URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/afca8d6c-ad49-405e-9e6a-f3dc7a80ed11.jpg?width=600 Analitičar: Nije jednostavno raznijeti plinovod, ali sposobna vojska to može izvestiTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Analitičar: Nije jednostavno raznijeti plinovod, ali sposobna vojska to može izvesti

Analitičar: Nije jednostavno raznijeti plinovod, ali sposobna vojska to može izvesti Analitičar: Nije jednostavno raznijeti plinovod, ali sposobna vojska to može izvesti
Foto: EPA

TEZA o "sabotaži" kao uzročniku spektakularnog istjecanja goriva na plinovodima Sjeverni tok sve se više nameće, kao i hipoteza da je tako složenu, ali ne i neizvedivu operaciju mogla izvršiti sposobna vojska, a takvih u regiji ne nedostaje. 

Hipoteza o slučajnim kvarovima koji su se dogodili je, kako se čini, odbačena. Međutim, nepoznanica kojom se metodom navodni počinitelj poslužio, odnosno tko je počinitelj, potiče raznolike spekulacije.

Nadzirana zona

Istjecanja plina identificirana su na tri mjesta od ponedjeljka u Baltičkom moru, u vodama danskog otoka Bornholm između juga Švedske i Poljske. Ta je zona desetljećima strogo nadzirana.

Nekadašnji Sovjetski Savez običavao je razmještati svoje podmornice koje su bile posebno modificirane za izvođenje diverzija na morskom dnu, objavio je neovisni pomorski analitičar H.I. Sutton na Twitteru, ali te su podmornice izvan aktivne službe. Od 2004. baltičke zemlje su u NATO-u, no curenja su se dogodila u međunarodnim teritorijalnim vodama u kojima svatko može ploviti.

-->

"Danas ruska mornarica posjeduje najveću flotu špijunskih podmornica u svijetu. Baza im je na Arktiku. One bi bile sposobne oštetiti plinovod u Baltiku", tvrdi H.I. Sutton, no i on sam je takvu hipotezu u utorak ocijenio "malo vjerojatnom".

Složena sabotaža

Za takvu je operaciju potrebno intervenirati na dubini od 70 metara. "To je teško. Oštetiti dva plinovoda u podmorju obiman je posao, dakle moguće je da iza toga stoji država", kaže Lion Hirth, profesor na Hertie School u Berlinu i prešutno odbacuje hipotezu da je riječ o terorističkom činu. 

No kompetentna vojska zna kako to učiniti. Zona je "savršeno zgodna za džepne podmornice", tumači visoki francuski vojni stručnjak. Objašnjava da su to mogli izvesti borbeni ronioci uvježbani za polaganje eksploziva, ili su se koristili podmorničkim dronom.

"Dron kreće s podmornice koja se može nalaziti više nautičkih milja od mete. Odlaže svoju dron-minu koja se brzinom od desetak čvorova kreće do dna. Meta je nepokretna i zato to nije komplicirano."

S druge strane, hipoteza o torpedu koji je koristan za mete u kretanju, nije vjerojatna, smatra stručnjak.

Eksplozija je bila "snage nekoliko stotina kilograma TNT-a". Norveški seizmografski institut NORSAR, specijaliziran za potrese i nuklearne eksplozije, procijenio je da je snaga druge detonacije iznosila 700 kg.

Nitko nije preuzeo odgovornost

Vlade sumnjiče Moskvu, a  Moskva poručuje da su "sve hipoteze moguće" te podsjeća da je plin koji curi iz plinovoda u vlasništvu Rusije.

"Baltičko more je zatvoreno i dosta plitko i svaki ili gotovo svaki pokret uočavaju i prate države koje na njega izlaze brodovima", kaže Julian Pawlak sa Sveučilišta Helmut Schmidt iz Hamburga.

"Podmornice su sposobne ondje krišom rasporediti borbene ronioce" i druga daljinski navođena podmornička vozila. Ništa nije nemoguće za vojsku dobro obučenu za tajne operacije. 

"To se naziva specijalna pomorska operacija. Nije jednostavno, ali se izvodi", kaže francuski vojni stručnjak te ističe da to treba "biti dobro koordinirano i dobro pripremljeno".

Trebat će vremena da se otkrije istina i neki stručnjaci napominju da istjecanje plina ide na ruku mnogim akterima. 

Pa tko je onda saboter?

"Treba tek otkriti tko stoji iza operacije", navodi drugi vojni izvor pa napominje "ima zemalja kojima je u interesu da taj "plinovod" više nikada ne profunkcionira. 

Osim toga, protivnici plinovoda Sjeverni tok 2 umnožavali su se zadnjih godina, a predvodile su Sjedinjene Države. Tako je 7. veljače, ni tri tjedna do ruske invazije na Ukrajinu, američki predsjednik Joe Biden spominjao mogućnosti da se "okonča" taj plinovod. 

A na pitanje kojom se metodom SAD može poslužiti da okonča infrastrukturu koja je pod nadzorom njemačkog saveznika Biden je odgovorio: "Obećavam vam, mi ćemo biti sposobni to učiniti." Ta videosnimka počela se jako dijeliti na društvenim mrežama prije 24 sata. 

U utorak su pak Poljska, Norveška i Danska svečano pustile u rad strateški važan plinovod koji omogućuje Poljacima i Europljanima da budu neovisniji od isporuka ruskog plina.

"Završava razdoblje ruske plinske dominacije", izjavio je na inauguraciji poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Za sada su dvije stvari izvjesne: prva je da je curenje povezano s ratom u Ukrajini.

"Osim glavne zadaće kolektivne obrane mornaričko zapovjedništvo NATO-a i saveznički brodovi razmatraju i pripremaju se za hibridne aktivnosti, uključivo za sabotažu kritičnih infrastruktura", kaže Julian Pawlak.

Ranjivost energetske infrastrukture

Osim toga, taj incident je stvorio dodatnu nestabilnost za europsko gospodarstvo. "To je silan podsjetnik koliko je ranjiva naša energetska infrastruktura", kaže Lion Hirth koji je skloniji vjerovati da iza sabotaže stoje Rusi.

"Ako je to istina, onda je dosta zabrinjavajuće. U najmanju ruku time Rusija (...) šalje najjasniji mogući signal da u skoroj budućnosti neće isporučivati plin."

Bez obzira na to tko je počinitelj, oni koji su napali Sjeverni tok daju na znanje da bi mogli napasti i druge energetske infrastrukture koje opskrbljuju Europu gladnu plina i nafte.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Preko milijun vrsta pod prijetnjom izumiranja, UN organizira summit o bioraznolikosti
Bjelorusija premješta snage i opremu. ISW: Kremlj iznosi nevjerojatne teorije o ratu
Demokrati povećali većinu u Senatu, Trumpov kandidat poražen u Georgiji
SAD, Australija i Japan žele jaču vojnu suradnju: "Kineski planovi su prijetnja"
Američki sudac odustao od optužnice protiv saudijskog princa za ubojstvo novinara
U bombaškom napadu na policijsku stanicu u Indoneziji ranjene tri osobe
Argentinska potpredsjednica osuđena na šest godina zatvora
Glavni tajnik UN-a: Čovječanstvo je postalo oružje za masovno uništenje planeta
Porota proglasila Trumpovu tvrtku krivom za poreznu prevaru
U Ukrajini oglašene sirene za zračnu uzbunu. Šojgu: Prijeti nam nuklearna katastrofa
Amerika: Ne potičemo Ukrajinu da napada preko svojih granica
Bande preuzele Haiti: Siluju žene, muškarce muče otopljenom plastikom, ubijaju djecu
Jesu li Ukrajinci napali ruske zračne baze istim dronom koji je pao na Zagreb?
Latvija poništila licencu prognanoj ruskoj televiziji
Zapadni dužnosnik: Napadi na baze duboko u Rusiji imat će strašan psihološki učinak
Ukrajinski ministar: Ukrajinske ambasade u Danskoj i Rumunjskoj primile krvave pakete
Zbog novog zakona iz ruskih knjižara uklonjene knjige s LGBT tematikom
SAD: Kineski hakeri ukrali milijune dolara vrijednu pomoć za borbu protiv korone
Na Havajima zbog erupcije vulkana mobilizirana vojska
Mađarska blokirala pomoć EU Ukrajini, stižu reakcije iz EU: "To je poklon Putinu"SVASTARIJE

Bande preuzele Haiti: Siluju žene, muškarce muče otopljenom plastikom, ubijaju djecu

Čini se da su Ukrajinci napali ruske zračne baze istim dronom koji je pao na Zagreb

Kukci polako izumiru. Posljedice će biti teške za cijeli svijet

Ruska državna banka pod hakerskim napadom bez presedana

Putin se provozao Mercedesom preko Krimskog mosta, koji je napadnut u listopadu

Misteriozne eksplozije u ruskim zračnim bazama. ˝Oštećeni su moćni bombarderi˝

VIDEO Troje kineskih astronauta uspješno se vratilo na Zemlju

Golema pobjeda žena u Iranu. Ukinuta moralna policija, možda padne i obavezni hidžab

Macron spominje ˝sigurnosna jamstva Rusiji˝ ako Putin pristane na pregovore

FOTO Ovo je novi američki nevidljivi bombarder, može nositi i nuklearne bombe


osmrtnicama basmrtovnice