URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/a76ff6df-86e4-4645-82d5-479988e36ce1.jpg?width=600 Crkva u Njemačkoj zapošljava 1.3 milijuna ljudi. Kad zgriješe, dobiju otkazTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Crkva u Njemačkoj zapošljava 1.3 milijuna ljudi. Kad zgriješe, dobiju otkaz

Crkva u Njemačkoj zapošljava 1.3 milijuna ljudi. Kad zgriješe, dobiju otkaz Crkva u Njemačkoj zapošljava 1.3 milijuna ljudi. Kad zgriješe, dobiju otkaz
Foto: EPA

ZA OKO 1.3 milijuna zaposlenih u Njemačkoj zapravo ne vrijedi postojeće radno pravo: njima je poslodavac Crkva, a to onda zadire i u njihov privatni život. Tek sad Katolička crkva sprema promjene, piše Deutsche Welle.

Liječnica i šefica odjela jedne bolnice se razvela i želi se ponovo udati.

Poslodavac - Crkva - joj je zato dao otkaz.

Direktor jednog dječjeg vrtića je u neko doba života doživio promjenu i želi stupiti u istospolnu bračnu zajednicu.

I on je dobio otkaz.

U normalnim okolnostima u Njemačkoj sud za radno pravo bi trebao jedva nekoliko sekundi da poništi takve otkaze, a vjerojatno bi tu bila i paprena kazna poslodavcu. Ali u ovim konkretnim slučajevima je poslodavac Crkva: to su crkvena bolnica i crkveni dječji vrtić, a onda je stvar kudikamo kompliciranija.

Njemačka katolička i evangelička crkva je poslodavac za oko milijun i 300 hiljada ljudi, ne samo u institucijama Crkve nego i po zdravstvenim, odgojnim i socijalnim ustanovama koje one vode. A za njih vrijedi "crkveno radno pravo" i tu se onda poslodavac poziva na njihov posebni status propisan Ustavom, pa tako i od zaposlenih traži "kršćanski svjetonazor" i život u skladu s crkvenim propisima. Razvod, gubitak vjere, čak i problemi s djecom... Sve to mogu biti razlozi za otkaz.

Sami biskupi promijenili propis

Koliko god se mijenjalo radno pravo, nijedna njemačka vlada se nije usuđivala taknuti ovo vruće pitanje. Utoliko je značajnije što su upravo biskupi Njemačke katoličke crkve konačno odlučili da tako to više ne može ići za njenih 800.000 zaposlenih: "Osnovno područje privatnog oblika života, osobito njihovi odnosi i intimni život, ostaju izuzeti od pravne procjene", piše u zaključku opsežnog dokumenta analize radnog odnosa u institucijama te crkve. Prevedeno na običan jezik to znači: što se dešava u vlastita četiri zida - i pogotovo u spavaćoj sobi njihovih zaposlenih, to se njih ne tiče.

Zapravo su njemački biskupi još 2015. imali namjeru nešto promijeniti, ali to je brzo pometeno pod tepih. Ovaj put zapravo nemaju drugog izbora, ne samo zbog pritiska zaposlenih nego i zato što je danas prava ludost dati otkaz jednoj iskusnoj liječnici ili odgojitelju zbog njihovog načina života, a nema šanse ni da tako dobiju nove stručne ljude na radna mjesta.

Vjernici traže promjene

No i pritisak društva - i samih vjernika - da se konačno prestane s politikom koja se ne osvrće na realnost je postao prevelik. Prošle godine su zaposleni Katoličke crkve - čak i neki dušobrižnici - izazvali veliku pažnju inicijativom #OutInChurch, gdje su javno očitovali svoju homoseksualnosti u tome nisu samo dobili podršku politike nego čak i više crkvenih organizacija. Svima im je bilo jasno da tako mogu dobiti i otkaz, ali raspoloženje se promijenilo. Čulo se i više biskupa koji su objavili kako u njihovoj biskupiji više nitko neće biti otpušten zbog svoje spolne orijentacije.

Mnogo toga se može zahvaliti i Sinodalnom putu, inicijativi Njemačke katoličke crkve za otvoren razgovor s predstavnicima vjernika i vjerskih organizacija. Koliko god čak i Vatikan taj "njemački put" promatra sa skepsom, upravo je to "motor potrebnih reformi", kako je izjavio glavni tajnik najviše institucije samih vjernika, središnjeg komiteta njemačkih katolika, (ZdK) Marc Frings. "Sasvim sigurno se ne bi stvorila takva dinamika da nije bilo razmjene mišljenja i zajedničkog savjetovanja te odlučivanja vjernika i biskupa i ne bi dovelo do tako brze i tako dobre promjene."

A što će reći nadležni biskup...

No problem je i u provedbi: ta promjena radnog prava može biti odluka njemačke Biskupske konferencije, ali ostaje pitanje što će konkretno biti učinjeno u svakoj od 27 biskupija Njemačke. Tu ima i iznenađenja kad su neki biskupi - koji se teško mogu svrstati među progresivne, kao na primjer u Kolnu ili Passau - izjavili kako će "u najskorije doba" promijeniti radno pravo za zaposlenike Crkve. Ali neki biskupi - na primjer Regensburga ili Augsburga, ne kažu ništa i prije će biti da tamošnji zaposleni tek moraju čekati neka bolja vremena.

Utoliko i župnik fakulteta WĂĽrzburga Burkhard Hose i u ovoj odluci vidi još "mnogo prostora za samovolju biskupa". Tako na primjer i u novom radnom pravu za zaposlenike Crkve piše kako razlog za otkaz može biti i "ponašanje neprijateljski nastrojeno prema Crkvi". Što to konkretno znači - to ostaje na tumačenju nadležnog biskupa.

Jedna od rijetkih iz politike koji su uopće nešto rekli o toj temi je vladina povjerenica za borbu protiv diskriminacije Ferda Ataman. Ona se zalaže za potpuno ukidanje bilo kakvog "posebnog" zakona o radu, osim možda ako je riječ o samim svećenicima ili redovnicima. No političari praktički svih njemačkih stranaka o svemu tome - radije šute.

Za Marca Fringsa je to razlog više da upravo sami vjernici onda učine više i ustraju u promjenama crkvenih zakona, propisa i institucija. Za njega ova promjena zakona o radu pokazuje kako "promjene mogu doći odozdo", piše Deutsche Welle.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Preko 3600 mrtvih u dva katastrofalna potresa u Turskoj, nestali cijeli gradovi
Šef EMSC-a: Drugi razoran potres u Turskoj je bio neobičan, to nije naknadni potres
Uskoro u Hrvatskoj počinje prikupljanje pomoći za Tursku i Siriju
Pijani muškarac pokušao ukrasti Lenjinovo tijelo iz mauzoleja u Moskvi
Seizmolog Fiket: Potres u Turskoj je bio pet i nešto tisuća puta jači od zagrebačkog
Šef Wagnera izazvao Zelenskog. Ruski prihodi od nafte i plina pali 46%
Seizmolog Kuk: Ovakvi potresi kod nas nisu mogući
Grkokatolička crkva u Ukrajini: Više ne slavimo Božić 7. siječnja, nego 25. prosinca
Zamjenik ravnatelja CIA-e bio u posjetu SOA-i
Zarobljeni vagnerovac: Nismo baš znali za rat, rekli su da se borimo protiv stranaca
Hrvatski veleposlanik u Turskoj: Jedna Hrvatica je u bolnici, ne možemo doći do nje
Šefica Seizmološke rekla kolike su procijenjene maksimalne magnitude u Hrvatskoj
VIDEO Usred javljanja uživo udario potres od 7.5, novinar jedva ostao na nogama
Zašto se u Turskoj događaju tako jaki i razorni potresi s mnogo žrtava?
U Turskoj najmanje 120 naknadnih potresa, mogli bi se događati danima
Priče iz uništenih gradova: "Mislili smo da dolazi apokalipsa"
Rusija šalje spasilačke timove u Siriju i Tursku nakon potresa
VIDEO Šef Wagnera izazvao Zelenskog na zračni dvoboj: Ako želiš, nađemo se na nebu
Ispovijesti stanovnika pogođenih potresom: Mislili smo da je apokalipsa
FOTO i VIDEO Drevni rimski i bizantinski dvorac srušen u potresu u TurskojSVASTARIJE

VIDEO Stižu nove snimke iz Turske. Novinar javljao o potresu, zgrada se srušila

Prije 84 godine potres iste magnitude pogodio Tursku, tad je poginulo 30 hiljada ljudi

VIDEO Snimljeni trenuci urušavanja zgrada u Turskoj, nestale u par sekundi

VIDEO Kamere snimile trenutak strašnog potresa u Turskoj

VIDEO Katastrofa u turskom gradu: Srušeni bolnica i učenički dom, deseci zatrpanih

Svjedoci potresa u Turskoj: Prozori su nam eksplodirali pred očima

Mogu li Rusi sami srušiti Putina? ˝On gradi novo carstvo, moć mu je još veća˝

VIDEO Japan je u Drugom svjetskom ratu Amerikance napadao balonima bombama

Amerikanci srušili kineski balon koji je letio iznad zemlje. Objavljena snimka

Pentagon: Viđen je i drugi kineski špijunski balon


osmrtnicama basmrtovnice