URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/d05e6c8b-d242-4eb3-a46b-324ffdd32418.jpg?width=600 Omikron je u Hrvatskoj. Evo što sve dosad znamo o tom soju


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Omikron je u Hrvatskoj. Evo što sve dosad znamo o tom soju

Omikron je u Hrvatskoj. Evo što sve dosad znamo o tom soju Omikron je u Hrvatskoj. Evo što sve dosad znamo o tom soju
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U HRVATSKOJ su potvrđena prva dva slučaja omikrona.

Nova je varijanta koronavirusa potvrđena kod dva pacijenta iz Zagreba. Zasad, kako je rečeno na presici koju su održali šef HZJZ-a Krunoslav Capak i epidemiolog Bernard Kaić, nije potvrđeno tko im je prenio virus, no zna se da nisu bili u Južnoj Africi. 

Šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić rekao je da su oboljeli bili sudionici jednog poslovnog skupa pa postoji mogućnost da je netko s tog skupa bio izvor jer su na njemu bili i stranci. Kontakti zaraženih su pod nadzorom, poručio je.

Dva pacijenta kod kojih je potvrđen omikron su imala blage simptome, a obojica su cijepljeni. 

"Sada već imamo preko pola zemalja EU koje su objavile da imaju omikron soj, a isto tako i preko pola saveznih država SAD-a. Dakle, omikron je već širom svijeta, i mi imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron soj", rekao je Capak na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako je Hrvatska jedna od prvih zemalja u svijetu i prva među članicama EU koja je poduzela mjere za usporavanje dolaska omikrona u državu.

No što znamo o tom novom soju?

Što dosad znamo o omikronu

Omikron je sada potvrđen u 40-ak zemalja, no, kako je u petak objavila Svjetska zdravstvena organizacija, zasad nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj osoba zaraženih tom inačicom. 

"Nisam dobio informaciju o smrti povezanoj s omikronom", izjavio je na konferenciji za novinare Christian Lindmeier, glasnogovornik organizacije bazirane u Ženevi.

Organizacija procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana da se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.

Širi se dvostruko brže od delte?

"Preliminarni podaci upućuju na veću zaraznost, ali to je za sada sve što znamo", objasnio je Lindmeier.

Znanstvenici iz Južne Afrike priopćili su kako se čini da se najnovija varijanta covida-19 (omikron) širi više nego dvostruko brže od delte, koja se do sada smatrala najzaraznijom verzijom virusa.

"Omikron se ovako brzo širi zbog kombinacije njegove razine zaraznosti i sposobnosti izbjegavanja stečenog imuniteta. No, još nam nije poznato što je od tog važniji faktor. Moguće je da je omikron zapravo manje zarazan od delte", kazao je matematičar Carl Pearson sa sveučilišta London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Stručnjaci su matematičkom analizom procijenili rt nove varijante (mjera koja pokazuje brzinu širenja virusa) i usporedili ga s deltom. Otkrili su da je rt omikrona gotovo 2.5 puta veći od onog kod delte. Rt ne ovisi samo o tome koliko neka varijanta može biti zarazna već i o njezinoj sposobnosti da zaobiđe imunološku obranu.

Glavna znanstvenica WHO-a: Nemojte paničariti zbog omikrona

Glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Soumya Swaminathan pozvala je u petak ljude da ne paničare zbog pojave omikrona i navela da je prerano donositi zaključke o novoj varijanti. 

U intervjuu za Reuters Next Soumya Swaminathan je rekla da je nemoguće predvidjeti hoće li omikron postati dominantna varijanta koronavirusa. 

"Trebamo biti pripravni i oprezni, ali ne paničariti jer smo u drukčijoj situaciji nego prije godinu dana", rekla je. 

"Delta čini 99 posto zaraza u svijetu. Ova varijanta morala bi biti zaraznija kako bi nadmašila (deltu) i postala dominantna u svijetu. To je moguće, ali to nije moguće predvidjeti", istaknula je Swaminathan.

"Moramo pričekati, nadajmo se da je blaža... No prerano je zaključivati o varijanti kao cjelini", dodala je. 

Najavljuje se prilagodba cjepiva. Kaić: Booster doza itekako ima smisla

Proizvođači su najavili mogućnost prilagodbe cjepiva novom soju, no zasad se na zna hoće li se to doista i kada dogoditi. 

No Kaić je na današnjoj presici rekao kako cijepljenje booster dozom i dalje ima puno više smisla nego čekanje eventualne nove varijante cjepiva. 

"Itekako ima smisla booster doza, zaštita protiv delte je puno bolja nakon boostera nego nakon dvije doze. Ne znam koliko ima smisla unaprijeđeno cjepivo, pitanje je hoće li se uopće raditi posebno cjepivo za omikron ako nije dovoljno različit", kaže Kaić koji dodaje kako cjepivo pruža solidnu zaštitu i od omikrona te da štiti od težih oblika bolesti. 

Omikron preuzeo djelić gena prehlade? I Fauci je optimističan

Barem jedna od mutacija omikrona možda je pokupila isječak genetskog materijala drugog virusa - vjerojatno onog koji uzrokuje prehladu - prisutnog istodobno u zaraženim stanicama, zaključak je studije američkog znanstvenika Venkyja Soundararajana iz tvrtke za analizu podataka u Cambridgeu.

I glavni američki epidemiolog Anthony Fauci smatra kako su stigli prvi ohrabrujući znakovi u pogledu ozbiljnosti zaraze omikronom.

"Jasno je da se u Južnoafričkoj Republici omikron širi", rekao je u intervjuu za CNN, aludirajući na "vertikalnu" krivulju koja se odnosi na broj novih slučajeva zaraze u toj zemlji.

"No zasad, premda je prerano donositi bilo kakve čvrste zaključke, ne čini se da omikron predstavlja visok stupanj zabrinutosti kad je riječ o obolijevanju. Zasad su znakovi koji se odnose na težinu bolesti pomalo ohrabrujući", ponovio je.

No zdravstveni stručnjaci posljednjih dana ističu da je stanovništvo Južnoafričke Republike vrlo mlado te da se tek u narednim tjednima mogu očekivati ​​ozbiljniji slučajevi bolesti.

Scenarij u kojem bi omikron mogao značiti kraj pandemije

Epidemiolozi dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a, infektolog dr. Bruno Baršić iz KB-a Dubrava i dr. Zlatko Trobonjača, imunolog iz KBC-a Rijeka, za Index su rekli kako bi, ako se zaista pokaže da virus uzrokuje blaže simptome, a da je pritom puno zarazniji od delte, moglo doći do onoga što cijeli svijet nestrpljivo iščekuje - kraja pandemije.

No, naravno, ne može se odmah utvrditi da će se to zaista i dogoditi jer se još uvijek čekaju podrobnije informacije o tome što novi soj donosi.

Lakše zaobilazi imunitet

Jedna od važnijih informacija koje su se dosad pojavile jest to da omikron možda lakše zaobilazi imunitet na koronavirus, barem kada je riječ o samom zaražavanju.

Prema nalazima koji proizlaze iz nove studije, omikron ima "značajnu sposobnost izbjegavanja imuniteta stečenog prethodnim infekcijama drugim sojevima covida-19". Studija, koja još nije neovisno recenzirana, pokazuje da bi nova varijanta mogla uzrokovati novi znatan val infekcija, čak i među populacijama s visokim razinama antitijela.

Stručnjaci afričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) upozoravaju da bi ovi rezultati mogli imati značajne posljedice na javno zdravlje.

"Još uvijek nije poznato može li omikron također izbjeći imunitet koji je nastao nakon cijepljenja", navode znanstvenici u studiji.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Ukrajina: Istražujemo skoro 26 tisuća ruskih ratnih zločina
Pod istragom tisuće ruskih zločina. Ukrajina: Samo jedna regija nije bombardirana
Spašena tri turista. Oluja im otpuhala gumenjak, skočili u more
Izrael i Palestina dogovorili prekid vatre
Objavljene nove snimke akcija. Kina: Tajvan je dio kineskog, ne američkog teritorija
U kineskom ljetovalištu zbog korone zaglavilo više od 80 tisuća turista
Biden drugi dan zaredom negativan na koronavirus
Nova pucnjava u SAD-u, napadač u središtu Cincinnatija ranio 9 osoba
Zelenskij Zapadu: Odgovorite na ovaj nuklearni teror
Američki državni tajnik u Africi nastoji spriječiti ruski utjecaj
Tisuće vozača iz EU toči gorivo na ovoj benzinskoj pumpi unatoč cijenama. Evo zašto
Puno je glasina o Putinovom zdravlju. Što se uopće može zaključiti iz snimki?
Putinov savjetnik koji je dao otkaz zbog rata otpušten iz talijanske bolnice
Četiri broda s kukuruzom i hranom isplovila iz Ukrajine
Kako je krumpir promijenio svijet
Kolumbija dobiva prvog ljevičarskog predsjednika Gustava Petra
Kit beluga koji je zalutao u francusku rijeku Seineu ne želi jesti i djeluje mršavo
Dolar ponovno ojačao, očekuje se nastavak Fedova agresivnog dizanja kamata
Meksički rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci će ih pokušati izvući
Kina započela posljednji dan vojnih vježbi oko TajvanaSVASTARIJE

Dvije osobe poginule u Bugojnu uslijed strujnog udara, još dvije povrijeđene

U velikom požaru naftnog skladišta na Kubi 17 nestalih i 77 ozlijeđenih

Kako je krompir promijenio svijet

Meksički rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci će ih pokušati izvući

U pozadini kineskih vježbi oko Tajvana događaju se dramatične stvari

U ledenjaku u Švicarskoj pronađena olupina aviona koji se srušio 1968.

Portugal doživio najtopliji juli u skoro stotinu godina

Prije 77 godina bačena je atomska bomba na Hirošimu

FOTO Francuski fizičar objavio krišku kobasice: ˝Ovo je zvijezda najbliža Suncu˝

Kremlj objavio detalje sastanka Putina i Erdogana. Trajao je četiri sata


osmrtnicama basmrtovnice