Četvrtak 19.9.2019 0:47:31
  TZ VIJESTI - TUZLARIJE - BH VIJESTI - BILTEN TZ - BILTEN TK - OBRAZOVANJE
   VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI - FORUM
 Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

19.09.2019 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
29
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org


Tuzlanski dosje 
Kulturologija 
Preporuka za čitanje 
Sportarije 


Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Mali oglasi 


Bilten rada Općine Tuzla 
Panorame Tuzle 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
BH teme 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 


Razbibriga 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 


Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 

Vizitke 
Marketing 
ON LINE KORISNICI - 80

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

TuzlarijeUPIS PRILOGA

Sigurno ste bili u situaciji da gledajući stare slike naiđete na neku koja podstakne sjećanja i pokrene priču. Ako mislite da neka od vaših slika, i priča koju ona priča, može biti zanimljiva i drugima, pošaljite nam i priču i sliku na tuzlarije@tuzlarije.net.

Pretraživanje rubrike      
Strana: 1 2 3 (4) 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Prikaz vijesti u jednom stupcu
Ukupan broj tekstova: 263

29.04.2015. u 09:34
Stare slike pričaju
Telefonski imenik iz 1914. godine
TuzlarijeSudeći prema onome što dobijamo, neki naši čitaoci imaju prave riznice fotografija i dokumenata vezanih za prošla vremena našeg grada. Tihomir Knežiček nam je opet poslao nešto zanimljivo za rubriku "Stare slike pričaju". U pitanju je telefonski imenik iz 1914. godine. Doba je Austrougarske, tekst je kombinacija našeg i njemačkog jezika.

 
27.04.2015. u 10:30
Stare slike pričaju
Uspomene čitaoca iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka

Čitalac Mario poslao nam je slike iz svog porodičnog foto-albuma. Ove lijepe slike nastale su krajem pedesetih godina prošlog vijeka. Tačnije, riječ je o 1957., 1958., 1959. i 1960. godini. Lokacije su Slana Banja, Korzo, kod Pozorišta, a ova slika "na rolama" vjerovatno je nastala u bivšoj Oktobarskoj.

07.04.2015. u 16:28
Stare slike pričaju
Prva apoteka u Tuzli
Na jednoj naslovnoj stranici stručnog časopisa za ljekare Acta Medica Saliniana nalazi se fotografija prve apoteke u Tuzli. Nama se učinila zanimljivom tako da je želimo podjeliti sa ostalima koji nisu bili u prilici doznati nešto o svome gradu. U nastavku je i popratni tekst objavljen uz fotografiju, ali i dalje nije poznata lokacija prve apoteke u Tuzli, pa ako neko zna više neka dopuni informaciju

 
19.03.2015. u 18:45
Stare slike pričaju
Nene blizankinje

Malo je onih koji se ne sjećaju nena blizankinja. Uvijek su zajedno hodale i pričale. Neki su ih zvali Gugutke. Stanovale su u kućici iznad Mejdanske džamije. Razija (Raza), a druga Ramiza. Prezivale su se Bajramović. Umrle su prije 10-ak godina. Nisu se udavale. Svi su ih voljeli, a djeca su im se najviše radovala jer su im davale kifle.

02.03.2015. u 12:01
Stare slike pričaju
Lijepa vremena Bristola
TuzlarijeOva lijepa fotografija nastala je vjerovatno šezdesetih godina prošlog vijeka u Bristolu. Hotela Bristol odavno nema, a prošla su vremena i fino odjevenih pjevača i muzičara. Fotografiju je postavio Goran Kovačević u FB grupi "Tuzla povratak u prošlost", a prema pisanju ostalih članova ove popularne grupe, na fotografiji su Senka Veletanlić, Vinko Krajtmajer, Gradimir Krajtmajer i Dragutin Krešić.

 
06.02.2015. u 14:19
Stare slike pričaju
70 godina od osnivanja OSD Jedinstvo

Petog februara 1945. godine na inicijativu Vere Mujbegović formirano je Omladinsko sportsko društvo "Jedintsvo" Tuzla. Osnivači su bili Mehmedalija Dzambić, Bogdan Maksimović, Nebojša Nikić, Rešad Saletović, Mićo Rakić. Kroz Klub je prodefilovalo oko 40.000 sportista, postignuti su vrhunski rezulatati.

24.01.2015. u 18:33
Stare slike pričaju
Utakmica između novinara i političara prije 25 godina
Utakmica protiv tuzlanskih političara, u vrijeme uvođenja višestranačja završena je pobjedom novinara sa 1:0. Kuriozitet ovog događaja je što su političari prvi put sišli "na teren", a zaslužan za to bio je novi predsjednik Saveza komunista u Tuzli Aleksandar Remetić, koji je relaksirao političke odnose i pokazao kako i političari znaju igrati lopte.

 
10.12.2014. u 23:45
Stare slike pričaju
Nad čijim grobom plače mlada žena?
Udruženje građana italijanskog porijekla "Rino Zandonai" pokrenulo je kampanju zaštite spomeničke kulturne baštine na Boriću. Riječ je o starim nadgrobnim spomenicima na najvećem katoličkom groblju u Tuzli. Do sada su organizovali dvije izložbe, o čemu smo već pisali, a najzanimljiviji i najveći spomenik je ovaj sa slike koju smo izdvojili.

22.11.2014. u 11:54
Stare slike pričaju
Tuzlanski radioamateri iz šezdesetih godina prošlog vijeka
Radio amaterizmom bavi se više od šest miliona ljudi na svijetu. Uspostavljaju bežićnu vezu sa svojim kolegama širom svijeta iz raznih razloga, a za mnoge je najznačajnije povezivanje sa prijateljima i članovima rodbine. U vrijeme pokidanih veza, kada se jedino pomoću radio amatera moglo saznati šta se dešava, pokazao se značaj ovog naučnog hobija.

 
17.10.2014. u 09:43
Stare slike pričaju
Tuzlanski poštari
Čitalac Tuzlarija Samil Nedžibović poslao nam je još tri zanimljive fotografije. Riječ je o tuzlanskim poštarima. Svako naselje imalo je svog poštara, posebno je bilo veselo kada se dijeli penzija pa mještani izlaze iz kuća i dočekuju svog poštara. S poštarima se zbližavalo, radovalo, a i tugovalo. Osim penzija, pisama, razglednica, donosili su i razne pozive, obavještenje, telegrame, dobre i loše vijesti.

21.09.2014. u 20:12
Stare slike pričaju
Tuzlanski gimnazijalci iz 1977. godine (II dio)
TuzlarijeČitatelj Samed Likić poslao nam je fotografije za dopunu članka objavljenog u martu ove godine pod naslovom Gimnazijalci iz 1977. godine. Radi se o tuzlanskim gimnazijalcima iz 1977. godine. Na fotografijama su učenici iz Ib, IId i IVd razreda generacije iz školske ´76/´77. godine. Jedan od učenika iz te generacije je i Samed Likić. Pogledajte i najnovije fotografije, možda saznamo za još koje ime učenika sa slika.

 
17.09.2014. u 11:33
Stare slike pričaju
Članovi KUD ˝Učo˝ u Francuskoj prije 50 godina
Prije tačno pedeset godina Kulturno umjetničko društvo "Mitar Trifunović Učo" iz Tuzle, nakon zapaženih nastupa u zemlji, jedino je sa područja bivše Jugoslavije koje je izabrano da u Francuskoj predstavlja svoj grad, republiku i državu. Gostovali su na Međunarodnom festivalu folklora u Francuskoj, u gradu Hagenau, gdje se tradicionalno održava susret folklornih ansambala iz cijelog svijeta.

16.08.2014. u 10:11
Stare slike pričaju
Ajka sa čardaka
Prošle godine objavili smo tekst "Povijest jedne sevdalinke - Mujo đogu po mejdanu voda" u kojoj je opjevana Ajka sa čardaka, a danas, zahvaljujući Samilu Nedžiboviću, objavljujemo i sliku Ajke iz pjesme. Fotografija je iz 1935. godine, na njoj je Ajka Begtašagić sa svojim mužem Bektom Begtašagićem, ispred njihove kuće. Ajka je imala sedamnaestero djece od kojih je sedam doživjelo duboku starost. Bekto je bio mujezin Mejdanske džamije, a ovu originalnu sliku je sačuvao Ajkin praunuk Enes Begtašagić.

 
05.08.2014. u 10:23
Stare slike pričaju
Zlatno doba Fabrike obuće ˝Aida˝
Osamdesete godine prošlog vijeka, zlatne su godine Fabrike obuće "Aida" Tuzla. Danas je to samo jedna od fabrika čije se ime često spominje u medijima kada se govori o obespravljenim radnicima. Ovim prilogom prisjećamo se onog ljepšeg vremena kada su radnici ove fabrike bili redovno plaćeni za svoj rad, a posla za obućarske djelatnike bilo toliko da su se otvarali i novi pogoni.

30.07.2014. u 14:12
Stare slike pričaju
Tuzlanski prosvjetari
TuzlarijeNe zna se tačan broj prosvjetnih radnika koji su do sada radili u Tuzli i okolnim mjestima, ali se zna da su svi svojim radom znatno uticali na brojne generacije. Na slikama su samo neki od njih, za neke ne znamo ni imena. Kao i mnogo puta do sada, objavljivanjem priloga za rubriku "Stare slike pričaju" očekujemo i od čitalaca da dopune informacije koje mi imamo.

 
25.07.2014. u 09:58
Nekad i sad
Transformacija Pinge na najbolji mogući način
Više puta smo spominjali s koliko se nevjerice dočekala ideja da se najzapušteniji dio Tuzle - Pinga, pretvori u lijep, atraktivan, turistički privlačan teren. Od ideje do realizacije mišljenja su se mijenjala, sada i najveći skeptici dolaze na jezera i priznaju da je u pitanju bila dobra i za građane koristana investicija.

20.07.2014. u 12:25
Stare slike pričaju:
Podsjećanje na vrijeme kada se preko Save samo skelom moglo
U ratu i par godina poslije, jedan od načina da se iz Bosne i Hercegovine stigne do Hrvatske bio je prevoz preko skele na Savi, tačnije u Orašju. Prevozilo se sve, a osim skele koristili su se i čamci. Neki su tako prelazili Savu i više puta, neki jednom odlazeći u zemlje iz kojih se nisu ni vratili, a neki su opet samo slušali o skeli.

 
13.07.2014. u 14:09
Stare slike pričaju
Tuzlanske rukometašice, popularne ˝Labudice˝
Na slikama su tuzlanske rukometašice, popularne „Labudice“, iz vremena kada su ih Tuzlaci rado gledali i slikane nedavno, tačnije 2013. godine. Na jednoj od slika je i njihov tadašnji trener Kemal Arnautović. Uz slike, pripremili smo i komentar jedne od članica FB Grupe – Tuzla povratak u prošlost Munevere Katanić, koji može pomoći čitaocima Tuzlarija da se prisjete još imena i podataka vezanih za Labudice

 

Strane: 1 2 3 (4) 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Okončana posebna sjednica NSRS-a: Vladajuća većina \'smijenila\' Bratića iako je on podnio ostavkuVIDEO: Odvlačenje pažnje od aktuelnih problema?: SDA i 2015. bila za Republiku BiH, tada to SNSD-u nije smetalo\'Ni Ustav ni Dejton ne nude pravo na otcjepljenje\': Ambasada SAD-a u BiH: Entiteti ovise o postojanju BiHVIDEO: Nakon sastanak u Tužilaštvu BiH: Otvorena istraga za organizirani kriminal u predmetu Dženan MemićVIDEO: Ministar vanjskih poslova BiH na konferenciji IAEA: Crnadak o opasnosti odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj goriVIDEO: Prikazani ostaci dronova i krstarećih projektila: Saudijske vlasti: Ostaci oružja dokazuju iransku umiješanostVIDEO: Srbijanska premijerka u Berlinu: Merkel i Brnabić razgovarale o stanju u regijiNakon izraelskih parlamentarnih izbora: Netanyahu otkazao učešće na zasedanju GSUN-aNakon skoro 400 slučajeva ozbiljnih bolesti: New York zabranio aromatizovane elektronske cigareteVisoka pobjeda Toška u Mišićima - čak 10:0: Deset premijerligaša u osmini finala nogometnog Kupa BiHIranski predsjednik možda ne ode na skupštinu UN-a, SAD mu nije izdao vizu
Bermudsko otočje se priprema za dolazak uragana Humberto
Starijem paru iz Kalifornije u kuću ušetala puma, zaglavila u njihovoj kupaonici
Pompeo rekao da je napad na Saudijsku Arabiju "ratni čin"
Nizozemski YouTuber i prijatelj upali u Area 51, tajno američko postrojenje
Američka vojska potvrdila: Da, ovo su prave videosnimke NLO-a
U Kijevu uhićen naoružani muškarac koji je prijetio da će u zrak dignuti most
Johnson i Trump razgovarali o udruženom odgovoru na napad u Saudijskoj Arabiji
Indonezija uvodi novi kazneni zakon, kažnjavat će izvanbračni spolni odnos
Saudijska Arabija objavila: Ovo su dokazi da nas je Iran napao
Američki senator optužen zbog dječje pornografije, skrivao slike u mobitelu
VIDEO SAD nabavlja nove, moćne avione: Bit će puni oružja i najmodernije tehnike
Indija zabranila sve e-cigarete. Ako se prekrši zakon, moguća i zatvorska kazna
Prije 30 godina u Južnoj Koreji ubio je i silovao 10 žena, sada je otkriven
Njemačka na 6 mjeseci zabranila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju
Cijene nafte opet pale
Trump uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu
Umrla poznata američka novinarka. Trump: Nikada me nije lijepo tretirala
Indonezija vraća 142 kontejnera puna smeća razvijenim zemljama
U zemljama OECD-a sve manje tražitelja azila, a sve više ljudi koji traže posao

Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
VIDEO: Okončana posebna sjednica NSRS-a: Vladajuća većina \'smijenila\' Bratića iako je on podnio ostavkuVIDEO: Odvlačenje pažnje od aktuelnih problema?: SDA i 2015. bila za Republiku BiH, tada to SNSD-u nije smetalo\'Ni Ustav ni Dejton ne nude pravo na otcjepljenje\': Ambasada SAD-a u BiH: Entiteti ovise o postojanju BiHVIDEO: Nakon sastanak u Tužilaštvu BiH: Otvorena istraga za organizirani kriminal u predmetu Dženan MemićVIDEO: Ministar vanjskih poslova BiH na konferenciji IAEA: Crnadak o opasnosti odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj goriVIDEO: Prikazani ostaci dronova i krstarećih projektila: Saudijske vlasti: Ostaci oružja dokazuju iransku umiješanostVIDEO: Srbijanska premijerka u Berlinu: Merkel i Brnabić razgovarale o stanju u regijiNakon izraelskih parlamentarnih izbora: Netanyahu otkazao učešće na zasedanju GSUN-aNakon skoro 400 slučajeva ozbiljnih bolesti: New York zabranio aromatizovane elektronske cigareteVisoka pobjeda Toška u Mišićima - čak 10:0: Deset premijerligaša u osmini finala nogometnog Kupa BiHIranski predsjednik možda ne ode na skupštinu UN-a, SAD mu nije izdao vizu
Bermudsko otočje se priprema za dolazak uragana Humberto
Starijem paru iz Kalifornije u kuću ušetala puma, zaglavila u njihovoj kupaonici
Pompeo rekao da je napad na Saudijsku Arabiju "ratni čin"
Nizozemski YouTuber i prijatelj upali u Area 51, tajno američko postrojenje
Američka vojska potvrdila: Da, ovo su prave videosnimke NLO-a
U Kijevu uhićen naoružani muškarac koji je prijetio da će u zrak dignuti most
Johnson i Trump razgovarali o udruženom odgovoru na napad u Saudijskoj Arabiji
Indonezija uvodi novi kazneni zakon, kažnjavat će izvanbračni spolni odnos
Saudijska Arabija objavila: Ovo su dokazi da nas je Iran napao
Američki senator optužen zbog dječje pornografije, skrivao slike u mobitelu
VIDEO SAD nabavlja nove, moćne avione: Bit će puni oružja i najmodernije tehnike
Indija zabranila sve e-cigarete. Ako se prekrši zakon, moguća i zatvorska kazna
Prije 30 godina u Južnoj Koreji ubio je i silovao 10 žena, sada je otkriven
Njemačka na 6 mjeseci zabranila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju
Cijene nafte opet pale
Trump uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu
Umrla poznata američka novinarka. Trump: Nikada me nije lijepo tretirala
Indonezija vraća 142 kontejnera puna smeća razvijenim zemljama
U zemljama OECD-a sve manje tražitelja azila, a sve više ljudi koji traže posao


SVAŠTARIJE