URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/96b24e02-4fa1-44da-b655-b1f8cfbb03d1.jpg?width=600 EU uvodi ogromne promjene Googleu, Facebooku... "Ovo je kraj interneta kakvog znamo"


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

EU uvodi ogromne promjene Googleu, Facebooku... "Ovo je kraj interneta kakvog znamo"

EU uvodi ogromne promjene Googleu, Facebooku... "Ovo je kraj interneta kakvog znamo" EU uvodi ogromne promjene Googleu, Facebooku... "Ovo je kraj interneta kakvog znamo"
Foto: Shutterstock

EUROPARLAMENTARCI su na plenarnoj sjednici prihvatili nove standarde za pravednije digitalno tržište i sigurniji digitalni prostor za korisnike, sadržane u Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima kojima se reguliraju internetske platforme.

Prema Aktu o digitalnim uslugama, koji je na konačnom glasanju usvojen s 539 glasova za, 54 protiv i 30 suzdržanih, internetske platforme - poput društvenih mreža i online tržnica - morat će poduzeti mjere za zaštitu svojih korisnika od nezakonitog sadržaja i roba.

"Moramo paziti da ne dođe do negativnih posljedica za maloljetnike, za svu djecu, da se ljude potiče na kupnju na nedozvoljeni način. Digitalno okruženje treba biti sigurnije i to je ono što ćemo uspostaviti. Platforme trebaju korisnicima dati više informacija", rekla je izvjestiteljica, socijaldemokratkinja Christel Schaldemose tokom rasprave u ponedjeljak.

Strože obveze za velike platforme

Vrlo velike internetske platforme i usluge bit će podložne strožim obvezama, razmjerno rizicima koje predstavljaju za društvo. Velike tehnološke tvrtke morat će transparentnije poslovati, djelovati protiv širenja dezinformacija, nezakonitih sadržaja, suzbijati negativne učinke na temeljna prava i biti  predmet neovisnih revizija. 

"Najveće platforme moraju svoje algoritme učiniti transparentnima. Ako algoritmi upućuju na nezakoniti sadržaj, na dezinformacije ili teorije zavjere, možemo reagirati zato što je to nešto što za nas može imati negativne posljedice. Stoga algoritmi trebaju biti dostupni institucijama, vladama, nadležnim tijelima kako bismo uistinu mogli pratiti situaciju", dodala je Schaldemose.

U fokusu Akta o digitalnim tržištima, usvojenog s 588 glasova za, 11 protiv, i 31 suzdržan, nepoštene su prakse najvećih internetskih platformi koje djeluju kao nadzornici pristupa digitalnom tržištu, poput društvenih mreža i tražilica.

"Platforme će se sada morati pobrinuti za zakonitost sadržaja koje nude. Morat će poštovati pravila tržišnog natjecanja. Same kompanije, a ne samo Komisija, morat će se pobrinuti da je slobodno tržišno natjecanje na njihovim platformama dozvoljeno", rekao je izvjestitelj Andreas Schwab (EPP)  tokom zajedničke rasprave o aktima u ponedjeljak.

"Korisnicima se više neće moći manipulirati"

Pojavili su se neki vrlo veliki akteri, koji su postali vrlo moćni i koje nitko ne nadzire, a pružaju usluge internetskog posredovanja, društvene mreže, internetske tražilice, operativne sustave, usluge internetskog oglašavanja, računalstvo u oblaku i usluge razmjene videozapisa, navodi se.

"Zbog korištenja ovih propisa, društvene mreže i platforme morat će osigurati poštenu uporabu i pristup neće više funkcionirati po principu 'tko jači, taj tlači'. Korisnicima se više neće moći tako lako manipulirati niti ih se iskorištavati. Mi u Europskoj uniji želimo najbolje kompanije, a ne samo najveće", dodao je Schwab.

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je u ponedjeljak da velike platforme više ne mogu reći da su samo posrednici, već da su odgovorni i za sadržaj.

"Sada se daje pristup velikom digitalnom tržištu, gdje se primjenjuju jednostavna, poštena i transparentna pravila. Dajemo mogućnost da se otvori ta crna kutija algoritama kojima su se platforme predugo služile kao krinkom pod kojom su često narušavale interese naših građana", rekao je Breton.

Borzan: "Ovo će promijeniti internet kakav znamo"

Hrvatska zastupnica iz redova socijalista Biljana Borzan rekla je da će ovi zakoni "promijeniti internet kakav znamo i uspostaviti standard za zaštitu građana na svjetskoj razini".

"Internet je kroz godine postao divlji zapad. Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti, novčano oštetiti, svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica. Predugo su naši građani bili prepušteni samovolji Googlea i Facebooka koji su debelo profitirali na našim podacima, čak i na onim najosjetljivijim", priopćila je Borzan.

Nadzornici pristupa više ne smiju davati prednost vlastitim proizvodima i uslugama niti obrađivati osobne podatke korisnika za ciljano oglašavanje, osim ako za to nemaju izričitu privolu. 

Prijete im ogromnim kaznama

Ako budu kršili nova pravila bit će novčano kažnjeni iznosom do najviše 10 posto njegova ukupnog prometa na svjetskoj razini u prethodnoj financijskoj godini ili do najviše 20 posto u slučaju ponovnog kršenja pravila.

Nakon što ih Vijeće službeno usvoji, oba akta bit će objavljena u Službenom listu EU i stupiti na snagu dvadeset dana nakon objave, saopštio je Europski parlament. 

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
U eksploziji na Krimu uništena gomila ruskih aviona, objavljene satelitske snimke
Rusija: Uskoro ćemo predstaviti novi projektil, leti brzinom od 1000 km/h
Šef Ryanaira: Gotova je era letova koji koštaju 10 eura
Britanska organizacija: Pandemija je normalizirala pijenje štetnih količina alkohola
Kim Jong-un proglasio pobjedu nad koronom
FOTO Ovo je ruska baza prije i poslije eksplozije, uništena gomila ruskih aviona
Inflacija u SAD-u manja od očekivanog, Wall Street jako skočio
Uhićen četvrti član terorista iz IS "Beatlesa", odrubljivali glave pred kamerama
Bizarna priča o prevari, vidovnjacima, gatarama i slikama od 140 milijuna dolara
Separatisti: Ukrajinci pogodili industrijsko postrojenje u Donjecku, curi amonijak
Zelenskij: Napad u kojem je poginulo 13 ljudi neće proći bez odgovora
SAD optužio Iranca da je planirao ubojstvo bivšeg Trumpovog savjetnika Boltona
Separatisti: Ušli smo u Bahmut. Ukrajinske vojnike ćemo zarobiti ili ubiti
Pelosi: Amerika ne može dopustiti Kini "novo normalno" oko Tajvana
Ukrajina: Rusi granatirali grad u Donbasu, ubili najmanje sedam civila
Berlusconi (85) će se na izborima u rujnu kandidirati za mjesto u Senatu
Ruski civili masovno bježe s Krima. Ukrajinski specijalci razorili rusku bazu?
Ruski civili masovno bježe s Krima, pogledajte snimke
Posljedice rata u Ukrajini: U Kölnu gase svjetla na čuvenoj katedrali u 23 sata
Trump odbio odgovarati na pitanja u istrazi u New YorkuSVASTARIJE

Šef Ryanaira: Gotova je era letova koji koštaju 10 eura

Ruski civili masovno bježe s Krima, pogledajte snimke

Kina: Amerika je pokrenula rat u Ukrajini

Dramatični pretres Trumpovog imanja je samo početak. ˝On je u ozbiljnoj nevolji˝

U Engleskoj i Walesu u 2021. rođeno više djece izvan braka nego u braku

Kriza nekretnina u Kini: Kinezi prestaju plaćati hipoteke

Rusija tvrdi da su eksplozije u vojnoj bazi posljedica detonacije streljiva

Umrla je Olivia Newton-John

Rusija: Prekidamo američku inspekciju u našim bazama s nuklearnim oružjem

Dvije osobe poginule u Bugojnu uslijed strujnog udara, još dvije povrijeđene


osmrtnicama basmrtovnice