URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/5f7752e7-6808-45f1-8fb1-bddde64e84b4.jpg?width=600 Belgijac godinama kupovao tenkove. Sada će se obogatitiTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Belgijac godinama kupovao tenkove. Sada će se obogatiti

Belgijac godinama kupovao tenkove. Sada će se obogatiti Belgijac godinama kupovao tenkove. Sada će se obogatiti
Foto: OIP Land Systems

NA PERIFERIJI Tournaija, srednjovjekovnog gradića u francuskom govornom području Belgije, nalazi se skroman sivi hangar, jedva skriven iza ograde. Unutra su redovi tenkova Leopard 1 njemačke proizvodnje i drugih teških borbenih vozila, istih vrsta koje se nalaze visoko na ukrajinskoj listi želja.

Hangar pripada belgijskoj obrambenoj tvrtki OIP i sadrži jednu od najvećih privatnih rezervi oružja u Europi. "Mnogi od ovih tenkova ovdje stoje godinama. Nadajmo se da je sada vrijeme da konačno vide neku akciju u Ukrajini", rekao je Freddy Versluys, šef OIP-a, za The Guardian.

"Ovdje imamo 50 Leoparda 1", rekao je. "Imamo i 38 njemačkih tenkova Gepard, 112 austrijskih lakih tenkova SK-105 i 100 talijanskih VCC2 i 70 oklopnih nosača M113."

"Nisam trgovac oružjem"

Ukupno njegova tvrtka ima oko 500 oklopnih vozila na zalihama, "vjerojatno najširi privatni arsenal tenkova u Europi", prema Versluysu, koji ima dugu povijest u vojnom sektoru.

Nakon odsluženja vojnog roka Versluys je proveo devet godina radeći za belgijsku vojsku u odjelu koji je bio odgovoran za kontrolu kvalitete tenkova i streljiva. Godine 1989. pridružio se OIP-u, tvrtki specijaliziranoj za optičku opremu, gdje je na kraju osnovao OIP Land Systems, tvrtku-kćer koja je otkupljivala staru vojnu opremu, računajući da će jednog dana opet biti potražnje za njom.

"Ovdje je sve legalno, držimo se knjiga i imamo sve potrebne dozvole", rekao je, odbacujući insinuacije da ga to čini trgovcem oružjem.

Najniža vojna potrošnja EU

Versluys je kupio većinu svojih trenutnih zaliha tokom posljednja dva desetljeća. Tenkove je nabavio izravno od europskih vlada. Od pada Sovjetskog Saveza europske su države nastojale zamijeniti neke od teških tenkova iz doba hladnog rata koji su bili skupi za održavanje lakšim vozilima potrebnim za kraće mirovne misije diljem svijeta.

Rezove u obrani ubrzala je gospodarska kriza 2008., a do 2014., godine kada je Vladimir Putin anektirao Krim, europska vojna potrošnja dosegla je povijesno nisku razinu.

U jednom od većih poslova kupio je 50 tenkova Leopard 1 koje je belgijska vlada stavila izvan upotrebe 2014. za 37.000 eura po tenku. "To je bila tržišna cijena zbog geopolitičke situacije u to vrijeme", rekao je. "Ali kupnja tih rashodovanih tenkova za nas je bila velika kocka. Veliki, veliki rizik."

Dugo ih nije smio prodavati

Leopard 1, koji je iz 1960-ih, lakši je i manje moćan od novijih tenkova Leopard 2, od kojih je Njemačka prošlog tjedna pristala poslati 14 u Ukrajinu.

Godinama Versluys nije mogao prodati Leopard 1 i Gepard jer njemački zakon zahtijeva odobrenje Berlina za ponovni izvoz njihove vojne opreme. Ali prošlotjedna odluka kancelara Olafa Scholza o Leopardu 2 je otvorila vrata za druge europske zemlje da slijede njihov primjer i nove mogućnosti.

Ruska invazija na Ukrajinu i kasnija zapadna vojna potpora Kijevu već su naveli Versluysa da proda 46 lakih oklopnih vozila M113 Ujedinjenom Kraljevstvu, koje ih je zatim prebacilo u Ukrajinu kao dio vojnog paketa. Belgija, koja više nema tenkova u svom obrambenom stanju, istražila je mogućnost otkupa Leoparda 1 koje je prodala Versluysu.

Optužbe belgijske ministrice

Ludivine Dedonder, belgijska ministrica obrane, prošli je tjedan rekla da je započela pregovore s OIP-om, ali je optužila tvrtku da pokušava ostvariti "ogromnu zaradu" od prodaje. "Razgovori su još uvijek u tijeku, ali neću platiti pola milijuna za tenk koji nije ni blizu borbeno spreman", rekla je Dedonder belgijskim medijima.

Versluys je zanijekao da mu se obratila belgijska vlada i rekao da je teško procijeniti cijenu za koju bi prodao tenkove. "Nema smisla sada govoriti o cijenama jer moramo provjeriti stanje svakog spremnika i što treba ažurirati", rekao je.

"Nismo dobrotvorna organizacija"

Naglasio je da bi mogli proći mjeseci i do milijun eura u troškovima obnove za svaki tenk kako bi bili spremni za upotrebu u Ukrajini. "Ovi momci trebaju novi motor, amortizere, najnoviju radarsku tehnologiju - popis se nastavlja."

Versluys je rekao da mu se nedavno obratio ukrajinski državni izvoznik i uvoznik oružja u vezi s mogućnošću kupnje njegovih tenkova. Združene snage Ujedinjenog Kraljevstva, skupina koju predvode Britanci i koja se sastoji od 10 sjevernoeuropskih država, također su u kontaktu od njemačke objave o svojim Leopardima, rekao je. "Otvoreni smo za sve opcije", rekao je Versluys. "Ali cijena mora biti poštena, mi nismo dobrotvorna organizacija."

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
SAD: Sada ne želimo prekid vatre. ISW: Putin od Xija nije dobio što je htio
Ova dva grada sada su glavni cilj Rusije. Krvave bitke traju mjesecima
Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i Orbana
Ukrajina pomorskim dronovima napala ruske brodove na Krimu? Rusi: Uništili smo ih
Glazbenik koji je kritizirao Putina propao kroz led na rijeci Volgi i utopio se
Wall Street porastao, ulagači očekuju da će Fed usporiti tempo povećanja kamata
Hoće li umjetna inteligencija zamijeniti novinare?
SAD: Kineski predsjednik treba potaknuti Rusiju da prekine invaziju na Ukrajinu
Kalifornija se priprema za novi val obilne kiše, snijega i jakih vjetrova
Više projektila pogodilo zračnu luku u Alepu. Sirija za napad optužila Izraelce
U potresu u Afganistanu najmanje 11 mrtvih, od toga devet u Pakistanu
Teške borbe u Bahmutu, MMF Ukrajini šalje pomoć vrijednu više od 15 milijardi dolara
SAD: Brinemo zbog ukidanja zabrane povratka židovskih doseljenika na Zapadnu obalu
MMF će pomoći Ukrajini s preko 15 milijardi dolara
Francuski parlament velikom većinom izglasao novi nuklearni plan
Za homoseksualne odnose u Ugandi slijedi doživotni zatvor
Lani u Švicarskoj obitelj pronađena mrtva. Otkriveno da su svi počinili samoubojstvo
Završili razgovori između Putina i Xija. Sve je prošlo u prijateljskom tonu
Prvi javni istup američke učiteljice koju je upucao učenik (6): Imam noćne more
Britanija kaže da Putin namjerno dezinformira javnost o streljivu koje šalju UkrajiniSVASTARIJE

Politico: Ako sigurna Švicarska ne može spasiti svoje banke, tko onda može?

Izraelski ministar financija: Palestinci ne postoje

Britanski časopis: Domet električnih automobila zimi je manji nego što se reklamira

Ova država postala je magnet za desetke hiljada Rusa i Ukrajinaca. Krenuli su problemi

Šok u Švicarskoj zbog preuzimanja Credit Suissea. ˝Zombija nema, stiže čudovište˝

Ruske televizije objavile snimku, tvrde da Putin vozi po okupiranom Mariupolju

Postignut dogovor između Srbije i Kosova, tvrdi EU

Sjeverna Koreja lansirala još jedan projektil

Putin iznenada posjetio Mariupolj

Predsjednik Srbije i premijer Kosova razgovarali o sporazumu o normalizaciji odnosa


osmrtnicama basmrtovnice