URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/dea1d88b-00cb-4f2b-a0c2-c5303ea2ed1a.jpg?width=600 Charles Michel: Treba osnovati Europsku geopolitičku zajednicu i to odmah

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Charles Michel: Treba osnovati Europsku geopolitičku zajednicu i to odmah

Charles Michel: Treba osnovati Europsku geopolitičku zajednicu i to odmah Charles Michel: Treba osnovati Europsku geopolitičku zajednicu i to odmah
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Charles Michel predložio je danas stvaranje Europske geopolitičke zajednice te postupno uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u pojedine sektorske politike EU, sukladno njihovu napretku u procesu pristupanja.

“Postoji geopolitička zajednica koja se proteže od Reykjavika do Bakua ili Erevana, od Osla do Ankare. Čvrsto sam uvjeren da od toga geopolitičkog prostora treba napraviti političku realnost. I to moramo učiniti odmah”, rekao je Michel u svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog socijalnog i gospodarskog odbora, jednog od savjetodavnih tijela Europske unije.

Macron predlaže političku zajednicu, Letta konfederaciju

Prije Michela slične prijedloge nedavno su iznijeli francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivši talijanski premijer Enrico Letta.

Macron se u svom govoru na Dan Europe, 9. svibnja u Strasbourgu, zauzeo za stvaranje "Europske političke zajednice" kako bi se povećala suradnja EU s drugim europskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU nije realno u skorijoj budućnosti.

Nekoliko dana prije toga, bivši talijanski premijer Enrico Letta u intervjuu belgijskom listu Le Soir predložio je stvaranje Europske konfederacije koju bi činilo 27 država članica EU, šest zemalja Zapadnog Balkana te Ukrajina, Moldavija i Gruzija. Letta je rekao da se takva konfederacija može stvoriti odmah po završetku rata u Ukrajini.

Letta kao i Macron kažu da sadašnji proces proširenja ide presporo, države kandidatkinje godinama pregovaraju, uvijek netko nekoga blokira.

Isto tako nemoguć je ubrzani proces pristupanja jer bi to dovelo u pitanje jedinstveno tržište i otežalo funkcioniranje Unije. Prema Letti, članstvo u konfederaciji ne bi značilo automatski članstvo u EU, jer se može pretpostaviti da neke zemlje to ni ne žele, ali bi bilo preduvjet za to.

"Ovo nije zamjena za proširenje"

Michel kaže da njegov prijedlog ni na koji način nije zamišljen kao zamjena za proširenje.

“Želim biti vrlo jasan od samog početka. Ova inicijativa ni u kojem slučaju ne ide za tim da zamijeni proširenje ili osigura novi izgovor za odugovlačenje. Isto tako, to nije ni jamstvo za one koji sudjeluju (u Europskoj geopolitičkoj zajednici) da će jednog dana biti članice EU”, rekao je Michel.

Tom geopolitičkom zajednicom upravljat će čelnici država koje u njoj sudjeluju i koji će se sastajati najmanje dva puta godišnje. Glavno područje suradnje te geopolitičke zajednice bit će vanjska politika, kaže Michel.

Michel kaže da se već počeo konzultirati s 27 čelnika država članica o toj temi, koju će također staviti na dnevni red summita EU u lipnju. Na marginama toga summita organizirat će sastanak čelnika EU s čelnicima Zapadnog Balkana.

U srijedu popodne iz Europskog vijeća stigla je potvrda te najave, u kojoj se kaže da su čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana pozvani na susret s članovima Europskog vijeća uoči summita 23. lipnja.

Summit EU održava se 23. i 24. lipnja u Bruxellesu, a susret s čelnicima Zapadnog Balkana predviđen je 23. lipnja ujutro.

Okvir za jačanje političkih odnosa

Michel je rekao da će predložiti održavanje konferencije ovoga ljeta na kojoj bi se okupili čelnici EU i partnerskih zemalja kako bi razgovarali o njegovu prijedlogu nove zajednice.

“Ovaj prijedlog bit će posebno koristan za Europsku uniju i za one koji joj se nastoje pridružiti. On će također ponuditi okvir za jačanje političkih odnosa s drugim, nama bliskim, državama”, rekao je Michel.

Govoreći o procesu pristupanja Uniji, Michel kaže da ga treba ubrzati, ali da mora biti i reverzibilan, da zemlja koja ne poštuje osnovna načela bude vraćena na početak.

Isto tako predlaže postupno uključivanje država koje pregovaraju o članstvu u pojedine sektorske politike EU, a ne da čekaju završetak cijelog pristupnog procesa.

Primjerice, kada neka država članica zadovolji potrebne kriterije u nekom sektoru, moći će odmah aktivno sudjelovati u radu Vijeća EU, ovisno o dnevnom redu i imati pristup nekim programima i financijskim sredstvima.

S tim zajedno ide i načelo reverzibilnosti, što znači da ako neka zemlja napravi korak unatrag, primjerice u pogledu vladavine prava, izgubila bi neke od povlastica koje je stekla tokom pristupnog procesa, kaže Michel.

Michel kaže da bi taj novi pristup proširenju potaknuo i ubrzao strukturne reforme u zemljama koje teže članstvu u EU.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Španjolska policija švercerima droge zaplijenila dronove podmornice
Svjedok pucnjave kod Chicaga: Bio sam 30 godina u vojsci, ovo me nasmrt prestrašilo
Rusija zbog rata mijenja jako važne zakone. Cijena plina u Europi naglo porasla
VIDEO U prosvjedima u Uzbekistanu poginulo 18 ljudi, 243 osobe ranjene
Njemački vatrogasac pomaže u Harkivu: "Želim biti na pravoj stani povijesti"
Cijene nafte pale
Ubojica novinarke koja je pisala o korupciji na Malti: Trebao sam tražiti više novca
Iran objavio nove zahtjeve. SAD: Imaju dovoljno materijala za nuklearnu bombu
Zbog šverca ljudima u Europi uhićeno oko 130 osoba, u akciji sudjelovala i Hrvatska
Njemačka se priprema za tešku krizu, uvodi mjere: "Pred nama su teške godine"
Europska svemirska agencija želi do 2040. poslati čovjeka na Mars
Stanje u Lisičansku nakon pada: "Situacija je sada dobra, cilj mi je ostati živa"
Vojno sposobni muškarci iz Ukrajine ne smiju napustiti gradove u kojima žive
Naglo porasla cijena plina u Europi
EU uvodi velike promjene Googleu, Facebooku, Twitteru... Prijete im ogromne kazne
Rusija donosi važne zakone, država će moći prisiliti ljude da rade noću i vikendom
Čelnik ruskog parlamenta: Ukrajina je teroristička država
Ukrajina: Odbili smo ruske napade u Donjecku
Rusija priznala da je slala ročnike u Ukrajinu. Šojgu danas: Ne šaljemo ih
Gotova važna konferencija o obnovi Ukrajine, evo što je dogovorenoSVASTARIJE

Guinnessov rekord: 86-godišnja žena već 65 godina radi kao stjuardesa

Hotel na Ibizi nudi sobu u kojoj možete prespavati besplatno. Evo u čemu je kvaka

FOTO Putnički avion letio 14 sati iznad oceana s rupom na trupu

Šef NASA-e optužio Kinu da želi preuzeti Mjesec kao dio vojnog programa

Pucnjava na paradi u SAD-u, najmanje 6 mrtvih, 31 osoba ozlijeđena. Napadač u bijegu

Putin nakon osvajanja Luhanska izdao naredbu vojsci: Nastavite po planu

Tisuće ozlijeđenih i 18 mrtvih nakon sukoba prosvjednika i policije u Uzbekistanu

Ruski kozmonauti u svemiru slave ˝oslobođenje˝ Luhanska, objavili fotografiju

VIDEO Najmanje pet mrtvih u odronu ledenjaka u Italiji, pojavila se strašna snimka

Više mrtvih u napadu u Danskoj, napadač ima 22 godine. Otkriveni su novi detalji


osmrtnicama basmrtovnice