URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/477fa3d9-cdab-4571-b733-97ee25a71f48.jpg?width=600 Od rata u Europi do galopirajuće krize: Scholz je preživio stresove bez presedanaTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Od rata u Europi do galopirajuće krize: Scholz je preživio stresove bez presedana

Od rata u Europi do galopirajuće krize: Scholz je preživio stresove bez presedana Od rata u Europi do galopirajuće krize: Scholz je preživio stresove bez presedana
Foto: EPA

RAT U VLASTITOM dvorištu, galopirajuća ekonomska kriza i nezadovoljni partneri u zemlji i inozemstvu - njemački kancelar Olaf Scholz preživio je stresove bez presedana u svojoj prvoj godini, dok se borio da ostavi trag na globalnoj sceni. Bivši ministar financija preuzeo je dužnost 8. prosinca obećavajući kontinuitet s erom Angele Merkel, koja je završila svojih 16 godina kao kancelarka kao naširoko cijenjena osoba.

No, ruska invazija na Ukrajinu natjerala ga je da sruši njemačke poslijeratne aksiome i zacrta nove gospodarske, obrambene i geopolitičke smjerove za zemlju koja cijeni i koja je cijenjena zbog svoje stabilnosti i predvidljivosti. "Nikada prije nismo imali vladu suočenu s tako dramatično pogoršanom situacijom, kada je riječ o vanjskoj i sigurnosnoj politici, ali naravno i energetskoj politici", rekla je politologinja Ursula Muench za AFP.

Morali odustati od planiranog odustajanja od nuklearne energije

Koalicija Scholzovih socijaldemokrata i partnera - Zelenih i liberala FDP preuzela je dužnost planirajući ambiciozne klimatske politike i proračunske rezove. No kako je Moskva smanjila isporuke energije u svjetlu rata, Njemačka je morala zaustaviti planirano odustajanje od nuklearne energije, ponovno pokrenuti zatvorene elektrane na ugljen, stvarajući proračunske rupe u nastojanju da se domogne nafte i plina kako bi nadomjestila ruske isporuke.

A u prekretnici za zemlju na čiju ulogu na svjetskoj pozornici još uvijek utječu sjećanja na Drugi svjetski rat, Scholz je najavio povijesni zaokret u obrani, obećavši ponovno naoružavanje Njemačke golemim povećanjem vojne potrošnje. "S obzirom na dramatične događaje ove godine, prošao je prilično dobro", rekao je Nils Diederich, politolog s berlinskog Slobodnog sveučilišta.

Njemačka pokušava obnoviti svoje vojne zalihe, a u isto vrijeme Ukrajina ju moli za pomoć

Rachel Rizzo, viša suradnica američkog think tanka Atlantic Council's Europe Center, upozorila je da je gubitak zamaha opasnost, čak i ako je početni odgovor bio "impresivan". "Mislim da je zabrinjavajuća nemogućnost ispunjavanja obrambenih i sigurnosnih obveza", rekla je za AFP.

Ne samo da Njemačka pokušava obnoviti vlastite vojne zalihe, već se suočava s intenzivnim pritiskom Ukrajine da isporuči ono što ima za pomoć u borbi protiv Rusije. Potrošnja za obranu visoka je u trenutku kada je državna riznica također pod pritiskom da pomogne u ublažavanju cjenovnog šoka potaknutog energetskom krizom.

Također su potrebna ogromna ulaganja kako bi izvozni div mogao upravljati gospodarskom transformacijom iz oslanjanja na jeftinu rusku energiju ili kineske komponente u oslanjanje na razne izvore. A vladanje u trostranoj koaliciji znači da rješavanje svakog izazova neizbježno uključuje svađe koje bi mogle poljuljati krhko partnerstvo.

Scholzova vlada uspjela je provesti dio svog programa, uključujući povećanje minimalne plaće i reformu naknada za nezaposlene. No s nebrojenim krizama koje ne prestaju, kancelarova je popularnost pala. Anketa objavljena u augustu pokazuje da 62 posto Nijemaca ima nepovoljno mišljenje o njemu, u usporedbi s oko 39 posto u ožujku.

"Još uvijek se pokušava snaći"

Osim nesuglasica kod kuće, bilo je i napetosti s partnerima u inozemstvu. Saveznici u Europskoj uniji bili su uzrujani što je Scholz najavio golemi energetski fond vrijedan 200 milijardi eura bez prethodnog savjetovanja s njima, prigovarajući da se trebao usredotočiti na donošenje mjera za cijelu EU.

Napetosti su se također pojavile u ključnim odnosima između Berlina i Pariza oko pitanja u rasponu od energetskog fonda do njemačkih planova za financiranje obrane. Za razliku od Merkel, koju se smatralo osobom koju se mora slušati u Europi, Scholz do sada nije uspio zakoračiti u tu ulogu na međunarodnoj sceni.

Odlazak Merkel "ostavio je prazninu", rekao je Eric Maurice iz briselskog ureda Zaklade Robert Schuman. Scholz se "bori da ostavi trag na europskoj razini... Još uvijek se pokušava snaći, nema iskustvo Angele Merkel".

Stav da Scholz želi "ići sam" pojačan je kada je, kao prvi čelnik G7 od početka pandemije, u studenom posjetio Kinu, u pratnji izaslanstva njemačkih poslovnih čelnika. Kancelar se suočio s optužbama da vodi istu merkantilističku vanjsku politiku usmjerenu na trgovinu kao prethodne njemačke vlade, što je dovelo do procvata gospodarskih veza s autoritarnom Rusijom, ali je na kraju ostavilo Berlin ranjivim.

Što ga čeka u drugoj godini mandata?

Dok Scholz ulazi u svoju drugu godinu na poslu, mnogi će mu otvoreni izazovi i dalje biti uteg. Visoke cijene energije ostat će veliki problem, posebice za njemačke proizvođače, velike potrošače struje, rekla je Sudha David-Wilp, direktorica berlinskog ureda američkog think tanka German Marshall Fund.

"Osigurati njemačku konkurentnost u svjetlu povećanja troškova energije, posebno industrije poput kemijske i proizvodnje čelika, veliki je izazov za Scholza", rekla je. Energetski fond "samo je kratkoročno rješenje. Nitko ne zna kada će cijene energije pasti na prijeratne razine".
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Preko 12.000 mrtvih. 16 preživjelih beba ostalo siročad, još ima krikova iz ruševina
Na ovom letu je 16 beba. Preživjele su potres i ostale bez roditelja
Zelenski sletio u Pariz i sastao se s Macronom i Scholzom. Evo što su mu obećali
Zelenski u Parizu s Macronom i Scholzom. Macron: Vodit ćemo vas do pobjede
U pozadini korupcijske afere koja trese Ukrajinu stoji ozbiljan politički sukob
Ministar vanjskih poslova BiH: Novo Vijeće ministara zakazalo u pomoći Turskoj
Pao Twitter u Turskoj. Misli se da su razlog kritike na reakciju vlade na potres
Von der Leyen: EU će u ožujku organizirati donatorsku konferenciju za Tursku i Siriju
Al-Asadova savjetnica: Sva zapadna pomoć ide u Tursku, nama ne dolazi ništa
Hrvatski veleposlanik u Turskoj: Od ponedjeljka je bilo još 700 naknadnih potresa
Udruga: Od 50 tisuća zatvorenika regrutiranih u Wagner 40 tisuća ubijeno ili nestalo
Rusija upozorila Britance: Ne šaljite borbene avione Ukrajincima
Autobus se zabio u vrtić u Kanadi. Dvoje djece poginulo, šestero ozlijeđenih
Trebao se oženiti u travnju, danas je identificirao svoju zaručnicu u vreći za tijela
Uskoro istječu 72 sata presudna za preživjele pod ruševinama u Turskoj i Siriji
WHO šalje bolničare i medicinsku opremu u Tursku i Siriju
Pulitzerom nagrađeni novinar: SAD je bombardirao Sjeverni tok. Bijela kuća: To je laž
Rusija: SAD mora odgovoriti na pitanja koja se tiču eksplozije Sjevernog toka
Sirijski liječnik: Preživio sam masakre, ali ovaj potres je gori od 11 godina rata
Hrvat preživio potres u Turskoj: "Tek danas sam se uspio izvući iz Gaziantepa"SVASTARIJE

Al-Asadova savjetnica: Zapad šalje pomoć samo na područja gdje vladaju pobunjenici

Bus se zabio u vrtić u Kanadi, poginulo dvoje djece. Svjedok: Vozač je samo vrištao

Poplave od ledenih jezera prijete 15 milijuna ljudi. Ove 4 države su najugroženije

Umro je Ćiro Blažević

Potres u Turskoj i Siriji pogodio milione izbjeglica

Charlie Hebdo objavio karikaturu o potresu, izazvao bijes turske javnosti

Na ulicama Turske nakon potresa mrtva tijela, raste bijes zbog pomoći

Bosanac u Belgiji ubio bivšu ženu i dvoje male djece pa počinio samoubojstvo

VIDEO Ovako nakon potresa izgleda cesta između Gaziantepa i Adane

VIDEO Stižu nove snimke iz Turske. Novinar javljao o potresu, zgrada se srušila


osmrtnicama basmrtovnice