URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/399ba583-964f-42b1-809d-155675724c12.jpg?width=600 Australija i Đoković napravili su rijetko viđeni cirkus. Donosimo objašnjenje drame

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Australija i Đoković napravili su rijetko viđeni cirkus. Donosimo objašnjenje drame

Australija i Đoković napravili su rijetko viđeni cirkus. Donosimo objašnjenje drame Australija i Đoković napravili su rijetko viđeni cirkus. Donosimo objašnjenje drame
Foto: EPA

HEROJ ili zločinac, omiljena tema za prepucavanje na ovim prostorima, dobila je novi materijal kad je srpski tenisač Novak Đoković 6. siječnja zaustavljen na aerodromu u Melbourneu, gdje je sletio kako bi ovog mjeseca igrao na Grand Slam turniru Australian Open iako nije cijepljen, a Australija je to postavila kao uvjet za ulazak stranaca u zemlju.

Međutim, kao što već svi znamo, Đoković je prijavio medicinsko izuzeće za cijepljenje koje mu je odobreno, zajedno s australskom vizom.

Stvar je dodatno zakompliciralo i to što je Đokovićev tim navodno pogrešno ispunio njegovu vizu za privremeni boravak u Australiji. 

Sukob narativa i konfuzija oko činjenica

U sportsko-epidemiološko-diplomatsko-pravnoj drami oko ulaska prvog tenisača svijeta od početka je bilo mnogo dezinformacija, konfuzije i ostrašćenih sudova i osuda s jedne i druge strane, često neopterećenih ikakvim oprezom zbog nepoznavanja svih detalja i konteksta slučaja. Neki su srpski mediji, primjerice, unijeli dodatnu konfuziju pišući da je Đoković tražio i dobio izuzeće na temelju celijakije, medicinskog poremećaja o kojem je naširoko govorio i zbog kojeg je promijenio prehranu, iako se to na kraju ispostavilo kao lažna vijest.

>> Sudac dao vizu Đokoviću, ali nije gotovo. Jedan ministar može sve poništiti

Prateći situaciju na društvenim mrežama, mogao se s jedne strane steći dojam da je Đoković zaustavljen i priveden zato što je u maniri balkanskog muljatora pokušao podvaliti uređenoj australskoj državi lažnu liječničku ispričnicu iz Srbije, a s druge strane da Australci treniraju strogoću na njemu i "razapinju ga kao Isusa" zato što je Srbin - pa preko njega žele "baciti na koljena" Srbiju i ostatak obespravljenog "slobodarskog svijeta", kako je to formulirao njegov otac Srđan Đoković.

Ni za jedan ni za drugi narativ, međutim, nema nikakvih dokaza. O nacionalističkom narativu bjelosvjetske urote protiv Srba već smo pisali, ali potrebno je osvrnuti se i na ovaj drugi, kojem je australski premijer Scott Morrison dao posebni zamah svojim objašnjenjem da su "pravila pravila" i da će se, "ako nema dovoljno dokaza, prema njemu odnositi kao prema bilo kome drugome, odnosno prvim avionom bit će poslan kući".

Činjenice sada idu u prilog Đokoviću

Međutim, sljedeće činjenice koje su u međuvremenu utvrđene ozbiljno dovode u pitanje takvu interpretaciju postupaka australskih vlasti:  

  • Đoković je podnio zahtjev za medicinskim izuzećem od obaveze cijepljenja zbog nedavnog zaražavanja koronavirusom. 
  • Valjani razlozi za izuzeće uključuju akutni zdravstveni problem zbog kojeg cijepljenje predstavlja rizik, ali i infekciju covidom-19 u posljednjih šest mjeseci, prema smjernicama koje je u prosincu objavila vlada države Victoria.
  • Njegov zahtjev su odobrila dva različita neovisna panela - Nezavisni stručni medicinski odbor za provjeru, koji je angažirao Australski teniski savez, i medicinski panel savezne države Victoria, koja mu je i odobrila vizu, što je potvrdio i direktor Teniskog saveza Australije Craig Tiley.
  • Vlada Australije u početku nije imala nikakav službeni prigovor niti je osporila odluku vlade Victorije, a u trenutku kad se Đoković ukrcao na avion za Melbourne u Dubaiju, nije dobio nikakvu službenu obavijest da mu je izuzeće, odnosno viza poništena ili da će biti poništena.
  • Teniski savez Australije i vlada države Victorije objavili su da Đoković nije imao nikakav poseban tretman da bi dobio liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa
  • Australske vlasti su, unatoč tome, odlučile da njegova viza, odnosno izuzeće na cijepljenje nisu valjani i donijeli odluku o deportaciji.
  • Đokoviću je odbijen zahtjev za alternativnim smještajem koji je sam osigurao, na kojem bi mogao trenirati bude li njegova žalba prihvaćena.
  • Đoković je, kako je u međuvremenu naglasila australska ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews, ostao slobodan ukrcati se na avion natrag za Srbiju kad god je htio, ali je odlučio ostati i boriti se pravnim putem da mu se oduzimanje vize poništi.
  • Sudac je na kraju presudio da je bilo nerazumno od australskih vlasti što mu nisu dale dovoljno vremena da se konzultira s odvjetnicima, organizatorima turnira i lokalnim vlastima oko svoje obrane prije nego su mu otkazali vizu.

Odvjetnici tvrde da je predstavnik Odsjeka za unutarnje poslove na aerodromu Melbourne maltretirao Đokovića, navodeći ga i na pogrešne poteze, onemogućavajući mu valjanu pravnu pomoć i slično.

Nakon četiri dana koja je proveo u derutnom "hotelu" za tražitelje azila, sudac na australskom federalnom sudu Anthony Kelly donio je presudu da Đoković ima pravo ostati u Australiji i vratio mu oduzetu vizu.

U međuvremenu su se pojavile i spekulacije da iza nenadane i izvanredne odluke da se viza koju je savezna država Victoria izdala stoji upravo premijer Morrison, kao i da je pritom bio vođen politikantskim motivima, prije svega zbog nadolazećih parlamentarnih izbora i ogorčenja dijela australske javnosti zbog dojma - pogrešnog, kako se dosad ispostavilo - da se Đokoviću zbog njegove slave napravio ilegalni ustupak.

Miješanje politike u regularni proces

Tom je ogorčenju svakako doprinijela i drakonska australska strategija nultog covida (zero-covid), zbog koje su stanovnici najvećih australskih gradova imali višemjesečne lockdowne, a hiljade Australaca se mjesecima nisu mogli vratiti u domovinu u ovih dvije godine pandemije.

Tu su i australski kampovi za karantenu, poput onog u Howard Springsu, koji su prvo služili za karantenu onih koji se vraćaju u zemlju, ali u posljednje vrijeme pristižu i uznemirujuća svjedočanstva o ljudima koji su tamo zatvoreni samo zato što su bili kontakti zaraženih. 

Ta je strategija zaslužna za iznimno nizak broj smrti od covida-19 u Australiji (92 na milijun stanovnika, što je nekih 30 puta manje nego u Hrvatskoj), ali s dominacijom omikrona i aktualnom eksplozijom novih slučajeva u toj zemlji, njena smislenost i održivost je ozbiljno dovedena u pitanje. 

U svakom slučaju, opravdano je postaviti pitanje kakav javnozdravstveni rizik predstavlja ulazak sportaša koji je prebolio koronavirus (sada već dva puta, ako je vjerovati njegovim odvjetnicima), iako se nije cijepio, ako znamo da Australija trenutno bilježi gotovo 79 hiljada novih slučajeva koronavirusa svaki dan. A čak i to je sporedna stavka u ovom slučaju. Meritum stvari je naprosto takav da su australske vlasti prvo na državnoj razini prihvatile, a onda na federalnoj razini odbile Đokovićeve argumente za izuzeće.

Ili, kako je to za BBC sročila profesorica Mary Crock, stručnjakinja za imigracijsko pravo na Sveučilištu u Sydneyju: "Momak je broj jedan u svijetu. Svi su znali da dolazi i mislim da je neprihvatljivo da se federalna vlada pravi da nije znala sve dok nije stigao u Australiju. Apsolutno su znali. I pustili su ga da sjedne u avion."

Australske vlasti znale za njegov pozitivni test i svejedno ga strpale u centar za azilante

Transkript Đokovićevog policijskog ispitivanja na aerodromu, koje je sud objavio, pokazuje da je on odmah dao do znanja graničnim policajcima da je prije samo dva tjedna bio pozitivan na koronavirus - a osobama koje su preboljele koronavirus ni liječnici ne preporučuju cijepljenje idućih nekoliko mjeseci.

Ispitivač: "Jeste li cijepljeni?"

Đoković: "Nisam cijepljen."

Ispitivač: "Hvala. Jeste li ikada imali covid?

Đoković: "Da. Imao sam covid dvaput…u lipnju 2020. i nedavno – bio sam pozitivan, PCR 16. prosinca 2021.… Imam i dokumente koji to potvrđuju. Ako želite, mogu vam ih dati."

Iako je njegov otac na prosvjedima u Beogradu u očitom afektu zaista nalupetao svakakve gluposti, teško se oteti dojmu da je ipak u pravu kada tvrdi da su ga australske vlasti ovim nesvakidašnjim tretmanom "htjele poniziti".

Sličan stav izrazio je ovih dana i državni tajnik srpskog ministarstva Nemanja Starović koji je rekao da "u srpskoj javnosti postoji snažan dojam da je Đoković protiv svoje volje žrtva političke igre" i da je "namamljen da doputuje u Australiju kako bi potom bio ponižen".  

"Đoković nije kriminalac, terorist ili ilegalni migrant, ali je tako tretiran od australskih vlasti", dodao je Starović.

Đoković je, izgleda, ispunio regularne uvjete za izuzeće

Đokovićevi odvjetnici tvrde da je njihov klijent ovim nedavnim prebolijevanjem ispunio uvjete za ulazak u zemlju prema smjernicama ATAGI-ja (Australska tehnička savjetodavna skupina za imunizaciju), odnosno za izuzeće od cijepljenja kao uvjeta. Tvrde i da mu je uskraćena proceduralna pravičnost prilikom donošenja odluke o ukidanju vize.

Australske vlasti na to su pak odgovorile da nije ispravno tvrditi da je ranija zaraza uvjet za iznimku za ulazak u zemlju, već samo razlog da se cijepljenje odgodi za šest mjeseci. Nije, doduše, jasno kako to poništava Đokovićev argument, budući da će Australian Open biti odavno završen kada mu istekne to šestomjesečno razdoblje od prebolijevanja. Odvjetnici australske vlade zatražili su od suca da odbije Đokovićev prigovor i da se na njegov teret stavi plaćanje troškova.

Dapače, australske vlasti inzistiraju da, unatoč odluci suda, zadržavaju pravo ponovo privesti Đokovića, odnosno odbiti mu ulazak. 

"Ne postoji jasno pravilo niti sigurnost da stranac može ući u Australiju. Postoje kriteriji po kojima mi to odobravamo i imamo svoje razloge za odbiti vizu. Nitko nije dao sigurnost osobi da će joj medicinsko izuzeće biti prihvaćeno", navodi se u odgovoru vlade u kojem se ističe: "Ako sud donese odluku da se optuženi pusti iz karantene na slobodu, mi ga i dalje možemo staviti u pritvor, bez obzira na odluku suda. Odluka suda da bude pušten na slobodu ne jamči da ga vlasti Commonwealtha neće opet privesti."

 

Australska vlada i dalje može poništiti odluku suda

Konkretno, odluku o poništavanju Đokovićeve vize može, po vlastitom nahođenju, donijeti ministar imigracije Alex Hawke, i to na sasvim drugim temeljima od onih na kojima je to učinjeno prvi put. 

Predstavnici vlade su na sudu rekli kako bi se upravo to moglo dogoditi, a sudac Anthony Kelly otvoreno je izrazio nezadovoljstvo takvim mogućim razvojem događaja. Također je istaknuo kako će se onda opet cijela priča vratiti na sud gdje će se raspravljati o tome hoće li Đoković dobiti trogodišnju zabranu ulaska u Australiju, koja bi išla uz novu odluku o suspenziji vize.

 

Cijelom su cirkusu dodatnu dozu nadrealnog dali ne samo prosvjedi u Beogradu, koje je vodio Đokovićev otac, već još više oni u Melbourneu, gdje su australski Srbi (ili srpski Australci) popratili svoj bunt guslama, četničkim kokardama, užičkim kolom i tradicionalnim ratnim pjesmama. 

A nakon što je presuda objavljena, nacionalistička euforija među prosvjednicima je eksplodirala kad se pojavio automobil u kojem se navodno nalazio Đoković. Uz poklič "oslobodite Novaka", srpski prosvjednici su gađali policajce bocama i vlastitom pljuvačkom zbog čega je policija morala tjerati suzavcem.

 

No sve to Australiji nije posebno opravdanje za skandal koji je proizvela, kao ni to što je Đoković osvjedočeni antivakser koji koketira s čitavim nizom gluposti iz domena pseudoznanosti i teorija zavjera, uključujući mitomanske nebuloze o Srbima kao nebeskom narodu koji je, prema tvrdnjama velikosrpskog pseudopovjesničara Jovana Deretića kojeg je Đoković promovirao, imao najstariju civilizaciju u Europi, ako ne i na svijetu. 

Đoković je kršenjem izolacije dao Australiji najbolji razlog da ga protjera

Nije im, na kraju krajeva, opravdanje ni činjenica koju su nehotice otkrili sami Đokovićevi odvjetnici -  da je teniski as, iako je dan ranije dobio pozitivni test na koronavirus, išao dijeliti sportska odličja srpskoj djeci i sudjelovati na predstavljanju prigodnih poštanskih maraka koje je Pošta Srbije izdala njemu u čast. Čast koju je samim svojim dolaskom, kršeći izolaciju u kojoj je morao biti, obesmislio. 

>> Đoković je namjerno išao zaražen među djecu. Zakon za to previđa i zatvor

Teoretski, postoji mogućnost da Đoković ipak u tom trenutku još nije znao da je zaražen. Teoretski, ne može se ignorirati ni mogućnost da je njegov test lažiran kako bi mogao otići igrati Australian Open bez cijepljenja kojem se tako tvrdoglavo opire, iako dominacija soja omikron znači da se i oni koji su se već zarazili ranijim sojem (što se njemu dogodilo 2020. u Zadru, na dobrotvornom turniru koji je organizirao usred pandemije) mogu mnogo lakše ponovo zaraziti. 

Ironija je što je Đoković svojim nevjerojatno neodgovornim, a potencijalno i ilegalnim kršenjem izolacije dao objektivno najsnažniji argument australskim vlastima da mu na kraju ipak uskrate vizu i protjeraju ga iz države. Hoće li to napraviti i kako će se ova drama s elementima groteske rasplesti, saznat ćemo uskoro. Ali u njoj je već sada prilično sigurno da nema pozitivaca.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Analitičari u Otvorenom: Rusija je napravila strahovitu miskalkulaciju
Pentagon poslao upozorenje. Zapovjednik Azova: U čeličani smo, u tijeku je operacija
Ukrajinsko izvješće: Rusi su demoralizirani, dio vojnika nije dobio plaću
Finska premijerka: NATO ne planira postaviti nuklearno oružje u Finsku
Pentagon: Rat bi mogao još dugo trajati
Glavni ukrajinski general: Prestali smo se samo braniti, izveli smo protunapade
Otac Borisa Johnsona dobio francusko državljanstvo
Twitter ima novu politiku zbog rata u Ukrajini, žele spriječiti širenje fake newsa
Kako se šire majmunske boginje i koji su simptomi? Evo što kaže liječnik
Kongres SAD-a odobrio 40 milijardi dolara za Ukrajinu, države G7 18.4 milijarde
Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od početka rata
VIDEO Zapovjednik iz Azova: U tijeku je određena operacija, hvala cijelom svijetu
BBC tvrdi da ima snimku tajnog agenta koji bivšoj djevojci prijeti mačetom
Dva milijuna zaraženih u Sjevernoj Koreji. Prije tjedan dana su prijavili prvi slučaj
Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopće može završiti?
Šef središnjice spašavanja na moru opisao potragu za posadom talijanskog tegljača
Biden: Švedska i Finska ispunjavaju sve uvjete za ulazak u NATO
Švedski europarlamentarac poručio Milanoviću: Veta mogu ići u oba smjera
Policajac u SAD-u pucao elektrošokerom na čovjeka na benzinskoj: "Skuhao ga živog"
Šef NATO-a: Različita mišljenja u savezu nisu ništa neobičnoSVASTARIJE

Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopšte može završiti?

Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od početka rata

Talibani naredili da televizijske voditeljice moraju pokrivati lice

Još dva ruska vojnika priznala krivnju za ratne zločine

Erdoganov savjetnik: Finska i Švedska mogu u NATO samo ako se ispune naši zahtjevi

Operiran je Željko Komšić

Ruski vojnik priznao da je ubio civila, prijeti mu doživotna kazna

Otkriveni detalji o padu kineskog putničkog aviona, moguće da je namjerno srušen

Stručnjaci: Sjeverna Koreja bez cjepiva protiv korone, na rubu su katastrofe

Urnebesan oglas tipa koji prodaje auto postao hit: ˝Zamijeniš jedan dio, ode ih 10˝


osmrtnicama basmrtovnice