URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/c915730c-5c48-4403-9b3b-3f1a52043943.jpg?width=600 Kakve to tenkove Amerika šalje Ukrajini?TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Kakve to tenkove Amerika šalje Ukrajini?

Kakve to tenkove Amerika šalje Ukrajini? Kakve to tenkove Amerika šalje Ukrajini?
Foto: EPA

SAD JE DANAS odobrio slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu. Vijest je stigla nakon što je Njemačka potvrdila da će staviti na raspolaganje 14 svojih tenkova Leopard 2 Ukrajini. Slanje američkih tenkova u Ukrajinu potvrdio je američki predsjednik Joe Biden koji je na početku odao počast Ukrajinu dodavši da se ta zemlja proteklih 11 mjeseci "suočava s istinski brutalnom ruskom agresijom".

Zašto je tenk M1 Abrams važan za Ukrajinu u ratu protiv Rusije?

Tenk M1 Abrams jedno je od najmoćnijih kopnenih oružja u američkom arsenalu. Sposoban je približiti se neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, raznijeti ih svojim topovima i strojnicama, a zatim ubrzati. Teški oklop tenka štiti vozilo i četveročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od izravnih pogodaka. Može prijeći i do 1.2 metra duboku vodu.

"Temeljna misija tenkovskog voda je približiti se neprijatelju i uništiti ga", stoji u prvoj rečenici dokumenta o obuci iz 2019. godine za zapovjednika tenkova američke vojske i marinaca.

Abrams korišten protiv Sovjeta, u Zaljevskom ratu, u Iraku i Afganistanu

Nazvan po generalu Creightonu Abramsu, zapovjedniku tenka iz Drugog svjetskog rata, prvi Abrams ušao je u službu američke vojske 1980. godine. Prvobitno je bio namijenjen za borbu protiv Sovjeta, Abrams je nekoliko puta nadograđivan s većim topom i poboljšanim oklopom, prijenosom i pogonom.

Tijekom godina, Pentagon je kupio više od 7000 tenkova u različitim konfiguracijama. Abrams je prvi put u akciji korišten u Zaljevskom ratu, gdje je osvojio brojne pohvale zapovjednika, posada i radnika na održavanju zbog svoje ubojite moći i izdržljivosti u suočavanju s neprijateljskom vatrom i svoje brzine, stoji u izvještaju američke vlade iz 1992. godine.

Tenkovi su pomogli američkoj vojsci da nadjača iračke snage tokom invazije na Irak 2003. godine, te u potpomognutim napadima i drugim operacijama u Falluji i drugdje. Tenkovi su također služili i Afganistanu, gdje je oklopna četa Marine Corps raspoređena 2011. i pretrpjela samo jednog ranjenog u misiji unatoč tome što je 19 puta napadnuta improviziranim eksplozivnim napravama, stoji u vojnom časopisu Military Review.

Problem bi mogla biti potrošnja goriva, logistika i kompleksno održavanje

Međutim, tokom cijele svoje službe, vojnici i ratni planeri bili su zabrinuti zbog ogromne potrošnje goriva i ograničenog tenkovskog dometa te logistike i održavanja. To je, između ostalog, natjeralo Pentagon da nevoljko pošalje tenkove Ukrajini.

Bataljun od 58 tenkova zahtijeva desetke vozila za podršku i stotine vojnika kako bi bio u pogonu, formula poznata u vojnim krugovima kao omjer zuba i repa. To bi moglo uključivati oklopna vozila hitne pomoći, zapovjedna vozila, kamione za održavanje i kamione za vuču onesposobljenih tenkova. Kamioni moraju vući gorivo, streljivo, maziva, motorno ulje, hidrauličnu tekućinu i izuzetno teške rezervne dijelove.

"Kad bi Ukrajincima dali samo tenkove, a ne i logističku podršku, ne bismo im učinili uslugu"

"Sve što je povezano s tenkom je teško", rekao je Dan Grazier, bivši časnik američke vojske. Čak i uz sve to, tenkovski bataljun može djelovati samo dva ili tri dana na terenu bez dopune iz logističkog bataljuna, kaže Grazier.

"Kada bi Ukrajincima dali tenkove, a nismo im dali sve što im je potrebno da ih logistički podržimo, teško da bismo im učinili ikakvu uslugu", rekao je. "Postoji puno toga što treba vući iza tenka da bi se on mogao kretati", zaključuje.

Dakle, iako je vrlo sofisticirano i skupo oružje, Abrams je teško održavati i predstavlja logistički izazov jer radi na mlazno gorivo.

"Abramsi i Leopard su zapravo blizanci"

"Njemački Leopard i američki Abrams su zapravo blizanci", kaže Sydney Freedberg, urednica digitalnog časopisa Breaking Defence. "Vrlo su slični. Velika vozila, teško oklopljena. Mnogo bolje zaštićen od bilo čega što su Sovjeti izgradili ili bilo čega što Rusi trenutno imaju", dodaje Freedberg.

Glavna razlika između Abramsa i Leoparda je motor. Leopard 2 ima dizelski motor, koji je mnogo lakši za održavanje i više se koristi diljem Europe dok Abrams koristi snažniji i složeniji turbinski motore.

Budući da se Abramsi znatno manje koriste diljem Europe, Ukrajina bi se mogla teško nositi s logističkom infrastrukturom kao što je nabava rezervnih dijelova, skladištenje i opće održavanje, kaže Freedberg. Tenk za četiri osobe također će zahtijevati dodatnu obuku na složenim strojevima, dodaje.

"Južna Ukrajina je idealna za ratovanje tenkovima"

Alexa Gatopoulos, obrambeni analitičar Al Jazeere kaže da su borbeni tenkovi najnovije generacije ključni za Ukrajinu ako želi probiti rupe u ruskim obrambenim linijama i ponovno zauzeti izgubljeni teritorij koji su Rusi zauzeli u prvim tjednima invazije.

Južna Ukrajina je ravna i idealna za ratovanje tenkovima. Rusija je izgradila mnoštvo rovova i utvrđenih bunkera kako bi zaustavila ukrajinsko napredovanje u tom području. U ukrajinskoj ofenzivi napredovali bi tenkovi zajedno s vojnicima zaštićeni borbenim vozilima pješaštva poput američkog Bradleyja, njemačkog Mardara, pa čak i BMP-2 ruske proizvodnje, govori Gatopoulos.

Bilo kako bilo, Zapad se nakon dosta pregovora i otezanja ipak ujedinio i poslao Ukrajini teško naoružanje. No Biden je u svom obraćanju naglasio da će do isporuke Abramsa Ukrajini proći mjeseci, a ne tjedni. Također, još nije odlučeno na kojoj će se lokaciji trenirati ukrajinski vojnici za korištenje Abramsa.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Rusi uhitili američkog novinara. Bankari u Švicarskoj pomagali "Putinovom novčaniku"
Putin pozvao 147.000 Rusa na obavezno služenje vojnog roka
SAD je ilegalno zamrznuo iransku imovinu, presudio je Međunarodni sud pravde
Bijela kuća osudila rusko uhićenje američkog novinara: To je neprihvatljivo
Deutsche Bahn: Lani smo imali dobit od 1.3 milijarde eura, sad ćemo biti u minusu
Vatikan osudio zločine nad domorocima: "Više ne priznajemo dokument koji to odobrava"
Europski povjerenik: Podržat ćemo ograničenje uvoza jeftinog ukrajinskog žita
Švedska više nije sigurna da će se pridružiti NATO-u do srpnja
Raiffeisen: Zbog velikog pritiska tražimo način za odlazak iz Rusije
Šef Olimpijskog odbora: Ruski sportaši smetaju, ali ne i oni iz drugih zemalja u ratu
Započeo štrajk u portugalskoj novinskoj agenciji, traže prvu povišicu u 12 godina
Bankari u Švicarskoj pomagali "Putinovom novčaniku", moraju platiti velike kazne
U SAD-u se srušila dva vojna helikoptera Black Hawk, devet poginulih
Cijene nafte ostale blizu 79 dolara
Još jedan vlak s opasnim kemikalijama iskočio s tračnica u SAD-u, zatvoren grad
Rusija: Nastavit ćemo obavještavati SAD o svojim nuklearnim aktivnostima
EK upozorava Kinu: Vaš odnos prema Ukrajini ključan je za odnose s EU
Rusija o uhićenom američkom novinaru: Prerano je govoriti o razmjeni zatvorenika
Ukrajinske žitarice ruše cijenu onih u Poljskoj. Premijer: EU mora blokirati uvoz
Dječak (5) u SAD-u pištoljem ubio 16-mjesečnog brataSVASTARIJE

Ukrajinske žitarice ruše cijenu onih u Poljskoj. Premijer: EU mora blokirati uvoz

Srpska pravoslavna crkva: Ukrajina provodi državni teror i progoni pravoslavlje

Američki Senat ukinuo odobrenja za ratove u Iraku

Ukrajina napala okupirani grad daleko od bojišnice. Rusima je jako važan

Nizozemci lansirali kampanju, Britancima poručuju: ˝Klonite se Amsterdama˝

Brojne kritike na povratak ruskih sportaša: ˝Ruski režim ne zna što je fair play˝

Škotska dobila prvog muslimana za premijera

Najmanje 37 migranata poginulo u požaru u Meksiku

AI slika Pape je zabrinula stručnjake: ˝Ovo je prijetnja demokraciji˝

Mađarska pušta Finsku u NATO, ali ne i Švedsku


osmrtnicama basmrtovnice