URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/dea1d88b-00cb-4f2b-a0c2-c5303ea2ed1a.jpg?width=600 Charles Michel: Treba osnovati Europsku geopolitičku zajednicu i to odmah


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Charles Michel: Treba osnovati Europsku geopolitičku zajednicu i to odmah

Charles Michel: Treba osnovati Europsku geopolitičku zajednicu i to odmah Charles Michel: Treba osnovati Europsku geopolitičku zajednicu i to odmah
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Charles Michel predložio je danas stvaranje Europske geopolitičke zajednice te postupno uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u pojedine sektorske politike EU, sukladno njihovu napretku u procesu pristupanja.

“Postoji geopolitička zajednica koja se proteže od Reykjavika do Bakua ili Erevana, od Osla do Ankare. Čvrsto sam uvjeren da od toga geopolitičkog prostora treba napraviti političku realnost. I to moramo učiniti odmah”, rekao je Michel u svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog socijalnog i gospodarskog odbora, jednog od savjetodavnih tijela Europske unije.

Macron predlaže političku zajednicu, Letta konfederaciju

Prije Michela slične prijedloge nedavno su iznijeli francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivši talijanski premijer Enrico Letta.

Macron se u svom govoru na Dan Europe, 9. svibnja u Strasbourgu, zauzeo za stvaranje "Europske političke zajednice" kako bi se povećala suradnja EU s drugim europskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU nije realno u skorijoj budućnosti.

Nekoliko dana prije toga, bivši talijanski premijer Enrico Letta u intervjuu belgijskom listu Le Soir predložio je stvaranje Europske konfederacije koju bi činilo 27 država članica EU, šest zemalja Zapadnog Balkana te Ukrajina, Moldavija i Gruzija. Letta je rekao da se takva konfederacija može stvoriti odmah po završetku rata u Ukrajini.

Letta kao i Macron kažu da sadašnji proces proširenja ide presporo, države kandidatkinje godinama pregovaraju, uvijek netko nekoga blokira.

Isto tako nemoguć je ubrzani proces pristupanja jer bi to dovelo u pitanje jedinstveno tržište i otežalo funkcioniranje Unije. Prema Letti, članstvo u konfederaciji ne bi značilo automatski članstvo u EU, jer se može pretpostaviti da neke zemlje to ni ne žele, ali bi bilo preduvjet za to.

"Ovo nije zamjena za proširenje"

Michel kaže da njegov prijedlog ni na koji način nije zamišljen kao zamjena za proširenje.

“Želim biti vrlo jasan od samog početka. Ova inicijativa ni u kojem slučaju ne ide za tim da zamijeni proširenje ili osigura novi izgovor za odugovlačenje. Isto tako, to nije ni jamstvo za one koji sudjeluju (u Europskoj geopolitičkoj zajednici) da će jednog dana biti članice EU”, rekao je Michel.

Tom geopolitičkom zajednicom upravljat će čelnici država koje u njoj sudjeluju i koji će se sastajati najmanje dva puta godišnje. Glavno područje suradnje te geopolitičke zajednice bit će vanjska politika, kaže Michel.

Michel kaže da se već počeo konzultirati s 27 čelnika država članica o toj temi, koju će također staviti na dnevni red summita EU u lipnju. Na marginama toga summita organizirat će sastanak čelnika EU s čelnicima Zapadnog Balkana.

U srijedu popodne iz Europskog vijeća stigla je potvrda te najave, u kojoj se kaže da su čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana pozvani na susret s članovima Europskog vijeća uoči summita 23. lipnja.

Summit EU održava se 23. i 24. lipnja u Bruxellesu, a susret s čelnicima Zapadnog Balkana predviđen je 23. lipnja ujutro.

Okvir za jačanje političkih odnosa

Michel je rekao da će predložiti održavanje konferencije ovoga ljeta na kojoj bi se okupili čelnici EU i partnerskih zemalja kako bi razgovarali o njegovu prijedlogu nove zajednice.

“Ovaj prijedlog bit će posebno koristan za Europsku uniju i za one koji joj se nastoje pridružiti. On će također ponuditi okvir za jačanje političkih odnosa s drugim, nama bliskim, državama”, rekao je Michel.

Govoreći o procesu pristupanja Uniji, Michel kaže da ga treba ubrzati, ali da mora biti i reverzibilan, da zemlja koja ne poštuje osnovna načela bude vraćena na početak.

Isto tako predlaže postupno uključivanje država koje pregovaraju o članstvu u pojedine sektorske politike EU, a ne da čekaju završetak cijelog pristupnog procesa.

Primjerice, kada neka država članica zadovolji potrebne kriterije u nekom sektoru, moći će odmah aktivno sudjelovati u radu Vijeća EU, ovisno o dnevnom redu i imati pristup nekim programima i financijskim sredstvima.

S tim zajedno ide i načelo reverzibilnosti, što znači da ako neka zemlja napravi korak unatrag, primjerice u pogledu vladavine prava, izgubila bi neke od povlastica koje je stekla tokom pristupnog procesa, kaže Michel.

Michel kaže da bi taj novi pristup proširenju potaknuo i ubrzao strukturne reforme u zemljama koje teže članstvu u EU.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Snimljena vozila blizu reaktora nuklearke. Ukrajina: Rusi danas nešto spremaju
U Meksiku ove godine ubijeno 18 novinara: "Ovo bi mogla biti najgora godina za njih"
SAD zabrinut jer je Izrael zatvorio palestinske skupine za ljudska prava
Stižu snimke oluje u Europi, 13 mrtvih, voda nosila ljude. Upozorenja i za Hrvatsku
Britanski obavještajci: Rusi neumorno udaraju po Harkivu. Imaju jedan cilj
Dijete u SAD-u umrlo nakon plivanja u rijeci. Zarazilo se amebom koja jede mozak?
VIDEO Snimljena vozila u blizini reaktora nuklearke. Rusija: "Tamo su samo vojnici"
Savjetnik predsjednika Indonezije: Xi i Putin doći će na summit G20
Wall Street blago porastao
Truss: Moja misija bit će poticanje ponovnog rasta britanskog gospodarstva
Britanski obavještajac: Putin gubi informacijski rat, no ne trebamo previše slaviti
Avion prisilno sletio u Zagreb. Putnik htio otvoriti izlaz, vikao "vidimo se u raju"
Sestra Kim Jong-una: Plan Južne Koreje je vrhunac ludosti
Rusija: Zapaljeno je naše skladište streljiva. Nove eksplozije na Krimu
Rusija: Požar u skladištu streljiva kod ukrajinske granice, evakuirana dva sela
Austriju pogodila snažna oluja, poginulo petero ljudi. Na dvoje djece palo stablo
U Kini žive ribe testirali na koronu, pogledajte snimke
Šef Trumpove tvrtke priznao da je pomagao u poreznoj prevari
Napadač na Rushdieja kaže da nije kriv: "On je napao islamska uvjerenja"
Na Dravi u Osijeku izmjeren najniži vodostaj u povijesti mjerenjaSVASTARIJE

Avion prisilno sletio u Zagreb. Putnik htio otvoriti izlaz, vikao ˝vidimo se u raju˝

Austriju pogodila snažna oluja, poginulo petero ljudi. Na dvoje djece palo stablo

Prijeti li nuklearna katastrofa? ˝Neće se dogoditi Černobil, ali mogla bi Fukušima˝

Kina će spašavati nekretninske megakompanije

Hvala Lana što smo čuli himnu BiH na Evropskom prvenstvu

Umro poznati hrvatski novinar Mislav Bago

Rijeka Jangce skoro presušila, Kina priziva kišu pomoću hemikalija

Ovako je odgovorio otac Lane Pudar na poruku da napusti BiH i prikloni se svom narodu

NASA-ina divovska nova mjesečeva raketa sprema se za prvo lansiranje

Šumski požar zahvatio vlak u Španjolskoj, putnici razbili prozore, pobjegli i ozlijedili se


osmrtnicama basmrtovnice