URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/a0f076f2-86c2-49ed-96cc-b142c87b4e5d.jpg?width=600 Rijeka Jangce skoro presušila, Kina priziva kišu pomoću toksične kemikalijeTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Rijeka Jangce skoro presušila, Kina priziva kišu pomoću toksične kemikalije

Rijeka Jangce skoro presušila, Kina priziva kišu pomoću toksične kemikalije Rijeka Jangce skoro presušila, Kina priziva kišu pomoću toksične kemikalije
Foto: EPA

KINESKI zrakoplovi krenuli su u oblake ispaljivati štapiće s posebnom kemikalijom kako bi na taj način prizvali kišu. Naime, rijeka Jangce je zbog dugotrajnog toplinskog vala koji je pogodio tu zemlju na vrlo niskoj razini, stoga su vlasti odlučile koristiti kontroverznu tehniku "sijanja oblaka".

Ministarstvo vodnih resursa priopćilo je jučer da suša u cijelom slivu rijeke Jangce "nepovoljno utječe na sigurnost pitke vode za ruralno stanovništvo i stoku, te na rast usjeva". Vlasti provincije Hubei objavile su da će početi na umjetan način pokrenuti padaline korištenjem štapića srebrnog jodida, piše CNN.

Metoda sijanja oblaka

Ovi štapići, obično veličine cigareta, ubacuju se u oblake kako bi se potaknulo stvaranje kristala leda. Oblaci se na taj način "cijepe" s umjetnim jezgrama kristala na koje će se onda kondenzirati vodena para. No, ovaj spoj je toksičan za ljude, životinje i biljke. Stoga postoje velike kontroverze oko njegove upotrebe za modificiranje klime i stvaranje kiše. 

Metoda sijanja oblaka se koristi još od 1940-ih, s time da je kineski program takve tehnike najveći na svijetu. Tom metodom se pokušala smanjiti jačina uragana i oluja, povećati količina snijega ili kiše te smanjiti magla oko aerodroma.

Kina ju je koristila uoči Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, kada je u nebo ispalila 1110 raketa kako bi pokušala osigurati lijepo i vedro vrijeme, bez naleta pljuskova ili kiše. No, postavlja se pitanje koliko je ta metoda uistinu efikasna i mogu li znanstvenici pomoću kemikalija uistinu izazvati ili spriječiti kišu. 

Sijanje oblaka je izumio kemičar Vincent Schaefer 1946. dok je proučavao formiranje naoblake za General Electric i od tada se to prakticira diljem svijeta. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) navodi da se od 2017. ta tehnika koristila u više od 50 zemalja.

"Istraživanja pokazuju da sijanje oblaka može povećati određene vrste oborina do 10 posto u slučaju da već postoji vjerojatnost za kišu. Ako nema oblaka, nećete imati kiše. A ako sijete oblake, a oni nisu dovoljno gusti ili u sebi nemaju dovoljno tekuće vode, ova metoda neće uspjeti“, rekao je Joel N. Myers, osnivač i izvršni direktor AccuWeathera.

Kako ova tehnika funkcionira?

Već i sami znamo da kiša ne pada iz svakog oblaka koji se pojavi na nebu. Ponekad padne par kapi i to je to, a ponekad naiđu snažni pljuskovi. Naime, samo određena formacija oblaka može proizvesti dovoljno vlage da nastanu velike kišne kapi.

Ako u oblacima nema dovoljno čestica leda ili ako se prebrzo rasprše, ne može doći do kiše. Pomoći metode sijanja, oblacima se na umjetan način dodaju kristali leda. Ako se ona provede na vrijeme i u pravim okolnostima, dolazi do veće razine vlage, a posljedično i kiše.

Znanstvenici za to koriste srebrni jodid jer je njegova struktura vrlo slična prirodnim kristalima leda. Kada ovaj spoj dođe u gornji dio oblaka, kristal srebrnog jodida zbog vlage počne brzo rasti. Nakon toga kristali leda postaju sve teži i dolazi do nastanka kišnih kapi. Samo 1 gram srebrnog jodida može stvoriti do 10 trilijuna umjetnih kristala leda, navodi WebMD.

Opasnost za okoliš

Mada je srebrni jodid toksičan za ljude, stručnjaci za sada nisu otkrili nikakve štetne učinke sijanja oblaka po okoliš. Koncentracija srebra nastala ovom metodom je daleko ispod dozvoljene granice od 50 mikrograma po litri. Puno je više joda u kuhinjskoj soli nego u ovom obliku kišnice.

Kiša nastala nakon sijanja oblaka nema drugačiji okus niti miris od uobičajene. Da padne na nas, ne bismo mogli razlikovati umjetno izazvanu od one nastale prirodnim putem.

No, neki znanstvenici smatraju da bi moglo doći do zagađenjem srebrom i štetnosti za okoliš ako ta praksa postane uobičajena u mnogim zemljama, odnosno ako se koristi u većoj mjeri.

Suša u Kini

Najmanje 4.2 milijuna stanovnika provincije Hubei osjeća posljedice zbog dugotrajne suše koja traje od lipnja. Više od 150.000 ljudi je imalo poteškoća s pristupom pitkoj vodi, a zbog visokih temperatura i suše stradalo je gotovo 400.000 hektara usjeva.

Jangce je samo jedna od mnogih rijeka diljem sjeverne polutke kojima je drastično pala razina vodostaja. Problem je u tome što se poljoprivrednici često oslanjaju na rijeke ili jezera za gospodarske aktivnosti.

Toplinski val u Kini traje više od 65 dana, što ga čini najdužim u više od šest desetljeća, saopštio je Nacionalnog klimatski centar. Dodaje da je ove godine dugotrajan, širokog opsega i jakog ekstremiteta.

"Ako sagledamo sve faktore, toplinski val u Kini će se nastaviti i njegov intenzitet će se povećati", naveli su iz Centra.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Izraelska vojska ubila četiri Palestinca. Jedan je bio civil, drugi imao 16 godina
Eksplozije na aerodromu u okupiranom gradu. Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane
Američki Zastupnički dom odobrio rekordni vojni proračun
Američki Kongres donio zakon o zaštiti istospolnog braka
Nakon 65 godina otkriveno tko je dječak nađen mrtav u kutiji u SAD-u. Objavljeno ime
VIDEO Papa zaplakao kad je tijekom molitve spomenuo Ukrajinu
Novi brazilski predsjednik progurao ustavni amandman o minimalnoj plaći
Cijene nafte porasle prema 78 dolara
Prvi put u Njemačkoj: Stanovnici u 11 sati dobili istu poruku na mobitel
UK i njegovi europski susjedi razgovarali o suzbijanju ilegalne imigracije
Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane. Ali tko je prvi počeo?
Udruga izvoznika: Ruski izvoz žitarica polako se normalizira
Biden o američkoj košarkašici: Protekli mjeseci bili su pakao za nju
Dječak (8) upao u bunar u Indiji, akcija spašavanja traje već skoro 2 dana
Prosvjednik u Iranu osuđen na smrt i pogubljen, Njemačka bijesna
Oslobođena američka košarkašica, Amerikanci zauzvrat pustili ruskog "trgovca smrću"
Moskva kaže da je cilj sigurnosne zone u nuklearki zaustaviti ukrajinsko granatiranje
Ukrajinci uhitili bračni par, tvrde da su ruski špijuni. Objavljena fotka uhićenja
Peskov: Odluka Timea da izabere Zelenskog za osobu godine je rusofobna
Dvije trećine Nijemaca nezadovoljno Scholzovom vladomSVASTARIJE

Prvi put u Njemačkoj: Stanovnici u 11 sati dobili istu poruku na mobitel

Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane i nastavit ćemo to raditi

Dječak (8) upao u bunar u Indiji, akcija spašavanja traje već skoro 2 dana

FOTO Musk uredske prostore Twittera pretvorio u spavaće sobe za zaposlenike

Tko je to spremao oružani puč u Njemačkoj? Skupljaju oružje, ima ih 20 hiljada

Novi detalji: Planirali napad na Reichstag, nakon toga htjeli pregovore s Rusijom

Bande preuzele Haiti: Siluju žene, muškarce muče otopljenom plastikom, ubijaju djecu

Čini se da su Ukrajinci napali ruske zračne baze istim dronom koji je pao na Zagreb

Kukci polako izumiru. Posljedice će biti teške za cijeli svijet

Ruska državna banka pod hakerskim napadom bez presedana


osmrtnicama basmrtovnice