tuzlanskih ulica i naselja?

Prije dvije ili tri godine, na Forumu Tuzlarija pokrenuli smo temu „Kako su nastali nazivi ulica, naselja, gradova“. Ulice su uglavnom dobijale imena po nekim znamenitim ljudima, često narodnim herojima iz NOR-a. Međutim, ima puno tuzlanskih ulica i naselja čiji stanovnici ne znaju zašto se njihovo naselje zove recimo Miladije, Moluhe, Kreka, Tušanj, Dragodol, Slatina, Sjenjak, Zlokovac, Stupine ...
Forumsku temu stavljamo i ovdje, za one koji žele pročitati ono što se pisalo, ostale pozivamo da napišu porijeko naziva naselja i ulica ako znaju, postave pitanje, napišu neku anegdotu i slično.

Upišite svoj komentar

 
01.04.2007. u 12:12
Stare slike pričaju
Tuzlanski Jevreji
Prve decenije prošlog vijeka Tuzla je u lingvističkom smislu bila pravi megalopolis. Doseljenici Monarhije, prema podacima iz 1910. godine, dostigli su rekordnih 35, 6 odsto ukupnog stanovništva. U njoj se govori više od 10 jezika:njemački, češki, mađarski, poljski, slovenački, talijanski, španski, hebrejski, rusinski, slovački i drugi.
Upišite svoj komentar

16.03.2007. u 21:38
Stare slike pričaju
Trobegova kafana
Tuzlaci koji sada imaju preko pedeset i više godina, još uvijek autobusku stanicu u blizini stare Biblioteke zovu „kod lovca“. Dakle, tema, naše večerašnje priče je Trobegova kafana koju su mnogi zvali "lovačka" ili "kod lovca". Bila je nekada ukrašena lovačkim trofejima, jelenskim rogovima, dolazili su u nju i lovci a i drugi. Mora da je lijepo bilo sjediti na spratu, jesti ćevape i posmatrati prolaznike.
Upišite svoj komentar

 
09.03.2007. u 20:36
Stare slike pričaju
Hafiz Dvica ,Brico Mujaga i Franjo Leder
Ko zna kada je tačno snimljena fotografija ovih Tuzlaka o kojima se nekada dosta pričalo. Iako sam puno puta čula za Hafiza Dvicu, prvi put sam sada pročitala zašto su ga ustvari tako zvali. Dvica je simpatični, na slici bezubi starac, do njega sjedi Franjo Leder, a iznad njih je nasmijani Brico Mujaga.
Upišite svoj komentar

 

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 (13) 14 15
 

OSTALE VIJESTI
Zasjedao Glavni odbor SNSD-a: Dodik: NSRS će utvrditi prijedlog razgovora s Federacijom BiHNakon najave posebne sjednice NSRS-a o njegovoj smjeni: Bratić podnio ostavku na funkciju potpredsjednika NSRS-aVIDEO: Nakon sastanak u Tužilaštvu BiH: Otvorena istraga za organizirani kriminal u predmetu Dženan MemićViše od 100 službenika SIPA-e pretresaju 14 objekata : Akcija \'Kasa 3\' na području HNK-aDjeca su spavala u internatskoj zgradi : U požaru u Liberiji smrtno stradalo 30 djeceDo sada otvoreno i prebrojano 92 posto glasova: Izrael bez izbornog pobjednika i nakon ponovljenih općih izboraUkoliko Velika Britanija to zatraži: EP usvojio rezoluciju kojom podržavaju produženje roka za BrexitTeheran negira bilo kakvu umiješanost: Rijad kaže da će predočiti dokaze o povezanosti Irana s napadomPozicija upražnjena od maja: Teletović: Na narednoj sjednici UO o imenovanju sportskog direktoraTrump uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu
Umrla poznata američka novinarka. Trump: Nikada me nije lijepo tretirala
Indonezija vraća 142 kontejnera puna smeća razvijenim zemljama
U zemljama OECD-a sve manje tražitelja azila, a sve više ljudi koji traže posao
Rusija će naoružati astronaute
Iran u pismu zaprijetio SAD-u: "Budite spremni na odmazdu"
Izbio požar u internatu u glavnom gradu Liberije, poginulo najmanje 23 djece
Australski planinar dva dana puzao do spasa: "Nosio sam svoju slomljenu nogu"
Izraelski vojnici upucali Palestinku jer ih je navodno pokušala napasti nožem
Rekordna proizvodnja plina u Rusiji
Netanyahu u teškoj situaciji, čini se da je poražen na izborima
Cijene nafte pale, smanjio se strah od posljedica napada u Saudijskoj Arabiji
Uragan Humberto sinoć ojačao na treću kategoriju, danas prolazi blizu Bermuda
Senator blizak Trumpu nazvao napade u Arabiji ratnim činom
Izbori u Izraelu su jako napeti, ovaj čovjek bi ih mogao presuditi
Saudijski ministar: Proizvodnja saudijske nafte normalizirat će se krajem rujna
Pompeo u srijedu u Saudijskoj Arabiji razgovara o odgovoru na napade
Nadbiskupija u Chicagu isplatila 80 milijuna $ žrtvama svećeničkog zlostavljanja
Izlazne ankete u Izraelu: Rezultat je izjednačen
Malta pristala primiti 90 migranata koje je spasila talijanska obalna straža

Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
Zasjedao Glavni odbor SNSD-a: Dodik: NSRS će utvrditi prijedlog razgovora s Federacijom BiHNakon najave posebne sjednice NSRS-a o njegovoj smjeni: Bratić podnio ostavku na funkciju potpredsjednika NSRS-aVIDEO: Nakon sastanak u Tužilaštvu BiH: Otvorena istraga za organizirani kriminal u predmetu Dženan MemićViše od 100 službenika SIPA-e pretresaju 14 objekata : Akcija \'Kasa 3\' na području HNK-aDjeca su spavala u internatskoj zgradi : U požaru u Liberiji smrtno stradalo 30 djeceDo sada otvoreno i prebrojano 92 posto glasova: Izrael bez izbornog pobjednika i nakon ponovljenih općih izboraUkoliko Velika Britanija to zatraži: EP usvojio rezoluciju kojom podržavaju produženje roka za BrexitTeheran negira bilo kakvu umiješanost: Rijad kaže da će predočiti dokaze o povezanosti Irana s napadomPozicija upražnjena od maja: Teletović: Na narednoj sjednici UO o imenovanju sportskog direktoraTrump uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu
Umrla poznata američka novinarka. Trump: Nikada me nije lijepo tretirala
Indonezija vraća 142 kontejnera puna smeća razvijenim zemljama
U zemljama OECD-a sve manje tražitelja azila, a sve više ljudi koji traže posao
Rusija će naoružati astronaute
Iran u pismu zaprijetio SAD-u: "Budite spremni na odmazdu"
Izbio požar u internatu u glavnom gradu Liberije, poginulo najmanje 23 djece
Australski planinar dva dana puzao do spasa: "Nosio sam svoju slomljenu nogu"
Izraelski vojnici upucali Palestinku jer ih je navodno pokušala napasti nožem
Rekordna proizvodnja plina u Rusiji
Netanyahu u teškoj situaciji, čini se da je poražen na izborima
Cijene nafte pale, smanjio se strah od posljedica napada u Saudijskoj Arabiji
Uragan Humberto sinoć ojačao na treću kategoriju, danas prolazi blizu Bermuda
Senator blizak Trumpu nazvao napade u Arabiji ratnim činom
Izbori u Izraelu su jako napeti, ovaj čovjek bi ih mogao presuditi
Saudijski ministar: Proizvodnja saudijske nafte normalizirat će se krajem rujna
Pompeo u srijedu u Saudijskoj Arabiji razgovara o odgovoru na napade
Nadbiskupija u Chicagu isplatila 80 milijuna $ žrtvama svećeničkog zlostavljanja
Izlazne ankete u Izraelu: Rezultat je izjednačen
Malta pristala primiti 90 migranata koje je spasila talijanska obalna straža


SVAŠTARIJE