URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/08429f8f-1b0c-41f0-9e22-cde0ea621136.jpg?width=600 Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi

Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi
Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 25. i 26. oktobra na sastanku ministara vanjskih poslova Afričke unije i Europske unije (AU-EU) u Kigaliju u Ruandi te održao bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruande Vincentom Birutom, priopćeno je iz MVEP-a.

Kako je priopćeno, na sastanku na visokoj razini Afričke unije i Europske unije raspravljalo se o postignutom napretku od zadnjeg summita EU-AU u Abidjanu 2017. godine te o okvirima i načinima buduće suradnje u područjima kao što su klimatske promjene, ulaganje u obrazovanje i infrastrukturu u Africi te upravljanju migracijama.

Klimatske promjene

Ministar Grlić Radman u svom je izlaganju istaknuo da je Afrika posebno pogođena klimatskim promjenama te da je važno da EU nastavi pomagati afričkim partnerima u ublažavanju, prilagodbi i otpornosti na klimatske promjene. Također, ministar se dotaknuo i sigurnosti te pitanja migracija.

"Hrvatska u potpunosti podržava zajednički plan o miru i sigurnosti i kroz aktivno sudjelovanje u mirovnim operacijama UN-a i EU na afričkom kontinentu", naglasio je Grlić Radman te dodao da Hrvatska cijeni i podržava napore afričkih partnera u rješavanju rastućih sigurnosnih izazova, uključujući pitanja migracija, terorizma i pomorske sigurnosti, priopćeno je.

Također je istaknuo i važnost trgovinske razmjene Europe i Afrike, ali i obrazovanja i uloge žena u gospodarskom razvoju svakoga društva. "Vjerujemo da osnaživanje žena igra značajnu ulogu u društveno-ekonomskom razvoju te smo upravo zato pomogli projekte s tim ciljem u Keniji i Tanzaniji", kazao je ministar te podsjetio kako Hrvatska razmatra i druga potencijalna područja razvojne suradnje, kao i mogući doprinos jačanju trgovinskih veza EU i Afrike. "Osiguravanje prosperitetne budućnosti afričke mladeži trebalo bi i dalje biti u središtu svih naših zajedničkih napora", zaključio je ministar.

Učinkovita suradnja

MVEP je saopštio da su u usvojenoj Deklaraciji ministri istaknuli potporu EU Africi u mnogim sigurnosnim i gospodarskim područjima, naglasili važnost provedbe Memoranduma o razumijevanju između EU i AU o miru, sigurnosti i upravljanju te pozdravili napredak uspostave Afričkog mirovnog fonda.

Potvrđena je i suradnja u području zdravlja, poglavito u borbi protiv covida-19, kao i neupitna predanost strateškom partnerstvu EU-AU na dobrobit stanovništva dvaju kontinenata. Ministri su se obvezali na učinkovitu suradnju u cilju pripreme sastanka na vrhu EU-AU u februaru sljedeće godine.

Ministri u Deklaraciji pozivaju i na pokretanje afričkog jedinstvenog tržišta električnom energijom, kao i početak afričkog kontinentalnog sporazuma o slobodnoj trgovini, što bi doprinijelo preobrazbi Afrike, gdje su ključne digitalne tehnologije i ulaganje u infrastrukturu.

Bilateralni sastanak

Pozdravljena je i priprema sedmog Poslovnog foruma EU-Afrika te je pružena potpora AU-ovom sveobuhvatnom programu za razvoj afričke poljoprivrede. Zaključno, ministri vanjskih poslova predani su snaženju suradnje na globalnoj sceni, koordiniranju rada na jačanju multilateralizma te provedbi Agende 2030.

Tijekom svog boravka u Kigaliju ministar je održao bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruande Vincentom Birutom, s kojim je razgovarao o jačanju bilateralne gospodarske suradnje te partnerstvu Europske unije i Afričke unije.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Rusija tvrdi da je zauzela Azovstal. Ukrajina još nije to komentirala
U 11 zemalja potvrđeno 80-ak slučajeva majmunskih boginja
Zelenskij predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine
Sjeverna Koreja već peti dan ima više od 200.000 novozaraženih covidom
Rusi tvrde da su zauzeli Azovstal. Objavili snimku predaje: "Operacija je gotova"
Moody's snizio rejting Ukrajine, očekuju da će rat još dugo trajati
Zelenskij: Ovo što Rusi rade je oličenje zla
VIDEO Rusija: Ovako su se predali posljednji borci iz Azovstala
VIDEO Tornado poharao zapad Njemačke. Troje mrtvih, 40 ozlijeđenih, šteta ogromna
Putin stavio Kasparova i Hodorkovskog na popis "stranih agenata"
Turski lovci ušli u grčki zračni prostor, Atena bijesna
Rusija: Ne vidimo zašto bi UN slao humanitarnu pomoć pobunjenim područjima u Siriji
Rusija: U Ukrajini koristimo moćno lasersko oružje. Pentagon: Nismo to vidjeli
Rusija: Oslobodili smo Azovstal, zapovjednik nacista je izveden u oklopnom autu
Analitičari: Ovo je pet scenarija za sljedeću fazu rata
Škotska premijerka ima koronu
Ukrajinski volonter: Rusi su me zarobili, ponižavali. Jedan je izvadio elektrošoker
Zbog rata u Ukrajini dijelu svijeta prijeti glad. Što Hrvatska može očekivati?
Elon Musk optužen za seksualno uznemiravanje, dionice Tesle pale za 6%
WHO sazvao sastanak zbog majmunskih boginjaSVASTARIJE

VIDEO Rusija: Ovako su se predali posljednji borci iz Azovstala

VIDEO Boeing lansirao kapsulu bez posade na testni let u orbitu

VIDEO Zapovjednik Azova: Dobili smo naredbu da prestanemo braniti Mariupolj

Obitelj u Francuskoj hodala po obali, odjednom ih je odnio golemi val. Troje umrlih

Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopšte može završiti?

Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od početka rata

Talibani naredili da televizijske voditeljice moraju pokrivati lice

Još dva ruska vojnika priznala krivnju za ratne zločine

Erdoganov savjetnik: Finska i Švedska mogu u NATO samo ako se ispune naši zahtjevi

Operiran je Željko Komšić


osmrtnicama basmrtovnice